Интересна тема за дискусија, со задоволство ке присуствувам. Но пред тоа:
1.Бил Гејтс и Исак Њутон не биле Евреи.
2.Ако сум Евреин немора да значи дека не сум Македонец.
Многу од вас прават грешки со тоа што мешате националност, етничка припадност и религија. Тоа се сосема три различни работи.
Доколку Евреите навистина го контролираат светот тоа е бидејќи многу од нив се богати, но не сите. Често се прашуваме,зошто се богати? Една од главните улоги е тоа што Евреите се држат едни помеѓу себе, си помагаат и секогаш се подготвени да се пожртвуваат едни за други. На чело на секоја еврејска заедница стои мотото: Сите Евреи се одговорни едни за други. Тие исто така се многу вреден, скромен и работлив народ, и да напоменам, има разлика помеѓу скржавост и скромност. Не мора да значи дека ако богатите Евреи не се расфрлале со пари тогаш тоа значи дека се скржави. Напротив, тие се скромни. Што се однесува до Антисемитизмот, тоа најголемата глупост на 20 и 21 век. Ти, што се индентификуваш како Антисемитист, воопшто незнаеш ни што е Антисемитизам, а и со сигурност не ја знаеш идеологијата на Нацизмот и во поново време Нео-Нацизмот. Според мене Антисемитизмот е присутен најчесто поради зависноста кон Евреите! Пред Втората светска војна во Македонија не постоел Антисемитизам, тој дошол со самите Германци и Бугари. Евреите и Македонците живееле заедно, без проблеми. Учевствувале заедно и во Илинденското востание! ( Ако не веруваш. провери за Рафаел Камхи).И за на крај, и да владеат со светот, не гледам зашто омраза кон нив.
Мисла од анонимен филозоф и писател :
Евреите можеби ги нема многу на број, но со сигурност велам дека ти се одбран народ.