Едвард Сноуден обелодени дека САД масовно ги шпионираат сопствените граѓани

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Системов оперира 30 години токму за злоупотребата затоа го дадов примерот со Телекомуникациските разговори или поконкретно жива вистина во екот на кампањата беше пробиен мобилниот на Обама т.е листата на повици.

Те разбирам сопсема но условите се такви да мерки од овој тип мора да се превземат а софтверот да се апгрејдувва.

Имаат докази за да те средат за разлика од порано.

Но се користи 30 години и ќе продолжи пак ќе повторам Чистите нека УЖИВААТ дека ова е за нивна безбедност а нјека се плашат кај кој интернет или мобилен оператор се и во која банка им се парите посебно да пазат што им работат жена, маж зад грб.

Мислам дека се разбираме позз
Не знам искрено за што збориш и контрадикторен си ми на моменти.


1. „Системов оперира 30 години“
Јас не знам каков систем за прислушкување, какви агенции имало пред 30 години. Јас зборам за PRISM што го користат NSA и за FinFisher што го користат еден куп држави меѓу кои и нашата.

2. Еднаш викаш „Имаат докази за да те средат за разлика од порано.“ демек различно било од времето на Југославија, а после викаш „Чистите нека УЖИВААТ дека ова е за нивна безбедност“.

Јас ти кажувам: ќе те наместат, исто како во комунизмот.

3. Овој дел па нема никаква смисла: „нјека се плашат кај кој интернет или мобилен оператор се и во која банка им се парите посебно да пазат што им работат жена, маж зад грб.“

Ај уште еднаш пробај да се искажеш појасно.
 

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Не знам искрено за што збориш и контрадикторен си ми на моменти.


1. „Системов оперира 30 години“
Јас не знам каков систем за прислушкување, какви агенции имало пред 30 години. Јас зборам за PRISM што го користат NSA и за FinFisher што го користат еден куп држави меѓу кои и нашата.

.
Токму за тој систем ти зборувам(не за фин фишер) и истииот се користи над 30 години, првен работеше за SIGINT но ете се наложи потреба да се апгрејдува и софтверски и хардверскки.

Значи повторувам зборам за истиот систем.


2. Еднаш викаш „Имаат докази за да те средат за разлика од порано.“ демек различно било од времето на Југославија, а после викаш „Чистите нека УЖИВААТ дека ова е за нивна безбедност“.

.

Што е тука контрадикторно, еве индиецот продаде шеми на Русија и Кина ама го открија, имаат докази и го ебаа.


Јас ти кажувам: ќе те наместат, исто како во комунизмот
Јас пак мислам имаш погрешна претстава за комунизмот и сега местат и тоа се многу поопасни.


3. Овој дел па нема никаква смисла: „нјека се плашат кај кој интернет или мобилен операт
ор се и во која банка им се парите посебно да пазат што им работат жена, маж зад грб.

Ај уште еднаш пробај да се искажеш појасно
Значи сомневаш дека женати те вара, одиш на нет на тип вработен во компанијата Т-ком(пример) за 10 долари уплата ти ја дава цела нејзина листа на повици, друг кој работи во банка(ако сумњаш дека те краде) за уплата од 50 долари ќе ти ја каже и сумата на нејзината сметка, ако на пример не ти се доволни ли9стата на повици ќе уплатиш 50 долари и ќе добиеш и локации(бидејќи пред GPS немаше точно лоцирање т.е беше регионско по антената која се користи) а сега може и преку антена и виа ГПС да дознаеш каде и кој ја дупи женати.

Сега ме разбираш??

Друга работа во 30% од случаите каде банки се оштетени,клиенти и фирми е токму вината внатре во Фирмата т.е вработените кои носеа УСБ па пренесуваа вируси, си одеа по социјални мрежи и сл-затоа тоа е сега забрането во низа компании а во Војската на САД е стриого забрането УСБ со тебе на работа.

Се надевам сега дека ме разбра, нема тебе НСА да те среди(нема ни да се трошат), туку некој друг на овој начин ќе дознае се и ако сака да те среди ќе те среди.
Се надевам сега е појасно.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Џулиан Асанж вели му помага на Сноуден да добие азил во Исланд. Исто вели му дава можност викиликс да пубикуваат било какви информации Сноуден поседува.

Julian Assange hints WikiLeaks might publish next Edward Snowden revelations

WikiLeaks founder Julian Assange said Wednesday his organization is helping Edward Snowden seek asylum in Iceland. Assange also hinted that he might publish Snowden's next revelations.

http://www.csmonitor.com/USA/USA-Update/2013/0619/Julian-Assange-hints-WikiLeaks-might-publish-next-Edward-Snowden-revelations
.
 

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
По стапките на Асанж и Едвард побара азил од Еквадор.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Кој знае каква игра се игра во позадината и какви информации истекле. Америве се во шок,и никако да излезат од него, а посебно се шоирани дека Кина не им го предаде. (?!)
Има индиции дека Сноуден поседува еден милион доверливи документи.

Не само тоа, Кинеското МНР сега излезе со соопштение во кое остро ги критикува САД за шпионирањето од страна н Америка (вкл го Пекингшкиот УНиверзитет), а кинеската државна агенција Хсингхуа, ги нарекоа САД “најголемиот негативец на нашето време“.

China's official Xinhua news agency has condemned the US over continuing revelations about Washington's surveillance activities by intelligence fugitive Edward Snowden.

In a commentary, it said the US had turned out to be the "biggest villain in our age".
Washington has often accused China of being behind US cyber-attacks.

But Mr Snowden has disclosed extensive gathering of phone and internet data by US agencies.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23018938

Сега Русите ќе се офајдат додека е во Москва и после тие дипломатски ќе го препуштат на Еквадор или некоја друга државичка за да не се закачат официјално со Америте. Навистина, маестрално изиграно.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Милион дубари направија со трансферот. Ги зезнале новинарите на крај...:pos: Тие па се залетаа ко вол у купус.
 
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Која е поентата на ваквите случаи:

1. Мала дигресија во мизерниот живот на 95 проценти од 7те милијарди жители на планетава, со тоа дека сепак it is 1984 и дека не може ништо да се направи. Затоа, вие мизерни, не помислувајте на ништо што може да ја смени светската мизерија. I will command all of you, your kids will meditate at school.

2. Показател“ дека сепак постојат херои на денешницава и дека системот на 1984 година и не бил толку тежок, па од време на време ќе се појавуват такви херои, и не се секирајте, постои мала шанса за пресврт во вашиот мизерен живот. Може вие нема да возите ламборгини, ама постои мала веројатност вашите внуци да возат италјанска спортска зверка.

Win Win
 
M

Muranyi

Гостин
Кинеските медиуми јавуваат дека,наводно,Сноуден го напуштил Хонг Конг и се упатил кон Москва,но не исклучуваат дека можно е крајната дестинација да е Исланд или Еквадор.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Со таа информација не отекоа вчера. Туку не знаат што да прават, ако одат офанзивно, Сноуден се повеќе информации издава. Ако не одат, ги зезаат за фантастичната полициска држава која што е востпоставена во САД.

Народот, колку и да е зомбиран, е на страната на Сноуден. Завчера ја исвиркаа Ненси Пелоси на дискусија меѓу “свои“, либерали.

Интересно е дека се одважи Џон Кери, како односот на Русија и Кина бил разочарувачки и ќе има последици. Типот бара да се почитува законот бе...

- Доколку свесно му дозволиле да влезе во авион, тоа би било многу разочарувачко. Тоа несомнено би влијаело на односите и би имало последици, истакна Кери на прес-конференција во Њу Делхи, одговарајќи на прашањето за улогата на Кина при летот.

На прашањето за улогата на Русија, американскиот државен секретар нагласи дека Русите треба да го почитуваат законот, бидејќи тоа е во интерес на сите.

- Во последните две години екстрадиравме во Русија седум затвореници по нивно барање, затоа сметам дека реципроцитетот и почитувањето на законот се важни, додаде Кери.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Путин со остар тон се обраќа кон САД бидејќи ја критикуваа Русија дека не се заземала за владеење на правоито, и индиректно се зазема за Сноуден.

Дечково и навистина не ја поминал руската граница, се наоѓа во транзитната зона на аеродромот Шерметјево (некој го сликал со мобилен на терминал Д, има на линкот)

Russian president Vladimir Putin said 'accusations against Russia' in the Snowden affair are 'nonsense and rubbish,' the Guardian's Miriam Elder reports from Moscow:

Putin defended Russia’s actions and said that Snowden, possibly carrying untold amounts of government secrets, was treated like any other passenger. Yet passengers transiting through Sheremetyevo are usually given 24 hours to pass through the international transit zone. Snowden arrived Sunday.
“He arrived as a transit passenger – he didn’t need a visa, or other documents,” Putin said. The statement appeared to back up comments made earlier Sunday by his foreign minister, Sergei Lavrov, who insisted that Snowden “did not cross the Russian border” but did not comment on whether he was at the airport. [...]
Putin appeared to lash out at US accusations that the Kremlin was harboring a fugitive. “Any accusations against Russia are nonsense and rubbish,” Putin said.
Putin also appeared to throw his support behind Snowden as well as Wikileaks founder Julian Assange, currently holed up at Ecuador’s embassy in London.
“Assange and Snowden consider themselves human rights activists and say they’re fighting for the spread of information,” Putin said. “Ask yourself this: should you hand these people over so they’ll be put in prison?”
“In any case, I’d rather not deal with such questions, because anyway it’s like shearing a pig – lots of screams but little wool,” he added, cryptically.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
1.082
Доколку дечкото патува во некоја друга земја, Американците ако треба ќе го собораат авионот, и тоа со се сите патници, се со цел да го убијат него..(n) Бидејки ова за САД претставува по голема закана дури и од тероризам..
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.400
Поени од реакции
58.299

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.183
Хаха, го направија Виктор Наворски со умисла! Life is just a movie! LoL

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4 Beta
 

Kajgana Shop

На врв Bottom