^ ^ ^ ^ ^ ^
Отсекогаш било така, ова не е ништо ново.Само ние сме глупи па викаме нашето не е ок, иако во поголем дел е се поквалитетно и поефтино.Па сите земјоделци кај нив со години се субвенционирани со ненормално високи стапки, особено Британија и Франција, а за нашите производи кои иако се хемиски обработени со средства за заштита (ама во многу помал дел од нивните), ќе најдат милион регулативи, правилници и слични термини за некаква си заштита на потрошувачите (читај домашните производители).Биле недоволно зелени пиперките, компирите не биле со иста големина
, не биле прави краставиците, јаболката биле кисели, свинското било премногу мрсно, конзервираните п-води биле премногу конзервирани, бла бла...а
по маркети во Германија ако поминат 2 дена непродаени, одат во контејнер, па луѓе си земаат од таму за дома.Право и економија на ЕУ ми беа најчудните прочитани книги за испит.Скоро во секој дел викаше дека се е слободно во трговијата и забранети се протекционистички мерки,
освен ако повисок субјект би одлучил поинаку.Во секој дел, со друг збор ако е потребно кога ќе им е фрка можат да закачат акцизи, царини, забрани за увоз, субвенциите отсекогаш биле мерка итн...а од друга страна ЕУ е формирана баш на принцип за полесна трговија и намалување/укинување на царини, акцизи и сл. протекционистички мерки.
Па дај вистински да учиме од нив - да си го штитиме своето!