Доброто со добро се враќа

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Исусе, ова само како теорија пали во црковните книги најверојатно...
Во реален живот е тотално другачије...

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ако не сакаш на некому да му помогнеш,не му одмогнувај(y)
Во денешно време се повеќе има одмогнување него помагање

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
убава приказна
алли гледано во реалноста во кое време зивееме во време на капитализам каде полека но сигурно религијата изумира....
верник сум и верувам во бога ама реалноста е сосема друго веруј сум пробал
некои луге стварно го ценат тоа што го правиш за нив сто си им помогнал додека други само те искористуваат мегутоа тоа ако ме разирас самото време го прави тоа
верувам дека денеска скоро сите зивееме во брзо динамицно и темпераментно време така да и средината во коај зивееме си го прави тоа....
ке направам добро за некого така
ај нека биде некој толку добар ан форумот спрема мене и нека ми биде зирант за кредит или нека ми анјде некоја дрзавна работа .....нека биде добар ке му вратам јас со добро
ете прост пример
во такво време едностано зивееме каде што многу ретко кои пави добрина
се удеило на превара....
има али зависи до човекот
--- надополнето: 17 јули 2012 во 02:11 ---
убава приказна
алли гледано во реалноста во кое време зивееме во време на капитализам каде полека но сигурно религијата изумира....
верник сум и верувам во бога ама реалноста е сосема друго веруј сум пробал
некои луге стварно го ценат тоа што го правиш за нив сто си им помогнал додека други само те искористуваат мегутоа тоа ако ме разирас самото време го прави тоа
верувам дека денеска скоро сите зивееме во брзо динамицно и темпераментно време така да и средината во коај зивееме си го прави тоа....
ке направам добро за некого така
ај нека биде некој толку добар ан форумот спрема мене и нека ми биде зирант за кредит или нека ми анјде некоја дрзавна работа .....нека биде добар ке му вратам јас со добро
ете прост пример
во такво време едностано зивееме каде што многу ретко кои пави добрина
се удеило на превара....
има али зависи до човекот
има и уште една поговорка
сиромавиот дава а богатиот како шт се богати е се поскрзав
и тој што осетил што е неманје и како е да се биде сиромав ке те памти кога си му помогнал и ке ти врати кога тогаш а богатите капталисти се ароганти и не те толерираат
барем повекето

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Брат ај иди шљасни се у езеро, опрај се малце..

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Исусе, бев во Охрид, бев во сите 365 цркви и не те најдов. Или на Кадмо беше?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Исусе, бев во Охрид, бев во сите 365 цркви и не те најдов. Или на Кадмо беше?
На погрешно место си го барал, тука на кајгана бил во тоа време
iksus.JPG

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Значи ова е типичен христијански концепт.
Типично перење на мозок и предизвикување на злоба и омраза. Му помагаш на некој со предумисла т.е. само затоа да можеш да побараш од истиот тој помош. Тоа не е помош во вистинска смисла тоа е повеке како поговорката на Конфучие: Ти почешај ми гомојот грб а јас ке го почешам твојот.
Според мене вистинска помош е кога не бараш ништо за возврат а се друго е врста на бизнис.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Значи ова е типичен христијански концепт.
Типично перење на мозок и предизвикување на злоба и омраза. Му помагаш на некој со предумисла т.е. само затоа да можеш да побараш од истиот тој помош. Тоа не е помош во вистинска смисла тоа е повеке како поговорката на Конфучие: Ти почешај ми гомојот грб а јас ке го почешам твојот.
Според мене вистинска помош е кога не бараш ништо за возврат а се друго е врста на бизнис.
Aпсолутно дека доброто со доброто се враќа; Ако како, на пример Христијанин направиш добро дело во Господ, ќе посакаш да правиш уште добри дела. Така, сакал-не сакал влијаеш на себеси а и на другите, коишто безусловно твоето несебично дело подсвесно (сепак, огромен број на минатите генерации совесно Му се молеле и Му се молат веќе 2000 години; оставена е физичка трага, генетски, во материјалниот Ум; и ќе продолжат да се молат: квантната физика, во нашиот Господ „ќе ги натера“ и атеистите да се молат преку квантната физика - прекрасно:)).

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Само да објаснам: ова не е христијански концепт!
Напротив, во христијански концепт е да бидеш возљубен онаков каков што си. Нема цена што се плаќа, нема ценкање, јас тебе, ти мене. Тоа се прави во политичките партии, а за ал и во црквите.
Ако бидеш добар, тогаш ќе те сакам. Па тоа е проституирање и нема никаква врска ниту со Бога, ниту со родителсво, ниту со пријателство.

Во хриситјанството се подразбира правењето добри дела, но тоа треба да биде природно, како дишењето, а не за да добијам прв ред во рајот.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Само да објаснам: ова не е христијански концепт!
Напротив, во христијански концепт е да бидеш возљубен онаков каков што си. Нема цена што се плаќа, нема ценкање, јас тебе, ти мене. Тоа се прави во политичките партии, а за ал и во црквите.
Ако бидеш добар, тогаш ќе те сакам. Па тоа е проституирање и нема никаква врска ниту со Бога, ниту со родителсво, ниту со пријателство.

Во хриситјанството се подразбира правењето добри дела, но тоа треба да биде природно, како дишењето, а не за да добијам прв ред во рајот.
Ок... но што ќе ми е Христијанство денес, или било која друга религија, кога преку секојдневниот општествен живот (семејството, училиштето, општеството) секојдневно се соочуваме со морал, етика, а преку нив и со постојана дистинкција и еволуција на смислата на она што е добро, а што не.. и сл. и сл...

тие си ја завршиле својата работа кога требало...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ок... но што ќе ми е Христијанство денес, или било која друга религија, кога преку секојдневниот општествен живот (семејството, училиштето, општеството) секојдневно се соочуваме со морал, етика, а преку нив и со постојана дистинкција и еволуција на смислата на она што е добро, а што не.. и сл. и сл...

тие си ја завршиле својата работа кога требало...
Јас само објаснив што е што. А тебе никој не може да те сили да бидеш верник. Тоа е твоја одлука.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Јас само објаснив што е што. А тебе никој не може да те сили да бидеш верник. Тоа е твоја одлука.
Во ред де, не се жести одма, не те нападнав, ниту пак поставив на кантар дали си верник или не, тоа е ирелевантно...

Ми се допадна тоа што го пиша, и сметав дека треба да го надополнам твоето мислење од поинаков агол...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Одлука велиш? Кој знае.....
Одлучи жабата да стане лав...... и стана лав :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom