Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.807
Поени од реакции
9.742
mala kisela voda 70 denari :D :D i posle zoshto lugje bakshish ne ostavale. btw jas ostaviv dvaevche/dve zhelezni po deset oti mi tropaa vo pederkata.

inache kako da kupam vazelin so neven od apteka koj go machkam so bioderma atoderm oti imam ekstremno suva kozha na grb a da ne mi bide nezgodno? :D

J

joli1

Гостин
ne mi se navlaga da pisuvam sto se preziveavme ko mladi vo ovaa drzava, sto kako kolektivitet, sto jas kako individua, ama ne postoi nesto sto me kurci povekje od toa koga nekoj postar ke dojde i ke mi rece ,,kjuti ima i polosho", ,,abe bar osiguran si heheh".

dur moi vrsnjaci od drugi drzavi idea u skoli kaj sto dobivaa OBRAZOVANIE, nie idevme u skolo kaj profesori vraboteni vo partija koi ili se izivljavaa vrz ucenicite ili pak pokazuvaa maksimalna demotiviranost za vrsenje rabota.

dodeka moi vrsnjaci od stranskite drzavi sedea doma i lapaa po 300-500 eur mesecno za toa sto se studenti ili srednoskolci (u zavisnost od drzavata), jas i mnogu drugi rabotevme ko stoka pred/posle uciliste za upola pari.

sega koga nie imame povekje iskustvo od niv, pak zarabotuvame barem dva do cetiri pati pomalku, samo poradi toa sto sme se rodile u kvazi drzavicka kaj sto izigravame zakoni i drzava u globala.

zatoa da ne ve cujam da jadete burek mnogu.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.841
Поени од реакции
6.451
До сега не сум бил во земја во која образованието не е крш. Америка беше веројатни најголемо образовно дно, дури жал да ти падни за масите. Во споредба со неа бевме Финска. Зборувам за мојата генерација, денес веројатно образованието е скрос на нула пошто тргнувајќи од Грујо наваму, во него почнаа да се мешаат политичарите (ко во САД). Тоа делумно го осетивме и ние во времето на Грујо. Од сериозни преводи на дела ко Граванот на Албер Ками во средно школо имавме книга по Македонски Јазик во која стоеше следнава поема: Бело теле, бела крава, бело млеко дава. Ееееј на ова како сме се заебавале со друштвото. Тинејџери на прагот да станат Адолесценти, на кои в глава им е само да се пофалат колку по-култен филм изгледале, колку култен бенд нашле, што книга купиле, им сервираш такво нешто. Во време во кое младите најактивно се надоградуваат себеси и тоа го прават со умисла, свесно, затоа што се на возраст на која сами гледаат дека образованието - е важно. Како да те сватат озбилно. Гарант Грујо сам ја напишал мислата.

Во Англија право на образование имаат само неколку. И пред да срипате и да си речите - и јас ќе станам дел од тие неколку! Кој ако не јас. Еј бе па ти, јас. Не. Нема да станите дел од тие неколку. По калдрмите на Франција не се лиеше 'сина' крв (ебаго сина била нивната не црвена) без причина низ вековите.

За тоа дека студентите во други земји примаат финансиска помош, исто не ми се допаѓа. Ова ги охрабрува паразитите да бидат студенти 7 место 4 години, 10 место 6 години, ова го гледам од прва рака овде.
Ако човек одбрал да се дружи со книгите, ако тоа му чини задоволство, нема образовен систем кој би го спречил во неговата лична надоградба. Посебно не денес во време во кое на интернет имаш дела во ПДФ формат почнувајќи од Илијадата на Хомер (напишана во оригинален дактилен хексаметар),
до денес.

Последно уредено:
Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.154
Поени од реакции
5.743
А и „сината“ крв која се лиела со векови по улиците низ Франција, била навистина „сина“ поради труење со олово, од оловните садови кои ги користеле во тоа време.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.480
Поени од реакции
3.668
Граванот на Албер Ками, ова е новооткриена книга, зарем се сомневате во знаењето на пичот византиски.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.670
Поени од реакции
37.654
Кајг,
не сум скроз сигурна, ама приметив неколку пати дека од рестораните како ѓубре се фрлаат празни дволитарски шишиња од разни безалкохолни пијалоци, минерална и газирана вода, па додека така пешачам нешто не ми штима таа глетка што ми се меморира, од каде и зошто толку пластични шишиња кога во рестораните се даваат оригинални пијалоци во мала стаклена амбалажа (шише) и келнерот пред гостинот го отвара со затворачот капачето?

5bc842a1083035242fce0b705e0065b7.jpg ff9371aee4bc7c8d9dcaa01796e8d4e1.jpg

„...Полицијата соопшти дека на 21.3.2023, околу 15.30 часот, во СВР Битола, Л. Б. од Битола пријавила дека на нејзиниот брат А. Т. (42) од Битола му се слошило откога испил кафе и вода во угостителски објект во Битола по што бил пренесен и задржан во Клиничката болница во Битола. Според пријавеното, А. Т. испил кафе и побарал пакувана вода, а кога ја испил течноста, му се слошило, тој бил отруен со концентриран калиум и натриум хидроксид, чијшто двопроцентен раствор се користи за машинско миење на садови ...“

86d71b2670490eaa.jpg

... по ова што се случи, кој гарантира дека во рестораните не префрлуваат пијалок од дволитарско пакување во стаклено шише и потоа го затвораат со специјален затворач како го затвораме шишето со доматен сок за зимница? :eek:

...не не, не верувам дека сме до таму дојдено, тоа е само една моја фантазија или не е? :toe:

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Your great-great-grandfather, he cleared the land
Your great-grandfather, he plowed the land
And your grandfather made the land profitable
And your father sold it to become a state employee

As for you, my boy, you don't know what you're gonna do
In your small one bedroom way too expensive, cold in the winter
Some wants to become an owner come over you
And you dream at night to own a small plot of land​

Песна од Квебек, ама текстот и за кај нас важи ...

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.114
Имаш 2 типа напорни луѓе. Девојки што се трудни. Дур е трудна полека влага во тие напорни води, ќе почне слики од стомакот, па сеа у модерно време џендер ривил па леле изненадени ау машко, или женско па паѓање у несвест и тако даље... И доаѓа D-Day, се пораѓа, и следува теророт. 40 дена не го сликаат од уроци демек. :pos:

И после иде, фотосесија на бебето, фотосесија со мама и тато, фотосесија со баба и дедо. Мајката обавезно мора у количка да го слика бебето дур е излезена на кафенце, на сонце нели со бебето да го покаже. Па слики од креветчето па каква боја ставиле у собата, па ноџињата, рачињата, и така натаму. И ова малтретирање е на дневна база со постирање 100 слики per day.

И имаш мажи што имаат мотор. Го слика секој ден, обавезно на бензиска, како го пере, како го глеа на 5 метри од него дур он пие кафе, и обавезно некоја фотка накај велес на автопат, за да покаже колку е бесен.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.226
Поени од реакции
954
Драга Кајгана,
отследив 15 души од Инстаграм, кои ги немам видено сигурно добри 10 години и не ме ни лајкаат повеќе.
Очекувам сите 15 души да ми се појават деновиве и да ги видам.

Kajgana Shop

На врв Bottom