Докажете дека Господ (не) постои

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Хехе, детски игри ќе си играме?

Ме создале моите родители. На една убава вечер решиле да ме направат мене со надеж дека ќе им донесам уште поголема среќа.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Te sozdale tvoite roditeli materijalno no sigurno ne ja napravile i dusata, taa e dar od Boga, pa ti razmisli koj ima pogolema uloga, Bog ili roditelite!

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Од каде да знам дека душата е дар од Бога? Од каде да знам дали воопшто постои душа? Што е душа?

KINDER

Манчестеристратор
Член од
28 јануари 2007
Мислења
2.434
Поени од реакции
45
леле шорти многу ја стегаш:)ај да одам да спијам ке ти одговорам друг пат:)ке прашам еден поп има во близина....па ке ти пишам:)

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Од каде да знам дека душата е дар од Бога? Од каде да знам дали воопшто постои душа? Што е душа?
Па без душа не можеш да шивееш Short даа те држи во живот BTW не навлегувај во толку длабоки дилеми. Јас верувам!! Ти не веруваш. и тоа е тоа :smir:Секој има право на свое мислење.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Па без душа не можеш да шивееш Short даа те држи во живот BTW не навлегувај во толку длабоки дилеми. Јас верувам!! Ти не веруваш. и тоа е тоа :smir:Секој има право на свое мислење.
Работата е да се дискутира/дебатира, да се бранат своите мислења кои се поткрепени барем со малку вистина

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Епа тоа е колку чуда има направено Господ мислам Исус кога дошол на земјата за да ги земе гревовите и какви чуда правел лечел луге што не можат да гледат итн итн. и ние уште не веруваме дека Господ постои.. е То ти е.

Член од
26 ноември 2007
Мислења
30
Поени од реакции
0
paaa moe mislenje e deka gospod ne postoi bidejki nikoj go nema videno nitu pak dokazano deka postoi samo preku biblijata se dokazuva deka postoi ama sepak i toa e izmislica od narodot
a ako postoese zar ke bese toso mrtov??

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
More "joco zombie", mozebi ke se navredis am stvarno si "zelen", "Biblijata izmislica od narodot", bona rabota, Biblijat e pisuvana od Bozji izbraniciluge koj so so celosna bogovdohnovenost gi pisuvale tie sveti knigi. A so problemot dali postoi dusata, e malu nazrelo. Ako spored vas dusata ne postoi togas so si ti?????????? Prasanje na koe nikoj so odnos anti kon dusata nemoze da odgovori. Izgleda se cuvstvuvate kako zivo telo, koe moze da zivee bez duh, bez jas. Hristijanskiot pogled vrz dusata kako osnoven element za ziveenje e temel(osnova), na samiot jas(ego), i rastot vo duhot(duhovniot zivot), mislam deka e stvarno da negira ucenjeto na Platon za dusata.

Da pocneme vaka:
Opsto mislenje e deka poimot "dusa" prvobitno se javuva vo oblasta na t.n. primitivna misla. Denes od niedna sovremena nauka od koj ocekuvame nekoj podatok za dusata ne dobivame nisto, vo denesno vreme poimot dusa e otfrlen kako nenaucen.

Ima li voopsto dusa vo kakov i da e oblik?
Prasanjeto ni najmalku ne e naivno kako sto izgleda bidejki so otvaranjeto na moznosta za negativen odgovor, toa moze da ja napravi bespredmetna samata razmisla za dusata.
verojatno najproduktiven odgovor na ovaa prvicna skepsa bi se dobil so vidoizmena na prasanjeto: sto e toa dusa? Dali ima ili nema dusa zavisi od toa za nas sto oznacuva toj zbor, sto pretstavuva toj poim.

Eden enciklopediski, sinhroniski osvur, ukazuva na nekolku nacelni opredelbi.Supstancijalnistickite doktrini ja opredeluvaat dusata kako posebno i od teloto nezavisno sustestvo koe ima svoj poseben zivot.Spored dinamickite teorii dusata e posebna mok,sila koja mu dava zivot i go doveduva vo dvizenje teloto vo koesto se naoga; znaci taa bi bila nekakva zivotvorna mok.Za teorijata na identitetot, dusata i teloto so dve razlicni pojavi na edno iskonsko edinstvo. teorijata na aktuelizmot go zastapuva deka nema dusa vo supstancijalna smisla, tuku samo niza od dusevni procesi i funkcii.Ako vi trebat poveke informacii kazete imam seminarska na ovaa tema.poz.

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Абе библијата е нешто што го има кажувано господ на светите луѓе и тие ја напишале библјата во неа пишува како ние треба да се понашаме како да живееме што не треба да правиме. Разумеш Јоцо. ТИ не веруваш во Господ а сакаш да ти се покаже е како ќе ти се покаже треба прво да веруваш па после да ти се покаже:smir:

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.605
Поени од реакции
13.303
Епа тоа е колку чуда има направено Господ мислам Исус кога дошол на земјата за да ги земе гревовите и какви чуда правел лечел луге што не можат да гледат итн итн. и ние уште не веруваме дека Господ постои.. е То ти е.
E, стварно, ова не ми е јасно... Освен Библијата, има некој друг пишан доказ, предание на некој, опис или било што, за Исус и неговите дела додека бил на земјата?

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Епа не ли слушаш библијата е исто како да е напишана од Господ нема друга книга како може да има друга книга. Една е библијата нема сто библии.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Луѓе... Господ е се она што луѓето не можеле и сеуште не можат да си го објаснат. Што има тука не јасно? ТОЈ постои само во свеста на луѓето. Тој е измислица од Црквата(Најголемата политичка партија во минатото) со цел да се смират страстите и амбициите на луѓето што сакале да научат нешто повеќе и да е разјаснат таа мистерија. Црквата живи ги палела тие што го порекнувале нејзиното учење(Џордано Бруно, ученик на Коперник).
ЗА какви докази прајме муабет? Апстрактни? За нешто ни чуено, ни видено, ни осетено? НЕМА ДОКАЗИ, зошто нема за што да има. Господ е само поим, што ни носи благодед во душава ко ќе го спомниме, господ е се` она што нам не ни е јасно.
Наукава е далеку стигната.. Можеби не доволно за да се реши таа мистерија, но сигурно доволно за да се докаже дека она што го наметнала црквата и нејзиното учење низ вековите Е СРАЊЕ.
На луѓето треба да им е јасно дека во денешно време има многу поголеми Господ-и од тој "вистинскиот". Пример, Путин има пристап до неколку копчиња, што можат да го претворат светов во блато за компири садење... Тоа не е чудо? Се она што го "створил" Господ, за неколку секунди може да го снема???? Ај да го викаме Путин - Господ.
Едноставно тоа е релативна работа.. Секој верува на различен начин. Пример, јас цел живот го гледам Господ. Ме прашувате како? Чекам да е ведро небото, и да погледнам во бескрајноста од звезди. Тоа е мојот Господ. За некој друг можеби е нешто друго итн итн.
Не ме сваќајте погрешно.. јас не сакам И не можам да ви наметнам размислување. Не се сметам за атеист, али доволно сум се едуцирал за да е сватам поентата на животот.
Дури некогаш помислувам, дека подобро би било ДА СЕ ВЕРУВА. можеби тоа бил клучен фактор во опстанокот на еволуцијата... можеби тоа се знаело уште тогаш...
Било како, никој не бил И НЕМА ДА БИДЕ миродавен да објасни со точност како се одвивале работите. На човекот му е дадено да бира во што ќе верува.

Kajgana Shop

На врв Bottom