Докажете дека Господ (не) постои

U

UnholY

Гостин
Јас верувам дека постои, а ќе ти докажам кога ти мене ќе ми докажеш од каде знаеш дека ја сакаш мајка ти?
Сакам докази
Ја гледа мајка му секојдневно, покрај него е, може да почустувува дека ја сака...исто како и ти твојата. А, Бог го гледаш? Го чувстуваш?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да мракот е во умот......... но во умот на оние кои им смета дневната светлина...кои се затворени во својата заостаната и непроменлива ментална чаура.
Многу го сакам „напредокот„...
А во двевната светлина, напросто уживам. Божји дар е таа...А особено ја ценам светлината на умот.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ја гледа мајка му секојдневно, покрај него е, може да почустувува дека ја сака...исто како и ти твојата. А, Бог го гледаш? Го чувстуваш?
Од каде знае дека ја сака, тоа го прашувам?

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Од каде знае дека ја сака, тоа го прашувам?
А од каде знаеш дека кога викаш дека веруваш, стварно веруваш..
Правиш споредба помегу нешто што можеш да го видиш, и нешто имагинарно, во првиот случај можеш да ја перцепираш реакциата,изразот на лице,начинот на гестикулирање на некој кога ке види постоечко нешто, а во вториот случај не..

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
А од каде знаеш дека кога викаш дека веруваш, стварно веруваш..
Правиш споредба помегу нешто што можеш да го видиш, и нешто имагинарно, во првиот случај можеш да ја перцепираш реакциата,изразот на лице,начинот на гестикулирање на некој кога ке види постоечко нешто, а во вториот случај не..

За тебе љубовта е само онаа која е видлива и опиплива?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Лејди, не може да се меша љубов кон мајката и љубов кон Господ...

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
За тебе љубовта е само онаа која е видлива и опиплива?
Пак ке ти кажам споредуваш неспоредливи работи,вака можеме до утре да се бомбардираме со прашања како знаеш дека постоиш,како знаеш дека веруваш во она што веруваш, што е љубовта, итн инт...

Наместо да пробуваш да ни ја докажеш релацијата дете мајка и нивната мегусебна љубов ,би можел некој за промена да даде некој конретен доказ за постоењето на она во што вие верувате...само поштедете не од веке излитените коментари во стилот библијата така вика(веке е повеке од јасно дека е напишана од човек наменета за истиот),или исус е доказ за неговото постоење(дури ни за него нема конкретен доказ дека постоел) итн итн...

А дека не постои еве повели ... (некои од доленаведените работи веке ги имам постирано ама пошто првпат те срекавам на оваа тематика религија затоа ке ги повторам па да го чуеме и твоето мислење)

Јасно е дека реигијата како таква е измислена од лугето наменета за истите со цел полесно да се контролира масата на луге...
Физикусот кој со кој што најчесто е представен господ е лик на маж , бидејки сме живееле и живееме во патријархално општество....
Доколку постои зошто дозволува да умираат илјадници невини луге...
Природните појави гром, оган ,дожд докажано е како настануваат,значи не се негово дело...
Никој до сега го нема видено..
Се што е направено ,создадено ,изградено е од човек, господ преку нок не оставил никаде зграда или нешто друго лугето ја направиле ,дури и црквите,џамиите итн инт се создадени од лугето ...
Доволно е мислам па повели резимирај сама .....

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Пак ке ти кажам споредуваш неспоредливи работи,вака можеме до утре да се бомбардираме со прашања како знаеш дека постоиш,како знаеш дека веруваш во она што веруваш, што е љубовта, итн инт...

Наместо да пробуваш да ни ја докажеш релацијата дете мајка и нивната мегусебна љубов ,би можел некој за промена да даде некој конретен доказ за постоењето на она во што вие верувате...само поштедете не од веке излитените коментари во стилот библијата така вика(веке е повеке од јасно дека е напишана од човек наменета за истиот),или исус е доказ за неговото постоење(дури ни за него нема конкретен доказ дека постоел) итн итн...

А дека не постои еве повели ... (некои од доленаведените работи веке ги имам постирано ама пошто првпат те срекавам на оваа тематика религија затоа ке ги повторам па да го чуеме и твоето мислење)

Јасно е дека реигијата како таква е измислена од лугето наменета за истите со цел полесно да се контролира масата на луге...
Физикусот кој со кој што најчесто е представен господ е лик на маж , бидејки сме живееле и живееме во патријархално општество....
Доколку постои зошто дозволува да умираат илјадници невини луге...
Природните појави гром, оган ,дожд докажано е како настануваат,значи не се негово дело...
Никој до сега го нема видено..
Се што е направено ,создадено ,изградено е од човек, господ преку нок не оставил никаде зграда или нешто друго лугето ја направиле ,дури и црквите,џамиите итн инт се создадени од лугето ...
Доволно е мислам па повели резимирај сама .....

Јас не ја споредив љубовта и таа е сосем различна во двата случаи, само го натерав да ми објасни од каде знае дека ја сака мајка си, тогаш јас ќе му го докажам спротивното....
Значи тежината за објаснувањето на двете работи е иста...А во ниеден момент не направив компарација и не реков дека овие две работи се исти....

Илјадници невини луѓе умираат за да се избалансира преголемата населеност на Земјината топка, тоа е сосем нормално, Земјата сама си постигнува рамнотежа..И Господ не е тој кој одговара за човековите глупости, направени гревови кои по закон карма се враќаат на идните поколенија и сл...
И да, јас ја немам читано Библијата и таа не ме натера да верувам во Бога, кој е во сите нас, чесните луѓе, кои знаат да се трудољубиви, благородни и покрај искушенијата, тешкотиите и премрежјата кои ги поминале во својот живот....Ние верниците, не го теретиме Господ за нашите лоши моменти во животот, туку му благодариме што тој е со нас и во тие моменти....И што ни дава духовен мир, кој неверниците никогаш нема да го почувствуваат.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3
не може да има докази дека постои....доколку имаше такви докази господ немаше да е тоа што е..немаше да има никакви дилеми, сите ќе беа безгрешни и животот ќе изгубеше смисла:nesum:
Ма немој!!!Од кај си толку сигурен.Знај дека секогаш ќе има дилеми заради таквите како вас(без навреда) кои не верувате дека постои Бог.Зивотот никогаш не губи смисла.Бод за секого има промисла.:toe:

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.219
Поени од реакции
46.507
Ako nekoj ima dokazi deka gospod postoi,neka gi kaze tuka....

Toa sto nekoj veruva deka toj postoi,neznaci deka navistina toj postoi....
Незнам како темава издржала толку долго на форумов , земете пример , дете , бебе , родено со комплетно слепило , ке можете еден ден да му докажете дека ѕвездите постојат , дека облаците постојат , ги гледа , не , ги чувствува , не , постојат?! Да , али никогаш нема да бидете способни истото нему да му го докажете .
Јас сум човек кој секогаш се потпира на науката , али свесен е некој дека истата застанува на самиот почеток , кога Стивен Хоукинг бил запрашан дали верува во Господ , рекол , не , јас сум атеист , кога бил запрашан како настанал нашиот универзум , он ја дал теоријата за Биг Бенгот , на крајот му било поставено прашањето : Што ја предизвикало таа реакција на Биг Бенг , тоа ширење на Универзумот ( кога почнало да настанува Се , со неверојтатна перфекција и точност ) , он одговорил , Зошто ме прашувате мене , прашајте го Бог . . . контрадикторно нели ? Исто како и темава .

Ја спомнуваат Еволуцијата , а таа е само едно минорно делче од нашето настанување , т.е. таа е крајниот стадиум .
Ја цитираат Библијата , книга , препопна со контрадикторности , ако некој таму бара доказа за постоењето на Бог , гадно се заебал , прво нека го постави прашањето кој истата ја напишал и зошто истиот од толку многу евангелија одбрал само 4 , зошто Џордано Бруно бил запален на клада и тн и тн .
Само ке го цитирам основачот на сцеинтологијата :'' Сакате да се збогатите , формирајте своја Религија '' , читајте меѓу редови , се е кажано .

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
A ako majka ti se odseli vo Amerika,ostane tamu cel zivot,ne ja gledas,nema da cuvstvuvas pak deka ja sakas?Ili nema da ja sakas zasto ne ja gledas?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Прашањето ти е стварно бесмислено. Ти пишав...Тоа може да се почуствува. Секој знае дека ја сака својата мајка.
A zosto ne mislis deka ljubovta kon Boga ne se cuvstvuva,tuku samo kon ona sto se gleda?Ne e taka samo so ljubovta,taka e i so bolkata,makata,tagata,srekata,radosta,hrabrosta.....itn....gi gledas li ti ovie raboti,ili ne?Samo odgovori mi na ova prasanje,i ne se vadi na toa deka bile besmisleni rabotive,samo kazi dali gi gledas,zasto jas veke znam deka veruvas deka postojat

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
A ako majka ti se odseli vo Amerika,ostane tamu cel zivot,ne ja gledas,nema da cuvstvuvas pak deka ja sakas?Ili nema da ja sakas zasto ne ja gledas?
Toгаш со ДНА тест можеш да докажеш дека таа ти е мајка, а не со верување.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Toгаш со ДНА тест можеш да докажеш дека таа ти е мајка, а не со верување.
Ne,ne,izvini,jas ne zboruvam sega za dokazuvanje deka postoi,zboruvam za veruvanje.Moze da dokaze,da,no ne mi bese toa prasanjeto.

Kajgana Shop

На врв Bottom