Ова ми е типично американско прашање. Или филозофер-рапторско... Сеедно. Исто како: Ако се изедам самиот, двојно ќе се зголемам или ќе ме снема?Ако се удрам сам себе, и ме заболи ептен, дали сум weak или strong??![]()
Aj кажувај оти почнав во пеинт да цртам да си објаснам.Ова ми е типично американско прашање. Или филозофер-рапторско... Сеедно. Исто како: Ако се изедам самиот, двојно ќе се зголемам или ќе ме снема?
За мојава загатка погоре, одговорот е едноставен. Ајде уште малку, па ќе ви кажам.
како прво, мора ли по тој редослед? А, Б па В? на пример, ако А пука во В, а В во Б, тогаш Б е готов, пошто В не промашува. остануваат само А и В. е сега, финтата е како да го натераш В да пука сам во себе?!?!?!?!Ова ми е типично американско прашање. Или филозофер-рапторско... Сеедно. Исто како: Ако се изедам самиот, двојно ќе се зголемам или ќе ме снема?
За мојава загатка погоре, одговорот е едноставен. Ајде уште малку, па ќе ви кажам.
Е што, никој освен тебе не ни проба да ја одговори. Не го кажувам, може некој некогаш ќе биде расположен за загатки па ќе проба, не се брзам ја.Ајде кажувај одговорот![]()
Ае една загатка. Ја немало оваа до сега.
Некој вреден селанец секој ден работел на нива. Но иако макотрпно работел за да го добие, плодот на работата секогаш го давал на други луѓе. Зошто?
Aj кажувај оти почнав во пеинт да цртам да си објаснам.![]()
Леле, не дај Боже ти математика да треба некому да објаснувашкако прво, мора ли по тој редослед? А, Б па В? на пример, ако А пука во В, а В во Б, тогаш Б е готов, пошто В не промашува. остануваат само А и В. е сега, финтата е како да го натераш В да пука сам во себе?!?!?!?!
или има уште една опција, .... Б и В знаат за своите опции, односно пошто Б знае дека В е 100% прецизен, .......тогаш логично е дека Б ќе сака да пука во В. а и В ќе сака да пука во Б пошто знае дека пак тој пука со 2/3, па сака да ја елиминира поголемата опасност. ....... ДА ДА, ќе да е ова решението. затоа што во првиот круг во А нема никој да пука. .......... но ова е ако не мора да се пука по ред А, Б, В
ме разбра некој нешто?![]()
хахахахах, знаев дека ќе ме искоментираш. па така е кога додека куцам и го решавам проблемот. но како и да е, на добар пат бев нели? да не кажам го решив јупииии за менеСамо ако црташ со алатките на extreme1. Инаку не кажувам.
Леле, не дај Боже ти математика да треба некому да објаснуваш
Еве го одговорот. Ти си А. Најголеми шанси да преживееш имаш ако пукаш во земја.
Нареден ќе пука Б и логично е да пука во В, зашто ако пука во тебе, В дефинитивно ќе го убие. Шансите Б да го убие В се доста големи, и ти ќе бидеш на ред следен да пука. Дури и ако Б го промаши В, следен ќе пука В во Б и ќе го убие. Пак си ти на ред. Бидејќи си промашил прв пат, имаш 1/2 шанси да го убиеш Б (или В, зависно кој преживеал).
Веројатно вториот. Третиот пред себе мора да гледа две различни бои на капи, бидејќи ако гледа две црни или 2 бели, мора да знае дека неговата е различна (бела или црна, соодветно). Значи, ако третиот молчи, вториот знае дека двете капи (неговата и таа на првиот) се различни. Ако таа на првиот е црна, неговата е бела. И обратно.имаме 4-ца, кои на своите глави имаат по еден шешир означен со боја. во случајов бели и црни. никој од нив не знае каква боја има. единствено што знаат е дека во игра се 2 бели и 2 црни шешира. никој од нив не смее да погледне нагоре и види која боја му е шеширот. напротив, секој од нив МОРА да гледа во правецот на стрелките. 3-ца се од левата страна на ѕидот, поткачени на скали. четвртиот е позади зидот затворен во кабина со прозор. значи, САМО напред. нема позади, страна или горе. не смеат ни да зборат, да разменуваат информации. може да прозбори САМО оној кој знае каква боја има на својата капа.
Прашањето е.................. кој ќе крене рака и каже ЈАС ЗНАМ КАКВА БОЈА НА КАПАТА ИМАМ!!!
точно!!! а улогата на 4-тиот е само да збунува. хахахахаххахахаВеројатно вториот. Третиот пред себе мора да гледа две различни бои на капи, бидејќи ако гледа две црни или 2 бели, мора да знае дека неговата е различна (бела или црна, соодветно). Значи, ако третиот молчи, вториот знае дека двете капи (неговата и таа на првиот) се различни. Ако таа на првиот е црна, неговата е бела. И обратно.
Само не ми е јасна улогата на оној што е сам зад ѕидот![]()
Чекај да прашам - треба да го извадиш надвор или на внатре??? Ако е за внатре, не знам (имај предвид дека е 2 сабајле) .. утре ќе пробам... ако треба да го извадиш надвор, тогаш ниту еден предмет не можеш да употребиш, освен некој си притисок, а не ми текнува друго освен да дува или да моча .. 30цм не е големо, може и со дување и мочање... ако е вака, тогаш частиш пиво, ич не ми е гајле дали оваа или наредна собиранка!!Осуден си на 125 год затвор. новиот управник е добар човек па им дава шанса на затворениците да излезат од затвор порано АКО успеат да решат една загатка. за таа цел, управникот направил специјална ќелија. една врата, еден прозорец, нема маса, нема стол, а на сред соба мала дупка (дупче) со големина да може да собере едно пинг-понг топче. значи само 1мм поголема е дупката од топчето а длабока 30цм. топчето е во дупката. е сега, ....... затвореникот има на располагање игла, конец, чекан и саат со стрелки и треба да го извади топчето без да ги оштети и дупката и топчето. за да може после тебе друг да има шанса нели?
големото прашање е КАКО ќе го извади топчето. за награда, ...... пиво на собиранката од мене за паметниот![]()
не ти се гледа очигледно. пишува ДА ГО ИЗВАДИШ!!!Чекај да прашам - треба да го извадиш надвор или на внатре??? Ако е за внатре, не знам (имај предвид дека е 2 сабајле) .. утре ќе пробам... ако треба да го извадиш надвор, тогаш ниту еден предмет не можеш да употребиш, освен некој си притисок, а не ми текнува друго освен да дува или да моча .. 30цм не е големо, може и со дување и мочање... ако е вака, тогаш частиш пиво, ич не ми е гајле дали оваа или наредна собиранка!!![]()