Докажете дека Господ (не) постои

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
mi bese maka da gi citam site postovi gi procitav samo postovite na poslednava stranica i gotovo se zgaziv od smeenje stvarno so ova so srceto deka toa bilo organ za custvuvanje i osoznavanje na ljubovta ili taka nesto sli4no ...
Pazete sega slednava rabota SPORED najnovite nau4ni istrazuvanja se otkriva deka ljubovta pretstavuva osloboduvanje na razli4ni vidovi na hormoni vo naseto telo!!! toa da e jasno
Vtora rabota od prilika definicijata za srce e :Muskul- organ vo covekovoto telo koj sto ima funkcija na ispumpuvanje na krv niz celoto telo pojke od toa nema nikakva funkcija a posebno ne da se saka so nego ili da ne vodi niz ljubovta
Sea da se vratam na Bog kako so kazuvate
jas licno ne veruvam -prvo bog e izmislena kategorija....za potrebata na bogatite da gi stavat pod svoe vlijanije siromasnite 14,15,16 vek i toa go pravele mnogu uspesno preku crkvata, vtora rabota bog nikogas osven koga ziveel (zboruvam za Isus) povekje ne se pojavil vo niti edni spisi podocnezni ne se objavuva koga toj se pojavil pak i nema cvrsti dokazi za toa...trebased a se pojavi vo 2000 godina megutoa ....dzabe pak ne se pojavi ima uste nekoi raboti koi sto bi sakal gi napisam ama mi se spie 06 saat e ako ima nekoj zabeleska neka mi replicira ama nemojte da ste gnevni na mene;):):)

Член од
28 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Абе види,сакам кога со некого дискутирам аргументирано...
Јас погоре изнесов еден аргумент зошто господ не постои..никој од вас верниците не кажа противаргумент...
Еве за да не се мачиш да го бараш проблемот кој јас го постирав...ке го повторам пак,крстен е како “пРОБЛЕМ НА зЛОТО“:

Проблемот на злото е проблем за балансно изедначување на постоењето на сезнаен (омнисиентен), семоќен (омнипотентен) и благонаклон (беневолентен) Бог, со постоење на свет полн со зло и страдање. Ако Бог е омнисиентен, тогаш тој ЗНАЕ што да стори за да нема ни зло, ни патење. Ако Бог е омнипотентен, тогаш тој МОЖЕ да направи да нема ни зло, ни страдање. Ако Бог е беневолентен, тогаш тој САКА да направи да нема ни зло, ни страдање. Но, ако Бог знае како, ако може и ако сака да нема ни зло, ни страдање, зошто тогаш тоа не го прави? Наједноставниот одговор е дека Бог тоа не го прави, бидејќи не постои.

Е сега кога би слушнал некои контраргументи...целава дебата не би била бесмислена,а не вака ! :)
Секако сеа ми текна уште една работа....нетреба вие да се лутите на атеистие...бидејки ако и вие размислите треба да сте атеисти...бидејќи нашата позиција е предодредена..слична како презумпцијата од невиност...Се додека вие не се докаже дека господ постои....додека не пласирате докажи...ние имам право да не веруваме дека не постои!
Позз
Zdravo,
Imase uste mnogu komentari koi trebase da gi citiram no sepak tvojot e mnogu interesen pa go izbrav nego a za drugite ke nafrlam po nekoj zbor. Ne bev vo moznost da ja iscitam temava zatoa sto e mnogu opsirna no spored pocetokot, sredinata i krajot gledam deka mnogumina se vrtat vo krug, pa sigurno nema da mi zamerite dokolku vo toj krug se svrtam i jas sega.
Najcest argument za toa deka bog ne postoi bese deka dokolku postoese ke mozevme da go vidime i toa e tipicen nacin na govor na luge koi ne se religiozni. Onie koi veruvaat vo gospod sepak ne treaba da im se lutat i treba da gi razberat.Toa e nivno pravo neli. Jas sepak ke gi poddrzam onie koi smetaat deka dokolku mozevme da go "vidime" religijata nemase da go ima toa znacenje koe go ima. Sepak ova e svet koj e sozdaden kako produkt na neposlusnosta na covekot kon edna edinstvena zabrana koja mu bila upatena dodeka toj prestojuval vo "rajskite" gradini. Covekot kako edinstveno slobodoumno bitie koe e sozdadeno od stranata na boga, go iskoristilo svoeto pravo da bide "neposlusno" i da se sprotistavi na baranjeto na boga. Poradi toa nie sme tuka zadolzeni da se borime protiv zloto, i da se izborime za nasata "rajska gradina" posle nasiot kraj na ovoj svet.
Ne se gledaat mnogu raboti no toa ne znaci deka istite ne postojat. Ne go gledame vozduhot no sepak diseme, sepak ja cuvsvuvame silata na veterot koj nekogas ne nosi a nekogas ne miluva. Toa e bog. Toj e nevidliv no toj e tuka nasekade zatoa sto e bog. Ne gi gledate ni vasite misli,ne znaete od kade doagaat i kade odat no sepak pominuvaat niz vasite glavi.
Zivotot ne ke bese tolku interesen dokolku znaevme se,neli? Koja ke bese poentata dokolku se se bazirase vrz osnova na dokazani teorii? Pa ni ajnstajnovata teorija ne e celosno tocna, se koristi no postojano se javuva po nekoj koj ke ja ospori... i sto sega?

Sto se odnesuva do argumentot zosto gospod ne postoi jas ne bi se slozil so tebe.
Bog ne napravil da ima zlo i patenje i zatoa ne treba da go spreci toa, bog ne ja sozdal omrazata za da mora da ja sprecuva. Toj ne sozdal nas i ni dal izbor da bideme dobri ili da ja nemame dobrinata vo sebe. Ni dal upatstvo za ziveenje (svetite knigi) isto kako sto koga kupuvas nov televizor, onoj koj go sozdal ti dava upatstvo spored koe e najdobro da se koristi istiot za da ti trae podolgo i da te sluzi podobro. Dokolku site bevme isti t.e losi ili dobri togas nemase da postoi "borbata pomegu losoto i dobroto". Dokolku ti veruvase vo boga jas nemase da gi napisam ovie zborovi za da probam da te uveram vo sprotivnoto. Sepak ti iako mozes, nema da prifatis da se izmenis, no toa ne znaci deka tvojata volja ne postoi, isto kako sto bog moze da izmeni se no toj ostava na nasata dobra volja i ne menuva nisto dodeka samite ne se smenime.

Na krajot ti kazuvas deka imas pravo da veruvas deka bog ne postoi i toa vo celost se povrzuva so ona sto ti go pisuvav pogore. Toa e tvojot izbor. Ti izbras sega no treba da znaes deka na tvojot prestoj tuka ke mu dojde "kraj" zatoa sto krajot e sekogas tuka nekade. Ti si izbral posle tvojot kraj da nema nisto, ednostavno ke te stavat nekolku metra pod zemja i tolku i jas nemam nisto protiv tvojot izbor. Onie koi veruvaat vo boga se nadevaat deka posle nivniot "kraj: tuka ke ima nov pocetok nekade na nekoj poubav svet. Tie luge se plasat da zgresat i se trudat svoite greski da gi svedat na minimum. Tie luge na toj nacin go pravat ovoj svet podobro mesto za ziveenje. Zamisli sto ke bese dokolku site bea ateisti i dokolku nikoj od nikogo ne se plasese. Znaes li kakva anarhija ke se stvorese, kolku nemoral ke imase na ovoj svet, narkomani, alkoholicari, manijaci i sl. Pa ajde najdi ti eden vernik od bilo koja religija koj spaga vo bilo koja grupa pogore. Tie luge nemaat vera i strav od nikogo. Tie luge samo nasledile nesto od svoite roditeli i mozat da se pretstavuvat kako hristijani ili muslimani ili pak po avtomatizam nie gi stavame vamu ili tamu, no tie luge se ateisti. Nemaat temel vo zivotot.

Член од
29 јуни 2008
Мислења
460
Поени од реакции
27
Onie koi veruvaat vo boga se nadevaat deka posle nivniot "kraj: tuka ke ima nov pocetok nekade na nekoj poubav svet. Tie luge se plasat da zgresat i se trudat svoite greski da gi svedat na minimum. Tie luge na toj nacin go pravat ovoj svet podobro mesto za ziveenje. Zamisli sto ke bese dokolku site bea ateisti i dokolku nikoj od nikogo ne se plasese. Znaes li kakva anarhija ke se stvorese, kolku nemoral ke imase na ovoj svet, narkomani, alkoholicari, manijaci i sl. Pa ajde najdi ti eden vernik od bilo koja religija koj spaga vo bilo koja grupa pogore. Tie luge nemaat vera i strav od nikogo. Tie luge samo nasledile nesto od svoite roditeli i mozat da se pretstavuvat kako hristijani ili muslimani ili pak po avtomatizam nie gi stavame vamu ili tamu, no tie luge se ateisti. Nemaat temel vo zivotot.
Доколку не постоеше никаква религија сеуште немаше да има анархија поради тоа што самото општество има создадено морални и правни закони кои не спречуваат да правиме криминални или пак неморални работи.
А за верник кои грешел има премногу примери, најлоши случаи се сериските убијци (голем дел од нив се христијански фанатици).

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Доколку не постоеше никаква религија сеуште немаше да има анархија поради тоа што самото општество има создадено морални и правни закони кои не спречуваат да правиме криминални или пак неморални работи.
А за верник кои грешел има премногу примери, најлоши случаи се сериските убијци (голем дел од нив се христијански фанатици).
Дај бе, не зезај. Знаеш ти, лично, некој таков сериски а да се исповедал за христијанин?
И што мислиш, ОД КАДЕ доаѓаат тие морални норми, според кои би се раководело едно такво безбожничко општество? И знаеш ли што вели Апостолот Павле за припадниците на таквите општества?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Дај бе, не зезај. Знаеш ти, лично, некој таков сериски а да се исповедал за христијанин?
И што мислиш, ОД КАДЕ доаѓаат тие морални норми, според кои би се раководело едно такво безбожничко општество? И знаеш ли што вели Апостолот Павле за припадниците на таквите општества?
Закон и ред има и кај животните, а имало и уште кај предисторискиот човек....т.е. законот на посилниот...тој раководел...и тоа е многу далеку од анархија.
И денес во суштина истиот закон важи е во сила и се применува...само силата не е во поединецот, таа е пренесена врз државата.
И за кој морални норми збориш, кој се исправни а кој не, ако знаеме дека истите се наметнато однесување од мнозинството, и тие норми се разликуваат од култура до култура.
Живеј си по твоите христијански норми и престани веќе еднаш тоа сегде да го натураш како единствено исправно решение...тоа веќе зема облик на најлоша расистичка дискриминација.

Член од
29 јуни 2008
Мислења
460
Поени од реакции
27
Мојте не ме остават да се дружам со такви, така што не познавам лично ниту еден. А ти познаваш лично некои атеист убиец?
И што мислиш, ОД КАДЕ доаѓаат тие морални норми, според кои би се раководело едно такво безбожничко општество?
Со развитокот на човештвото се појавува потреба за ограничување на шо е во ред да се прави а шо не ; поедноставен одговор е од здрав разум доаѓаат. Според тебе од кај се?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Закон и ред има и кај животните, а имало и уште кај предисторискиот човек....т.е. законот на посилниот...тој раководел...и тоа е многу далеку од анархија.
И денес во суштина истиот закон важи е во сила и се применува...само силата не е во поединецот, таа е пренесена врз државата.
И за кој морални норми збориш, кој се исправни а кој не, ако знаеме дека истите се наметнато однесување од мнозинството, и тие норми се разликуваат од култура до култура.
Живеј си по твоите христијански норми и престани веќе еднаш тоа сегде да го натураш како единствено исправно решение...тоа веќе зема облик на најлоша расистичка дискриминација.

Законот на посилниот важи само во животнскиот свет но и таму има исклучоци итоа поприлично. Ако истиот тој закон го воедеме е и во човечлката заедница наречена општество, тогаш целото тоа општество би се поживотинчило и по ништо се би се разликувало од животинскиот свет. Разбира се, на оние на кои еволуцијата им е омилена категорија, им одговара таквата состојба. А патем кажано, тоа е веќе видена финта: HOMO HOMINI LUPUS EST, рече Томас Хобс пред едно 4 века. Јас би рекол, не само волк, туку човек на човека му станува ѕвер.

Мојте не ме остават да се дружам со такви, така што не познавам лично ниту еден. А ти познаваш лично некои атеист убиец?

Со развитокот на човештвото се појавува потреба за ограничување на шо е во ред да се прави а шо не ; поедноставен одговор е од здрав разум доаѓаат. Според тебе од кај се?
- Отвори црна хроника, седни пред ТВ дневник...Што ќе видиш? Овој го убил оној а оној го силувал овој! И мене, пошто сум мал, не ми дозволувата да се дружам со такви.
- Според мене, моралните норми за човековото однесување се фабрички вградени во разумот од родот човечки. Споематиот Апостол Павле вели за незнабожците дека тие „..сами во себе зе Закон...„ а тоа е Законот на совеста, која е глас Божји, преку која Бог не опоменува за (не)правилноста од нашето однесување. Моралните норми не се никаков произвид од некаква еволуција ниту пак производ на „развитокот„ на општеството.

Член од
29 јуни 2008
Мислења
460
Поени од реакции
27
Законот на посилниот важи само во животнскиот свет но и таму има исклучоци итоа поприлично. Ако истиот тој закон го воедеме е и во човечлката заедница наречена општество, тогаш целото тоа општество би се поживотинчило и по ништо се би се разликувало од животинскиот свет. Разбира се, на оние на кои еволуцијата им е омилена категорија, им одговара таквата состојба. А патем кажано, тоа е веќе видена финта: HOMO HOMINI LUPUS EST, рече Томас Хобс пред едно 4 века. Јас би рекол, не само волк, туку човек на човека му станува ѕвер.
Ова веќе се случва во светот само не преку физичка сила туку преку моќ (политичка, економска...), само на повеќето не ни е уште јасно или не сакаме да ни биди јасно.....

- Отвори црна хроника, седни пред ТВ дневник...Што ќе видиш? Овој го убил оној а оној го силувал овој! И мене, пошто сум мал, не ми дозволувата да се дружам со такви.
Значи прашањето ти беше дали воопшто сум слушнал за некој таков?
Сношти баш читав за такви и моментално ме мрзи да барам ама ако стварно сакаш ќе побарам пак и ќе набројам неколку.

Енивеј .... почнуваме стварно да забегваме од оригиналната тема.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова веќе се случва во светот само не преку физичка сила туку преку моќ (политичка, економска...), само на повеќето не ни е уште јасно или не сакаме да ни биди јасно.....

.

Па тоа и ти го велам: лиферацијата на принципот „појакиот победува„, кога ќе се практикува и во човечкото општество, го имаш она кое е очигледно: примена на СЕКОЈ вид на сила: физичка, воена, економска, политичка и сето тоа, разбира се,оправдано со еволуционистичката предрасуда дека наводно, принципот „појакиот победува„ џоа важел и во човеките заедници.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па тоа и ти го велам: лиферацијата на принципот „појакиот победува„, кога ќе се практикува и во човечкото општество, го имаш она кое е очигледно: примена на СЕКОЈ вид на сила: физичка, воена, економска, политичка и сето тоа, разбира се,оправдано со еволуционистичката предрасуда дека наводно, принципот „појакиот победува„ џоа важел и во човеките заедници.
А да случајно не е така...па така е уште од кога постои човекот..се е во силата, моќта, парите.....ако се нема тоа се станува зависник од друг...
само еден прост пример, ако немаш некој на позиција со моќ тешко дека ќе успееш нешто да направиш, да најдеш подобра работа, да..........

Член од
30 јуни 2008
Мислења
493
Поени од реакции
13
И јас би се сложил со другите кои мислат дека господ не постои бидејќи као шо рече и theprince "Господ" го измислиле богатите за да ги контролираат сиромашните.Тоа си е барем мое мислење.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Законот на посилниот важи, па не мислам дека треба да го воведеме, туку евентуално да го искорениме, ама тоа е невозможно затоа што таков е човекот по природа, тоа му е во гените, тоа е законот на природата, не може против тоа да се оди. Човек на човека отсекогаш му бил ѕвер, особено ако е гладен. Приматите се сештојади.

- Според мене, моралните норми за човековото однесување се фабрички вградени во разумот од родот човечки. Споематиот Апостол Павле вели за незнабожците дека тие „..сами во себе зе Закон...„ а тоа е Законот на совеста, која е глас Божји, преку која Бог не опоменува за (не)правилноста од нашето однесување. Моралните норми не се никаков произвид од некаква еволуција ниту пак производ на „развитокот„ на општеството.
- Отварам... Никаде не ја пишува религиската определба на злосторниците!
- Моралните норми се напишани ( христијанските се напишани на ѕидовите на пирамидите во Египет ), постојат и се почитувани се додека луѓето кои имаат храна во изобилие. Се додека на човекот не му е загрозен опстанокот, тој е добар кон другите луѓе, но при закана за негово умирање од глад, човекот обично се води по две норма, јади и преживеј!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И јас би се сложил со другите кои мислат дека господ не постои бидејќи као шо рече и theprince "Господ" го измислиле богатите за да ги контролираат сиромашните.Тоа си е барем мое мислење.
Аха....

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Bokle......:vozbud:..Bogatite.......ccccccccc...:nesvest:

Kajgana Shop

На врв Bottom