Желбата за селење...

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
ima edna mnogu jaka pesmicka :

Odavno sam otisao
i bogat sam postao
mnogo vise nego da sam
ovde s tobom ostao

Otisao, vratio se
i sve sam ti doneo
pa sad imam mnogo manje
nego sto sam poneo

:music3::music3::music3:

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
OBDN, ја тренирав баскет (не бев толку добар јебига, дрво бев :) ) и глеав по нетов. Страва се стипендиите. Мислам, има еден ал луѓе од Судан и Нигерија што ко мали за да преживеат се тепале со лавови, па сеа се пристојни граѓани на Државите.

Знам за тоа што го збориш, али ова е темата за Спорт. Тоа све мења.

А Дадо е мрга од 2 метра, го бива, од мал игра баскет и нема сумња дека си нашол добра стипендија. Уше да остаи цигарите и ќе го глеаме на ЕСПН.

Уше нема да му го заборавам куцањето у финале :)

Член од
14 април 2006
Мислења
76
Поени од реакции
0
Vo sekoj slucaj vredi da se proba. Deka ne e rozovo ne e, ama e golemo zivotno iskustvo.

Член од
18 март 2006
Мислења
63
Поени од реакции
0
Песната одамна ми ја испрати еден дечко шо извади бугарски пасош.

Bugarski pasosh v dzeb da si metnam,
da javnam avion, v nebo da letnam.
Na pat dalecen ja da si idam,
da vidam Berlin, London da vidam.
Da vidam kupoj pari v dzebot,
I za drugo da sonam, a ne samo za lebot.
Da vidam kako se stanuva gazda,
i kako so obicna plata se kupuva Mazda.
Da vidam lugje srekni i strojni,
so polni obrazi i mevoj lojni.
Kako si ziveat na visoka noga,
i bratski si teraat duri do Boga
Da vidam zivot svetol ko oltar
a ne ko vo firom, do smrt--goltar!
Na gurbet dalecen ja ke si idam,
pa makar i pingvin tamu da bidam.
'Bati i Skopje, 'bati i Struga,
nishchto nemet,duri ni - pruga!

BobRock

Middle-Earth Dude
Член од
2 ноември 2005
Мислења
126
Поени од реакции
0
Serdarot напиша:
гледам некои не ме сватиле и некои не сакаат да сватат :)

никој не ве осудува бе луѓе, едноставно ми е интересен феноменот како се „продава„ запад кај нас

:raz:
За ова и јас колку сум спорел со другарите. Не ми веруваат, мислат декам се кажало запад, и ајде парите на улица ќе ги собираш. Е мало морген. Го нема тоа. Не знам дали и воопшто го имало, ама за пари ќе се запотиш малку, па и нема да стигнат на крај.

Сердар, ако ти треба помош за селидба кажувај. Одма трчам у помош :)

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
BobRock напиша:
За ова и јас колку сум спорел со другарите. Не ми веруваат, мислат декам се кажало запад, и ајде парите на улица ќе ги собираш. Е мало морген. Го нема тоа. Не знам дали и воопшто го имало, ама за пари ќе се запотиш малку, па и нема да стигнат на крај.

Сердар, ако ти треба помош за селидба кажувај. Одма трчам у помош :)
A tuka pa stigaat do 10 bez nisto da kupis,aj ne sporeduvaj zapad so Makedonija so 350 000 nevraboteni i edinstvena zemja koja nema utvrdeno minimalna plata,na zapad ako odam da ne ke pecalam,ke rabotam 5 dena 2 ke setam kvalitetno i taka, a tuka 30 rabotis 1 setas niz gradot oti za podaleku malo morgen.

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
баче нема леб тука!

baltazar

ТАРЗАН НА ЏУНГЛАТА
Член од
22 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1
pred edno 2 godini bev mnogu zagrean za canada.imase eden forum "snapsolution" taka nesto bese i vo nego bese navedeno se to4no so treba da se napravi.sea forumot nigde go nema.a stvarno bese dobar.siguren sum deka ima nekoj user od canada sto pisuval tamu.daj kazete sto stana so toa.

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
astrion напиша:
A tuka pa stigaat do 10 bez nisto da kupis,aj ne sporeduvaj zapad so Makedonija so 350 000 nevraboteni i edinstvena zemja koja nema utvrdeno minimalna plata,na zapad ako odam da ne ke pecalam,ke rabotam 5 dena 2 ke setam kvalitetno i taka, a tuka 30 rabotis 1 setas niz gradot oti za podaleku malo morgen.
Izvini malku,ama u Makedonija e obratno,30 dena shetas 1 rabotis.
Koj saka da raboti bi rabotel i u Mk,samo sto nie kako narod sme mnogu dignati.Ne sakame da zavisime od nikogo i plus u seta nemashtija birame rabota.
Neka mi kaze nekoj dali u Mk bi cistel Wc?!Sigurna sum deka ne.
A da otide nekade na zapad bi cistel za 5£ na sat.neli?

Koj saka da raboti i koj umee da se snajde u Makedonija bi ziveel ko car!

p.s za minimalnata plata nemora da znaci deka ako ima zakon site go pocituvaat,pogotovo za strancite nikoj ne te ferma.Ako nesakas da rabotis za tolku gitla,baraj druga rabota.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
IsidoraD напиша:
Neka mi kaze nekoj dali u Mk bi cistel Wc?!Sigurna sum deka ne. A da otide nekade na zapad bi cistel za 5£ na sat.neli?
Чистач на WC во МК заработува, во некој си просек, 6000 денари (има фирми што плаќаат 12000, а има што плаќаат 3000). Не е проблемот во дигнатост, туку во "не ме еби во здрав мозок". Платите во скоро сите дејности не се променети во последните 10 години, додека цените на производите и услугите имаат рипнато X*100%.
Koj saka da raboti i koj umee da se snajde u Makedonija bi ziveel ko car!
Да се "снајдеш", тоа е посебна приказна. Блискост со луќе од политиката (дури и од најнискиот ранг), влијателни родители и роднини, непотизам, тоа се потребни вредности за да се снајдеш кај нас.... и да бидеш цар!

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
А бе доста со тие чистења на WCa и миење тањири...само вас ве чекаат да миете тањири. Дефицитарна професија у пичку матер.Многу ви се глупи споредбиве. Да беше така сите ќе чистевме овде WCa или општи работници ќе бевме.
Одоздола 5 евра или 5 долари изгледаат многу за еден саат, а овде се далеку по минимала, да не речам мизерна саатнина....Вие само платата ја гледате од западот, а потрошувачката не. Да те пуштам дојди во Белгија со 700-800 евра живеј да те видам.Ама одоздола изгледаат 800 ЕВРА ЕЕЕЕЈЈ...
Не си праите бош муабети.
Леле ама се накурчив...извитете за остриот јазик...

Член од
21 септември 2005
Мислења
198
Поени од реакции
0
baltazar напиша:
pred edno 2 godini bev mnogu zagrean za canada.imase eden forum "snapsolution" taka nesto bese i vo nego bese navedeno se to4no so treba da se napravi.sea forumot nigde go nema.a stvarno bese dobar.siguren sum deka ima nekoj user od canada sto pisuval tamu.daj kazete sto stana so toa.
https://www.immigration.ca/assess2.asp

proveri se

B

BushMan

Гостин
Епа сиромаштија....што да прават лугето. Си мислат кога одат да рмбат таму нашле спас.Ама и дравата ни е таква.

Член од
8 април 2006
Мислења
45
Поени од реакции
0
Jas mislam oti se ne e toa do siromastija tuku i do samata pomisla za podobar zivot za podobra plata ,samata kultura vo stranstvo ali ipak mislam oti nie sme po kulturni od niv zatoa sto tamu ima strogi kazneni merki i zatoa ne pravat nekoi kiksovi kako nas i se pravat posle kulturni a kaj nas ni edna kaznena merka a 70% od lugeto koi zivejat vo pogolemite sredini gi pocituvaat pravila na odnesuvaje.

Kajgana Shop

На врв Bottom