Етничката припадност на Цар Самоил и карактерот на неговото царство

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како преведуваш од латински, ја преведи и другата реченица:
Превод:
“Повикувајќи се на папата Адријан кој претходно испратил свои свештеници во Бугарија, но Бугарите ги игнорирале овие римски посланци, преферирајќи ги Грчките.’’

И...? Што требаше да биде изненадувањето?

Ајде сега ти преведи го па следниот дел:

Licet igitur tanti memoria levitatis nos usque adeo induxerit ad cautelam, ut nullum ex fratribus nostris, Cardinalibus scilicet, presentialiter ad tuam presentiam mitteremus, nichilominus ... capellanum et familiarem nostrum ... ad te duximus destinandum ... ut in tota terra tua quoad spiritualia corrigat, que corrigenda cognoverit et statuat quae ... fuerint statuenda. ... Mandavimus ... ipsi et de corona progenitoribus tuis ab ecclesia Romana collata tarn per libros veteres quam per alia documenta in-quirat diligentius veritatem, ut cum . . . de omnibus redditi f uerimus certiores, consultus et maturius, prout procedendum fuerit, procedamus. ... Expedit ... tibi ... ut sicut genere, sic sis etiam imitatione Romanus, et populus terre tue, qui de sanguine Romanorum se asserit descendisse, ecclesie Romane instituta sequatur. ...'

За да видиме како папата ја квестионира титулата ваша, при што назначува свои подложни да ги истражат старите книги и записи кои зборат за круната.

Сам си правиш каша попара, наивно обидувајќи се да внесеш некоја неизвесност кога сите аргументи се против вас.

Еве ти карта на Бугарија при цар Симеон (927). Каде според тебе Самуил е избрал да биде главниот град во или надвор од Бугарија?
Прегледај го приврзокот 34847

И викаш дека оваа горната Бугарија направиле византиjците една тема, а? Ja види подобро како изгледа картата на Бугарија пред 971 и потоа вели од што, што биле направиле.
Незнам дали ти читаш и “Македонија“ на мапата која нема никаква историска вредност за нас, без врска онадење колку да си купите време повторно.

Бугарија не постои за време на Самоил, нада, ниенте, нул!

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Клучна работа во крунисувањето на Самоил е црквата. Постојат неколку тези за ова:

1. Дека Преславската (или како и да се нарекува) патријаршија се преселила во Преспа.
- Тезата паѓа во вода од причина што доколку Самуил ја земал круната од првото царство, него не му требал Римскиот Патријарх за да го потврди тоа.

2. Дека охридската архиепископија е преправена во патријаршија.
- Тезата отпаѓа од причина што архиепископија нема допирни точки со патријаршија, ниту пак може да се воздигне во патријаршија.

3. Дека е оформена нова преспанска патријаршија, без да се чепне Охридската Архиепископија, која има владение врз сите епископии во тогашниот словенски свет.
- Оваа теза јас ја застапувам.

Ќе се задржам на втората теза, дека нејзиното разлгабање ќе ни го даде вистинскиот одговор.

Значи во црковната хиреархија, епископите му одговараат на архиепископ, додека патријарсите немаат никаква моќ врз нив. Патријарсите се емисари на Вселенскиот Патријарх кои се задолжени да ја водат политиката на Црквата, во државата во којашто се крунисани. Нешто како политички комесари во ерата на комунизмот. Значи општ пример што ќе го дадам е СПЦ.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A3%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%98%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5_%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5
Поглавар Српске православне цркве има титулу:Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски.
Ова треба да докаже дека архиепископија и патријаршија можат да постојат паралелно и да ги отвори прашањата кои ги наметнува самата логика со тоа.

Е сега, пошто овие работи се доста осетливи и за да се дообјаснат мора да излеземе од темата. Предлагам оваа дискусија да се води на друга тема, која по потреба нели ќе ја поврземе со оваа. И втора работа е барам помош, со документи од сегашно и минато време (не само на интернет), со којшто ќе се увиди устроенито на православната црква сега и во минатото.

Сите 3 тези (а има и повеќе од 3) засега се во рангот на шпекулации(неможат да се потврдат), тоа ни отвора многу отворен простор за делување и доколку се обезбеди квалитетен доказ за вистинската улога на Јустинијана Прима од основањето, преку секташките војни, па се до времето на Самоил, ќе им се затнат устите, не само на Бугарите, туку и на СПЦ во црковниот спор и на Грците во спорот со името (суштината на спорот е црковен).

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Претставуваш нешто што нема. Дека Калојан лажел сведочи фактот што не му била дадена титулата.

Папата кажува нешто спротивно на тоа што ти се обиде да го подметнеш, па сега треба и понатаму да ти веруваме на збор?

Лажеш, дрско лажеш, манипулираш, инсинуираш, постираш фалсификати, се обидуваш да добиеш на други членови како погоре и згора на се' уште плачипичкосуваш по други форуми бидејќи немаш оправдание за твојот катастрофален неуспех на форумов.

Раздробени сте тотално!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Се' што е релевантно за темата вкл. ги сите постирани документи досега од Зонара, Скилица-Кедрин, Лав Граматик, Сиглиите нa Василиј II, Битолската плоча, преписката на Калојан со папата, Манасиевата хроника, четворовангелието на Иван Александар, натписот на Персијан, Адемар од Шабан, итн. не го поби фактот -- напротив го зацврсти -- дека се работи за погрден епитет “бугари’’ кој им е наденат после првото им ханство.

Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Еве што велат историчарите од МАНУ за Битолскиот натпис:

БИТОЛСКИ НАТПИС - значаен македонски епиграфски споменик од 1015-1016
Македонска Енциклопедија, том 1, стр 163

http://www.scribd.com/doc/25394472/Македонска-енциклопедија-на-МАНУ-част-1

Вашите академици - историчари датираат натписот во 1015-1016 година!
Јамајка зборува за некој професор од Харвард, кој го побива тоа и многу сакам да видам што рекол, бидејќи не знам за тоа значајно научно откритие?

Големиот историчар од Јамајка не е читал целиот текст кој може да видиме на сликата, па затоа му го давам во оригинал и превод:

"† В' лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ от' створенїа мира обнови сѧ с' градь зидаем' и дѣлаем' Їѡаном самодрьж'цем' бл'гарьскомь и помоштїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї в'з()стѫпенїе І ҃В ҃ ı вр'хов'нјују ап ҃л'с' же градь дѣлань бысть на ѹбѣжиште и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаром' начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра в' К ҃. Кон'чѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧшта с' самодрьж'ць быст' бльгарїнь родомь ѹнѹк' Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫшта ц ҃рѣ самодрьжавьнаго іаже ı разбїсте в' штїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ с'жев ... ц҃рь разбїен' бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ с'п() лѣтѹ семѹ и сходѧштѹ"

† Во 6523 година од создавањето на светот [1015-1016] се обнови оваа тврдина sидана и правена од Јоан самодржец бугарски и со помош и со молитвите на пресветата владичица наша Богородица и застапувањето на врховните апостоли таа тврдина беше направена за засолниште и за спасување и за животот на Бугарите. Започната беше тврдината Битола во месец октомври во 20 ден, а се заврши во месец ... во крај. Тој самодржец беше Бугарин по род внук на благоверните Никола и Рипсимија, син на Арон, кој е брат на самодржавниот цар Самуил и кои двајца ја победија во Штипон грчката војска на цар Василиј каде беше земено злато ... а овој в ... цар е победен од цар Василиј во 6522 година од создавањето на светот во Клуч и почина во крајот на летото. ...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Големиот историчар од Јамајка не е читал целиот текст кој може да видиме на сликата, па затоа му го давам во оригинал и превод:
А сликата што си ја постирал не е од плочата туку е претпоставка како изгледала. Сликата од плочата можеш да ја најдеш неколку страни поназад, заедно со детално објаснување. Значи големите Хисторицум вулгаророум како и по обичај, си додале букви, кои патем 30% и повеќе недостигаат, не барајќи ги притоа резулатите(бидејќи резултатите им се претставената непобитна вистина), туку водејќи се од „резултатите“ ја штимаат плочата.

Јамајка зборува за некој професор од Харвард, кој го побива тоа и многу сакам да видам што рекол, бидејќи не знам за тоа значајно научно откритие?
А ако сакаш да прочиташ за професорот, еве ти референца, трк у билиотека и читај:

Lunt, Horace. On dating Old Church Slavonic bible manuscripts. // A. A. Barentsen, M. G. M. Tielemans, R. Sprenger (eds.), South Slavic and Balkan linguistics, Rodopi, 1982, p. 230.

Ако воопшто не е баниран типов од вашите библиотеки.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
jамаjка, професорот за коj сбориш не спори односно буквите кои липсват като тебе, тоj ги чита по истиот начин по коj и секоj историчар /макар самиот тоj да не бе историчар, човекот беше лингвист/. Неговата теза односно плочата бе дека "самодржец" се користи во бугарската историjа на покасен етап. Но самата МАНУ приема дека професорот не е во право односно периодот од кога е надписот и го датира за времето на Самуил.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не знам дали татариве се побиени, но бугарите не се.
Еве што велат историчарите од МАНУ за Битолскиот натпис:

Македонска Енциклопедија, том 1, стр 163

http://www.scribd.com/doc/25394472/Македонска-енциклопедија-на-МАНУ-част-1

Вашите академици - историчари датираат натписот во 1015-1016 година!

"† В' лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ от' створенїа мира обнови сѧ с' градь зидаем' и дѣлаем' Їѡаном самодрьж'цем' бл'гарьскомь и помоштїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї в'з()стѫпенїе І ҃В ҃ ı вр'хов'нјују ап ҃л'с' же градь дѣлань бысть на ѹбѣжиште и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаром' начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра в' К ҃. Кон'чѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧшта с' самодрьж'ць быст' бльгарїнь родомь ѹнѹк' Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫшта ц ҃рѣ самодрьжавьнаго іаже ı разбїсте в' штїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ с'жев ... ц҃рь разбїен' бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ с'п() лѣтѹ семѹ и сходѧштѹ"

Тогаш нема проблем да остане ова мислење, бидејќи е за Самуил од 1015-1016.
Да видиме колку време ќе биде оставено ...

Нема проблем да остане мислењето, но треба да се земе во предвид дека отпочнувате стара дискусија за која има посебна тема, а со намера да скршнете во друг смер на темава.
Старата тема: http://forum.kajgana.com/showthread.php?428-Битолскиот-натпис-за-царот-Иван-Владислав-Фалсификат!&p=3229873&highlight=%C1%E8%F2%EE%EB%F1%EA%E0#post3229873

Но, еве за да ви излеземе во пресрет на пропагандата, мора да си ги повториме ставовите со кои веќе и ја одбранивме нашата позиција на другата тема.

1. Според Lunt:

"In 1956 a marble block serving as part of the threshold of a sixteenth-century mosque in Bitola was discovered to contain a badly worn Slavonic inscription. The text clearly must have spilled over to a lost block on the left, and to one or more blocks at the top. Yet the twelve preserved lines refer to ”John, autocrat of the bulgars„ and, later, ”son of Aron.„

The historian and paleographer Vladimir Moshin published the text (in Makedonski jazik, 1966), with a bold series of conjectures and emendations arguing that the inscription included reference to Samuel's defeat in 1014 and had been set up by Ivan Vladislav, Samuel's nephew (ruled 1015-1018). The Zaimovs confidently ”restore„ most of the text, including dates, and proceed to take their wish thoughts as incontrovertible proof of a number of historical events otherwise unknown.

Unfortunately there is no even remotely reliable set of criteria for dating early South Slavic Cyrillic, and epigraphic material is sparse and extremely controversial. I must respectfully disagree with Moshin's estimate that this text fits in the early eleventh century. Zaimov's paleographic and linguistic arguments are inaccurate and naive.

One basic point: Moshin clearly records the fact that the date he confidently reconstructs as 6522 (1014) has been worn away (”datata e izlizhana„; p.39 in Slovenska pismenost, ed P.Ilievski, Ohrid, 1966).
Indeed it does not show up in any published photographs (note that Zaimov's plate 2 has been doctored in an unspecified manner, and plate 3 is frankly drawing), nor is it found in a latex mold made by Professor Ihor Sevchenko of Dumbarton Oaks.
Assuming that this spot does contain a date, one can grant the 6 and the final 2, and a vertical line with a partial crosspiece that could be F(500) but looks much more like ps (700), and is followed by a space wide enough even for M (40). If one then conjectures the numbers as 6742, the date would be 1234. This fits beautifully with the ortography and language, and identifies Ivan as Asen II, who gained power over Macedonia in 1230. Yet it also demolished the inctricate historical explanations elaborated by the Zaimovs and generally diminishes the light that this inscription allegedly throws on an obscure period of Macedonian and Bulgarian history. The crucial questions remains open.

Horace G Lunt
Harvard University

2. Според Igor Schevchenko
( http://www.nytimes.com/2010/01/05/wo...5sevcenko.html ):

"The little of this numeral can be seen on unretouched photograph might indeed be part of the cyrillic letter f (=500); but, as Horace G Lunt has pointed out, it might be also part of the cyrilic letter ps(=700), in which case the Bitolja inscription would seem to be of the thirteen century." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21, 1)

3. Според R. Mathiesen (emeritus, Brown University http://brown.edu/web/directory/academicsdepts.shtml):

"Lunt informs me that Sevchensko's photogrpaphs exclude the possibility of the numeral being an f (=500), but not being a ps (=700), amd may even exclude the possibility of the numeral being part of date. The date may then have stood at the beggining of line 12." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21,1)

Неговиот заклучок:

"As long as its true age remains in doubt, the evidence of the Bitolja inscription will have to be used with great caution; but this does not lessen the special importance of cyrillic palaegraphy which it will have as the work of two stonecutters--whatever the outcome if and when doubts are ever finally laid to rest." (Slavic and Eastern European Journal, 1977, 21, 1)

4. Според Paul Stephenson (Professor of Byzantine History, Durham University):
http://www.dur.ac.uk/history/staff/profiles/?id=5101

Значи имаме дури 4 видни странски византолози кои не се согласуваат со датата дадена од бугарските историчари и дополнително не се согласуваат со бугарското тврдење за бугарски етнички карактер на Македонија во 11-от век.

Во референците на сликата која ти си ја постирал доминираат бугарските историчари, за да нема забуни чиви “историчари“ тврделе што.

--- надополнето ---

Прво - не видох да бидат побиени аргументите на Бугарите.
Второ - тоа дека се бришат постови значи дека македонските модератори немат аргументи и решават тоа со бришане.
Тоа што се бришат постове офтопик е ЛАЖА и ти Мисирков треба наjдобре да го знаеш тоа.

Каков бил називот на Бугарите - дали грд или не, нема ништо заедничко со темата за цар Самуил. Но модераторите оставиха дискусиjата да оди во тоj правец.
Ако и да бе офтопик.
Инако додатоци относно цар Самуил беха бришани.:toe:
И Мисирков, като сбориш за "Првото бугарско ханство", треба да кажеш и кога е второто "ханство". Зоштото така напишаното зачи или дека си манипулатор, или дека не знаеш историjата.
А може и двете.
Много е забавно кога во тема со наслов "Квиз за Бугарите, прашаниjа и отговори" се брише. Какав квиз е тоа?
Кога сакате вистинска дискусиjа - научете се дека не фер да слушаш само што ти збориш.
Инако си личи вашата слабост!
Како можеш да тврдиш дека не е важно што означувал терминот “Бугари“ кога тоа е клучно за да го дефинираме етничкиот момент?

Тоа исто онолку важно колку и значењето на “Ромеи“ во Римската Империја, но не сум видел денеска Италијанците да тврдат дека сите поранешни територии под римската империја се етнички Римјани.

Ќе повторам уште еднаш, бришени се само офтопиците и ад хоминем аргументите со кои се обидувате да ја дефокусирате темата. И ние имаме свои претпоставени кои ја контролираат нашата работа и извршувањето на нашите задолженија, затоа најдобро е да престанете да ширите конспирации со цел да изнајдете оправдување, алиби за вашата неспособност, која се базира на немањето аргументи.

Јасно ми е дека сакате да си оставите “излезна врата“ во случај на уривање на вашата пропаганда преку обвинување за цензура, тоа е позната тактика. Меѓутоа досега не успеавте да ги соборите нашите аргументи на ниту еден друг форум, а она што го правите е едноставно повторување на веќе депласираната бугарска пропаганда.

Е сега, за да ставиме крај на овие дебатирања офтопик и префрлања предлагам да се консолидирате и да водите конструктивна дискусија, без спам, без пуштање на клон профили за провокација, без повторување на стари теми и без инсинуации во однос на третманот. Секое наредно мислење кое само ќе ја развлекува оваа дискусија во погрешен правец ќе биде отстрането.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Незнам дали ти читаш и “Македонија“ на мапата која нема никаква историска вредност за нас, без врска онадење колку да си купите време повторно.

Бугарија не постои за време на Самоил, нада, ниенте, нул!
Ајде сега, ја види подобро мапата.
1. Кога имало Турција на Балканот во 10 век? - Објаснувањето е едноставно - со големи букви се вклучени државите за време на создавање на мапата.
2. Дали сте забележале промени во фонтот на Србија, Бугарија, Грција и Турција, Албанија, Романија и овој Македонија?

Границите дадени на мапата, се границите на земјите на момнта на создавање на мапата- за тоа има и Турција. Со црвени линии се наведени границите на Бугарија во времето на Симеон.

Дали постои или не Научниците одамна се искажале за ова прашање. Тоа за кое зборувате се разни "fringe" теории на одредени луѓе. Не случајно е "Samuel of Bulgaria".

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Мапата не е релевантна, исто онолку колку секоја понова фотошоп презентација. Ќе си менуваме фонтови, цртаме граници, боиме со боички.

Границите дадени на мапата, се границите на земјите на момнта на создавање на мапата- за тоа има и Турција. Со црвени линии се наведени границите на Бугарија во времето на Симеон.
Мапата можеш за домашна употреба да си ја користиш, границите се менувале, знаеш и Македонската империја достигала до Индија и Египет, меѓутоа се знае територијата на Македонија, на Бугарија, Србија, Албанија итн.

Дали постои или не Научниците одамна се искажале за ова прашање. Тоа за кое зборувате се разни "fringe" теории на одредени луѓе.
Ах да, како можев да заборавам дека вие имате неприкосновено право да затварате прашања и да давате авторитет на “научниците“. Извини Бугарче, имам една мана да размислувам со своја глава.

Не случајно е "Samuel of Bulgaria".
Никаква релевантност, дали од денешен аспект ќе го наречеш вака или поинаку.
Современиците и документите не сведочат ништо слично, затоа и останувате само на wishful концепции.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Ајде сега, ја види подобро мапата.
1. Кога имало Турција на Балканот во 10 век? - Објаснувањето е едноставно - со големи букви се вклучени државите за време на создавање на мапата.
2. Дали сте забележале промени во фонтот на Србија, Бугарија, Грција и Турција, Албанија, Романија и овој Македонија?
Сакаш да кажеш дека мапата е создадена во тоа време ???

Знаеш како изгледале картите во 10 век?

Еве една византиска карта од крај на 13 век:

http://forum.kajgana.com/attachment.php?attachmentid=34540&d=1283627478

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Сакаш да кажеш дека мапата е создадена во тоа време ???
Знаеш како изгледале картите во 10 век ?
Не, мапата не е направена во 10 век - јасно се гледа од натписот "Турција" и наведените граници на земјите за време на создавањето на мапата.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Целото резиме што си го напишал звучи многу убаво, ама само во ушите на некој, кој ништо не одбира од историја.

Да започнеме од некаде. Примерно со 973.

--- надополнето ---

Тоталната независност на земјата на четирите браќа речиси била на дофат, а тоа се гледа и во моментот кога Јован Цимискиј им дозволил на комитопулите да испратат свои претставници на дворот на германскиот император Отон I во Кведлинбург 23 март 973 г, за да му однесат подароци по повод велигденските празници. На приемот во Кведлинбург тргнал најверојатно Самуил со еден од браќата. Таму го искористиле присуството на другите европски владетели, за издејствување на меѓународно признание на својата држава.
Од каде си го измисли сето тоа?
Документите во кој се спомнува одење на двајца Бугари во Германија се овие

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Не, мапата не е направена во 10 век - јасно се гледа од натписот "Турција" и наведените граници на земјите за време на создавањето на мапата.
Според имињата на државите, и нивната распространетост, како и прецизноста на картата, оваа карта е направена ран 20 век. Околу периодот на двете балкански војни, најверојатно за време на втората балканска војна како одговор на грчката пропаганда.

Во тоа време Бугарија се врти кон Австро-Унгарија незадоволна од изходот на војните. Тогаш е и создаден митот на „бугарските“ средновековни царства, од страна на Германската(австроунгарска во тоа време) пропагандна машинерија.

Kajgana Shop

На врв Bottom