Желбата за селење...

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
schtranga напиша:
e na sekoj ne mu e ist zivotot ...
Znaci taka... i sto e ondak temata? I koja e celta na temata? Mozda Serdarot treba da go prasam, ama tebe te prashuvam posto ti prvo skokna u odbrana na negovite tezi. Milion pati sum rekla i pak ke recam, za nishto nemoze da se generalizira.
pa i euforicno i napadno i pozelno duri prema temive, ona "Daj boze da sum u pravo, lakse ke spijam, dur ovie crncat." Svasta :)
A da zemese sekoj da si gelda svojata rabota i da ne se mesa u tugjata i use pomalku da stvara generalizacii za tugjite vodeno od svoite... ne ke da bese loso.
Off topic, Stormi kako be neznaes zasto? jas mislev po zena ojde ali ne?

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Aj, da dadam i moe mislenje.

Gledav neodamna edna emisija na TV, bese gostin nas iselenik vo Kanada. Megju drugoto imase i edno prasanje od tipot, neli e malce daleku za doagjanje doma. Covekot malce se iznasmea prvo (imase okolu 45 godini), pa posle kaza mnogu kratko i umno, vika vaka: " Tatko mi e po poteklo od Kicevsko, i porano za da otide do Skopje mu trebale 7-8 saati. Sega jas od Canada doagam vo Mkd za 12 saati. Znaci ne e toa problemot. Ne e problemot nitu vo komunikacijata, sega e lesno, so telefoni, internet, itn itn..."

Taka da, sakam da kazam, deka sepak, kade ti e ubavo, kade si ti zadovolen, tamu ti e i tatkovinata, a uste da ne kazam i ako si so semejstvoto, tamu ti e i srekata.
Ne sakam da uvredam nikogo, ama citam raznorazni postovi ovde, de tesko mu bilo tamu, de rmbal, de ova, de ona, de davackite bile skapi, de kiriite... E, dobro de, taka e, pa sto da pravime sega. Ne mislam nikogo da sozaluvam. Zar tuka e poinaku, zar nie tuka ne rabotime, ili rabotime pomalku od tie na primer na zapadot. Razlikata e sto tuka se zemaat mnogu pomalku pari, i najgolemiot problem, sto mnogu tesko se naoga rabota. Da ne spomnuvam sega cifri za plata, razliki ovde i tamu, zavisno od profesijata...

Sum bil vo poveke drzavi niz Evropa na podolg period, imam mnogu prijateli od poveke drzavi, letovo bev i vo USA (brat mi zivee tamu), pa ne sum videl dosega nekade da e poloso od ovde. OK, ima i takvi koi zaminale tamu da rmbat, ne setaat nikade, ne se druzat so nikogo, i tie se pecalbari, i cela sreka sto veruvam deka se vo pomal broj. Denesnite iselenici ne bi gi stavil vo taa grupa, zatoa sto tie mladi lugje, ne odat tamu za da pecalat, tuku pred se za da ziveat tamu.
A, individualno e kako nekoj se cuvstvuva tamu kade sto zivee.

Da rezimiram, momentalno sum vo Skopje, iako ne sum skopjanec po poteklo. Znaci sum dosol kade sto ima rabota, i da, zadovolen sum. I, ne bi imal nikakvi problemi da se iselam so moeto semejstvo vo stranstvo, nekogas vo idnina. Sega za sega mi e ok tuka, iako znam deka ako zaminam, ke mi bide 100 pati podobro.

A, na onie koi ke se trudat da me razubedat, deka ne im bilo ubavo nekade nadvor, povelete, Mkd e otvorena za site, pa "rmbajte" ovde.

Dosta bese.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Аз, работал сум вонка, па вероватно че оам да поработам вонка акдајгоспо и па че се врнам туека оти как туј нигде не е поубо, поарно и то. И емерика сум работал и по други места по сфето. И на арни и на неарни, ами шо рака го калапела земјево мое најубо не знам, ама го стокмила баш по мој терк и урнек. И затова че си оам и па че се врнам. Че оам не дека неам туека, ами оти не ме држи газо на едноместо ам на две, и па че речем: кеј да си доматати да си.

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Bez razlika kolku e uvaf standardot i kolku e super kjarot me radva edno mnogu mene so za 3 sati mom da si ja "opulam" carshijana Resen i taa kombinacija praj da e polesno da izdrzish tuka deka kolku i da imam ovde nema primer aviomuvi ..carsiski muabeti ..prespa na plaza do zori . Eh cenite to sto imate decki

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
OBDN напиша:
Toa e druga tema lepoto moja..
Znam, zatoa i odgovoriv tolku kratko.
Sekoj si znae za sebe zosto si odi, ili zosto sedi na edno mesto.
Jebiga, nekoj ni ne znae ama pak nikoj ne moze da gi sudi.

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
schtranga напиша:
Mozebi vo USA e poinaku , serdarot za Germanija zboruva.... tuka mora da rmbash tolku bidejki so edna normalna plata ne mozesh da opstanesh , taka da mora i mini job da se najde i nemash ama ic slobodno vreme, zivotot go pominesh u rmbanje...
coveche u usa samo za perenje chashi dobivash 5 dolari na saat eve jas rabotam po 4 saata na den sekoj den od 4 poruchek do 8 navecher pa vidi ti sea kolku zarabotuvam jas a kolku doktor u makedonija :pos:

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
dajdo напиша:
coveche u usa samo za perenje chashi dobivash 5 dolari na saat eve jas rabotam po 4 saata na den sekoj den od 4 poruchek do 8 navecher pa vidi ti sea kolku zarabotuvam jas a kolku doktor u makedonija :pos:
Ah vaka ko ke kazat --

Kolku danok ti zemaat na perenjeto casi?
Baska kolku go kosta dr. u makedonija pakla cigari kolku tebe?
Da, ama toj e doktor, ne mie casi.

Nejse, ova od mene pogornoto e izlisno i nema veza, samo pretstavite deka ovde onaka se sobiraat po ulica me vadat od takt.

I u koja jadna drzava si ti kaj shto te eksploatiraat so federalniot minimum?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
А бе ОБДН, не зезај, у САД капат доалри, железни, па сите носат шлемој да ги отепаат. А да не зборам што од она книжнине се е зелено наоколу чиниш џунгла. Дајдо, не лај машко глупости.

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
ozbilno vi kazuvam sea nemam prichina da ve lazam neli

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Дајдо, многу ти даваат - за перење чаши. Премногу. Ја не би те пуштила да ги испереш чашите овде. За ниедни пари.

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
epa sea e taka rabotam na collegot u kafiterija 5 dolari na saat znam posho edno vreme rabotev na gradishte pred 2 leta i dnevnica mi geshe 700 den za cell den a tuka 5 dol na saat

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Пред се мислам дека ОБДН убаво кажа дека не смее да се генерализира.Пред се зависи со каква предумисла тргнуваш од МКД, каде си на запад, а и колку ќе те служи среќата.Тоа со споредување на цени, 5 долари саат и такви ми ти глупости не споредувајте...Финтава чистачка у Белгија прима 1200 еур плата, а наш Бране Ц. пола од тоа (официјално)=боље чистач на запад него функционер или доктор у МКД.
Исто така порака за тие што се жалат од запад.Уште утре можете со првиот авион да си отидете во МКД да се почувствувате слободно и незнам што.Ама тоа е само првите две недели додка не почнат сите пријатели и роднини да ви се жалат како се отпуштени од работа како нема живеачка и како не гледаат никаква иднина.Точно дека и јас овде генерализирав, ама исправете ме ако грешам.Дека како што напиша некој погоре, барем на запад постои вредувнуање, односно за тоа што си одработил поштено ти се плаќа.А ако работиш легално а плус и несекојдевна професија можеш доообро да живееш.А плус и стално ко ке те фати носталгија да си дојдеш во стари крај :)
Како и да е мое мислење е дека одењето на запад е приказна за секој човек посебно. Поздрав од туѓина.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
гледам некои не ме сватиле и некои не сакаат да сватат :)

кој има очи и добра воља, и го прочита целиот мој уводен текст, свати шо сакам да кажам

кој не свати, а сака да свати, можам и да му објаснам

а ако некој мувата и капата и то... е тогаш, шо знам јас...

никој не ве осудува бе луѓе, едноставно ми е интересен феноменот како се „продава„ запад кај нас

а срање е

ако ви е убо, седете си таму, ЈАС не ви бранам

некако, колку помалку материјалисти во Македонија, толку помали се шансите да има корупција и злоупотреба на функција

значи, ако јас се прашувам, сите на кои поважен им е мистер долар од Македонија, И ПОАРНО да си заминат од државата... :baeh:

така барем „глупавите идеалисти„ можи навистина ќе ја оправат ситуацијата :se_ molam

а тие шо и по цена да потпишат дека се букари, дека нивните родители се букари, и дека нема Македонија, е тие...

поарно и да си одат, заедно со кариерџиите шо и родената мајка би ја продале за поќе пари и моќ

а за тие шо се гладни за моќ, има моч

да им се мочам на умот шо го немаат

моќта е имагинарна работа бе, ама некој тоа дури на смртна постела го сваќа, некој никоаш...

пи ес:

дајдо, шо сакаше жити се да кажиш со тие 5 долари на сат?

тука скоро да нема чоек шо ќе работи за толку малку :pos:

а ти се фалиш дека многу ти се гледат
:raz:

Kajgana Shop

На врв Bottom