Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.018
- Поени од реакции
- 12.687
Па лани јас имам два примери што зедоа станови со 1,26-1,38 . Не знам кај извади 1,54. SBAB нуди 1.44% на три години и 1,34 на две пример, што секако може да го искористиш како адут во друга банка и да добиеш 1,19. Треба да те бива за преговарање ама не е неизводливо. И каматите допрва ќе растат, да не забораваме.Не се разбравме за каматите изгледа, стапка од 1.54-1.59% во никој случај не е висока. Ама споредено со пред околу година дена кога беше 1.09% е висока
Да Стокхолм има поголем избор, ама има и повеќе гужва. Бар тука не мора да се бутаме сите во главниот град демек имало избор само таму. Јас и во СК имав избор и одлична плата ама го мразев градот ради гужвите. Платите се исто повисоки ама не е толку голема разликата (е тоа што мислам дека имате помал данок ве вади тука нема збор). Станови се малтене иста цена како бо гбг ама куќите се доста поскапи (а јас стан тука не би купил, бар не по цените што ги бараат за право да живееш во станот не си сопственик на истиот)
Исто е битно што од ИТ работиш пример девелопер за ембедед не иде во Стокхолм, исто како што c# не доаѓа во гбг. Мада јас не сум ни едното ни друго ДевОпс работам и сеедно ми е дали сум во едниот или другиот град. Двата града имаат интересни конекции со околината пример од стокхолм имаш повеќе избор за фери до другите земји, од гбг мешано фери и воз. Од тоа кратко лето што го имаме гбг и околината имаат доста поголем избор на плажи пример
Али пак ќе ти речам мене понуда ми дадоа за Гбг и дојдов тука, што не значи дека цел живот би седел во градов. Исто така не значи дека никогаш не би го сменил за Стокхолм или Вестерос од кај да знаеш или Кируна или некое село. Искрено единствено нешто што мене ми е проблем во гбг е значително поголемо количество на дожд споредено со Стокхолм, за ништо друго не наоѓам замерка. Има избор на компании каде да работиш со лопата да ринеш, не е дека си лимитиран за тоа (иако да точно е дека има помалку стартапи тука него во стокхолм). Од друга страна ако погледнеме за девојка ми нит стокхолм нит гбг се добри за нејзината струка има само по 1 компанија во двата града и таа е истата АстраЗенека, најдобро за неа би било у Лунд и сеа што да речам ааа у тоа село нема шанси или стокхолм или ништо?
Али ете во нашиот сличај двајцата имаме работа тука, она две години бараше работа и стокхолм и гбг едвај најде. Не е проблемот јас да сменам каде скоро секаде можам, зашто да се оставиме со 1на плата кога може две. Подобро прв во село него последен во град (во преговорите она кога збореше за малку не се преселивме во лунд [јас и таму лесно ке најдев работа] ама на крај и дадоа ремоте да работи па останавме тука)
Со становите муабетот ти е на место, но сепак секој месец дадени пари на кирија се фрлени пари. И да одлучиш после некое време да се иселиш би немал никакви проблеми со продавање на станот, чиста добивка ти е.
Муабетот со девојка ти е друг, јас мислев дека изборот е само твој
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
Лунд не е воопшто прблем, ни Карлскрона пример, но ете, моја индивидуална импресија од Гетеборг е not great
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)