Aj, da dadam i moe mislenje.
Gledav neodamna edna emisija na TV, bese gostin nas iselenik vo Kanada. Megju drugoto imase i edno prasanje od tipot, neli e malce daleku za doagjanje doma. Covekot malce se iznasmea prvo (imase okolu 45 godini), pa posle kaza mnogu kratko i umno, vika vaka: " Tatko mi e po poteklo od Kicevsko, i porano za da otide do Skopje mu trebale 7-8 saati. Sega jas od Canada doagam vo Mkd za 12 saati. Znaci ne e toa problemot. Ne e problemot nitu vo komunikacijata, sega e lesno, so telefoni, internet, itn itn..."
Taka da, sakam da kazam, deka sepak, kade ti e ubavo, kade si ti zadovolen, tamu ti e i tatkovinata, a uste da ne kazam i ako si so semejstvoto, tamu ti e i srekata.
Ne sakam da uvredam nikogo, ama citam raznorazni postovi ovde, de tesko mu bilo tamu, de rmbal, de ova, de ona, de davackite bile skapi, de kiriite... E, dobro de, taka e, pa sto da pravime sega. Ne mislam nikogo da sozaluvam. Zar tuka e poinaku, zar nie tuka ne rabotime, ili rabotime pomalku od tie na primer na zapadot. Razlikata e sto tuka se zemaat mnogu pomalku pari, i najgolemiot problem, sto mnogu tesko se naoga rabota. Da ne spomnuvam sega cifri za plata, razliki ovde i tamu, zavisno od profesijata...
Sum bil vo poveke drzavi niz Evropa na podolg period, imam mnogu prijateli od poveke drzavi, letovo bev i vo USA (brat mi zivee tamu), pa ne sum videl dosega nekade da e poloso od ovde. OK, ima i takvi koi zaminale tamu da rmbat, ne setaat nikade, ne se druzat so nikogo, i tie se pecalbari, i cela sreka sto veruvam deka se vo pomal broj. Denesnite iselenici ne bi gi stavil vo taa grupa, zatoa sto tie mladi lugje, ne odat tamu za da pecalat, tuku pred se za da ziveat tamu.
A, individualno e kako nekoj se cuvstvuva tamu kade sto zivee.
Da rezimiram, momentalno sum vo Skopje, iako ne sum skopjanec po poteklo. Znaci sum dosol kade sto ima rabota, i da, zadovolen sum. I, ne bi imal nikakvi problemi da se iselam so moeto semejstvo vo stranstvo, nekogas vo idnina. Sega za sega mi e ok tuka, iako znam deka ako zaminam, ke mi bide 100 pati podobro.
A, na onie koi ke se trudat da me razubedat, deka ne im bilo ubavo nekade nadvor, povelete, Mkd e otvorena za site, pa "rmbajte" ovde.
Dosta bese.