Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Сигурно е по волја,само автоматски си мавнал амнезија за таа креација :)
Можеби... но постои и друга можност, првите симулации сум ги креирал, и иако сум влегувал у амнезија сепак ми било разбирливо... и ми станало и тоа досадно, и сум одлучил да кодирам код кој сам ќе создава симулација, и сега еве го создал фудбалот.. и јас сум WOW, нема шанси ова мене да ми текнало.

H

Hyperion VI

Гостин
Можеби... но постои и друга можност, првите симулации сум ги креирал, и иако сум влегувал у амнезија сепак ми било разбирливо... и ми станало и тоа досадно, и сум одлучил да кодирам код кој сам ќе создава симулација, и сега еве го создал фудбалот.. и јас сум WOW, нема шанси ова мене да ми текнало.
Ај добра ноќ да испијам некое хелексче и да легнувам,оти после 48 саати неспиење веќе по-збунувачки влијаам на околината од вообичаено :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Прави како што ти е Волјата, Волја со Љубоф!

93,467

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
обично коса црта ставаат
нешто као 93/93
и исти им се бројките обично
ова твоево децимално ко основна цена на производ, во евра, без рабат, давачки и др.

ќе помисли некој дека не си од ОТО

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
обично коса црта ставаат
нешто као 93/93
и исти им се бројките обично
ова твоево децимално ко основна цена на производ, во евра, без рабат, давачки и др.

ќе помисли некој дека не си од ОТО
Ова се елементарни незнаења, профан еден. Еве еден еминентен член на О.Т.О. кој има пишано цела бројка без коси црти.
Инаку, ова со децималите е само за повисоките степени и е код кој не е наменет за ти да го разбереш, нешто што се проучува во мета-телемитска magicka logia.

Мојот број е 32, како и сите нивни броеви кои се од вас. Ѕвездата со Осум краци, со квдаратот во средина, триаголникот е Зелен. Мојата боја е црна за слепите, но кафена за тие што гледаат. А имам и тајна слава за тие што ме свиѓаат.

92,436

H

Hyperion VI

Гостин
Мојот број е 32, како и сите нивни броеви кои се од вас. Ѕвездата со Осум краци, со квдаратот во средина, триаголникот е Зелен. Мојата боја е црна за слепите, но кафена за тие што гледаат. А имам и тајна слава за тие што ме свиѓаат.

92,436
Сега сфатив дека Ботко има најдено апокрифна Книга на Законот,којашто не е официјално прифатена од "Врховниот Совет" и "Ареопагус-от",а историски датира од Атлантида или Лемурија,значи Новиот Еон бил запечатен илјадници години,пред да биде прокламиран од Светиот Пророк Алистер Кроули?
Но "Советот на мудреци",намерно ја има осквернавено,па дури забранил и да се коментира,при што се прифатени само 3 од мноштвото "новоеонски" евангелија ?(n)
П.С. Ако имаш скенирани папируси од апокрифните книги слободно постирај ги.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Сега сфатив дека Ботко има најдено апокрифна Книга на Законот,којашто не е официјално прифатена од "Врховниот Совет" и "Ареопагус-от",а историски датира од Атлантида или Лемурија,значи Новиот Еон бил запечатен илјадници години,пред да биде прокламиран од Светиот Пророк Алистер Кроули?
Но "Советот на мудреци",намерно ја има осквернавено,па дури забранил и да се коментира,при што се прифатени само 3 од мноштвото "новоеонски" евангелија ?(n)
П.С. Ако имаш скенирани папируси од апокрифните книги слободно постирај ги.
Не можам, тоа се строго забранети писанија кои Кроули ги напраи апокрифи у А.'. А.'. Ќе ти кажам само нешто, изнад Тријадата на Хермитот има уште една Тријада, позади Трите Вела на Мистичното. Толкувањето на све таму оди според ова:
Stélé TúT е Правилото на Создавањето, изброј го добро името негово и за тебе ќе биде 718, 71.

Не можам да кажам повеќе.

Инаку, во поозбилна нота, заинтересиран сум да те прашам за мислења како некој што е упознаен со Телема и ја разбира подобро.

Моите замерки за О.Т.О. се различни од тие за Телема.

1. О.Т.О. како секоја социјална структура базирана на некои верувања се претвара у култ. И така испаѓало со сите верувања на крај. Колку и да се супер премисите на кои се темелат у основа, биваат сјебани. Култот не мора да го обожуе Кроули, во ред, ќе го убијат Буда по пут, ама пак ќе бидат социјална структура подложна на истите динамици што важат за сите структури. И тука глеам дека се слагаме.

Околу Телема. Телема, од друга страна, е религија која се базира на неколку недокажливи премиси:

1. Ајваз му го кажало Законот на Кроули, Кроули е медиум. Никој не знае дали Ајваз му кажало нешто на Кроули или он го смислил. Но ако ја земеме историјата на Кроули со будизам, кабала/Златна Зора, христијанство итн. очигледно е дека Законот и сѐ остало е сублимат од животните искуства на Кроули. Дали мислиш дека е возможно Кроули да не добивал инструкции од „Виша интелигенција", туку Законот да е сублимат на неговите размисли? Ако не, зошто?

2. „Волјата" е сумњив концепт. Тоа што Телемитите го викаат „Воља" и му даваат терансцендентални метафизички својства, психологијата го нарекуе личност. Природата на личноста не се менуе толку од социјалните околински фактори, детерминирана е од законите на генетиката во голема мера иако и ова е комплексна дебата у која не ми се навлага. Добро е секој да си ја спознае природата и да го праи тоа што му е Волја, совет што е тачен од страна на Кроули. Кога превземаш наметнати правила од други личности, со други инклинации, не биваш среќен. Но играта на природата е таква што, честопати, природата на многумина (психопати, луѓе што сакаат моќ итн.) е да им се мешаат на другите Волји. Телемитите ќе кажат дека тоа не е нивната природа/Волја избегнувајќи ги доказите што им го побиваат законот. Тоа се вика ад хок хипотеза и е Лажен Шкотланѓанец. Сите вери ги праат, јебига. Затоа се вери. Можда Духот на Хегел вклучува све, со све сентиментите и другите „неволеви" аспекти кои се структури на Умот и го градат духот како дел од Волјата. Никој не би знаел. Хегел троа подлабоко го глеа историцизмот што Кроули наивно си го замишља со братствата, на ниво на пантеистичко толкување на Светот. Проблемот е што Телемата не е ексклузива, туку се темели на идеи кои, рециклирани на милион начини у историјата, се аспект од метафизиката и онтологијата.
Која е твојата позиција по ова прашање?

Останатото е Кабала, гематрија и други нумерички игри што не кажуваат ништо за стварноста поише од решавање судоку според мене. Тие и гностичките искуства се дел од стварноста и кажуваат нешто за Свеста која е сегмент од Универзумот, но исто толку како и било кое религиозно искуство и математичка калкулација во Умот. Све се тоа аспекти у феноменологијата на Умот, значајни за одгатнување на Свеста на феноменолошко ниво. Самата наука е аспект од Свеста, све што е вербално/математичко/емотивно и секакво во Умот е квалитативна особина на истиот, а тоа можда кажуе нешто за некој панпсихистички/пантеистички сублимат на Бог. И можда сите ние сме аспекти од Брахманот или штокуридае. Можда се све ова илузии у нашите умови затворени во феноменолошкиот свет. Ја не знам. Дали мислиш дека гностичките искуства сами по себе со доказ за било што или можеби се само илузии?

Озбилно прашуем.

74, 368

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
Дали мислиш дека е возможно Кроули да не добивал инструкции од „Виша интелигенција", туку Законот да е сублимат на неговите размисли? Ако не, зошто?
Законот,според секој рационален,неиндоктриниран истражувач на окултизам е чист сублимат на неговите размисли,потпомогнат од опијати и самочувствие на грандиозност.
Проблемот е што Телемата не е ексклузива, туку се темели на идеи кои, рециклирани на милион начини у историјата, се аспект од метафизиката и онтологијата.
Која е твојата позиција по ова прашање?
Телемата е "поетска збирка(збрка)на Кроули.
Алатките со кои ја објаснува се компилација,од кои најистакната е кабалата,според која можеш да си ги наредиш работите "по своја профетска волја",па сѐ да изгледа беспрекорно скоцкано,усогласено,т.е Да држи вода.
Извини ако прескокнав некое прашање,моментално сум во меана,земав плата па сакам да се почастам со "ближните" ;)

H

Hyperion VI

Гостин
Човекот да би бил класичен магичар/оккултист би бил најдобриот глас во групата на каос меџик :D
Окултизмот,сепак е една окултно развиена наука на окултниот простор,така да ти би можел многу окултно да делуваш на сите окултно интегрирани окултисти,со цел за окултизација?При што не би ти се спротивставил никој антиокултичар,без претходно окултно предзнаење.
Со твоите окултни познавања би можел да ги окултивизираш сите окултисти ;)

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
Човекот да би бил класичен магичар/оккултист би бил најдобриот глас во групата на каос меџик :D
Искрено многу ми се допаѓа начинот на кој тој ја користи магијата. Во неговиот филм „Психомагија“ одлично ја доловува есенцијата, специфичноста на секој човек и секој случај, индивидуалниот сон кој за личноста е потребно да го искуси за да доживее внатрешна трансформација. Неговиот пристап, во комбинација со други пристапи, кому како му одговара на душата, може да допринесе кон значително ис*цел*ување, станување *цел*осен.

Најмногу од се, ја препознава човечноста и тоа дека, на крајот на денот, сите имаме потреба од заедништво и сите сакаме да бидеме среќни. Сатурн влезе во Водолија... па еве, малку во тој дух :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Ми се допаѓа ставот за семејството...

„Horrid word, family! Its very etymology accuses it of servility and stagnation.
In every Magical, or similar system, it is invariably the first condition which the Aspirant must fulfill: he must once and for all and for ever put his family outside his magical circle.
Even the Gospels insist clearly and weightily on this."
- Magick Without Tears, Chapter LII: Family: Public Enemy No.1, A. Crowley

Потоа зборува за... мислам дека зборуваше за човештвото...

„Сите напредни мислители, сите луѓе кои го сфаќаат божествениот план ја посакуваат и планираат солидарноста на човештвото; а патриотот, во ограничената и разбеснета смисла на тој збор, е предавник на вистинските интереси на човекот.
...
Мораме да одбиеме да го слушаме секој оној кој одлучно не ги отфрлил ограничените интереси, сите национални страсти, кој не може да гледа на ранетото човештво со широк, јасен поглед, ладно а сепак сочувствено, како хирург, или оној кој не е цврсто решен да го спаси животот без обѕир на тоа што ќе загуби одреден екстремитет.“
- Човештвото пред Се, А. Кроули

И да не испадне дека сега овој Ходоровски има било што со Кроули и философијата негова, ете што вели самиот за Кроули :D

1608201433683.png

Crowley took the wrong path: instead of becoming
a servant of the Tarot and of the others, he wanted to become
Messiah. His Tarot is poisonous.

Мислам дека Кроули никаде не се прогласува за месија :) Но секој има право да го гледа Кроули како сака, колку може итн итн...

И добар совет дава месец дена претходно во однос на Кроули :D

1608201897899.png
иако постои подобар превод од ова „прави што сакаш...“ :)

D

Drexel

Гостин
Окултизмот,сепак е една окултно развиена наука на окултниот простор,така да ти би можел многу окултно да делуваш на сите окултно интегрирани окултисти,со цел за окултизација?При што не би ти се спротивставил никој антиокултичар,без претходно окултно предзнаење.
Со твоите окултни познавања би можел да ги окултивизираш сите окултисти ;)
Ами оккултивизација на квази оккултните е твој домен брат и не ти се мешам во работата тука :) Јас само можам да посочам памфлет а ако почнам за личниот оккулт само можам да збунам луѓе и генерална публика што и онака е збунета по дефолт. Книгите нека им зборуваат не јас :D

Kajgana Shop

На врв Bottom