Billabong напиша:
Je li 'batka'
Pokraj azijskata adresa vo Skopje, gledam imas i azijski natalitet i azijska kultura.
Znaes sto? Smaceno mi e od takvite kako tebe, Mister "Batka" KOI SE OBIDUVAAT OD PETNI ZILI DA MI DOKAZAT DEKA OVDE SE E VO RED, RABOTITE SE NAJNORMALNI, SAMO USTE ZA MAKEDONCITE VO PIRISNKO DA SVRSIME I SE KE BIDE VO RED?
Ako sme makedonci, daj da go oslobodime ov ovaa tretina od Makedonija koja seuste ja imame, os siptarskata okupacija i ropstvo.
E togas ke zboruvame za Bugarija i drugite, a pred se za Grcija i pravata na makedoncite tamu, koi se na mnogu poloso odkolku vo Bugarija.
A ako ne sme makedonci, togas od kade tolku rasizam i omraza kon sosedite? (Bugarite)?
Moze da se sobereme, ama bidejki toa sobiranje ke bide na izrazito anti albanska osnova, ke ne pretepaat ljockite, a nie nema na kogo da se pozalime, oti makedonskiot politicki faktor ne se sekira mnogu-mnogu za nas, tuku za svoite dzebovi. Bez razlika dali e SDSM ili VMRO ili nekoj drug. Nie nemame zastita. I zatoa, del od Makedoncite, kako mene se nadevaat na pomos i zastita od Bugarija a pomal del od Srbija, samo sto Srbija zasega ne moze da pomogne.
Jas tvrdam deka treba da se otpocne so oruzeno vostanie protiv siptarskata okupacija.
Eh Billabong, od kade najde pomosh da chekash, ti. Shto mislish da dojdat Bugarite poubavo ke ti bide? Ako sami ne si pomogneme ni Gospod nema da ni pomogne. Neli i Goce rekol deka "osloboduvanjeto na Makedonija e nejzino sopstveno delo"? A inaku ja pravish od ochaj istata greshka shto mnogumina nashi ja napravile vo minatoto - se nadevale so pomosh na Bugarite da ja oslobodat Makedonija, a samo pomognaa za nejzinata podelba. Pa za da im e ushte pogorchliva sudbinata denes za Bugari gi pretstavuvaat oti ja podkrepuvale Bugarija. Nema nadezh natamu brate, nema. Veruvaj mi sum zhiveal dosta vreme tamu i im ja poznavam politikata i mantalitetot. Tie poprvo so albancite ke se dogovorat za da ne podelat - pa i toa postojano go propagiraat: ke se otcepele Albancite pa tie ke go zemele ostatokot. Da bea na vlast tamu lugje kako prof. Kalchev naprimer, prvi drugari so niv ke bevme, ama dodeka tikvi kako B. Dimitrov mu se sovetnici na bugarskiot pretsedatel i VMRO BaNDa se tretira vo mediumite kako pozitivna i patriotska sila (da ne zborime za ultrashovinisti kako ATAKA) za sekoja pomosh krv ke plukame.
I ne e toa rasizam sprema Bugarite? Im odgovarame so toa so shto samite ne navreduvaat. Gi gledash deka se dojdeni na nash forum da ne ubeduvaat deka ne nema, deka sme izmisleni, deka sme veshtachki, rodoostapnici, maloumni, gi navreduvaat i nashite, pa gi i diskriminiraat. Saksash li tebe da te tretiraat kako nashite od OMO? Kako otpad, kako lumpen, kako budala, kako predavnik i toa samo zatoa shto si Makedonec? Da ne dava Gospod pak da ni dojdat Bugarite, oti ke zhalime togash i za Jaferi i za Ahmeti.
I treba li oti ovde ne sme dobro (a tuka si sosema vo pravo teshko e i toa kako!), da gi zhrtvuvame nashite tamu. Mislish deka e Bugarija dobro - ne e. Mnogu malku e podobra od nas po standartot. Ama ne samo sega, tuku i koga leb nemashe za svojot narod ne zapre da se grizhi za bugarshtinata i da bara Bugari duri i tamu kade shto gi nema.
Ne znam dali site sfakjame kolku se bitni za nas samite nashite vo Bugarija: dodeka imame tamu malcinstvo, bugarskata propaganda ne ke mozhe na golemo da vleta ovde kaj nas, zashto teshko nekoj ke ubedi kraj Vardarot deka e Bugarin (ili pak vo svetot deka Makedonska nacija nema) koga sred Bugarija ima Makedonci. Tie se nashata brana. Zatoa i tolku gi mrazat bugarive na forumov, pa i ne samo tie.
I ne sporime so Bugarite (ne samo jas, a kako shto chitam i ostanatite) za toa deka ovde kaj nas se e super, a tamu e losho - tuku deka kaj niv na malcinstvata prava ne im davaat skoro nikakvi, dodeka kaj nas - shto si e vistina si e vistina - malcinstvata imaat sekakavi prava. Toa e. A ekonomskata polozhba i tuka i tamu si e mizerna.
A shto se odnesuva do sporedbata so polozhbata na nashite vo Grcija i Bugarija - greshish. Ista im e situacijata, samo shto vo Egej standardot e povisok. Pa i kako nema da im e ista koga Bugarite i Grcite po mantalitet se vistinski brakja.