Емпатија

S

Sith_Lord

Гостин
Каква врска има жалењето со емпатијата?

Апсолутно никаква. :) Емпатијата не подразбира само соживување со туѓите негативни, туку и позитивни емоции. Таа е основа за здравиот меѓучовечки контакт и разбирање.
Растечките нивоа на отуѓеност помеѓу луѓето во светот како директна последица на се позабрзаното темпо на живеење и безглавата трка по парче од консумеристичкиот колач ја гушат човечката емпатија и ја внесуваат апатијата на голема врата. Целата глобална култура денес се сведува на величање на амбалажата, па природно од тоа произлегува посматрањето на твојот сограѓанин како нешто завиткано во извесна привлечна или непривлечна амбалажа, чија благосостојба или страдање се апсолутно неважни во твојата сопствена "потрага по среќа". Дали е навистина така?
Еве, да видиме-​

Човекот е општествено битие. Сакал-нејќел, тој е приморан да функционира во рамките на една човечка заедница каде стапува во интеракции со извесен број на други човечки суштества. Природата на тие интеракции во голема мерка зависи и од емоционалната состојба на тие човечки суштества. Кога ја игнорираме таа нивна состојба, игнорираме еден важен мотив за нивното дејствување, и неретко не сме во состојба да ги разбереме нивните дела. Од недоразбирањата произлегуваат конфликти, конфликтите поттикнуваат натпревар наместо соработка, од натпреварот произлегуваат и жртви на истиот и како резултат имаме општество кое функционира на law of the jungle принципот. Општество без емпатија. Без меѓусебно разбирање.
Емпатијата е нужен предуслов за солидарноста, а солидарноста е темел на секоја соработка. Сите луѓе имаат некои основни потреби и желби кои ги обединуваат. Имаат избор да го согледаат тоа, или пак да продолжат да се прават слепи со сила и да го продлабочуваат јазот помеѓу нив и останатите припадници на нивниот род.
Имам надеж, и покрај големиот број на докази за спротивното, дека човештвото некогаш ќе успее да ја разбере неопходноста на емпатијата за опстанок на целата човечка раса. Се надевам дека тоа разбирање нема да дојде предоцна. Времето ќе покаже.​

Sith​

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Емпатија - дарба или клетва?

En=u, pathos=cuvstvuvanje, sozivuvanje
Einfuehlen= da se sozivuvas, prilagodis

Empatija e nesvesno znaenje za toa sto drugite custvuvaat. Taa pripagja na izvornite osobini na coveckata dusa.
Empatija e sposobnost na sozivuvanje vo emocionalnite sostojbi na nekoja druga edinka i razbiranje na nejzinata sostojba (npr. stradanja, zagrozenost, nesrekja,bolka) vrz osnova na percipirana ili zamislena situacija vo koja doticnata edinka se naogja.

Dali ni pomaga vo zivotot, ili ne pravi samo nemi svedoci na necie stradanje, iako samite ne mozeme da mu pomogneme-vdahnuvajki ne so frustracii(od nemokjta da se pomogne), i nepotrebna taga,koja e sozdadena na nerealna osnova??

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ниту дарба ниту клетва човечко нешто.

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Ниту дарба ниту клетва човечко нешто.
...a ne sekoj ja poseduva...kaj nekoj ja nema, kaj nekoi e preizrazena, kaj nekoi e vo normala.

I sto ako tugjata nesrekja, koja ja custvuvame preku sposobnosta za empatija, ja zaseni nasata srekja, i sposobnosta da bideme srekni, i pokraj sto sekoj den zivotot ne bombardira so negativni nastani i tugji nesrekji?

K

Kicky

Гостин
Емпатијата како способност на соживување во емоционалните состојби на другите и нивните состојби не ја гледам како клетва!
Не сте помислиле дека ако ја имаме може да биде позитивна?
Подобро е да бидеш бечувствителен и да ти е сеедно нели?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
...a ne sekoj ja poseduva...kaj nekoj ja nema, kaj nekoi e preizrazena, kaj nekoi e vo normala.

I sto ako tugjata nesrekja, koja ja custvuvame preku sposobnosta za empatija, ja zaseni nasata srekja, i sposobnosta da bideme srekni, i pokraj sto sekoj den zivotot ne bombardira so negativni nastani i tugji nesrekji?
Нема човек што не ја поседува тоа е факт.
Затоа имаш обука гаѓање со пушка во мета и ивистинската мета е само мета не човек не се луѓе, а во реалност се. Затоа велат метата уништена, а во реалност се тоа луѓе со свои судбини. Во денешните обуки за војување е вметнат тој став само мета, ништо повеќе. Се држат до таа филозофија иако е со многу слабости факт е дека многу ветерани им полудуваат, нормално само тоа им останува кога не успеаа со ЛСД за супер војник.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Нема човек што не ја поседува тоа е факт.
Затоа имаш обука гаѓање со пушка во мета и ивистинската мета е само мета не човек не се луѓе, а во реалност се. Затоа велат метата уништена, а во реалност се тоа луѓе со свои судбини. Во денешните обуки за војување е вметнат тој став само мета, ништо повеќе. Се држат до таа филозофија иако е со многу слабости факт е дека многу ветерани им полудуваат, нормално само тоа им останува кога не успеаа со ЛСД за супер војник.
Грешиш буцио. Има една релативно мала популација која не е способна за никаква емпатија а тоа се политичарите.
Замисли колку се соживуваат со маките на рајата (не зборувам само за кај нас туку општо секаде)...пукаат од емпатија...
Нивната човечка свест и ниво на емпатија се на ранг на вирусите.Се работи за паразити на човековиот род кои се родени без способност да осетат такво нешто.И живеат на наш грб цел живот.А ако има потреба без многу соживување ќе не пуштат да гинеме за нивна добивка.Потврдено од најстари времиња до денес.Иста шема.

One,two,three....EMPATHYYYYYYYY :vozbud::vozbud::vozbud:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Грешиш буцио. Има една релативно мала популација која не е способна за никаква емпатија а тоа се политичарите.
Замисли колку се соживуваат со маките на рајата (не зборувам само за кај нас туку општо секаде)...пукаат од емпатија...
Се како не се покажуваат емпатија и тие, ама не се тие толку лоши колку што е заебан системот општо. Прво кога доаѓаат на функција имаат емпатија кон своите најблиски па дај да средиме за бато, за дада, вујче кој што многу ми се има најдено во животот, Енрон, Тексако......
Се покажува емпатија ама кон најблиските да им се среди животот, емпатија кон се? Е тогаш човек треба да се замонаши во некоја религија и таму да го достигни тој степен.
Инаку општ пример за емпатија ти е фондот за здравство, каков таков никаков постои ако немаше емпатија ќе го немаше и него па ќе имаше повеќе пари за проневера.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097

Empatija e nesvesno znaenje za toa sto drugite custvuvaat. Taa pripagja na izvornite osobini na coveckata dusa.
DiesIrae, информациите за емпатијата не ти се баш точни. Прво, емпатијата не е несвесно знаење за тоа што другите чувствуваат, ниту припаѓа на изворните особини на човечката душа - туку е вештина која може да се развива и е една од четирите вештини кои ја прават емоционалната интелигенција.

Empatija e sposobnost na sozivuvanje vo emocionalnite sostojbi na nekoja druga edinka i razbiranje na nejzinata sostojba (npr. stradanja, zagrozenost, nesrekja,bolka) vrz osnova na percipirana ili zamislena situacija vo koja doticnata edinka se naogja.
Тука си во право, ова е точно.

Dali ni pomaga vo zivotot, ili ne pravi samo nemi svedoci na necie stradanje, iako samite ne mozeme da mu pomogneme-vdahnuvajki ne so frustracii(od nemokjta da se pomogne), i nepotrebna taga,koja e sozdadena na nerealna osnova??
Помага, како развиена вештина, која треба да се совлада за успешни социјални контакти и во сфаќање и предвидување што ќе се случи при зголемување на интензитетот на емоциите, како и знаење за тоа како другите личности ќе реагираат на различни емоции.

Многу на долго и широко може да се пишува за емпатијата и кај се наоѓа примена како вештина. Битно, дека е одлика на луѓе со развиена емоционална интелигенција, што е основен предуслов за човек да биде успешен.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229

не прави да бидеме сведоци на туѓа болка но и да сватиме колкава е неговата болка, а секако дека е дарба и се третира ко дарба. Сочуството е знак на нежност и добрина тоа се убави карактеристики кои се навистина една убавина а убавината е и дарба.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Убаво пишал Мистичен, емпатија е способност да ги чувствуваш туѓите чувства.
Апсолутно дарба.
Да го чувствуваш она што го чувствува некој друг е волшебна работа, особено во денешницата кога секој човек мења маски почесто од чорапи.
Убаво е да чувствуваш дека некој е тажен кога глуми пред сите дека е среќен и сл, зашто имаш можност да му помогнеш и да ја знаеш вистината.

Ми се случило многу пати да осетам дека некој не се осеќа онака како што покажува, ама не сум ни пробала да ја развијам емпатијата толку да можам да ги чувствувам сите чувства (вклучувајќи и болка).
Би сакала да можам.

S

smart ass

Гостин
Имаме проблем овде,поточно што правиме со оние кои ја користат емпатијата...свесно а се со цел да си го набилдаат егото,материјално богатење..
или можеби воопшто ја немаат..туку газат се пред себе..можеби навистина тие се
Има една релативно мала популација која не е способна за никаква емпатија а тоа се политичарите.
:raz:
Емпатијата е всушност со цел-да помогнеме на тие луѓе чија состојба ја соживуваме.
Целта е за општо добро..кон прогрес-бидејќи човекот без сомнение е социјално суштество и колку општеството оди напред,толку и индивидуите.

Бидејќи навистина,синџирот е јак колку најслабата алка,целта на емпатијата е да ги среди тие алки и да им помогне да ги исплнат ИСО стандардите:icon_lol:

А ако не соработуваме и не си помагаме меѓусебно,односно ако одиме по онаа "човек на човека-волк"тогаш тие индивидуи,за жал не се разликуваат многу од животните.

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
DiesIrae, информациите за емпатијата не ти се баш точни. Прво, емпатијата не е несвесно знаење за тоа што другите чувствуваат, ниту припаѓа на изворните особини на човечката душа - туку е вештина која може да се развива и е една од четирите вештини кои ја прават емоционалната интелигенција.

Тука си во право, ова е точно.

Помага, како развиена вештина, која треба да се совлада за успешни социјални контакти и во сфаќање и предвидување што ќе се случи при зголемување на интензитетот на емоциите, како и знаење за тоа како другите личности ќе реагираат на различни емоции.

Многу на долго и широко може да се пишува за емпатијата и кај се наоѓа примена како вештина. Битно, дека е одлика на луѓе со развиена емоционална интелигенција, што е основен предуслов за човек да биде успешен.

Informaciite, mi se prevod od strucna literatura :

[SIZE=+2]E. Koić: EMPATIJA. [SIZE=+1](prema V. Gruden: Psihoterapija, Med.naklada, Zagreb, 1992.)

"[/SIZE][/SIZE]
Empatija je nesvjesno znanje o tome što drugi osjeća. Ona pripada izvornim osobinama ljudske duše.
Empatija je sposobnost uživljavanja u emocionalna stanja druge osobe i razumijevanje njenog položaja (npr. patnje, ugroženosti) na osnovi percipirane ili zamišljene situacije u kojoj se ta osoba nalazi. Uživljavanje npr. u socijalne uloge drugih. Empatija je osnovni preduvjet društvenosti, tj. socijalizacije."

E sega ako ima poveke teorii i definicii, :toe::toe::toe: no comment! :nesum:

I kako sto napomena SmartAss, postojat lugje koi ja nemaat, i lugje koi ja imaat, no ja zloupotrebuvaat ( site onie kvazi, tarot prorocici, isceliteli na bolesti, koi steknuvaat materijalna korist od bolkata i ocajot na drugite).

Ja otvoriv temava vo konteks na toa da prodiskutirame, kolku covek moze da izgubi od svoeto duhovno bitie , identifikuvajki se so drugite, so nivnite cuvstva, i dali e toa hendikep,i precka kon licna srekja i zadovolstvo.

Edna hipoteticka situacija " Denes polagav ispit, i dobiv desetka, na vrakjanje od fax, vo avtobusot sednav do edna drugarka/drugar koj pred 2 dena ja zagubi majka si.
Vodeni od custvata, vo koi vklucitelno spagja i empatijata, dali ostatokot od denot ke ni bide srekjen poradi polozeniot ispit(subjektivna srekja), ili ke ostaneme zaseneti vo senkata na losata sudbina i taznite cuvstva koi se kanaliziraat do nas, preku empatijata kon drugarkata/drugarot(kolektivna nesrekja bazirana vrz empatijata koja ja cuvstvuvame kon drugite)??

Dokolku vtorata opcija e porealna, sto e so sekojdnevnite informacii, od negativna konotacija ,koi dopiraat do nas preku mediumite?
Siluvani deca, zaginati civili, raseleni lica, lica bez pokriv na glavata....

Ponekogas licno se prasuvam, dali zivotot bi bil posrekjen i poednostaven, ednostavno da sme immuni na ona sto se slucuva okolu nas?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Informaciite, mi se prevod od strucna literatura :

[SIZE=+2]E. Koić: EMPATIJA. [SIZE=+1](prema V. Gruden: Psihoterapija, Med.naklada, Zagreb, 1992.)

"[/SIZE][/SIZE]
Empatija je nesvjesno znanje o tome što drugi osjeća. Ona pripada izvornim osobinama ljudske duše.
Епа тоа се дешава коа гугл транслејт ти преведуе. Тоа што си го болдирала не значи дека оној кој е емпат е и видовит истовремено или гледа на гравчиња дома пред да се види со луѓето.

“Empatija je nesvjesno znanje o tome što drugi osjeća“ слободно би го превел со: “Емпатија е несвесно чувство за тоа што другиот чувствува“. А веројатно затоа е и избран тој хрватски збор знање, зашто би било глупо да се напише како мојот превод, Empatija je nesvjesno osecanje o tomе sto drugi oseca“.

Kajgana Shop

На врв Bottom