Енергетска криза во Европа

Член од
29 август 2008
Мислења
6.080
Поени од реакции
4.588
Ova vo prevod naroden, se vika tie 17 domajkinstva so taa 10%potrosuvacka ni pikaat sajka vo mozok i ni vikaat slamka e na ostanatite 90% od cela drzava... E fala ova go ima samo kaj nas i kaj nekoi zakoceni afrikanski zemji...
I sega za tie 10% strujata ke poskapi najlamce za +10% i ke opnat tarifi do nebo....
Ccccccc

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Точно е, не пренесуваат грешно.
Возможно е затоа што регистрираат фирми како домаќинства, па кога ќе додадеш и копање биткоини во ваквите места...
Абе слушај, кај нас најчесто се "копа" со ригови и една 3080 со 100 mh/s троши околу 240w/h.

Не дека не е возможно, ама не ми е баш реално. Работава е дека било кое од овие домакинства троши повеќе од Макстил.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.204
Поени од реакции
75.930
abe toa moze da pomine ako kako domakinstvo trosis eve kako edna zgrada.... 10% ti e ko od doma da trosis poveke od kavadarci lol... fizicki e nevozmozno.
Ама тоа се повеќе "домаќинства" заедно, не е едно. Двојно повеќе е потрошувачката од Кавадарци :D

Не знам што ве чуди, сите знаете чии се таквите типови на фирми, што се регистрирани како домаќинства, за да не плаќаат по индустриска цена.
Заборавате во која држава живеете.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
14.055
Поени од реакции
25.634
Ама тоа се повеќе "домаќинства" заедно, не е едно. Двојно повеќе е потрошувачката од Кавадарци :D

Не знам што ве чуди, сите знаете чии се таквите типови на фирми, што се регистрирани како домаќинства, за да не плаќаат по индустриска цена.
Заборавате во која држава живеете.

mene me cudi da imame takva infrastruktura kon kuka ili stan... ne mi e normalno takvo napojuvanje na 1 objekt... gledano od toj aspekt mi e ludo ova a deka moze, moze...

ps. i posle mene mi se lutat koga im vikam samo sk e grad... 1 familija trosi struja ko bt :pos:

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Убаво пиша Сабер дека забораваме во која држава живееме. Тие 17 фамилии се вајда фабрики + којзнае што која си има инфраструтура поставено и најверојатно броилото само мери дека е за домаќинство. Сето ова одобрено од власта.
Ваква држава не се наоди во свет, како опстојува сè уште е чудо.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.204
Поени од реакции
75.930
mene me cudi da imame takva infrastruktura kon kuka ili stan... ne mi e normalno takvo napojuvanje na 1 objekt... gledano od toj aspekt mi e ludo ova a deka moze, moze...

ps. i posle mene mi se lutat koga im vikam samo sk e grad... 1 familija trosi struja ko bt :pos:
Тие под хациендите може вселенска станица имаат, не па такво напојување :D

Член од
6 април 2014
Мислења
5.173
Поени од реакции
6.655
Mene ne mi e jasno zimno vreme onie sto se greet na klimi kako bi pominale mesecno so 350kolilovati. Sto znaci pak se vrajkame na drva i zagaduvanje.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.954
Точно е, не пренесуваат грешно.
Возможно е затоа што регистрираат фирми како домаќинства, па кога ќе додадеш и копање биткоини во ваквите места...
Druga finta praat. Registriraat firmi so mal obrt koj mozhe da idat na regulirana tarifa, koja e subvencionirana namesto da se na sloboden pazar kade strujata e nekolku pati poskapa. Potoa sklucuvaat fiktivni dogovori. Megjutoa toa se sohovci, ne se domakjinstva. Pod evn home ama na industriska tarifa.

Fizicki ne e vozmozno na 230v i 5 ampersko broilo da potrosis tolku. Neso pomesale portalite.
Автоматски споено мислење:

Тие под хациендите може вселенска станица имаат, не па такво напојување :D
On pod haciendata so saka mozhe da ima, mrgjutoa kon haciendata ide kabel so odredeno opteretuvanje i ima osiguruvac so odredena amperaza.
Автоматски споено мислење:

Mene ne mi e jasno zimno vreme onie sto se greet na klimi kako bi pominale mesecno so 350kolilovati. Sto znaci pak se vrajkame na drva i zagaduvanje.
Kje plakjas poskapo, ama pak kje ti bide najeftina i najdobra opcija. Mene ako me prasas ludo e ti plakjas isto ili poeftino so nekoj so se ebava i cepe drva, pa lozi i tn. Ama toa e politika na drzavata, taka da ne se sekiraj.

Последно уредено:
Член од
6 април 2014
Мислења
5.173
Поени од реакции
6.655
Kje plakjas poskapo, ama pak kje ti bide najeftina i najdobra opcija. Mene ako me prasas ludo e ti plakjas isto ili poeftino so nekoj so se ebava i cepe drva, pa lozi i tn. Ama toa e politika na drzavata, taka da ne se sekiraj.
se ok toa ama letno vreme vo rok.od 30 dena trosas 350kilovati a za zima pa da ne zboruvame. Pa koga ke mi tekne subvencite daj kamino,peckata za klima i sega doagame do ovaa poskapa tarifa ti ide avtomatski da gi mrazas ovie kradacive.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.030
Поени од реакции
1.337
Исто беше и со печките на пелети, па им ги начукаа пелетите по 300 денари за вреќа, така и нас ќе ни го закачат.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.129
Поени од реакции
1.291
Десетина домаќинства, трошат 10 проценти од целата струја во државава

@Menethil / @Saber Rider вие ги знаете математиките, како може 17 домаќинства да трошат 10% од целата потрошувачка? Малку е збунувачки, па овие семејства трошат повеќе од повеќето фабрики што ги имаме.
Некој јако мајна крипто или what the fuck?
Дебелкото од регулаторна пак ќе изеде ќотек ако многу збори затоа што ако ова е точно можеме да претпоставиме од која националност се. :icon_lol:
никако максимална струја предвидена за дирекно мерење на искрино броило (најчесто такви имаме) е 60А, за секоја струја над таа потребно е индирекно мерење со струјни мерни трансформатори а и се поставува друг тип на броило,

друго во повеќето помали села има трафа со снага од 50 до 100 KVA а тоа е 150-230А по фаза што за било која по салам индустрија е смешно, ама сепак нешто не е во ред а што најверојатно никогаш нема са разбереме

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.954
никако максимална струја предвидена за дирекно мерење на искрино броило (најчесто такви имаме) е 60А, за секоја струја над таа потребно е индирекно мерење со струјни мерни трансформатори а и се поставува друг тип на броило,

друго во повеќето помали села има трафа со снага од 50 до 100 KVA а тоа е 150-230А по фаза што за било која по салам индустрија е смешно, ама сепак нешто не е во ред а што најверојатно никогаш нема са разбереме
Najverojatno se industriski potrosuvaci koj se prefrlile fiktivno na reguliranata tarifa na EVN Home.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.159
Поени од реакции
36.234
Има некаде повеќе детали за ова?

Носиме законско решение со кое граѓаните ќе може да инсталираат фотоволтаични централи на крововите, истакна премиерот Димитар Ковачевски одговарајќи на новинарско прашање за законските измени за енергетика.
Ова звучи добро, но после ова:
„Тоа прво треба да ги олесни градежните процедури за изработка на централа и тоа законско решение ќе се најде пред пратениците во текот на следниот квартал”, рече Ковачевски.
Ова очигледно се однесува за фирми што произведуваат струја, не за граѓани кои сакаат вишокот струја од неколкукиловатна инсталација да го враќаат (праќаат) во мрежа и некако да се компензираат со подоцнежна побарувачка.

Премиерот посочи дека правилата за приклучување кои исто така се во надлежност на Министерството за економија и на кои се работи, при што ќе се обезбеди електрична енергија за разлика од сега да биде преземена од дистрибутерот на електрична енергија и третото Министерството за финансии веќе работи на подзаконски акт за да може да се воведе категоријата на даночен застапник при што ќе се олесни на дистрибутерот на електрична енергија да може да ја презема и да издава фактура на домаќинството кое не е даночен обврзник.
Ова се некои моменти со легалните заврзалми со кои се заплеткале (намерно се разбира), и сега као се отплеткуваат? Или не разбирам?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.954
Типот има фирма за панели,партнерот му е советник за енергетика. Ова што го замислуваат ќе ја поскапи струјата за сите освен тие што ќе ги стаат панелите.

Kajgana Shop

На врв Bottom