Живееме во безбожен свет

• Креатор на темата Lady
  • Време на започнување

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хмммм.... глеам и затоа поповите,бискупите и се што во средниот век било добро образовано палеле луѓе,бидејќи се разбира ги читале божјите заповеди,а не целата бибилија, кои потоа цитирале метафори извадени од библијата додека палеле невини луѓе...
И се прашувам што ќе ги спречи пак тоа да не го направат?
Кон болтуваното:

„..Зарем и ти, сине Бруте?...„

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Bog da saka vednas od svetov ke napravi raj i ke nema ni stradanje na nevini, ni umiranja na beinja od leukekija, ni nasilie i bezobziren voluntarizam na bogatite i moknite, no toj go dopusta seto toa za da ne ja narusel nasata slobodna volja, toa vi e isto kako jas na moeto dete malo da mu kazam ja ti kazav sto treba da pravis i da go ostavam samo, i toa dete malo sto znae izleguva na ulica i nekoja budala go udira so kola, i jas ne sum vinoven sto sum go dopustil toa posto ono ima slobodna volja a jas samo sum mu kazal sto ne treba da pravi.
Drugo nesto na koe teologijata nema odgovor osven deka se (zlo) cudni patistata gospodovi, a toa e zosto umiraat bebinja, plakale tug grev, pa oni ne se vinovni za grevot na nivnite roditeli ili pak eva ako zgresila sto sme nie gresni sega zatoa sto grevot se prenel na nas, znaci cista biologija, bog nemal mok toa da go spreci. a ako bebinjata umirale zatoa sto koga ke porasnale ke bile golemi zlotvori, togas zosto site sto ke bidat zlotvori ko golemi a toa bog toa go znae so svoeto providenie, ne umiraat ko bebinja, barem ke nema koj da pravi nepravdi i zlo, a vaka em bebinja umiraat em golemi moknici pravat zlo blud i nepravdi.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Еј, ај олабави. Навредуваш цел еден народ. Успори малце.

Епа знаеш, и тие што умираат од глад и жед бараат, па пак ништо, никој не се смилува на нив (барем ти не... или грешам). На нас е велиш. Па ај да те видам помагај на сиромашните, постави пример, биди Христијанка, па што знаеш можда ќе те следи некој. А вака, што правиш, попуваш на луѓето, им се правиш паметна. Why don't you practice what you preach?
Па ти од кај знајш дали јас правам или не прам добри дела? треба да се рекламирам како политичките партии што прават во 20 ти век за секоја ситница и Видете не што правиме за вас!
Ама луге се запаливте!
Не знам што е проблемов си го напишав она што го мислам зарем треба да молчам? Јас никого не нареков конкретно овца ниту пак се однесуваше баш на вас на форумов не знам зошто така го протолкувавте ги критикувам негативностите во општеството вие сите скокнавте поради едно мислење а што ке биде ако некој направи нешто порадикално?

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Живееме во таков свет каков што сме создале. Каква врска има религијата којашто е општествена креација,институција изградена на вербата и надежта дека крајот не е крај оти животот е убав, со присуството/отсуството на Бог во нашиов свет? Де, објаснете, расправајте малку:pipi::)pos2::pos2::pos2::pos2:)

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Кој ги прави тие деца од третиот свет гладни, во Америка секојдневно се истураа тони храна во океаните, зарем тие деца мораат да бидат робови за половина долар на ден додека на експлоататорите сметките на банка и нивните економии растеа (не се однесува на конкретната криза што моментално го снајде светот) а се поголема беше пропаста на лугето од сиромашните земји кои се повеке страдаа и страдаат во 20ти век. Покрај толкава маханизација со сите достигнувања со кои човекот може да се пофали, зарем треба да постојат луге кои ке имаат живот полош од кучиња?

Bog da saka vednas od svetov ke napravi raj i ke nema ni stradanje na nevini, ni umiranja na beinja od leukekija, ni nasilie i bezobziren voluntarizam na bogatite i moknite, no toj go dopusta seto toa za da ne ja narusel nasata slobodna volja, toa vi e isto kako jas na moeto dete malo da mu kazam ja ti kazav sto treba da pravis i da go ostavam samo, i toa dete malo sto znae izleguva na ulica i nekoja budala go udira so kola, i jas ne sum vinoven sto sum go dopustil toa posto ono ima slobodna volja a jas samo sum mu kazal sto ne treba da pravi.
Drugo nesto na koe teologijata nema odgovor osven deka se (zlo) cudni patistata gospodovi, a toa e zosto umiraat bebinja, plakale tug grev, pa oni ne se vinovni za grevot na nivnite roditeli ili pak eva ako zgresila sto sme nie gresni sega zatoa sto grevot se prenel na nas, znaci cista biologija, bog nemal mok toa da go spreci. a ako bebinjata umirale zatoa sto koga ke porasnale ke bile golemi zlotvori, togas zosto site sto ke bidat zlotvori ko golemi a toa bog toa go znae so svoeto providenie, ne umiraat ko bebinja, barem ke nema koj da pravi nepravdi i zlo, a vaka em bebinja umiraat em golemi moknici pravat zlo blud i nepravdi.
Зошто да им направи рај на оние кои го сакаат пеколот? Јавно ти излегуваат со идеологии од типот Бог е мртов, јавно го гнасат божјото име, јавно го обожаваат сатаната, јас не знам што е постојано проблемот со слободната волја ако не ни ја дадеше тогаш ке велевме види Бог сака потчинетост само кон него, не ни даде избор па тогаш ке беше тој лошиот, не можеме да навлегуваме премногу во мудроста божја која сум јас најпосле па и ти да донесувам свои заклучоци зошто бог направил вака а не онака.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Зошто да им направи рај на оние кои го сакаат пеколот? Јавно ти излегуваат со идеологии од типот Бог е мртов, јавно го гнасат божјото име, јавно го обожаваат сатаната, јас не знам што е постојано проблемот со слободната волја ако не ни ја дадеше тогаш ке велевме види Бог сака потчинетост само кон него, не ни даде избор па тогаш ке беше тој лошиот, не можеме да навлегуваме премногу во мудроста божја која сум јас најпосле па и ти да донесувам свои заклучоци зошто бог направил вака а не онака.
samo ima hristijanski crkvi koi vo nivnata dogmatika bazirana na Biblijata ucat za predestinacija, a nie ne sme robovi zatoa sto imame cuvstvo na slobodna volja, no slobodna volja ne postoi, ti rekov vidi vo Biblija Noviot zavet.
pa togas za tie sto sakaat pekol neka napravi Bog, baska svet ko pekol za tie losite a ne nie arnite da ne gi trpime nivnite nepravdi eksploatacija i teror!

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Па ти од кај знајш дали јас правам или не прам добри дела? треба да се рекламирам како политичките партии што прават во 20 ти век за секоја ситница и Видете не што правиме за вас!
Ама луге се запаливте!
Не знам што е проблемов си го напишав она што го мислам зарем треба да молчам? Јас никого не нареков конкретно овца ниту пак се однесуваше баш на вас на форумов не знам зошто така го протолкувавте ги критикувам негативностите во општеството вие сите скокнавте поради едно мислење а што ке биде ако некој направи нешто порадикално?
Eee.. такви сме ти ние, лесно запаливи.
Justice for All напиша:
...никој не се смилува на нив (барем ти не... или грешам)
Чим, веќе си ме цитирала нека биде јасно.
Не треба навредата да ја упатиш кон мене лично, ти го навредуваш македонскиот народ... а тоа не поминува така лесно кај мене. Вистина, сите ние ќе се пожалиме ќе го покудиме Македонецот (не македончето, аман више:tapp:), ама ти иссапи многу остро, ме сфаќаш.

Така... кога ќе не караш госпоѓице Љубов, биди малку понежна:pipi::pos:

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Eee.. такви сме ти ние, лесно запаливи.

Чим, веќе си ме цитирала нека биде јасно.
Не треба навредата да ја упатиш кон мене лично, ти го навредуваш македонскиот народ... а тоа не поминува така лесно кај мене. Вистина, сите ние ќе се пожалиме ќе го покудиме Македонецот (не македончето, аман више:tapp:), ама ти иссапи многу остро, ме сфаќаш.

Така... кога ќе не караш госпоѓице Љубов, биди малку понежна:pipi::pos:
Како што вели вели вели Владимир колегата наш „Од такви квази патриоти преку глава веке ‘‘ (да не го употребам она посрамотното)
:pos2:кај нас еве веке 18 или повеке години не вреѓаат па никому ништо понавредени и попонижени не нема секоја нова власт не понижува повеке од претходната размисли малце што не треба а што треба да поминува кај тебе. Сакаш да бидам понежна хмм... а да ја запознајш вистинската лоша страна на госпогица Љубов (ок ова што го зборувам не е за на форум) нели и љубовта има лоша страна барем така ја толкувате вие МОдерните човеци... ех што се не ке направиме да бидеме ин да бидеме во чекор со времето ке слушаме shit музика , ке воздигнуваме кич и банална уметност, ке станиме хомосексуалци ако треба и травестити па на крај и роботи и сатанини робови ух јее така е тоа е трендот важно сме ин друго не не интересира нели и на крај ке станиме жигосани со бројот на сатаната и робови на масоните ајде да потониме во сеопштото безизлезно лудило зошто само тоа може да ни го понуди ова „прекрасно‘‘ општество да ни ја зголеми изгубеноста во самите себеси звучи толку добро што не води право кон патот во пеколот.

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Ова важи и за тебе..и смени си го односот..ако сакаш да дискутираш..
Извини за несовесно однесување ама она не претставила како овци сите атеисти а јас барем ја навредив само неа...

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Кој ги прави тие деца од третиот свет гладни, во Америка секојдневно се истураа тони храна во океаните, зарем тие деца мораат да бидат робови за половина долар на ден додека на експлоататорите сметките на банка и нивните економии растеа (не се однесува на конкретната криза што моментално го снајде светот) а се поголема беше пропаста на лугето од сиромашните земји кои се повеке страдаа и страдаат во 20ти век. Покрај толкава маханизација со сите достигнувања со кои човекот може да се пофали, зарем треба да постојат луге кои ке имаат живот полош од кучиња?

Za gorenavedenite problemi ne e vinoven "bezbozniot svet", tuku Kapitalizmot kako opstestven sistem...

Ako vekje pravime komparacija, i vo sredniot vek Crkvenite i Religioznite bozji podanici,imale komfort ,sekogas pokriv na glavata, sekogas imale najbogati jadenja, i uzivale status, nasproti obicniot covek ,selanec, koj moral da plakja em na crkvata em na feudot...
Znaci po toaa logika svetot ne e bezbozen samo denes, otsekogas bil.....ili nikogas ne bil pobozen!

Eh samo kolku narodni prikazni ima vo povesta na Makedonskiot narod, za Popovata Kukja vo seloto :pos2:

- Децата носат генетски маани, поради гревовите од своите предци.
- Да, и за тоа се криви луѓето, оти живеат/живееле непокајан живот.
- Децата кои од раѓање се носите на ХИВ вирусот, ја плаќаат казната за гревот од своите родители. (ја прекршиле 7-мата Божја заповед).
- Тоа е Божја волја, а за Божјата правда, поарно да не правиме муабет-недостижна е за нас, смртниците.
- Кој е невин!? преку Адам, сите згрешија!
Kolku sto sum jas zapoznaen so Hristijanskata religija, covekot sam odgovara za svoite grevovi pred Boga,i Gospod Bog nikogas ne bi kaznil nekoja nevina dusa, zaradi grevovite na nekoj gresnik.
Logikata decata da stradaat poradi svoite roditeli ne e vo duhot na Hrsitijanstvoto koe propoveda deka koga deteto ke se rodi, e cista kako solza, bezgresno ,kako angel....:toe::toe:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
DiesIrae, дали твојата сексуална ориентација, е единствената причина поради која не веруваш во Бога? Дали кога би бил во другата сексуална ориентација, би верувал во Бог? И зошто да, и зошто не? :smir:

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
DiesIrae, дали твојата сексуална ориентација, е единствената причина поради која не веруваш во Бога? Дали кога би бил во другата сексуална ориентација, би верувал во Бог? И зошто да, и зошто не? :smir:
Mimi pogresno si gi razbrala moite postovi. Jas veruvam vo Bog, ama Bog kako spiritualno bitie, koe zivee vo nasite dusi i koe se manifestira so osobini i karakterni crti vo samite nas, koi se samo navedeni i napisani kako posulati(citaj Zapovesti) vo ,za sirokite narodni masi-terminot Religija.

Ne treba da veruvas deka Bog postoi onakov kakov sto saka Crkvata da ni go pretstavi, ako znaes da ljubis, ako znaes da pocituvas,prostuvas, da socustvuvas so drugite bitija, a so toa i da bides human, cesen, nesebicen-da znaes da procenis sto e dobro a sto loso,i da go izdvois ednoto od drugoto...
Zar ne e toa patot kon Bog?
Ako ne veruvam vo nekoja kniga napisana od covecka raka, ako ne veruvam na nekoi srednovekovni doktrini koi poveke mu zagrozile na covekot otkolku sto mu pomognale, toa ne znaci deka vo sebe nemam vera, nadez i sonista koi zivotot bi go napravile pokvaliteten, poubav, za site, ne samo za mene kako edinka.

Eve ke ti kazam edna apsurdna situacija vo denesniot svet propagirana od Hristijanstvoto kako religija ...
I pokraj visokoto nivo na HIV infekcii pomegju heteroseksualcite vo Afrika(poveke od 10% od celoto naselenie), Crkvata striktno i oficijalno zastana PROTIV upotrebuvanjeto na kondomite kako preventivna merka za zastita od HIV/SIDA.

Dali Crkvata, a so samoto toa i Hristijanstvoto(koe go propagira samata taa), raboti za benefit na lugjeto, ili raboti za svoi licni interesi i sueti????
Dali se lugjeto svesni kolku steta e nanesena so samiot toj akt?Zastituvajki si gi crkvata svoite vekovni principi i zastareni retrogradni principi sekoj den doveduva vo ambis iljadnici zivoti,na onie koi se zarazile, a i na onie koi se rodile od zarazeni roditeli, t.e nevini deca....

Mojata seksualna orientacija nema nikakvi dopirni tocki so moite stavovi, zatoa sto mislam deka LJUBOVTA bez razlika kon kogo, kon koj pol, kon covek od koja bilo vera, nacija, ili rasa..NE MOZE DA E GREV.

Da se daruva ljubov,kon bilo kogo,vo nikoj slucaj ne moze da se okarakterizira kako nesto loso....ili mozebi ti mislis poinaku????

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Mimi pograsno si gi razbrala moite postovi. Jas veruvam vo Bog, ama Bog kako spiritualno bitie, koe zivee vo nasite dusi i koe se manifestira so osobini i karakterni crti vo samite nas, koi se samo navedeni i napisani kako posulati(citaj Zapovesti) vo ,za sirokite narodni masi-terminot Religija.

Ne treba da veruvas deka Bog postoi onakov kakov sto saka Crkvata da ni go pretstavi, ako znaes da ljubis, ako znaes da postuvas,prostuvas, da socustvuvas so drugite bitija, a so toa i da bides human, cesen, nesebicen-da znaes da procenis sto e dobro a sto loso,i da go izdvois ednoto od drugoto...
Zar ne e toa patot kon Bog?
Ako ne veruvam vo nekoja kniga napisana od covecka raka, ako ne veruvam na nekoi srednovekovni doktrini koi poveke mu zagrozile na covekot otkolku sto mu pomognale, toa ne znaci deka vo sebe nemam vera, nadez i sonista koi zivotot bi go napravile pokvaliteten, poubav, za site, ne samo za mene kako edinka.

Eve ke ti kazam edna apsurdna situacija vo denesniot svet propagirana od Hristijanstvoto kako religija ...
I pokraj visokoto nivo na HIV infekcii pomegju heteroseksualcite vo Afrika(poveke od 10% od celoto naselenie), Crkvata striktno i oficijalno zastana PROTIV upotrebuvanjeto na kondomite kako preventivna merka za zastita od HIV/SIDA.

Dali Crkvata, a so samoto toa i Hristijanstvoto(koe go propagira samata taa), raboti za benefit na lugjeto, ili raboti za svoi licni interesi i sueti????
Dali se lugjeto svesni kolku steta e nanesena so samiot toj akt?Zastituvajki si gi crkvata svoite vekovni principi i zastareni retrogradni principi sekoj den doveduva vo ambis iljadnici zivoti,na onie koi se zarazile, a i na onie koi se rodile od zarazeni roditeli, t.e nevini deca....

Mojata seksualna orientacija nema nikakvi dopirni tocki so moite stavovi, zatoa sto mislam deka LJUBOVTA bez razlika kon kogo, kon koj pol, kon covek od koja bilo vera, nacija, ili rasa..NE MOZE DA E GREV.

Da se daruva ljubov,kon bilo kogo,vo nikoj slucaj ne moze da se okarakterizira kako nesto loso....ili mozebi ti mislis poinaku????
Во првиот параграф, морам да ти кажам дека делиме иста претстава за Бога. Примерот од сегашноста, со кондомите... Не верувам искрено. Не верувам дека било кој би застанал зад тоа да не се употребуваат кондоми. Никаде не сум го прочитала тоа освен во твојот пост, па ако не ти е тешко, би можел ли да ми ги наведеш изворите од каде што си ја добил таа информација? Сепак, оваа моја скептичност во однос на црквата и тоа дека не дозволувала употреба на кондоми, не го менува мојот став дека црквата е институција за правење пари. Од "безбедносни причини" поповите се возат во скапи автомобили. Инквизицијата го сквернави делото Божјо. Со инквизицијата, црквата е контрадикторна самата на себе, затоа што убива. И финално, љубовта може да е грев, кога оној кој љуби, злоупотребува. Прв пример-педофил. :smir:

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Во првиот параграф, морам да ти кажам дека делиме иста претстава за Бога. Примерот од сегашноста, со кондомите... Не верувам искрено. Не верувам дека било кој би застанал зад тоа да не се употребуваат кондоми. Никаде не сум го прочитала тоа освен во твојот пост, па ако не ти е тешко, би можел ли да ми ги наведеш изворите од каде што си ја добил таа информација? Сепак, оваа моја скептичност во однос на црквата и тоа дека не дозволувала употреба на кондоми, не го менува мојот став дека црквата е институција за правење пари. Од "безбедносни причини" поповите се возат во скапи автомобили. Инквизицијата го сквернави делото Божјо. Со инквизицијата, црквата е контрадикторна самата на себе, затоа што убива. И финално, љубовта може да е грев, кога оној кој љуби, злоупотребува. Прв пример-педофил. :smir:
Eve ti informacija :

South African Catholic Church Condemns Condom Use to Prevent HIV Spread
January 28, 2005
The South African Roman Catholic Church this week condemned promotion of condoms within the country, saying it fails to curb the spread of HIV and may increase promiscuity, Reuters reports. Cardinal Wilfred Napier said there is "no evidence" that condom promotion works to prevent HIV transmission and that, as a contraceptive, condoms have a failure rate. "Can you show me one example where condoms have stopped the spread of AIDS?" he asked, adding, "If you look at South Africa, millions have been spent promoting condoms, and we have one of the highest rates in the world. By promoting condoms, we are promoting immoral behavior." Napier said that promiscuity is "more damaging" than the HIV/AIDS pandemic, according to Reuters. Napier cited Uganda as the only success story in the fight against HIV/AIDS and said the country promotes abstinence instead of condoms. "If we look at the one example of success we have, which is Uganda, then there is a clear message that it was a return to moral values that has halted the disease," he said, adding, "Where condoms have been promoted, we have not seen the effect we've seen in Uganda." However, Uganda promotes both abstinence and condom use and has made condom distribution a "mainstay" in its fight against HIV/AIDS, according to Reuters. Napier also said that educating children and young people about condoms encourages them to engage in sexual activity. "This is a devastating disease," he said, adding, "You've got to challenge where the problem lies, and that is in practicing irresponsible behavior" (Apps, Reuters, 1/26). Vatican Position
Pope John Paul II on Saturday reiterated the Roman Catholic Church's opposition to the use of condoms, saying that "respect of the sacred value of life and formation about the correct practice of sexuality" is the church's position on the issue.
The pope's comments followed a week during which the Spanish Roman Catholic Church for the first time appeared to have indicated acceptance of the use of condoms to prevent the spread of HIV, although Spain's Conference of Catholic Bishops later backtracked on the comments. Last week, Spanish Bishops Conference spokesperson Bishop Juan Antonio Martinez Camino, following a meeting with Spain's Health Minister Elena Salgado to discuss the fight against HIV/AIDS, said that "condoms have a place in the global prevention of AIDS," adding, "The church is very worried and interested by this problem." Martinez Camino also said the Spanish Roman Catholic Church is willing to cooperate with the country's Socialist government, which in November 2004 launched a campaign promoting condom use, to address the "grave problem" of HIV/AIDS. "The moment has arrived ... for joint work," Martinez Camino added. However, the Spanish Conference of Catholic Bishops last week released an unsigned statement saying that Martinez Camino's comments "must be understood in the context of Catholic doctrine, which holds that the use of contraceptives implies immoral sexual behavior." The statement said, "It's not true that the church has changed its doctrine on condoms," adding, "It's impossible to advise the use of condoms" under Catholic doctrine. The bishops went on to say that sexual abstinence or monogamy are the "only successful" ways to prevent the spread of HIV (Kaiser Daily HIV/AIDS Report, 1/24).

Prevzemena od website na CDC (Center of Disease Control), specijalizirano za info i prevencija od HIV worldwide:

http://www.thebody.com/content/art9091.html

Pedofilot ne LJUBI, pedofilot se rakovodi od nisti strasti, i nivno zadovoluvanje preku zloupotrebuvanje lica koi ne mozat za sebe mentalno da rasuduvaat(maloletni deca)
Dokolku LJUBOVTA e konsenzualna i pomegju dve vozrasni edinki....samo togas moze da se narece CISTA...vo drugite slucai, moze i da ne pretstavuva ljubov...

Kajgana Shop

На врв Bottom