Желбата за селење...

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ма нема леб у Македонијава, само невработувања, бркања од работа, мора луѓево да бараат алтернатива и бегаат настрана. Па сеа кој како ќе успее така ќе тера.

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
vodkamixx напиша:
Ма нема леб у Македонијава, само невработувања, бркања од работа, мора луѓево да бараат алтернатива и бегаат настрана. Па сеа кој како ќе успее така ќе тера.
Ова се надоврзува на причината за мојата тема за патриотизмот...така е друже водка и ја се служувам со твоето мислење

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Kaj mene sekoj den ovaa zelba se poveke se zgolemuva...
Klimava me ugushuva....

Член од
4 мај 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Pa da ti kazam, jas kako sto sum cula site koj otidoa vo stranstvo, ne sum cula nekoj da se zali deka mu bilo loso...i plus koj saka da sedi ovde vo siromastija...no, sekoj si znae za sebe. No nesto sto stvarno me nervira e koga ke gi cujam tie od stranstvo sto placat za Makedonia....pa dobro be luge ako im e tolku zal zasto ne se vratat nazad, pa da vidat kolku e ovde ,,dobro``?

Член од
6 јули 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zapad,a

Epa bratce ako nema pari na zapad site nasi koi se vo sijasporata neka dojdat vamu da vidat kako e da rabotis za malku ili icpari

Epa bratce site sto velat taka kako tebe deka na zapad nema pari neka dojdat da rabotat ovde za malku ili icpari se nadevam deka ke im bide podobro:oeoeoe:

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Pa da ti kazam, jas kako sto sum cula site koj otidoa vo stranstvo, ne sum cula nekoj da se zali deka mu bilo loso...i plus koj saka da sedi ovde vo siromastija...no, sekoj si znae za sebe. No nesto sto stvarno me nervira e koga ke gi cujam tie od stranstvo sto placat za Makedonia....pa dobro be luge ako im e tolku zal zasto ne se vratat nazad, pa da vidat kolku e ovde ,,dobro``?
Зашто гордоста не им дава да признаат дека ни таму не им е подобро.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Чудни резони имаме.
Ако си на печалба, тогаш не си ја сакаш земјата.
А неможе и печалба и Македонија ?

Во односот со печалбарите и иселениците се гледа секоја влада на РМ.
Да не се искористи тој потенцијал кажува дека сите овие “реформи“ и бркање на инвеститори се прикаски за мали деца.

Странец е странец, види ЕВН, Телеком, Цементара, Жито Лукс, Веро ...
Домашен инвеститор, оној вистинскиот, не оној со украдените пари од народот, ти го чува и народот и земјата.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Странец е странец, види ЕВН, Телеком, Цементара, Жито Лукс, Веро ...
Домашен инвеститор, оној вистинскиот, не оној со украдените пари од народот, ти го чува и народот и земјата.

Единствени инвеститори овде во Македонија се Албанците од дијаспората.

Нема други.

Нашиве во главно се јавуваат да ти кажат колку е лошо таму. Ама секоја година ќе ти испрата слики од нова куќа, кола или слично.

Абе ај не заебавај, немој со тие прикаски за мали деца.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Evo jas ke kazam realno kako stojat rabotite, iako istoto go kazav na edna druga tema: Ako si familiaren i rabotis sam vo tugina podobro sedi si doma vo Mk.Ako mozat dvajca da rabotat ima nekoja druga matematika, ali sve zavisi kolkavi deca imas. Evo jas na primer sum so malo dete taka da zena mi mora da go gleda zasto za vo gradinka ne se isplaka, premnogu e skapo ke treba da raboti za gradinkata.
Drugo kirijata e preskapa i 40% od plata bega vo kirija pa sega misli kako ke izlezes na kraj so edna plata. A kako sto spomna nekoj za novi kuki i koli da ne se lazeme tie ne se novodojdeni pecalbari tuku se dolgi godini preku okeanot.
I da ne dolzam da odgovaram na prasanjeto sto mnogu forugii odma sakaat da go postavat "Ako e taka zosto sedis tamu" E pa zasto se zaebav, koga dojdov tuka potrosiv pari za sreduvanje na stan za kola i sl mora nekako da se pocne nov zivot i sega tie pari ne sum vo sostojba da si gi povratam i bez pari doma nemozam da se vratam, plus Avstralija e daleku ne e Evropa pa trebaat pari za avionska karta a ne voz ili 200 evra benzin.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522

па добро...толку ли мрзливи станаа луѓето шо поарно ќе се понижуваат по разни канцеларии низ светов, отколку да земат да работат нешто, па „макар„ и во Македонија, онака, колку да се преживее???
шо народ станваме?
Се согласувам со цел твој пост.. но ова последново малце.... и не ми иде баш нај нај...
Кажи ми ти на мене КАДЕ ВО МАКЕДОНИЈА да се обратат за работа луѓево... Кај и да тропнеш ти бараат членска книшка бре човек... кај приватњак да си ке те дупи за плата денес утре денес утре ( од искуство ти кажувам ) па ке ти рече ова си го утнал малце ( 1мм ситна грешка ) ма да често пати се случува и да не утнеш ама сепак мора да признаеш не за друго него дека е приватњак.. ке те заебава по цел ден ова е хитно мора до тогаш да се сработи и ред друи работи... ( ова од лично искуство ти кажувам ). Државниве фирми... ма кои држави веќе се исприватизираа...

А што се однесува до оноа за странство... јас вака размислувам... оние кои идат во странство крпат крај со крај преживуваат и се снаоѓаат некако, заработувачката колку е толку е сепак тргаат некој денар на страна, мислам откако ке дадат даноци шо викаш струја вода парно ТВ тел и слично... па после извесно време кога доаѓаат во Македонија сепак си се господа со оној дел кој што го заштедиле таму...

Еве ти пример.. Тетин ми работи во германија и си има цело семејство таму жена и 3 деца... плаќа кирија гоОООлема за станот, плус други давачки како лична хигиена прехрана ова она.. нормално се е поскапо.. ама он мене ми вика вака.. вика исто е како во македонија има поголема плата таму ама поголеми давачки.. утре ден кога ке дојдам во Македонија ке земам пензија сигурно 500 евра а може и повеќе... Па тука со 500 евра пензија бре луѓе кажете како нема да живее како господин??? 500 евра плата во макеоднија се измислена бројка да не зборам па за пензија... :/

Мислам стварно ми е жал што ние ( младите ) гледаме да ја дувнеме у странство но што да правиш.. ЗОРТ ТЕРА НА СЕ !!!

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Се согласувам со цел твој пост.. но ова последново малце.... и не ми иде баш нај нај...
Кажи ми ти на мене КАДЕ ВО МАКЕДОНИЈА да се обратат за работа луѓево... Кај и да тропнеш ти бараат членска книшка бре човек... кај приватњак да си ке те дупи за плата денес утре денес утре ( од искуство ти кажувам ) па ке ти рече ова си го утнал малце ( 1мм ситна грешка ) ма да често пати се случува и да не утнеш ама сепак мора да признаеш не за друго него дека е приватњак.. ке те заебава по цел ден ова е хитно мора до тогаш да се сработи и ред друи работи... ( ова од лично искуство ти кажувам ). Државниве фирми... ма кои држави веќе се исприватизираа...

А што се однесува до оноа за странство... јас вака размислувам... оние кои идат во странство крпат крај со крај преживуваат и се снаоѓаат некако, заработувачката колку е толку е сепак тргаат некој денар на страна, мислам откако ке дадат даноци шо викаш струја вода парно ТВ тел и слично... па после извесно време кога доаѓаат во Македонија сепак си се господа со оној дел кој што го заштедиле таму...

Еве ти пример.. Тетин ми работи во германија и си има цело семејство таму жена и 3 деца... плаќа кирија гоОООлема за станот, плус други давачки како лична хигиена прехрана ова она.. нормално се е поскапо.. ама он мене ми вика вака.. вика исто е како во македонија има поголема плата таму ама поголеми давачки.. утре ден кога ке дојдам во Македонија ке земам пензија сигурно 500 евра а може и повеќе... Па тука со 500 евра пензија бре луѓе кажете како нема да живее како господин??? 500 евра плата во макеоднија се измислена бројка да не зборам па за пензија... :/

Мислам стварно ми е жал што ние ( младите ) гледаме да ја дувнеме у странство но што да правиш.. ЗОРТ ТЕРА НА СЕ !!!
A ti mislis za edno 10-20 godini cenite i potrosuvackata kosnica vo Makedonija ke tapkaat vo mesto??? Tie 500evra za 5-10 godini vo Makedonija ke devalviraat so soodnos so porastot na cenite na globalno nivo,zemajki vo predvid deka Makedonija e zemja uvoznik na dobra, i zemja potrosuvac a ne proizvoditel na svetskiot pazar...

P.S Dali znaete koga eden mlad 20 godisen bracen par, ke moze da se pofali deka ima SVOJ stan vo London Pariz,Brisel, Rim ili Madrid, zaraboten od svoja plata???

Na 65 godini posle 45 godini ziveenje pod kirija...posle 45 godini stresovi deka sekoj moment moze da mu go zemat stanot, i posle 45 godini spiejki(prasanje i dali ke moze da spie so rizikot sekoj moment da izgubi rabota) so rigorozni hipoteki koi tezat vrz negovite plekji....

Член од
23 мај 2009
Мислења
248
Поени од реакции
13
Понекогаш ја добивам таа желба да заминам од земјава, во потрага по „подобар“ живот. Но, сфаќам дека ништо не е подобро таму надвор. Ако одам, нема да бидам ништо. Само обичен странец од балканот, без евро в џеб, без роднини и пријатели, дојден во некоја земја со желба за печалење. Каде е тука сатисфакцијата? Никаде. Сакам да си заминам од земјава колку да пропатувам и да видам други цивилизации, менталитети, но на крај да се вратам во Македонија, каква-таква, сепак тука ми се корените, и тука сум ги поминала најубавите мигови од мојот живот.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Замислете таа енергија да ја насочевме во менување на нашето опшество.
Сите ќе видевме аир од тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom