Донирани стари автобуси за 40 општини!

Дали мислите дека е добра таа идеја???

• Да

Гласови: 46 36,8%
  • Не

Гласови: 62 49,6%
  • Незнам

Гласови: 17 13,6%

• Вкупно гласачи
    125
Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.291
Многу едноставна тема сте ја однеле во пм, било понижувачки, било исправно, смеело, не смеело. Одговорот се наоѓа во воведниот пост.
“ЈСП заедно со Градот Скопје одлучи да донира дел од постарите автобуси кои се во возна состојба. Заедницата на единици на локална самоуправа се обрати до сите општини низ Македонија со понуда дали би сакале да добијат автобус од ЈСП и на наше задоволство токму сите општини кои побараа ќе добијат, па се надевам дека нема да има незадоволни општини“, рече директорот на ЈСП, Мишо Николов.
Значи директорот на ЈСП се надева дека нема да има незадоволни општини. Очигледно дека автобусите, такви какви што се им се потребни. Е сега подобро да се нови, ама не се, тоа го знаат градоначалниците и пак бараат.

T

Tetro

Гостин
Политика е забранета на форум, освен кога некој мене ќе ме нарече ПР, некој ќе сере за Гвујо, итн. Ако е дозволено плукање, не гледам зошто не може фалење.

Тебе што уво те боли за Македонија и патриотизам, твој проблем. Јас сум националист и стојам зад тоа.
Најдобро е да престанеш, додека имаш време. Ширењето на Национализам треба да биде забранета активност по форуми. Исто како и верска и меѓуетничка омраза и повикување на бунт против луѓе од било кој етнос (што ти намерно го правиш према некои групи).

https://encrypted.google.com/search?q=национализмот+е+строго+забранет&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#sclient=psy-ab&hl=en&client=firefox-a&hs=zIn&rls=org.mozilla:en-US:official&source=hp&q=Секое+ширење+на+национализмот+и+ширење+на+верска+омраза+во+било+кој+поглед+е+СТРОГО+ЗАБРАНЕТО&pbx=1&oq=Секое+ширење+на+национализмот+и+ширење+на+верска+омраза+во+било+кој+поглед+е+СТРОГО+ЗАБРАНЕТО&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=39358l39358l0l40403l1l1l0l0l0l0l341l341l3-1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=ea0e067728996111&biw=1280&bih=660

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Најдобро е да престанеш, додека имаш време. Ширењето на Национализам треба да биде забранета активност по форуми. Исто како и верска и меѓуетничка омраза и повикување на бунт против луѓе од било кој етнос (што ти намерно го правиш према некои групи).
Ако најдеш еден пост каде јас повикувам на омраза кон било кого, сама себе ќе се казнам ;)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Абре луѓе ајде доста се расправате за глупости. Ни едните ни другите не се подобри. Не читав се, но видов дека некој вели „Ако си побарате ќе си добиете“. Не треба да чекаме се на тие што седат во фотељите. Ако некој град има добра локална самоуправа тогаш и ќе биде „убав “. Знам што зборувам бидејќи сум од Струмица (а нели локалната самоуправа не е од „позицијата“) Значи ако се има добар тим (или тим што сака да си го задржи местото во фотељата) ќе има и резултати без помош од владата. И нема што да се расправам зошто на Струмица не и дале нови автобуси, Струмица е мал град и не и се потребни автобуси за Јавен градски превоз. Единствен превоз се од локалните села до Струмица и обратно,но мислам дека сме добро покриени со возила, комбиња и автобуси.

Ако нешто сум грешка може некој слободно да ме демантира. Не се лутам јас.. :)

К

Кнез Мишкин

Гостин
Во една фирма, најголема плата зима тој кој најмногу го зголемува профитот на фирмата. Според тоа, чистачката никогаш нема да земе повеќе од инженерот.
Компарацијава-убива... Ова е школски пример за Македонија. :D Чистачката, сметководителот најчесто зимаат поголеми плати, едната молчи за недозволените активности, другиот ги пегла сметките. А то мора некако да се награди. Инженерот пак од друга страна ја работи неговата работа, на техничарот и работата на чистачката додека таа шпиунира наоколу...

Пума, објективноста не ти е јака страна.
Го поздравувам чинот што се донесоа нови автобуси во главниот град, ама не го поздравувам чинот што другите градови не добија ниту еден.
Знаеме дека главниот град припаѓа на сите граѓани на РМ, исто колку што и мојот град припаѓа на сите граѓани. Значи и автобусите припаѓаат на сите граѓани.
Автобусите во Скопје ги користат само студентите од државава, они се само еден мал дел од цела статистичка популација. Како многу мал дел, воопшто не ја претставуваат популацијата. Со други зборови, џабе им е фактот на граѓаните од другите градови дека тие автобуси се за сите, кога веројатноста за да ги користат е бесконечно мала. На нив им требаат автобуси во нивните градови, каде што живееат работат се школуваат и слично.

На народот не му треба милостиња, народот си бара само она што му следува...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Компарацијава-убива... Ова е школски пример за Македонија. :D Чистачката, сметководителот најчесто зимаат поголеми плати, едната молчи за недозволените активности, другиот ги пегла сметките. А то мора некако да се награди. Инженерот пак од друга страна ја работи неговата работа, на техничарот и работата на чистачката додека таа шпиунира наоколу...

Пума, објективноста не ти е јака страна.
Го поздравувам чинот што се донесоа нови автобуси во главниот град, ама не го поздравувам чинот што другите градови не добија ниту еден.
Знаеме дека главниот град припаѓа на сите граѓани на РМ, исто колку што и мојот град припаѓа на сите граѓани. Значи и автобусите припаѓаат на сите граѓани.
Автобусите во Скопје ги користат само студентите од државава, они се само еден мал дел од цела статистичка популација. Како многу мал дел, воопшто не ја претставуваат популацијата. Со други зборови, џабе им е фактот на граѓаните од другите градови дека тие автобуси се за сите, кога веројатноста за да ги користат е бесконечно мала. На нив им требаат автобуси во нивните градови, каде што живееат работат се школуваат и слично.

На народот не му треба милостиња, народот си бара само она што му следува...
НО, дали тебе ти следува дел од подарокот на брат ти за неговиот роденден?!
Каде реков дека не треба другите места ништо да добијат? И те како треба, па се што ќе начекам да се прави, го поздравувам и искрено го мислам тоа!! Без оглед која власт го прави (како што веќе кажав, струмичани го изгласаа Заев, па макар незнамштојас бил, вработил луѓе, и тоа е тоа што мене ме интересира).

Објективно, ти ако си (пример) од Штип, многу е поголема веројатноста да дојдеш во Скопје и се по ред овде (зависи од потреба) да користиш, него јас да отидам во Штип. А сепак, мене ми е драго што Штипјани добиваат нов плоштад (а некој кажа и што др се прави, не знам, да не нагаѓам).

Овој потег на ЈСП нема што да се оди контра самото претпријатие - на крајот, ЈСП нема должност на ниту една општина ништо да и дава. Ако Владата не дала некаде, а требало, автобус, тоа не е грешка на ЈСП.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Се вратив!Владата за некого мајка, за некого маќеа...ама јебига Битола не е приоритет (y)
Многу ми е кеиф луѓево за протестов!

МАКЕДОНИЈА
22.11.2011
ДОЛГОВИТЕ НА ВЛАДАТА ГО ЗАПРЕА ГРАДСКИОТ ПРЕВОЗ ВО БИТОЛА

Утрово во Битола целосно беше прекинат јавниот автобуски превоз на патници на сите градски и приградски автобуски линии. Предупредувачкиот протест и еднодневниот прекин на автобускиот градски сообраќај се одржува поради неисплатени околу...

Утрово во Битола целосно беше прекинат јавниот автобуски превоз на патници на сите градски и приградски автобуски линии. Предупредувачкиот протест и еднодневниот прекин на автобускиот градски сообраќај се одржува поради неисплатени околу еден милион евра кон 11 фирми-автопревозници кои вршат бесплатен превоз за учениците во изминатите две години.

- Во текот на вчерашниот ден и доцна во ноќта разговаравме со битолскиот градоначалник, но понудените решенија за нас се неприфатливи и затоа денеска одржуваме еднодневен протест со прекин на јавниот автобуски превоз на сите линии на подрачјето на општините Битола, Могила и Новаци. Од општината ни понудија намалување на долгот со компензација во парични средства и гориво, но тоа во пракса не може да се реализира бидејќи подоцна ќе имаме проблеми со УЈП бидејќи сме месечни даночни обврзници, истакна Сашо Владимировски, претставник на организацискиот одбор.
На денешната средба со новинарите беше потврдено дека протестот ќе се одвива само во текот на денешниот ден, а од утре јавниот градски сообраќај ќе се нормализира и ќе се одвива непречено.
- Сите фирми од утре ќе продолжат да ги одржуваат сите сообраќајни градски и приградски автобуски линии, а ќе ги обезбедат и потребните автобуси за реализација на акцијата „Ден на дрвото“. Очекуваме до петок институционално решение на проблемот за да можеме да продолжиме со јавниот градски превоз, со исплата на задоцнетите плати, како и подмирување на обврските кон осигурителните компании, посочи Владимировски.
Во Битола, Могила и Новаци бесплатен јавен автобуски превоз користат околу 3.000 ученици кои живеат на оддалеченост поголема од два километри од своето основно или средно училиште.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.882
Поени од реакции
4.587
Не зајбавај сега. Како мојт на сељак да му се дајт ново? Ќе зејт одма ќе го изваљкат со калта од пинцине.
ха ха ха и 2-3 ахх
Не може, ние сме скржави скопјанчишта, се за нас си сакаме. Вашите студенти пешки одат, од автобус на клоци ги вадиме.
оу јеа, сакаш да кажеш дека пола скопје се студенти?
не зааебавај, во Скопје има преку сила 20 000 студенти, нека бидат 30к и сега за тие 30к милион и 200к треба да се возат во кршови?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
ха ха ха и 2-3 ахх
A како ги заборави оние кои не студираат а дошле да живеат во Скопје, оние кои дипломирале и живеат во Скопје, и оние кои нашле работа и живеат во Скопје?

Како и да е ;)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.882
Поени од реакции
4.587
A како ги заборави оние кои не студираат а дошле да живеат во Скопје, оние кои дипломирале и живеат во Скопје, и оние кои нашле работа и живеат во Скопје?

Како и да е ;)
според тебе од 2 милиони жители во Македонија, 3 милиони живеат во Скопје, треба да сфатиш дека не е Скопје центар на светот, биди искрена према себе и кажи дали е одлуката исправна

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
според тебе од 2 милиони жители во Македонија, 3 милиони живеат во Скопје, треба да сфатиш дека не е Скопје центар на светот, биди искрена према себе и кажи дали е одлуката исправна
Која одлука? ЈСП да донира (ако сака некој)? Сосема.
А Скопје не е центар на светот. Но на Македонија е.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А Скопје не е центар на светот. Но на Македонија е.
Отвори ги очињата... можи ќе видиш нешто подалеку од носо. Па ќе ти стани јасно дека Скопје ни ц од центар нема... Центар на македонија е Велес.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Отвори ги очињата... можи ќе видиш нешто подалеку од носо. Па ќе ти стани јасно дека Скопје ни ц од центар нема... Центар на македонија е Велес.
Географски? Да.
Политички, економски, културен центар на РМ. Guess.

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Ебење на здрав мозок, во Скопје треба да е се ново, а се шо е ѓубре нека се дај на другите општини.
Беа ветени столчињата од Филип II за спортската сала во Битола, ги нема. Рефлекторите исто така, за нив требало трансформатор од 500К да има, па така ќе бидат монтирани за едно 50 години најрано. Сега најверојатно ќе речат еве ви 10 автобуса, па за нив ќе немаме гуми за да се влечаат низ градот. :D
И локалните поданици се апаши, ама државата со ова темпо за 2-30 години ќе ги примора сите во Скопје да се преселат.
И она што најмногу ми боди в очи... Со пари од народот ЈСП доби нов возен парк, и на тој возен парк си се рекламираат фирмите. Плус поскапување. Арно барем шо не треба месечна претплата за нафта и плати да им уплаќаме...

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
тие општини што ги земале автобусите никој не ги приморал да ги земат. ЈСП им ги понудило и тие ги земале а не морало

Kajgana Shop

На врв Bottom