Јас не кажав дека не се добри за занимација... Зборев за ефектите од оваа занимација. Зборам од лично искуство... :smir:Не се согласувам баш со tripi667 , баш се добри додека седиш на компјутер си имаш занимација , и ем дланката ја вежбаш.
Ќе ги прошири до одреден степен но тоа е во ред. И други типови тренинг прошируваат вени но ако не е патолошки треба да не ти е гајле.Јас не кажав дека не се добри за занимација... Зборев за ефектите од оваа занимација. Зборам од лично искуство... :smir:
Ова со вениве нема врска..Можеш да најдеш во Орка Спорт, а и во сите останати спортски продавници низ ГТЦ... Прошетај мора да има... Но моја препорака ти е да не користиш ова многу ги проширува вените а нема којзнае каков ефект...
ТачноПодобро ти е да користиш клешти за стискање само што и тие тука во Македонија што се продаваат се многу лесни.
Ако знаеш кај се продаваат пиши..И со клешти и со гуми сличен ефект се постигнува и ефектот зависи најповеќе од отпорот што го даваат. Јас со гуми вежбам почесто ама и клештите ги користам повремено.
Дури и без ништо може да се зајакнат прсти ако се симулира отпорот но коа веќе ги имаме реквизитиве јасно дека ќе ги користиме.
Мислам дека грешиш, имам од послабите ги земав минатата година, овие се појаки. Освен тоа не мора у Австрија да има иста роба ко у МК. Им се случува и различни верзии да пуштат, знаеш западен и источен пазар .Во орка се 320 ден ги пробав.. Слаби се многу и во рибок ги има истите..