Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
значи ако имаш нешто да прашаш слободно прашај си ... само поткрепи ги твоите наоди со нешто ... а тоа нешто да не е рекла - казала
За да прашам.....требе да ме одбанираш од темата за „прашања за телемата“
Исто требе да ме одбанираш и од темата „До модераторот...“
затоа што неправилно ме банираше киселиот.....
Иди на зид кај него, прочитај и ќе провериш дека немаше причина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За да прашам.....требе да ме одбанираш од темата за „прашања за телемата“
Исто требе да ме одбанираш и од темата „До модераторот...“
затоа што неправилно ме банираше киселиот.....
Иди на зид кај него, прочитај и ќе провериш дека немаше причина.
Ти беше одговорено еве:
Од биографијата на Кроули:

"Неговата лоша репутација пораснува енормно во текот и особено после периодот во Опатијата на Телема во Чефало, Сицилија, каде младиот студент – Raoul Loveday -умрел пиејќи затруена вода. Вдовицата “Кралица Бети” (како што ја викаше Кроули) по враќањето во Англија налутена на Кроули се опила и склопила сторија за смртта на студентот дека била предизвикана од пиење мачкина крв при Црна Миса. Сторијата веднаш се појавила на насловните страни. После – како што е речено – острите напади на фашистичката партија и по скандалите со дневниот печат тој беше протеран засекогаш од Италија. Подоцна ги напиша “Песните за Италија” (Songs for Italy), хумористична збирка од поеми со презир кон Мусолини и Фашистичката Партија."
http://www.oto-mk.net/?page_id=63&page=3
Не ти е тебе целта да прашаш, туку да тролаш. Поисфрустриран човек досега немам видено, најискрено!(n)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти беше одговорено еве:

Не ти е тебе целта да прашаш, туку да тролаш. Поисфрустриран човек досега немам видено, најискрено!(n)
Одговорот е најголема лаж, а ти само си заглавил во поголема догма од муслиманите и христијаните, кои цело време ги провоцираш со извадоци од светите книги. Тоа го пишува во твојата света книга и ти само слепо веруваш дека тоа е точно.
Ти реков да не ми вадиш свети вистини од вашата секта...затоа што тоа е најголема глупост за мене.
Се смеете на христијаните и муслиманите а вие сте поголеми догматичари од нив.
Нели не бевте секта....:pos:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Одговорот е најголема лаж, а ти само си заглавил во поголема догма од муслиманите и христијаните, кои цело време ги провоцираш со извадоци од светите книги. Тоа го пишува во твојата света книга и ти само слепо веруваш дека тоа е точно.
Ти реков да не ми вадиш свети вистини од вашата секта...затоа што тоа е најголема глупост за мене.
Се смеете на христијаните и муслиманите а вие сте поголеми догматичари од нив.
Нели не бевте секта....:pos:
Јас не провоцирам никого, поставувам прашање или дискутирам на темата користејќи цитати од светите книги на религијата за која се работи. Ниеден верник не сум нарекол секташ, клисар, јаврија...или било што слично. Е сега ако неможноста да се најде аргументи од другата страна се доживува како провокација, тоа не е мој проблем. Ти од друга страна користиш таблоиди и жолта штампа како аргументи, користиш потсмевачка терминологија и клеветиш. Не си запознаен со темата која се обидуваш да ја дискредитираш и на нашите одговори се однесуваш потценувачки и подбивачки, при тоа користејќи лаги и невистини како во случајот со таблоидите кои тврдеа дека сме правеле оргии на гробишта.

Ако е лага, повели демантирај ме! Посочи извор, податок, сведоштво што ќе го демантира моето! Доколку не си способен за тоа, останува фактот дека се провокатор, трол и лажов.

И одсега ако имаш конкретно за темава што да кажеш кажи, од мене откачи се и не ме замарај повеќе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не провоцирам никого, поставувам прашање или дискутирам на темата користејќи цитати од светите книги на религијата за која се работи. Ниеден верник не сум нарекол секташ, клисар, јаврија...или било што слично. Е сега ако неможноста да се најде аргументи од другата страна се доживува како провокација, тоа не е мој проблем. Ти од друга страна користиш таблоиди и жолта штампа како аргументи, користиш потсмевачка терминологија и клеветиш. Не си запознаен со темата која се обидуваш да ја дискредитираш и на нашите одговори се однесуваш потценувачки и подбивачки, при тоа користејќи лаги и невистини како во случајот со таблоидите кои тврдеа дека сме правеле оргии на гробишта.

Ако е лага, повели демантирај ме! Посочи извор, податок, сведоштво што ќе го демантира моето! Доколку не си способен за тоа, останува фактот дека се провокатор, трол и лажов.

И одсега ако имаш конкретно за темава што да кажеш кажи, од мене откачи се и не ме замарај повеќе.
Е неможе тоа така...не ме цитирај ако сакаш да не реплицирам...а не кога ти ќе наредиш.
Значи твоите прашања од другата страна се тумачат како провокација а ти си поштен дечко...демек сакаш да научиш нешто.....абе цепење...:pos:
Исто и јас...знам повеќе од тебе за талемата и можам да ти поставувам прашања на кои не знаеш на каде да се завртиш...само полека.
Твојата света книга и твојата вистина чувај си за вас во сектата, а не да ми пропагираш само без да давааш конкретни аргументи.
Зошто те нервира тој збор секта?...па не сум го јас измислил. Имам дадено детално објаснување за тој збор.....и под кои спаѓа и вашата секта.
Тоа што на тебе или на некој друг не му се свиѓа...тоа не е мој проблем, него ваш.
Ти реков и претходно...моите аргументи се од прва рака....Кришнамурти.
Не ми одговори зошто побегнал од сектата и зошто е убиен неговиот брат?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Е неможе тоа така...не ме цитирај ако сакаш да не реплицирам...а не кога ти ќе наредиш.
Значи твоите прашања од другата страна се тумачат како провокација а ти си поштен дечко...демек сакаш да научиш нешто.....абе цепење...:pos:
Исто и јас...знам повеќе од тебе за талемата и можам да ти поставувам прашања на кои не знаеш на каде да се завртиш...само полека.
Твојата света книга и твојата вистина чувај си за вас во сектата, а не да ми пропагираш само без да давааш конкретни аргументи.
Зошто те нервира тој збор секта?...па не сум го јас измислил. Имам дадено детално објаснување за тој збор.....и под тои спаѓа и вашата секта.
Тоа што на тебе или на некј друг не му се свиѓа...тоа не е мој проблем, него ваш.
Ти реков и претходно...моите аргументи се од прва рака....Кришнамурти.
Не ми одговори зошто побегнал од сектата и зошто е убиен неговиот брат?
После оваа твоја мудрост:
Како резултат на тие закони, месечината има потреба да се храни со мртви души од органскиот свет на нашата планета.Значи, точно определен број на луѓе во годината ќе мора да умрат затоа што се подложни на тие закони. Дали тоа ќе биде од природна смрт (старост, болест...) или од временски непогоди, или законот за случајност...сепак точно определен број на луѓе мора да умрат. На тој начин, месечината си го добива своето „следување’, како ние што го добиваме нашето од сонцето.
Само мал дел од луѓето можат да избегнат на овие закони и можат да се искашат на скала во која врз нив ќе влијаат само 6 закони.
Само луд човек ќе смета за потребно да дискутира со тебе.
Одсега натаму од мене а најверојатно и од моите браќа ќе си бидеш на игнор. ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Пак вадиш само делови од целина за да не се долови суштината и за што се зборува...стара секташка финта.
Ти тоа најверојатно не ни можаш да го разбереш, затоа што вашиот бог кроули кога препишувал не стинал до таа лекција....:pos:
Не ми е ни чудно што не разбираш....тоа се поими кои на низок степан во сектата не требе да се знаат.
Прашај си го хепта да ти објасни малку повеќе...ама ќе требе да платиш поголема чланарина за да ти се објасни.:)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Of all the means I know to lead men, the most effectual is a concealed mystery.
Adam Weishaupt

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Ипси...дали знаеш дека кроулчо само неуспешно препишувал од Г.
Најверојатно тоа на тебе не ти е познато, али еве малку ќе ти објаснам.
Кога Г. не го пуштил кроули на своите предавања, овој бил итар и застанал под прозор да прислушкува. Арно ама не слушал до крај све, па кога препишувал до каде стигнал до тамо....затоа застанал на пола и не ја сватил поентата на предавањето. За да биде интересен на луѓето измислил дека некој ајваз му шепнувал на уво за да ја научи „вистината“.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
The man who is an initiate of one of the great Mystery Schools never fears to let his pupils outdistance him, because he knows that it stands him in good stead with his superiors if he is constantly sending up to them aspirants who 'make good.' He therefore never tries to hold back a promising pupil, because he has no need to fear that pupil, if allowed to penetrate into the Mysteries, would spy out the nakedness of the land; he will rather bring back a report of its exceeding richness, and thereby confirm the statements of his teacher and spur his fellow pupils to yet greater eagerness.”

- Dion Fortune.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ipsissimus eve del od tvojot posleden post na tema talemiti...
„Вистинската - чиста Волја е дел од Божјата и со тоа еднаква на неа, што значи дека да правиш што ти е Волја е еднакво со тоа да правиш што е и божја Волја. Со таа разлика што телемитскиот концепт за Бог и вашиот исламски (ако не се сметаат правците како суфизмот) немаат ништо заедничко. Ние не сме нешто одвоено од Бог, туку дел од него.“

Ајде сега да седнете во сектата и да се договорите дали има Бог или нема.
Ти реков јас дека ти требе време за да ја разбереш чистата
слободна воља кај човекот.
Е сега кога си ја разбрал, прашај некој постар член дали има Бог и дали требе да веруваш во него. Пази да не те лажат како мало дете, оти од авион се гледа дека верувате во Бог.
Абе ви реков јас дека по ништо не се разликувате од монотеистичките религии...имате света книга, верувате во Бог и слепо го слушате кроули, исто како Мохамед или Исус.
Разликате е што вие сте само една од многуте секти.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
There is no god but man.
These are the words written atop “Liber OZ,” a short work describing “the rights of man” in the New Aeon.​
The old Aeon was the Aeon of Osiris, the Father and the Suffering man, encapsulated in the figure of Jesus Christ; before that was the Aeon of Isis, the pagan era. This is now the Aeon of the Crowned & Conquering Child.​
Even Jesus foretold of this mystery when he said “And said, Verily I say unto you, Except ye be converted, and become as little children, ye shall not enter into the kingdom of heaven” (Matthew 18:3).​
Thelema asserts in its own Bible that “Every man and every woman is a star” and that godhead is “above you & in you” and “the flame that burns in every heart of man, and in the core of every star.”​
God is not some Being outside of ourselves. He is not some cloudy figure, perhaps an old man of sorts, that watches our every move and judges us. He is not a stern father that judges and rebukes you, but “the Child-Voice of Love in thine own Soul!”​
In a sense, Jesus was an example of the Man-God, who was both Man and God. In him was God made Man and Man made God. Even as he says, “I and my Father are one.” (John 10:30)​
In the symbol we sign each message with, the Unicursal Hexagram, we show God and Man as One. Traditionally, the Hexagram is formed of two separate triangles representing interlocking opposites of male & female, god & man, spirit & matter, etc. The unicursal hexagram – which literally means a hexagram that can be drawn in one stroke without lifting up a pen – symbolically asserts a unity between these complements.​
One reason Christianity is dead is that the symbols are unbalanced. We praise good & life, and fear evil & death. In Thelema:​
“My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells.” (Liber Tzaddi)​
Since God is All, and since Man’s true identity is One with God’s (and God’s true identity one with Man’s) we move beyond opposition into unity with All things from Highest to Lowest. As it is said: “Love is the law, love under will” and Love means Union. Again it is written:​
There is no grace,
There is no guilt,
This is the law:
DO WHAT THOU WILT.
God is expressed by Doing one’s own Will, which if pure is one with God’s will and God’s will is one with your own Will, and in that Thou art God. This is not a judgmental god of sin and hell and fear of punishment and endless retribution.​
“Remember all ye that existence is pure joy; that all the sorrows are but as shadows; they pass & are done; but there is that which remains… Beauty and strength, leaping laughter and delicious languor, force and fire, are of us.”
Thelemites even go so far as to call themselves Atheists because they identify so closely with God. As it is said: “To admit God is to look up to God, and so not to be God. The curse of duality.”​
We simultaneously deny the dogmatic Theistic god of superstition and assert our identity so closely with the God who is All that we admit of No Other. This is the secret meaning of saying “There is no god”: ”This refers to the spiritual experience of Identity. When one realizes one’s Truth there is no room for any other conception.​
It also means that the God-idea must go with other relics of the Fear born of Ignorance into the limbo of savagery. We speak of the Idea of God as generally understood, God being “‘something ‘not ourselves’ that makes for righteousness.”"
The true God is one with ourselves, for “There is no god but man!”

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Интересно видео за езотериските термини и симболи:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.278
Поени од реакции
12.273
Абе само Кроули... дај пишете нешто за Форчн, тој динов.... дајте да видиме ЕЗОТЕРИЈА, што е ова... едно исто и никој не напишал плус нешто...

Kajgana Shop

На врв Bottom