Дрога ( Наркотични дроги )

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
abe dosta ste se fatile za marata, ovaa tema e za droga ne za nekoja si sveta bilka,prajte muabet za teski drogi ko heroin ili crystal meth-ako nekoj normalno slusnal za ovaa i to
Еве ја ќе се праам дека не сум слушнал за кристал метамфетамин, ај објасними шо е, како е, без да ми пастираш википедија.

Член од
22 септември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
32
почни со марихуана и после се навлекувас на појаки дроги
Па и не дека нешо мораш да се навлечеш.. Ако си глуп ќе отидеш на појака дрога, да имаш малку поцврст карактер ќе си останеш на тоа и крај.

Али јебига, на некој "паметен" тоа не можеш да му го објасниш.. :toe:

Член од
6 октомври 2009
Мислења
28
Поени од реакции
8
Едно офф топик прашање до сите кои се разбираат во оваа област - дали може количество на марихуана да биде пронајдено при правењето на алерго тест?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Едно офф топик прашање до сите кои се разбираат во оваа област - дали може количество на марихуана да биде пронајдено при правењето на алерго тест?
Не :icon_lol:
Алерго тест се прави на повеќе начини, зависи на што ќе те тестираат. Може да биде преку крв (т.н. кеп тест, најчесто се прави кај високоризични пациенти и се тестира на пчела, оса, стршлен, пеницилин и сл.), може да биде на подлактица (капнуваат алерген и боцкаат со ланцета), има и дозно провокациски тест (даваат строго контролирана доза на лекот и набљудуваат реакција) и печ-patch тест (лепат фластер со алергени на грб).
Значи, во ниеден случај не се покажува количеството на марихуана во крвта.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не :icon_lol:
Алерго тест се прави на повеќе начини, зависи на што ќе те тестираат. Може да биде преку крв (т.н. кеп тест, најчесто се прави кај високоризични пациенти и се тестира на пчела, оса, стршлен, пеницилин и сл.), може да биде на подлактица (капнуваат алерген и боцкаат со ланцета), има и дозно провокациски тест (даваат строго контролирана доза на лекот и набљудуваат реакција) и печ-patch тест (лепат фластер со алергени на грб).
Значи, во ниеден случај не се покажува количеството на марихуана во крвта.
Ако е тестот преку крв, зашо па да неможе да се покаже количеството на маријана?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ако е тестот преку крв, зашо па да неможе да се покаже количеството на маријана?
Зашто не се тестира на количество на марихуана, се тестира на IgE антитела. Тестот е алерголошки, не е за детекција на дрога. Исто како што нема да се открие кога се прави најобична крвна слика или тест за бременост преку крв.

Член од
6 октомври 2009
Мислења
28
Поени од реакции
8
Зашто не се тестира на количество на марихуана, се тестира на IgE антитела. Тестот е алерголошки, не е за детекција на дрога. Исто како што нема да се открие кога се прави најобична крвна слика или тест за бременост преку крв.
Мене ми имаат кажано дека при правење на обична крвна слика може да се види присуство на марихуана доколку е внесена во рок од 6 месеци пред земањето на примерок од крвта.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
К, фала, тоа ме занимаше..Си мислев ти зимаат крв и ти праат триста чуда, а они уствари ти праат Само алерготест, односно се фокусираат точно за тоа по кое си дошол...
Фала за тоа..

Сеа, ме занима, зашо у формулар за дарување крв не те прашуваат дали си конзумирал билокаква дрога у предходните, да кажеме, месец дена? -.-
Зарем не праи разлика?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Мене ми имаат кажано дека при правење на обична крвна слика може да се види присуство на марихуана доколку е внесена во рок од 6 месеци пред земањето на примерок од крвта.
Обична крвна слика се прави на машина која одредува вредности на леукоцити, тромбоцити, еритроцити и слично. Тешко таа машина да одредува тоа. За откривање на присуство на дрога се прават посебни тестови, кои посебно се нарачуваат и посебно се плаќаат. Кога се кај малолетни лица треба со согласност од родител/старател или полициски налог веројатно. Значи, обичната крвна слика не покажува присуство/отсуство на дрога.
Иначе појма немам зашто нема такво прашање на формуларите, би требало да има. Баш ќе прашам деновиве, па ќе пишам апдејт :)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Manga напиша:
Mарихуана ги губи трагите за брзо време :мара:.. екстазите за 2 дена од кркање .се губи трагата .. за другиве дроги незнам како иде баш..
THC-то се задржува од 6 до 30 дена максимум во крвта, а не 6 месеци..

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
К, фала, тоа ме занимаше..Си мислев ти зимаат крв и ти праат триста чуда, а они уствари ти праат Само алерготест, односно се фокусираат точно за тоа по кое си дошол...
Фала за тоа..

Сеа, ме занима, зашо у формулар за дарување крв не те прашуваат дали си конзумирал билокаква дрога у предходните, да кажеме, месец дена? -.-
Зарем не праи разлика?
Mарихуана ги губи трагите за брзо време :мара:.. екстазите за 2 дена од кркање .се губи трагата .. за другиве дроги незнам како иде баш..

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ама сите оставаат трага во влакната од коса, така да ако сакаат да најдат, можат преку влакно.

Член од
6 октомври 2009
Мислења
28
Поени од реакции
8
Ама сите оставаат трага во влакната од коса, така да ако сакаат да најдат, можат преку влакно.
Исто така, имам слушнато во врска со косата, дека кога ќе се офарба структурата на DNA се менува (што со оглед на моите познавања од генетиката и не ми е баш логично) и неможе да се најде присуство на било каква дрога.

THC-то се задржува од 6 до 30 дена максимум во крвта, а не 6 месеци..
Значи дезинформација...

Kajgana Shop

На врв Bottom