Vaka,moras da ostavis nekoj predmet od 3 semestar,i moras da go izostavis samo izborniot,deka osnovno pravilo e,gi prezapisuvas prvo zaostanatite,bez razlika dali se zadolzitelni ili izborni,pa posle gi zapisuvas zadolzitelnite,pa na kraj izbornite,vo slucaj koa imas za prezapisuvanje,znaci nemas mesto za izboren,deka ke ja precekoris granicata od 35 krediti,a izborniot ke ti ostane za ponataka,t.e,ako studiranjeto e predvideno da se zavrsi vo rok od 4 godini t.e 8 semestri,vo ovoj slucaj toj predmet izboren ke ti ostane za 9 semestar i togas ke si go zapises nego,znaci avtomatski si go prodolzuvas studiranjeto za uste 1 semestar vo koj ke imas 1 predmet,itn ))))Значи не да сум збунета туку ВРСКА НЕАМ.Точно,математика ми е останат ,значи 9*3.3(државна сум) евра и го плаќам толку.Е сега прашањето ми е дали морам да оставам некој предмет од трет семестар за на местото негово го запишам овој од прв,или само го додавам?И ако мора кој предмет треба тоа да биде, може изборниот?И ако го оставам тој еден кога имам право да го полагам?можам да го полагам него на испит или треба да чекам да го запишам во петти семестар????ФАЛА МНОГУУУУУ!!!
Па не баш, јас лани кога запишував 4-та сакав истото тоа да го направам, поднесов и молба, но не ми дозволија.Јас имам слушнато дека на студентите од четврта година им дозволуваат повеќе кредити, т.е. сите предмети што им се заостанати да ги запишат...Има нешто точно во ова?
А што ако сите предмети од зимски ги исчистам а од летниот семестар ми останат некои? Што ќе правам тој зимски семестар додека го чекам летниот за да запишам некој предмет? Всушност, временски 2 семестри ќе ми се одложи дипломирањето наместо еден?Па не баш, јас лани кога запишував 4-та сакав истото тоа да го направам, поднесов и молба, но не ми дозволија.
Mozes da nadmines samo ako imas mn jak prosek nznam kolku tocno bese koj znae neka pise , toa so slobodnite ova ona nema vrskaА што ако сите предмети од зимски ги исчистам а од летниот семестар ми останат некои? Што ќе правам тој зимски семестар додека го чекам летниот за да запишам некој предмет? Всушност, временски 2 семестри ќе ми се одложи дипломирањето наместо еден?
Уште нешто...може ли ако имам слободни кредити од претходниот семестар да се искористат ако го надминам за малку бројот на дозволените кредити во наредниот? Или и тоа не е точно?
Ти имаш ислушано 4-та?А што ако сите предмети од зимски ги исчистам а од летниот семестар ми останат некои? Што ќе правам тој зимски семестар додека го чекам летниот за да запишам некој предмет? Всушност, временски 2 семестри ќе ми се одложи дипломирањето наместо еден?
Уште нешто...може ли ако имам слободни кредити од претходниот семестар да се искористат ако го надминам за малку бројот на дозволените кредити во наредниот? Или и тоа не е точно?
Јас слушав аграрна политика... боље здравје!Туку ја сакав да прашам: Што мислите за ДЕМОГРАФИЈА, или АГРАРНА ПОЛИТИКА? Имам слушнато дека и двата биле лесни. Кој има искуство нека сподели некое мислење за овие предмети.
Не.Сега ќе запишам седми семестар.Ти имаш ислушано 4-та?
Можеш да се обидеш со молба, наведи се што мислиш дека ќе биде од корист се што треба да се знае и со среќаНе.Сега ќе запишам седми семестар.
Фала многу на исцрпниот одговор, малку чуден начин на оценување ама ваљда ќе се снајдам, штом е лесен да не се лажам со демографија, на Славета којзнае што се може да му текне. Инаку сакав да прашам, материјалот за бубање е или онака од читање се учи? И стручниот труд сигурно носеше повеќе поени штом од 91 нагоре е 10ка?Јас слушав аграрна политика... боље здравје!
Професорот е добар, не бара присуство, има книга од 200 и нешто страни, ама се учи од презентации зашто прашања само од таму паѓаат, што значи дека за еден ден пред колоквиум се спрема.
Сите прашања се на заокружување, обично по еден точен одговор има, а ако има повеќе си пишува дека повеќе се бараат.
Чудно кај овој предмет е тоа што ако сакаш 10ка мораше да имаш земено стручен труд кој се прави со 3-5 колеги, пошто 10ка му е од 91 нагоре, а колоквиумите носат вкупно 80 поени. Доста колеги ги мрзеше да прават, па кога го видоа начинот на бодување сфатија колку се зезнаа.
Јас стварно лесно минав со овој предмет, со еден ден учење, сега јес да материјалот може не е многу интересен, ама па добар е за билдање просек.
И демографија не е лоша опција, лесно било, само мислам задолжително е присуството на предавања.