Државна матура

Статус
Затворена за нови мислења.
R

reactive89

Гостин
Јас длабоко се извинувам, но како што знам уште не се ни соодветно поставени матурските тестови во поглед на гимназијалците и стручните училишта. Бидејќи јас сум определен за компјутерска техника и автоматика, јас нема теоретски и практични шанси да полагам матурски тест кој е оспособен за гимназијалците... Едно со друго под никој случај не се софпаѓа... Гимназија си е гимназија, стручно си е стручно и треба да се разликува, зш стручното е појако и поконкурентно во глобала и треба посебна програма да си се направи која што веќе ја има, а матурските тестови МОРА да се совпаднат со стручните учења и слично, зш ние и гимназијалците не учиме исто, да тргнеме од таа точка, второ, ние имаме поголем (т.е. треба да имаме, ама кај нашата држава тоа не важи) ранг т.е. да сме повеќе конкурентни на електротехничкиот факултет... Оти неможе сега со нас да се рамни еден гимназијалец кој програмирање учи да речеме две години и решава задачи т.е. програмира задача од видот 1+2+3...+n или 1*2*3... или пак ај да речеме малку "потешка" 1/2+1/3+1/4+...+n тие задачи се решаваат во 2 реда...Додека ние ваму учиме многу подлабоко програмирање (датотеки, задачи, дрва и мн други работи), работи кои кодот им е повеќе од 2-А4 страни....
Така да, се збори дека ќе полагаме, но факултетите сеуште не се изјаснија со нивниот поглед...дали ќе има приемни или не....
Сепак има шанси, надежи да не полагаме btw сеа ќе има и пилот матура и ќе видиме нашата генерација колку знае... :nesum:

Уште нешто, се збори дека ќе се направи штрајк или слично... хаха

Член од
13 септември 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
MATURANTI OBEDINETE SE

Zdr
Ako si 4-ta godina i ako si protiv drzavnata matura
Ne stoj so skrsteni race DEJSTVUVAJ
Iskazi gi svoite argumenti, svoeto mislene, svoite stavovi po ova prasane na http://drzavnamatura.up-with.com/
se so cel da se povrzeme site > UBI CONCORDIA UBI VICTORIA
Se slusame na forumot http://drzavnamatura.up-with.com/

OCEKUVAME DA SE POVRZEME SO SITE SKOLI OD CELA MK

Член од
13 септември 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
ej dajte ova da stooi na pocetokot da go vidi narod na forumov. se nadevam deka admini i moderator timot nema da se lutat. ama mora nekako da se dogovorime

OM

Член од
16 септември 2007
Мислења
1
Поени од реакции
0
вака би сакал некој да ме сфати и би сакал со порака до администраторот да не ме банира или брише бидејќи имам само една цел тука дојдов да го промовирам форумот за тие кои се против државната матура. Не сакам никому да штетам а уште помалку на управата па затоа ја замолувам да ни го сфати нашиот проблем и да не го брише постов. Поздрав и едно големо благодарам однапред! поздрав

http://drzavnamatura.up-with.com

Janev

2.856
Поени од реакции
58
море оваа матурата е глупост... државна матура, училишна матура, шо и текна за ова... поубаво ке беше да немаше матура

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
maturata e sranje, jas lesno pominav ama ova generacija neznam kako ke sa spravi ........kolku sto sum informiram fakultetite ne ja priznavale maturata sto znaci pak ke ima priemen ispit na nekoi faklteti, a srednoskolcite samo ke se tupat, covek ne znae za sto da se spremi dali za matura ili za priemen ...... redno e da se resi ovoj problem

Janev

2.856
Поени од реакции
58
на оваа матура половина од учениците нема да ја поминат

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Па ако голем процент оваа година нема да ја поминат, да се надеваме дека МОЖЕБИ ќе ја укинат. А ако не ја укинат барем нека ја направат полесна хехе

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
чув дека во штип и во кратово од утре има штрајк вистина ли?

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
ne polovina, 1/4 ako polozi ke bide uspeh ....... pa dignete se na strajk ako ne uspeee ke gi spotnete gazovite :pos2:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
матуранти од цела македонија ајде да штрајкуваме!!!

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Ногу нормално дека не го поминат од причина што сите имаат петки по стрина и чичо тие што им се заслужени оценките ќе поминат и то како јас полагав припремна матура ја поминав а ја поминавме само 40% тоа е СТРАМОТА и така требе веќе еднаш .

На таа матура ќе има прашања директно од факултетите при што секои со таа матура ќе си го обезбеди местото на соодветниот факултет каде што сака да се запише, нормално ако има знаење ако не ќе падне.

Редно беше веќе еднаш да се спроведи ова во Македонија. Во светот сме на последните места по интелегенција на лицата од средни школи. Време е да се поправи тоа.

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Мојата професорка по македонски секој ден го дрви за матурата ...

- преку глава ми е веќе таа матура, нека иде у ПМ!

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Математиката е лесна, барем така беше на пилот тестовите.
За јазик не можам дакажам ништо оти не полагавме. Ги има тестовите на интернет и не се нешто тешки. Оние што полагаа англиски велат дека не е тешко. Повеќе бевме ние исплашени отколку што требаше, а гледам и вие сте.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom