Ова се надоврзува на причината за мојата тема за патриотизмот...така е друже водка и ја се служувам со твоето мислењеvodkamixx напиша:Ма нема леб у Македонијава, само невработувања, бркања од работа, мора луѓево да бараат алтернатива и бегаат настрана. Па сеа кој како ќе успее така ќе тера.
Зашто гордоста не им дава да признаат дека ни таму не им е подобро.Pa da ti kazam, jas kako sto sum cula site koj otidoa vo stranstvo, ne sum cula nekoj da se zali deka mu bilo loso...i plus koj saka da sedi ovde vo siromastija...no, sekoj si znae za sebe. No nesto sto stvarno me nervira e koga ke gi cujam tie od stranstvo sto placat za Makedonia....pa dobro be luge ako im e tolku zal zasto ne se vratat nazad, pa da vidat kolku e ovde ,,dobro``?
Странец е странец, види ЕВН, Телеком, Цементара, Жито Лукс, Веро ...
Домашен инвеститор, оној вистинскиот, не оној со украдените пари од народот, ти го чува и народот и земјата.
Се согласувам со цел твој пост.. но ова последново малце.... и не ми иде баш нај нај...
па добро...толку ли мрзливи станаа луѓето шо поарно ќе се понижуваат по разни канцеларии низ светов, отколку да земат да работат нешто, па „макар„ и во Македонија, онака, колку да се преживее???
шо народ станваме?
A ti mislis za edno 10-20 godini cenite i potrosuvackata kosnica vo Makedonija ke tapkaat vo mesto??? Tie 500evra za 5-10 godini vo Makedonija ke devalviraat so soodnos so porastot na cenite na globalno nivo,zemajki vo predvid deka Makedonija e zemja uvoznik na dobra, i zemja potrosuvac a ne proizvoditel na svetskiot pazar...Се согласувам со цел твој пост.. но ова последново малце.... и не ми иде баш нај нај...
Кажи ми ти на мене КАДЕ ВО МАКЕДОНИЈА да се обратат за работа луѓево... Кај и да тропнеш ти бараат членска книшка бре човек... кај приватњак да си ке те дупи за плата денес утре денес утре ( од искуство ти кажувам ) па ке ти рече ова си го утнал малце ( 1мм ситна грешка ) ма да често пати се случува и да не утнеш ама сепак мора да признаеш не за друго него дека е приватњак.. ке те заебава по цел ден ова е хитно мора до тогаш да се сработи и ред друи работи... ( ова од лично искуство ти кажувам ). Државниве фирми... ма кои држави веќе се исприватизираа...
А што се однесува до оноа за странство... јас вака размислувам... оние кои идат во странство крпат крај со крај преживуваат и се снаоѓаат некако, заработувачката колку е толку е сепак тргаат некој денар на страна, мислам откако ке дадат даноци шо викаш струја вода парно ТВ тел и слично... па после извесно време кога доаѓаат во Македонија сепак си се господа со оној дел кој што го заштедиле таму...
Еве ти пример.. Тетин ми работи во германија и си има цело семејство таму жена и 3 деца... плаќа кирија гоОООлема за станот, плус други давачки како лична хигиена прехрана ова она.. нормално се е поскапо.. ама он мене ми вика вака.. вика исто е како во македонија има поголема плата таму ама поголеми давачки.. утре ден кога ке дојдам во Македонија ке земам пензија сигурно 500 евра а може и повеќе... Па тука со 500 евра пензија бре луѓе кажете како нема да живее како господин??? 500 евра плата во макеоднија се измислена бројка да не зборам па за пензија... :/
Мислам стварно ми е жал што ние ( младите ) гледаме да ја дувнеме у странство но што да правиш.. ЗОРТ ТЕРА НА СЕ !!!