Договор за купопродажба на возило

Член од
23 октомври 2008
Мислења
19
Поени од реакции
0
Доколку купуваш или продаваш од фирма???
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.074
Поени од реакции
8.485
испадна во краток рок закон за намалување на кеш плаќање од 2000 евра на 1000, а од летото ќе бил и 500 евра... т.е. за поголеми суми треба на банкарски сметки. Ќе биде ли ова проблем ако продава или купува физичко лице на друго физичко лице ??? Не мислам формално меѓу пријатели и роднини, туку на непозната странка ??
Има ли постапка која ќе ја спроведе нотарот да го заштити продавачот а и купувачот од од другата странка ?
Веројатно треба се да биде во еден ден, продавачот да чека кај нотарот да дојде купувачот со уплатницата ?? Но за да уплати купувачот на сметка на физичко лице во Банка ,треба да и покаже на Банката важечки договор ????( или ова зависи од Банка до Банка ???)
По мене испаѓа дека единствен формално легален и безбеден начин е да се одвива прометот преку фирма, салон за половни автомобили ??
 

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
487
Поени од реакции
424
испадна во краток рок закон за намалување на кеш плаќање од 2000 евра на 1000, а од летото ќе бил и 500 евра... т.е. за поголеми суми треба на банкарски сметки. Ќе биде ли ова проблем ако продава или купува физичко лице на друго физичко лице ??? Не мислам формално меѓу пријатели и роднини, туку на непозната странка ??
Има ли постапка која ќе ја спроведе нотарот да го заштити продавачот а и купувачот од од другата странка ?
Веројатно треба се да биде во еден ден, продавачот да чека кај нотарот да дојде купувачот со уплатницата ?? Но за да уплати купувачот на сметка на физичко лице во Банка ,треба да и покаже на Банката важечки договор ????( или ова зависи од Банка до Банка ???)
По мене испаѓа дека единствен формално легален и безбеден начин е да се одвива прометот преку фирма, салон за половни автомобили ??
Искрено и мене не ми е јасно каде е сигурноста. Што доколку уплатиш пари на некој, кој во меѓувреме може тие пари да ги префрли каде сака, кај нотар се случат одредени проблеми и не може да ти го префрли возилото (може има невалидна лична карта, или гужва па неможе да се заврши кај нотар). Истото може и со фирми ама помала е веројатноста
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.548
Поени од реакции
9.795
Овде е посоодветно
Не знам дали е веќе прашано. Колата е продадена од Скопје во друг град. За табличките не сфатив добро. Во нотарскиот договор пишува дека возилото треба да се префрли на новиот газда во рок од 15 дена. Каква е постапката, дали "стариот" газда треба да го бара новиот и со него да одат (не знам ни каде треба да одат) за да ги одјават скопските таблички? И што доколку новиот газда не може или одложува, дали стариот газда има некои правни последици?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.074
Поени од реакции
8.485
Овде е посоодветно
Не знам дали е веќе прашано. Колата е продадена од Скопје во друг град. За табличките не сфатив добро. Во нотарскиот договор пишува дека возилото треба да се префрли на новиот газда во рок од 15 дена. Каква е постапката, дали "стариот" газда треба да го бара новиот и со него да одат (не знам ни каде треба да одат) за да ги одјават скопските таблички? И што доколку новиот газда не може или одложува, дали стариот газда има некои правни последици?
јас 2002се заебавав да купам кола со НОН СК табли, завршивме кај него во Велес на нотар за 10 минути, ама требаше јас потоа од Скопје да дојдам во Велес во канцеларија на МВР да ја одјават од велешки таблици... поранешниот газда не дојде ама му се јави на службеникот на шалтер ( се погоди дека се знаеле) и свршив работа...
Имаше порано и други ситуации, купецот не доважа да ја пренесе колата ( цајкан е и на технички нема проблем) а продавачот треба да мисли овој да не згази некој...
А има проблеми и со недвижнини, некој плаќале пари ( обично за ниви) а не доваѓале да се префрлат на нив, па и понатаму се водат на предходниот сопственик... а парем има мислам 25000 парцели и без сопственик ( починал, никој не се прифаќа формално да биде наследник)..
За се ова е пак виновна државата, која нема строги инструменти за сопственост и строга даночна политика ( не во смисол на ВИСИКИ даноци туку сеопфатно оданочување)..
Како и да е ако купувам половна кола сигурно нема веќе од индивидуалци туку од салон на половни автомобили...
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
6.134
Поени од реакции
5.028
јас 2002се заебавав да купам кола со НОН СК табли, завршивме кај него во Велес на нотар за 10 минути, ама требаше јас потоа од Скопје да дојдам во Велес во канцеларија на МВР да ја одјават од велешки таблици... поранешниот газда не дојде ама му се јави на службеникот на шалтер ( се погоди дека се знаеле) и свршив работа...
Имаше порано и други ситуации, купецот не доважа да ја пренесе колата ( цајкан е и на технички нема проблем) а продавачот треба да мисли овој да не згази некој...
А има проблеми и со недвижнини, некој плаќале пари ( обично за ниви) а не доваѓале да се префрлат на нив, па и понатаму се водат на предходниот сопственик... а парем има мислам 25000 парцели и без сопственик ( починал, никој не се прифаќа формално да биде наследник)..
За се ова е пак виновна државата, која нема строги инструменти за сопственост и строга даночна политика ( не во смисол на ВИСИКИ даноци туку сеопфатно оданочување)..
Како и да е ако купувам половна кола сигурно нема веќе од индивидуалци туку од салон на половни автомобили...
јас колку што знам стариот сопственик треба да си ги одјави таблиците, по карго ги праќаш и чао пријатно
најчесто само се чека некад до истек ма регистрација за да не пропадне


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
На врв Bottom