има и уште една поговоркаубава приказна
алли гледано во реалноста во кое време зивееме во време на капитализам каде полека но сигурно религијата изумира....
верник сум и верувам во бога ама реалноста е сосема друго веруј сум пробал
некои луге стварно го ценат тоа што го правиш за нив сто си им помогнал додека други само те искористуваат мегутоа тоа ако ме разирас самото време го прави тоа
верувам дека денеска скоро сите зивееме во брзо динамицно и темпераментно време така да и средината во коај зивееме си го прави тоа....
ке направам добро за некого така
ај нека биде некој толку добар ан форумот спрема мене и нека ми биде зирант за кредит или нека ми анјде некоја дрзавна работа .....нека биде добар ке му вратам јас со добро
ете прост пример
во такво време едностано зивееме каде што многу ретко кои пави добрина
се удеило на превара....
има али зависи до човекот
pre bi te poprskal so sveta voda da se otreznis od lucidniot ateizamБрат ај иди шљасни се у езеро, опрај се малце..
Aпсолутно дека доброто со доброто се враќа; Ако како, на пример Христијанин направиш добро дело во Господ, ќе посакаш да правиш уште добри дела. Така, сакал-не сакал влијаеш на себеси а и на другите, коишто безусловно твоето несебично дело подсвесно (сепак, огромен број на минатите генерации совесно Му се молеле и Му се молат веќе 2000 години; оставена е физичка трага, генетски, во материјалниот Ум; и ќе продолжат да се молат: квантната физика, во нашиот Господ „ќе ги натера“ и атеистите да се молат преку квантната физика - прекрасно).Значи ова е типичен христијански концепт.
Типично перење на мозок и предизвикување на злоба и омраза. Му помагаш на некој со предумисла т.е. само затоа да можеш да побараш од истиот тој помош. Тоа не е помош во вистинска смисла тоа е повеке како поговорката на Конфучие: Ти почешај ми гомојот грб а јас ке го почешам твојот.
Според мене вистинска помош е кога не бараш ништо за возврат а се друго е врста на бизнис.
Ок... но што ќе ми е Христијанство денес, или било која друга религија, кога преку секојдневниот општествен живот (семејството, училиштето, општеството) секојдневно се соочуваме со морал, етика, а преку нив и со постојана дистинкција и еволуција на смислата на она што е добро, а што не.. и сл. и сл...Само да објаснам: ова не е христијански концепт!
Напротив, во христијански концепт е да бидеш возљубен онаков каков што си. Нема цена што се плаќа, нема ценкање, јас тебе, ти мене. Тоа се прави во политичките партии, а за ал и во црквите.
Ако бидеш добар, тогаш ќе те сакам. Па тоа е проституирање и нема никаква врска ниту со Бога, ниту со родителсво, ниту со пријателство.
Во хриситјанството се подразбира правењето добри дела, но тоа треба да биде природно, како дишењето, а не за да добијам прв ред во рајот.
Јас само објаснив што е што. А тебе никој не може да те сили да бидеш верник. Тоа е твоја одлука.Ок... но што ќе ми е Христијанство денес, или било која друга религија, кога преку секојдневниот општествен живот (семејството, училиштето, општеството) секојдневно се соочуваме со морал, етика, а преку нив и со постојана дистинкција и еволуција на смислата на она што е добро, а што не.. и сл. и сл...
тие си ја завршиле својата работа кога требало...
Во ред де, не се жести одма, не те нападнав, ниту пак поставив на кантар дали си верник или не, тоа е ирелевантно...Јас само објаснив што е што. А тебе никој не може да те сили да бидеш верник. Тоа е твоја одлука.
Одлука велиш? Кој знае.....Јас само објаснив што е што. А тебе никој не може да те сили да бидеш верник. Тоа е твоја одлука.