Драга,
Скоро дојде една колешка Јапонка што ми прави мерак. Убаво ни оди муабетот, се зезаме, ја задевам, а она се подљутува, па се смее со скоро затворени очиња, па ми враќа со шалите, нема љутиш. Пред некој ден една Филипинка од страна не гледа и вели, баш си личите заедно и Јапонкава ни три-ни пет и рече ко брат и сестра. Ме закопа, ти ебам среќата.
Туку тешки се деновиве, што од жега, што од досада. Капнати од стоење дремеме ко мисири, нема бог знае што работа периодов, гладни после бог знае кој пат јадење ориз и копани и ноќва ми приоѓа еден пар новосаѓани што одамна се преселиле у Шпанија. Само да те поздравиме ми викаат на српски. Направивме два реда муабет и одма ми ја разубавија вечерта. Друг народ се Србиве и Босанците, потопол народ од нашиве. Лани едни Босанци и бакшиш ми оставија и контакт да ги барам ко ќе одам во Сараево. Друг народ, друга земја, али поблиски од род родени ми беа у тој период. А нашиве буџи се да ги избегнуваш.
Лани имавме едни центарци и прво нешто што ми рекоа беше на ќерка им не и' го важеле германскиот у Обединети нации, па морала шпански да учи. Извинете господо, нисам вас препознао. Место да те прашаат у туѓина, 10.000 километри од Македонија што си, како си, чиј си, они се испофалија за ќерка им у ОН, мамицата им ја ебам џаболебарска.
И така секој ден е приказна сама по себе. Кога у лер, кога у петта брзина, али туркам некако. Бројам денови... денови ли се денови, печалбарски маки големи...