Еразмус+ водич, прашања и одговори

Дали сте биле на Еразмус+ размена и дали ја оценувате како позитивно искуство?

 • Да, сум бил/а и искуството ми е позитивно.

  Гласови: 13 38,2%
 • Да, сум бил/а и искуството ми е негативно

  Гласови: 2 5,9%
 • Не сум бил/а на размена, но би сакал/а да одам.

  Гласови: 15 44,1%
 • Не сум бил/а на размена и не би сакал/а да одам.

  Гласови: 4 11,8%

 • Вкупно гласачи
  34
Член од
21 јануари 2018
Мислења
110
Поени од реакции
32
Дали некој знае како се аплицира за проект преку Еразмус? Како организација, но проектот да се одработи само тука во Македонија и да биде без партнери
 
Член од
1 декември 2014
Мислења
2.254
Поени од реакции
4.482
Дали некој знае како се аплицира за проект преку Еразмус? Како организација, но проектот да се одработи само тука во Македонија и да биде без партнери
Не може да биде без партнери, есна од основните ставки при оценување е соработка меѓу повеќе држави, видливост на резултати на европско ниво и да не набројувам. Основното прашање у секоја апликација е како го формиравте партнерството

Зависи од проект, верокатно прашувате за понекомплициран проект како размена или тренинг, за посериозно веројатно не сте во моментов, чим не сте аплицирале. Углавно нема поента во нашава национална агенцција да се аплицира за такви проекти, први буџетот е премал. Можеш да прегледаш резултати имало рокови кога одобруваат 1 проект а има 15-20 па и не знам колку апликации.

Ќе си најдеш партнери од Италија преку нив можеш да аплицираш и над 40% беа лани одобрени. И Романија и Шпанија имаат доста буџет, Турција речиси исто лошо како кај нас со буџет...

Имаш некои програми локални тука каде што не ти треба партнери ама не сум истражил повеќе. Пред 3-4 месеца имаше дизајн тинкинг и предлози за решавање локални проблеми каде што не требаа партнери ама не беше Еразмус сигурен сум
 
Член од
21 јануари 2018
Мислења
110
Поени од реакции
32
Не може да биде без партнери, есна од основните ставки при оценување е соработка меѓу повеќе држави, видливост на резултати на европско ниво и да не набројувам. Основното прашање у секоја апликација е како го формиравте партнерството

Зависи од проект, верокатно прашувате за понекомплициран проект како размена или тренинг, за посериозно веројатно не сте во моментов, чим не сте аплицирале. Углавно нема поента во нашава национална агенцција да се аплицира за такви проекти, први буџетот е премал. Можеш да прегледаш резултати имало рокови кога одобруваат 1 проект а има 15-20 па и не знам колку апликации.

Ќе си најдеш партнери од Италија преку нив можеш да аплицираш и над 40% беа лани одобрени. И Романија и Шпанија имаат доста буџет, Турција речиси исто лошо како кај нас со буџет...

Имаш некои програми локални тука каде што не ти треба партнери ама не сум истражил повеќе. Пред 3-4 месеца имаше дизајн тинкинг и предлози за решавање локални проблеми каде што не требаа партнери ама не беше Еразмус сигурен сум
Ова со партнерите значи дека мора да се работи надвор од нашава држава или не?
 
Член од
1 декември 2014
Мислења
2.254
Поени од реакции
4.482
Ова со партнерите значи дека мора да се работи надвор од нашава држава или не?
Не, можеш да пробаш да аплицираш и тука...може ќе успееш.

Зависи каков проект, ако е размена може да е тука може да е таму, ако е посериоџен проект 2 3 годишен ќе имате 3 4 партнерски состаноци
 

Kajgana Shop

На врв Bottom