ЗЕМЈОТРЕС!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Поинаку изразуваат паника различни типови на луѓе, точно е тоа. Имаш луѓе што и да видат на пример некој по улица како се гуши, пред инфаркт да е, го згазила кола, од шок нема да можат да мрднат со прст, не дека се сеирџии или па имаат лоша душа.

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.386
Поени од реакции
3.400
Абе јасно тоа, мене повеќе ме извади од такт што се развика, не само баба ми, било кој да е у таква ситуација, ништо нема да смениш ако пискаш и урлаш, само поише паника креваш.
А не беше уопште страшно кај мене, ептен слаби 2 потреса имаше денеска, тој на пладне коа здрма си седев на пц и само гледав у плакарот да не ми се преврти. Прееска у 8 саат, само се потпрев до столче и толку.

Не знам, ја барем у таков момент останувам укопан у земја, ваљда таква ми е паниката. Никад не сум осетил земјотрес ама еве вчера еден потрес и денеска 2 не мрднав од место.
Ти Џонтра немаш поим шо е рефлекс....да видиш како се буди и како се срипува од кревет...жалам шо неам камера у соба да се глеам ко тренирана од фби бев :pos:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.393
Поени од реакции
38.849
Тоа се вика свесен и разумен, дека неможеш ништо да смениш посебно во таква ситуација и дека најдобра варијанта е да седиш и да чекаш едноставно. Сто пати подобро да бидеш ваков отколку да паничиш, читав вчера мажи лигловци дури препорачуваат и апчиња за смирување да пиеле бе :facepalm: и овие после ќе ти бранат држава ако дојде таква ситуација..

Кога беше овој вчера јас почнав да смеам оти моиве дома не го сетија ич а баш јако и долго дрмаше :)
Неможеш да негираш нешто вродено , нешто што секое живо суштество на планетата го има. И овцата нема шанси да избега од волк , али тоа не значи дека нема да се обиде. На човек кога животот му е загрозен свашта може да се дешават , и ама баш ич не е срамно да покажеш страв , паника , па дури и да се подмочнеш. :D Тотално нормална реакција , еве дури некои членови од форумот си признаа дека гомното камен им стана при првиот потрес. :D

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Јас неможам да разберам како некој можи да трга сеир на луѓе кој се доле пред зградите. Мн полесно е да се дели совети од куќа или од приземје, прашајте некој од 10/11 спрат како се осеќа

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.326
Поени од реакции
7.076
Неможеш да негираш нешто вродено , нешто што секое живо суштество на планетата го има. И овцата нема шанси да избега од волк , али тоа не значи дека нема да се обиде. На човек кога животот му е загрозен свашта може да се дешават , и ама баш ич не е срамно да покажеш страв , паника , па дури и да се подмочнеш. :D Тотално нормална реакција , еве дури некои членови од форумот си признаа дека гомното камен им стана при првиот потрес. :D

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Јас сум 100% сигурен дека вчера од трети до пред зграда се симнав за пола секунда, БОС, со стакло на петите. Каки курац Болт прике мој. :D
Спремен дечко си ти, нема зима за кладилничари брзи луѓе се..

G

Goldie

Гостин
Нормално е да имаш страв по малку ама треба разумот да надвладее во такви ситуации чист пример она со ескалаторот што беше спомнато пред 10-15 страни или пак скалите на зрадите кои се најранливи при јак земјотрес, и огромен дел иако ќе го прочитаат тоа пак ќе ја направат истата грешка при следна ситуација.

Многу повеќе ме плаши она што човек може да го направи отколку разни животни, природа итн

:pos::pos::zver:

Овој некој тешка пичка , сигурно го имаат испадено од чопорот.:pos:
Волците и ретко наѓааат сами, најчесто кога се во чопор како нашиве „сограѓани“ се :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
27.733
На тој у 3 вчера бев у Анхоч у Сити Мол.
Денес отидов пак да зеам нешто, и случајно падна муабет, ги глеале камерите од вчера.
Викам, како изгледам, доволно смирено?
Ми викаат не баш, веднаш излезе.
Викам а таа што падна пред мене?
Не ја виделе.
ДАДА МЕНЕ МЕ ВИДОВТЕ КАКО ВЕДНАШ СУМ ИЗЛЕГОЛ ТАА ШО ВИ ПАДНА У ПРОДАВНИЦА НЕ ЈА ВИДОВТЕ

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.873
Поени од реакции
36.918
Далеку повеќе небезбедно е да си на скалите во зграда или недај Боже ма ескалатори трчајќи за време на земјотрес него ли дома.

Или пак да си пред зградата одма. Баш во случај на земјотрес може да се случи да се откачи некоја тенда, клима или нешто друго од балконите и да биде многу поголема беља.

За време на потрес седење во ќош покрај потпорни ѕидови или во касета на влезна врата или под маса, зависи каде си поблиску во моментот и настрана од кујна и плакари.

После завршување на потресот, напуштање на зградата на безбедна далечина.

Тоа е најбезбедната варијанта се друго е ризик.

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Коа сме кај баби мојава два дена дома нема влезено, вчера едвај ја натерав да влезе, здувавме по една раџа ја си изгорев грло неа логично не ја допре пошо секој ден пие за "циркулација" и пак излегла надвор ама шо да им праиш, си имаат постарите трауми од 63-та и разбирам зашо реагираат вака, хаос и ужас било тогаш.
ja ke vi kazam neso ne e 63ta,tuku penzionerite im e mil zivotot i se kladam deka mladive ke gi pregazat oni da se spasat,dole samo penzioneri gleam,ebate gnasite ebate...odizvele 70 godini i kusur i tuka glumat ludilo,toj e toj sindrom od so si pati drzavata...

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ако удри јак земјотрес, скраја да е, и ти се руши таванот врз тебе, нит стоење под каса, нит под маса ќе те спаси. По која логика, ако се руши се, нема и таа маса да се сруши и да те згмечи?

Човеков збори од искуство и каде најчесто наоѓал мртви луѓе по јаки земјотреси

http://emailsfromgrandma.com/2011/06/dont-hide-under-the-desk-tips-for-earthquake-safety-using-the-triangle-of-life-method/

Неговиот совет е залепи се или легни до некој покрупен дел од намештај или електричен апарат, затоа што

Simply stated, when buildings collapse, the weight of the ceilings falling upon the objects or furniture inside crushes these objects, leaving a space or void next to them – NOT under them

Ако веќе проаѓаш низ разорен земјотрес, најдобро е да си во дрвена градба, а најлошо во бетон, затоа што

Wooden buildings are the safest type of construction to be in during an earthquake. Wood is flexible and moves with the force of the earthquake. If the wooden building does collapse, large survival voids are created. Also, the wooden building has less concentrated, crushing weight. Brick buildings will break into individual bricks. Bricks will cause many injuries but less squashed bodies than concrete slabs.

Ваљда затоа Америте претежно градат дрвени куќи.

И што поблиску си до надворешните ѕидови тоа подобро, шансите дека излезот надвор ќе ти биде блокиран се помали. И за крај избегавај скали, прво што се руши се скалите.

Kajgana Shop

На врв Bottom