Доброто со добро се враќа

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Еден ден, едно сиромашно момче, коешто продавало разни нешта од врата на врата за да може да се школува, останало со само една паричка во својот џеб, а било многу гладно.Тоа решило на следната врата да замоли за оброк. Како и да е, кога една прекрасна млада девојка му ја отворила вратата, тоа се засрамило и побарало само чаша вода. Кога го видела момчето, таа помислила дека мора да е многу гладно, и наместо вода, му донела голема чаша со млеко. Тој полека ја испил чашата, и потоа прашал: „Колку ви должам?“ „Не ми должите ништо“ му одговорила таа „мајка ми нè научи никогаш да не примаме пари за нашата љубезност.“ Тој кажал: „Тогаш, ви се заблагодарувам од сè срце.“Како што Хауард Кели се оддалечувал од куќата, тој не само што се почувствувал посилен во снагата, туку и неговата вера во Бог и во луѓето исто така се утврдила и зајакнала. А веќе беше почнал да се откажува од неа.
Години подоцна, таа млада жена тешко се разболела. Локалните лекари биле збунети и не знаеле што да прават, и најпосле ја испратиле во големиот град, каде што повикале специјалисти да ја проучат нејзината ретка болест. Др. Хауард Кели бил повикан за консултација. Кога го слушнал името на градот од каде дошла болната, очите му засветлиле со чуден сјај. Во истиот миг станал и низ болничкиот ходник се упатил право во нејзината соба, облечен во својот докторски мантил. Веднаш ја препознал. Се вратил назад во кабинетот за консултации решен да стори сè што може да го спаси нејзиниот живот. Оттогаш, тој на случајот му посветил посебно внимание.

После долга борба, битката најпосле била добиена. Др. Кели побарал од одделот за финансии да му ја донесат конечната сметка за тој да ја потпише. Погледнал во сметката, и потоа напишал нешто на крајот и сметката била испратена во собата на пациентот. Жената се плашела да ја отвори, бидејќи била сигурна дека цел живот ќе треба да ја исплаќа. Најпосле таа погледнала, и нешто на крајот од сметката ѝ го привлекло погледот.
Почнала да ги чита следниве зборови: Исплатено во целост со една чаша млеко.Потпишал: Др. Хауард Кели
Преземено од: Бигорски манастир

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Убав текст,ама само приказна ,во стварност сигурно ова нема да се деси.
Бар не во ова сегашно време и во оваа држава.Колку сакаш биди добар и помагај и на работа и на луѓето и на државата тоа не се враќа со добро.
Никако тоа се заборава,сум го осетил јас на своја кожа.
И понекогаш се прашувам т.с. кажувам „ако има господ“или „ама има господ“ (и се уште чекам некое добро со добро да ми се врати)

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Убав текст,ама само приказна ,во стварност сигурно ова нема да се деси.
Бар не во ова сегашно време и во оваа држава.Колку сакаш биди добар и помагај и на работа и на луѓето и на државата тоа не се враќа со добро.
Никако тоа се заборава,сум го осетил јас на своја кожа.
И понекогаш се прашувам т.с. кажувам „ако има господ“или „ама има господ“ (и се уште чекам некое добро со добро да ми се врати)
доброто се враќа кога ти најмалку очекуваш со оној степен и сила со кој ти си направил некому добро.
само молитвата, постот кон бога и добрите дела се патот на секој христијанин кој треба да го следи.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
јас ја почитувам црквата,православен верник сум.
Израснав во дворот на „ Св. Димитрија“ - во Пајко маало, а од бунарот во нејзиниот двор со години сме полнеле вода за пиење, и тоа
во времето кога поповите одеа - пешки. А ние деца кога ќе ги видевме па макар биле и преку улица задолжително им бакнувавме рака,ова сме го виделе и научиле од нашите мајки.
Но денес е друго време - поповите не одат пешки и нема кој да им бакне рака,ги нема на улица, само на задушница се знае каде...

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
јас ја почитувам црквата,православен верник сум.
Израснав во дворот на „ Св. Димитрија“ - во Пајко маало, а од бунарот во нејзиниот двор со години сме полнеле вода за пиење, и тоа
во времето кога поповите одеа - пешки. А ние деца кога ќе ги видевме па макар биле и преку улица задолжително им бакнувавме рака,ова сме го виделе и научиле од нашите мајки.
Но денес е друго време - поповите не одат пешки и нема кој да им бакне рака,ги нема на улица, само на задушница се знае каде...
toa e problem so koj treba da se pozanimava dedo Stefan ;)
popovite ne se samo za vo crkva tuku i za narodot
--- надополнето: 16 јули 2012 во 19:08 ---

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Не го читав текстот,затоа што во вистинкиот живот сто пати имам искусено дека не е така.Напротив на лошото со добро се враќа,а ако бидеш добар со некого тој ќе ти врати со лошо нормално кога веќе нема да му требаш.Има една поговорка која ја сакам: Кога на слепиот ќе му помогнеш да прогледа тој ќе ги види сите околу него освен тебе.Инаку сум верник,верувам во Господ со исто име како јузеров што ја отворил темата,но во "умерени" количини затоа што неможам никако да сфатам како Бог им помага на 180 луѓе кои на пример горат живи по падот на авионот.

Hedera

Noxious
Член од
20 јуни 2012
Мислења
91
Поени од реакции
84
Нема зијан од добро дело, иако може нема да ти се врати веднаш. Плус, неспоредливо е чувството кога ќе добиеш поглед полн со благодарност. А на оние кои на добрината враќаат со лошотија...има кој да им суди.

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Не го читав текстот,затоа што во вистинкиот живот сто пати имам искусено дека не е така.Напротив на лошото со добро се враќа,а ако бидеш добар со некого тој ќе ти врати со лошо нормално кога веќе нема да му требаш.Има една поговорка која ја сакам: Кога на слепиот ќе му помогнеш да прогледа тој ќе ги види сите околу него освен тебе.Инаку сум верник,верувам во Господ со исто име како јузеров што ја отворил темата,но во "умерени" количини затоа што неможам никако да сфатам како Бог им помага на 180 луѓе кои на пример горат живи по падот на авионот.
a koja bi bila merkata ako bi vratil so zlo na zlo togas i samiot vleguvas vo krug od koj nema kraj
a dobroto koga togas se vrajka so dobro (duri i losiot covek nekogas znae da bide dobar da ja smeni svojata svest )

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
a koja bi bila merkata ako bi vratil so zlo na zlo togas i samiot vleguvas vo krug od koj nema kraj
a dobroto koga togas se vrajka so dobro (duri i losiot covek nekogas znae da bide dobar da ja smeni svojata svest )
Не беше ти истиот кој ликуваше дека Бугарите се удавија во Охридско Езеро???

Лицемеру...

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
А ако продолжиш со добро кон истата личност тогаш ќе те сметаат за будала,која неможе да собере 2 и 2 и потоа повеќето ќе гледаат можност да те искористат а оние кои пак ќе бидат добри со тебе ќе го прават тоа само од сожалување.

Исус Христос
го цитираше вашето мислење во темата Доброто со добро се враќа.

И те молам смени го никот на нешто друго,пошто нема смисла да ме цитира Исус,тој или лајкнува или пријавува кај св.Петар

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
А ако продолжиш со добро кон истата личност тогаш ќе те сметаат за будала,која неможе да собере 2 и 2 и потоа повеќето ќе гледаат можност да те искористат а оние кои пак ќе бидат добри со тебе ќе го прават тоа само од сожалување.

ako odime taka kon toa togas nikogas nema da se stremime kon dobroto naseto srce sekogas ce bide okovano vo zloba i odmazda, a toa ne e vo duhot na hristijanite.
Nasata pobeda ce bide vo toa sto so pravenjeto na dobro ce im ja izmenime svesta kaj onie osobi kaj koi ja nemaat inepravda imalo i ce ima.
zlo ista taka ce ima ako toa ne bi bilo nikogas nema da go spoznaeme dobroto

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јас му помогнав на комшијата да ја шлепаме колата на бензинска да тури плин кога остана в град (бензинската пумпа му е изгорена и не пали на бензин. Следниот ден пополнив лото и не ми падна премијата

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Кога нашето срце е оковано со злоба и омраза, тоа е лошо најпрвин за нас, а после за некој друг.
Не знам што сакаш да кажеш со приказната: дека ако правиме добро, Бог ќе ни врати со добро?

Ти ептен старозаветен, а? Око за око, заб за заб.
Исус носи нешто ново и тоа е поентата на Новиот Завет.
Двете најголеми заповеди, ставање на човекот НАД Законот, ослободување од стегите на традицијата, „кој нема да остави мајка и татко заради мене, не може да биде мој ученик“...

Барем прочитај го Новиот Завет пред да си ставиш ник Исус Христос.

Те молам да ми го објасниш ова „Во доброто помага Бог, а во лошото демоните.“

Kajgana Shop

На врв Bottom