Државната матура предизвика проблем на правниот факултет!

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.852
Поени од реакции
5.676
А да речеме, ако некој сака да се запише оваа година на факултет (паузирал или се префрла од друг факултет на пример), а нема полагано државна матура, како ќе се запише на факултет?

Не слушнав никаде такво објаснување да дадат, а сигурно има и такви случаи.
исто како што беше до сега :) :) значи на факултетите кај што се полагаат приемни пак ќе има приемни, а другите ќе се рангираат според успехот од средно значи во вкупниот број на поени влегуваат 60% од успехот од средно плус 40% од значајните предмети од соодветниот факултет

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Уште нешто ме интересира. Ако некој мисли да се откаже од правен па сака да иде, што знам, на некој трет факултет за кој требале други предмети од државната матура? Тој што ќе прави?
Ќе си конкурира, ама предност ќе добијат оние што полагале предмети соодветни на факултетот барем ја така мислам.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.852
Поени од реакции
5.676
Ќе си конкурира, ама предност ќе добијат оние што полагале предмети соодветни на факултетот барем ја така мислам.
значи нема никаква предност :) :) рангирањето ќе се врши по однос на бројот на поени без разлика дали си полагал или не државна матура :)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Учениците и родителите си се криви.
Нешто е сменето и објаснето, а тие пак си тераат во свое и како што било во минатото.
Таков народ сме ние, не сме навикнати на промени!!!

А веројатно ова се недоволно информирани ученици или лица кои во последен момент се предомислиле на кој факултет да се запишат. Сега тоа е малку лошо нема предомислување и запишување на нов факултет во 5 до 12. Ќе си полагаш одредени предмети на матура и после според нив си запишуваш факултет.

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
абе според мене, тие ученици, им одело слабо англискиот, а математиката немале проблем. во исто време и сакаат да студираат на правен. и сеа, ситуацијата е - ајде бе, македонија е ова, ништо не е како што изгледа, па нема да биде ни ова. ама малце се зафркнале. во македонија конечно работите се движат, некои на подобро, некои на полошо, ама тапкањето во место заврши. сега, откако ќе платат 800 евра, ако воопшто и на тој начин ги примат на правен, и откако ќе завршат, ќе бидат правници, кои со оваа лекција, и вакво изгорување, ќе сфатат како всушност треба да функционира нашата држава, па ќе допринесат за тоа.
што значи, дека ако ги примат, по 2 уписен рок, и веројатно во приватна квота итн. ова ќе испадне и добро за ситуацијата на државата и нејзините институции!:vozbud:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
А да речеме, ако некој сака да се запише оваа година на факултет (паузирал или се префрла од друг факултет на пример), а нема полагано државна матура, како ќе се запише на факултет?

Не слушнав никаде такво објаснување да дадат, а сигурно има и такви случаи.
Има дадено објаснување на сајтот на министерството се.

Ама кој ги насочил да полагаат математика не ми е јасно и сега друг им крив, глупости.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Брее...немате ни трошка разбирање значи.Веднаш-прост народ, учениците сами си се криви...
Тоа со предомислувањето детска работа ли ви изгледа? Па познавам многу деца кои во последен момент се предомислиле за факултетот што ќе го студираат.Знаете дека тоа не е лесна одлука и дека секој може да погреши, посебно кога е под притисок зашто за неколку дена треба да ја даде пријавата,а знае дека од тоа му зависи иднината.

Не велам дека тоа е случај со сите тие ученици, но не можам да реагирам како повеќето од вас зашто и јас се предомислив, т.е. се покајав за предметите што ги одбрав, не знаев кој е правилниот избор, всушност никој и не знае, но за разлика од нив-јас не ризикував и конкурирав таму кај што за жал или среќа одлучив во март.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.852
Поени од реакции
5.676
Брее...немате ни трошка разбирање значи.Веднаш-прост народ, учениците сами си се криви...
Тоа со предомислувањето детска работа ли ви изгледа? Па познавам многу деца кои во последен момент се предомислиле за факултетот што ќе го студираат.Знаете дека тоа не е лесна одлука и дека секој може да погреши, посебно кога е под притисок зашто за неколку дена треба да ја даде пријавата,а знае дека од тоа му зависи иднината.

Не велам дека тоа е случај со сите тие ученици, но не можам да реагирам како повеќето од вас зашто и јас се предомислив, т.е. се покајав за предметите што ги одбрав, не знаев кој е правилниот избор, всушност никој и не знае, но за разлика од нив-јас не ризикував и конкурирав таму кај што за жал или среќа одлучив во март.
како може да не знаеш кој е правилниот избор значи логички малку ако размислиш ако планираш да идеш на општествени науки ќе земаш да полагаш општествени предмети и обратно ако си решила за природни науки ќе полагаш природни предмети.А разликата од општествените до природните е стварно огромна и не може некој мене да ме убеди ако до денес си планирала да се упишеш на електро утре одма се премислуваш и идеш на филозофски или некој друг општествен факултет не ми држи вода :) а знам дека има и такви таленти за жал и после криви им се професорите крив им е факултетот ....

Член од
4 март 2008
Мислења
261
Поени од реакции
10

Како и да е тука се збори за утнати предмети, абе не може, како другите сите знаеле што се бара на правен, има бе конкурси, информации, интернет, едукација, аман, тоа ти е само 15 мин помачување, за твоја иднина се работи!:nenene:
Ја коа се запишував ем не полагав матура, ем си се бараше историја!
Глуп народ сме!!:uvo:

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Јас ги сакав и општествените и природните предмети.Има огромна разлика-да, но има и такви таленти.:pipi:

едит: Insanity, не реков дека не знаеле што се бара на правен, туку дека може се предомислиле и потоа одлучиле да ризикуваат.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Па не можам, нормално.

Но не можам и некого да го карактеризирам како глуп и прост само затоа што се предомислил.Ако не бил информиран, т.е. не се потрудил да се информира за факултетот што сака да го студира-тогаш тоа е незрела работа.
Но предомислувањето можам да го разберам без да го судам.

Член од
4 март 2008
Мислења
261
Поени од реакции
10
Па не можам, нормално.

Но не можам и некого да го карактеризирам како глуп и прост само затоа што се предомислил.Ако не бил информиран, т.е. не се потрудил да се информира за факултетот што сака да го студира-тогаш тоа е незрела работа.
Но предомислувањето можам да го разберам без да го судам.
Добро сеа ако сакаме да се инатиме, ке трае до недоглед, ова твоево поише личи на индиректно (незрела работа), човече академски граѓанин, 18 год. па мора малку да се загрее и да се информира ако веќе тргнал натака.
И ние не рековме дека некој е глуп и прост само затоа што се предомислил, ти не спаѓаш тука, нормално! Се однесуваше за тие што отишле со документи а не знаат кој предмет се бара, па извини ама тоа е жалосно!

Kajgana Shop

На врв Bottom