Емпатија

C

Cool Hand Luke

Гостин
Ако емпатијата го регистрира само мрачното расположение тогаш е многу површна, не толку многу како бесчувствителноста но сепак. А за вистинско сочувство треба просветление. :)
Кога ќе го видиш пресветлиот Бога (себеси :)) во другиот, тоа е тоа.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
empathy

n. Identification with and understanding of another's situation, feelings, and motives.
Не сакам многу да должам со воведов. Често се случува да донесуваме одлуки или да им судиме на оние кои не опкружуваат без притоа да размислиме зошто се одлучиле да го направат или кажат она што го направиле/кажале.

Nothing is easier than to denounce the evildoer; nothing is more difficult than to understand him.
-Достоевски

Би сакал уште неколку работи да споделам, но мислам дека видеово добро ја доловува поентата што сакам да ја пренесам т.е што значи да се поставиш во чевлите на друг човек.

http://www.ted.com/talks/sam_richards_a_radical_experiment_in_empathy.html

П.С Шегачии СТОП, имате доволно теми во чек дис оут
П.С2 Гледајте го видео полека пошто на моменти е тешко да се следи, но дефинитивно вреди да се изгледа до крај.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако емпатијата го регистрира само мрачното расположение тогаш е многу површна, не толку многу како бесчувствителноста но сепак. А за вистинско сочувство треба просветление. :)
Кога ќе го видиш пресветлиот Бога (себеси :)) во другиот, тоа е тоа.
Еве го одговорот на темата :)
Kaј се загуби друже....

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Емпати и психопати

Психолозите според емоционалната писменост луѓето ги делат во екстремни случаи на психопати и емпати.
Сите луѓе тежнеат кон едниот или другиот профил.
Психопати се луѓето кои се отрпнати без емоции, а емпати луѓето кои можат да ги разберат и почувствуваат емоциите на другите луѓе.
Но според мене, за некои луѓе можам да бидам емпат, но за некои не.Едноставно, не се сите луѓе на крајот на краиштата добри, за да чувствуваме било каква емпатија за нив.:nesum:
Јас последно време не чувствувам емпатија, не памтам кога последно видов некој за жалење а да не мислам на тоа што сум против абортус и дали сум во право, и ако е возрасен мислам ако сум се носела јас со се и пак сум човечна. Зошто некој друг не може и кука. И не жалам како порано

Член од
14 април 2014
Мислења
38
Поени од реакции
30
Животот им е комедија на оние кои мислат,а трагедија на оние кои осеќаат.
- Пикасо

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.041
Поени од реакции
991
Дали можиш да чуствуваш емпатија према себеси ?

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Се трудам да сочуствувам со секој и се трудам да не сочуствувам со секој. Пошто не заслужува секој во денешницава да внесеш чуство со позитивна намера, така да треба да се бира за кој и со кој што ќе се чуствува. Сеуште постои во денешницава... А ретко кој ја применува пошто ни праат нон стоп гладијаторски микс од емоции тие што не контролираат преку разно разни срања. Во секој случај добра карика е Емпатијата и е природна човечка особина и вродена способност која всушност е идентификација на човековото битие. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom