Економски факултет во селекција на 1000 најдобри светски бизнис школи

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
Прво:

а) Со ЕКТС имам можности да бидам правилно оценет. Се знае: 60% од колоквиуми, 20% од семинарска, 10% од присуство на предавања и вежби и 10% од активност. Не може некој професор како му падне на памет да оценува и кого сака да бутка и да бара мито после.

б) Со IACBE акредитацијата мојата диплома е призната во универзитети во САД и сите останати во светот кои се членки на IACBE, што ми дава можности по завршувањето на студиите да продолжам на постдипломски студии во странство, како и повеќе можности за вработување.

Второ:
Тие 2000 евра ми овозможуваат квалитетно образование, што значи одлични услови за студирање, во прв ред квалитетни професори и работа во помали групи, што овозможува на предавања и вежби да се научи материјалот (барем 50%) .

А не како на државен 500 души на предавања, нема да можеш да го следиш предавањето и после дома ќе се убиеш од учење. Тоа е за тебе квалитетно образование?

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Прво:

а) Со ЕКТС имам можности да бидам правилно оценет. Се знае: 60% од колоквиуми, 20% од семинарска, 10% од присуство на предавања и вежби и 10% од активност. Не може некој професор како му падне на памет да оценува и кого сака да бутка и да бара мито после.

б) Со IACBE акредитацијата мојата диплома е призната во универзитети во САД и сите останати во светот кои се членки на IACBE, што ми дава можности по завршувањето на студиите да продолжам на постдипломски студии во странство, како и повеќе можности за вработување.

Второ:
Тие 2000 евра ми овозможуваат квалитетно образование, што значи одлични услови за студирање, во прв ред квалитетни професори и работа во помали групи, што овозможува на предавања и вежби да се научи материјалот (барем 50%) .

А не како на државен 500 души на предавања, нема да можеш да го следиш предавањето и после дома ќе се убиеш од учење. Тоа е за тебе квалитетно образование?
Не бе за мене квалитетно образование е да платиш 2000 евра ич дома да не учиш, ништо да не знаеш и да положиш. Тоа е за мене квалитетно образование.:tapp:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Сакаш факти?! Еве ти факти:
1. На Европски Универзитет е спроведен ЕКТС, а на Економски Факултет не е.
2. Факултетот за економски науки на ЕУРМ има IACBE акредитација. Дали Економскиот факултет може да се пофали со такво нешто?

Има и уште многу други факти, ама немам намера да се мачам да пишувам кога знам дека тоа ништо нема да им значи на тврдоглави луѓе како тебе!
1.Кој рече дека не е?:helou:

2.Ти имај и ПЈРМ и Фиром и Еурокрем акредитации,пак на крај сите компании даваат предност на Економски факултет.
Си завршил со сите десетки во прв семестар?
Дојди на Економски,и пробај исчисти го само.
Па после можеш да ми мавташ со акредитациите.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
Не бе за мене квалитетно образование е да платиш 2000 евра ич дома да не учиш, ништо да не знаеш и да положиш. Тоа е за мене квалитетно образование.:tapp:
Епа ако е за тебе тоа квалитетно образование, барај го на друго место зашто на ЕУРМ нема да го најдеш. :tapp:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Второ:
Мала надопуна.

Имам другар кој не го примија на Економски,па сега плаќа 2000 евра за квалитетно образование.

City,да ти кажам од прва рука што тоа на Американски значело "квалитетно".

На колоквиумот по математика,сите формули дадени,само треба да ги внесеш бројките.
Предметот Економија разделен на два предмета Микро и Макро,и сите прашања се извадени од дефинициите,не дај боже некоја равенка и пример.

Мислам,да не продолжувам.АКо веруваш дека си "квалитетен",пошто така кажуваат на реклами,продолжи само така.
Ама не не убедувај нас дека е "квалитетно" таму.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
1.Кој рече дека не е?:helou:

2.Ти имај и ПЈРМ и Фиром и Еурокрем акредитации,пак на крај сите компании даваат предност на Економски факултет.

Си завршил со сите десетки во прв семестар?

Дојди на Економски,и пробај исчисти го само.
Па после можеш да ми мавташ со акредитациите.
1. Официјално можеби е "спроведен" ЕКТС на Економски ама лично ми имаат кажано студенти од таму дека нема врска
2. Студентите на ЕУРМ имаат можност да одат на пракса во познати компании и банки, по што ако таму се задоволни од нивнота работа, добиваат понуда за работа по завршувањето на студиите.
3. Види вака. Се сложувам со тоа дека барем 50% од тие што доаѓаат на Европски се дебили кои нема да можат да завршат на државен. Истите тие и ваму паѓаат на испите, а не па на Економски.
Јас сум еден од тројцата од вкупно 120 души што го поминаа прв семестар со сите десетки, уште од мал сум навикнат да учам и воопшто не би ми претставувало проблем да исчистам семестар на Економски. (Добро сега, можда дефендологија би паднал ... :pos2:)
Можев да се запишам на Економски, дури едно време и се двоумев, ама сепак се одлучив за ЕУРМ зашто сакав поквалитетно образование.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
Мала надопуна.

Имам другар кој не го примија на Економски,па сега плаќа 2000 евра за квалитетно образование.

City,да ти кажам од прва рука што тоа на Американски значело "квалитетно".

На колоквиумот по математика,сите формули дадени,само треба да ги внесеш бројките.
Предметот Економија разделен на два предмета Микро и Макро,и сите прашања се извадени од дефинициите,не дај боже некоја равенка и пример.

Мислам,да не продолжувам.АКо веруваш дека си "квалитетен",пошто така кажуваат на реклами,продолжи само така.
Ама не не убедувај нас дека е "квалитетно" таму.
1. Тоа е еден од тие дебили (или не знам како да ги наречам), кои ги спомнав во претходниот пост, што имале двојки и тројки во средно и не можеле да се запишат на државен, па морале на приватен...

2. Па како сакаш, 100 формули на памет да се научат? А колку што знам јас и на Економски имало користење формули на колоквиум...

3. Колку што знам јас, на рекламите воопшто не е спомнат зборот "квалитетно". Тоа самиот го заклучив во овие неколку месеци споредувајќи ги моите искуства на ЕУРМ со искуствата на моите другари што се запишаа на државен.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Јас бев сведок на УКИМ кога еден другар положи со буквално празна тетратка. Договорот беше да испорача на професорот 10кг охридска пастрмка :)
Како на УКИМ на консултации поминуваат 50% од студентите? Ценовникот е јавна тајна?
Како по некој предмети на УКИМ паѓаат истите комбинации на тестови веќе 5-6 години (ги имам дома ако сакате доказ).

Како и да е кај нас (ЕУРМ) никој ама баш никој не положил со празна тетратка или па на консултации да пуштат 50%. Тежината на колоквиумите е иста како и на државните, ако сакате и ќе ги споредиме.

Кога ќе сумираме дебили има и на приватни и на државни, само приватните некако на сите им се трн во око најверојатно зошто секој неможе да си го дозволи студирањето таму

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
Јас бев сведок на УКИМ кога еден другар положи со буквално празна тетратка. Договорот беше да испорача на професорот 10кг охридска пастрмка :)
:pos2::pos2::pos2:

Најбоље мито за кое сум слушнал до сега! Имаше еден виц...

Седи некој човек пред Економски Факултет со теле. Сите го гледаат и се чудат, а после некое време доаѓа некој да го праша:"Што правиш со телево тука?". А овој му вика:"Абе не е теле ова, ова е мито. Телето ене го внатре, полага..." :pos2:

Ова е само виц, ама тоа со пастрмката е... не знам. А на кој факултет било тоа?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
На економски, статистика предмет

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
.
Како и да е кај нас (ЕУРМ) никој ама баш никој не положил со празна тетратка или па на консултации да пуштат 50%. Тежината на колоквиумите е иста како и на државните, ако сакате и ќе ги споредиме.
Нема шанси,нека каже Смерт прашање од прв Макроекономија,најтешко еве,па ќе споредуваме.

Доволен факт е дека на Економски немаше никој со сите 10ки во прв семестар,од 900 души,а на вашиот имало 3ца од 120.

Колку сакате можеме да дебатираме,јас не реков дека Економски е добар,ама далеку е поценет од сите приватни заедно.
И поретки се дебилите на Економски,отколку кај вас.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
Ценовникот е јавна тајна?
На економски, статистика предмет
Првото не е тајна, Buterfly го даде ценовникот во некоја тема :pos:
Второ, не ме чуди да е на статистика!

Трето, дискусијава оди накај таа првоспоменатата тема па предлагам префрлете се таму или модераторот нека ја спои оваа со таа.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.044
Нема шанси,нека каже Смерт прашање од прв Макроекономија,најтешко еве,па ќе споредуваме.
Немам таков предмет, т.е. имам али у трета година. Мислам дека на Американ Колеџ имаше... Ние имавме Основи на економија.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Жал ми е што темава оди во друга насока, а модератор никаде ни на повидок да „модерира“.

Дека приватните факултети се гола вода, тоа е очигледно за сите освен оние кои се запишани на приватни факултети. Но со кампањата за Eduniversal признание Економски факултет опасно им се приближува.

Досега можеше да се зборува за лажните маркетинг трикови на приватните факултети како што е на пример IACBE, која ако малку се информирате ќе дознаете дека не е организација што смее да акредитира.

Но сега и Економски факултет тргнува по истите стапки со промовирање на признанија (1000 најдобри факултети) кои по се изгледа доаѓа од приватна фирма.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Заклучок?

Државните го губат монополот, им се одлеваат студенти па ги намалуваат критериумите и бараат алтернативни начини да навлечат нови студенти.
Тоа што на државните се УЧЕШЕ повеќе небеше дека на професорите им беше стало до студентите, туку знаеа дека што повеќе студенти бувнат тоа повеќе кеш за нив ќе има. А единствен легален начин да бувнеш студент од испит е да поставиш астрономски прашања на колоквиум/испит, ќе скратиш сесии на 3 во годината и ете тесно грло каде сакале или не место да губат година ќе изгубат 300-700 евра за да го пројдат испитот и нормално да ја зачуваат годината.
Но сега добија конкуренција па малце подолабавија критериумите зошто без студенти(муштерии) нема пари, а студентие беа доволно паметни да пресметаат дека побрзо би ги дале парите на приватен универзитет со што би ги задржале нервите одколку да ги игубат нервите, да платат дупло повеќе за на крај да добијат диплома.

А за тежината на дипломите, хех па колку што знам скоро сите што дипломираа на приватен најдоа работа или па продолжија на постдипломски. Знаеме кој ги држат приватните универзитети, скоро сите имаат склучено договор со многу фирми низ Македонија за соработка и извршување на пракса така да и тој проблем е надминат.

Kajgana Shop

На врв Bottom