Jas imav toa gadno iskustvo i veruvaj deka pominav niz pekoooool.ne sakam da se prisetuvam na tie bolni i teski denovi,koga ne mozev ni cevli da si oblecam samiot,jas imav ostetuvanje na L5-S1 i toa mnogu loso,probav se od bajaci,laserski terapii.akupunktura,fizikalna,vezbi,tegnenje,fizioterapija,kineziterapija..NISHTOТака некако.И не само болки туку оштетување на пршлените пропратено со болки и неможност за движење.
Ајде зарем никој нема некакво искуство да сподели тука?
Ја имам истата дијагноза од 2003. Неколку пати веќе бев во искушение да одам на операција и се консултирав со еден од најдобрите неврохирурзи во САД и со одлични физиотерапевти. Ми советуваа операција само ако болките се неподносливи.Така некако.И не само болки туку оштетување на пршлените пропратено со болки и неможност за движење.
Ајде зарем никој нема некакво искуство да сподели тука?
Ти благодарам на информациите.Би тезамолила уште ако имаш некакви објаснувања за вежби да ми ги пратиш на ПП.Јас најдов нешто ама на српски и поделени се мислењата околу истите.Ја имам истата дијагноза од 2003. Неколку пати веќе бев во искушение да одам на операција и се консултирав со еден од најдобрите неврохирурзи во САД и со одлични физиотерапевти. Ми советуваа операција само ако болките се неподносливи.
Дури и да се решиш за операција, пожелно е да се едуцираш како пациент.
1. ниеден хирург не може да ти гарантира успешна операција (има одлични информации на интернет, види ја статистиката на успешноста на дискектомија (отстранување на дел од хернираниот (испакнат) дискус) и можните ризици и последици. Еве два добри сајта
http://www.mayoclinic.com/health/herniated-disk/DS00893
http://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/lumbar-herniated-disc
2. колку и да се дегенерирани дискусите, сепак е подобро да имаш некаква амортизација меѓу прешлените отколку никаква.
3. има алтернативни (нехируршки) третмани: слабеење (ако имаш вишок килограми), физиотерапија (многу ми помогна кога имав болки), акупунктура (воопшто не ми помогна) користење инверзна маса, јога, вежби за правилно држење на `рбетниот столб, итн. На сајтов ќе најдеш и некои други совети
http://www.painreliefprofessionals.com/herniated disc.htm
Јас сум ги пробал сите третмани под 3 -- денес функционирам нормално -- одам на фитнес (кревам тегови на бенч, или со поткрепа на грбот, никако во исправена состојба), пливам, возам точак. Но, не се наведнувам да кревам тешки предмети, внимавам како се движам и како седам. Доколку одиш на операција ќе ги имаш истите рестрикции.
Најкорисни од се` (за мене) се јога и физиотерапевтски вежби -- редовно правам едноставни вежби за `рбетот и немам проблем.
Поздрав и со среќа,
Татко ми почина како последица од хируршки зафат.Операцијата беше успешна отидоа големи пари 7000 евра.Се вградија титаниумски подлоги кои многу беа скапи и се оперираше во Софија.Плус имапе дијабетис тип 2 и не пиеше апчиња за засирување на крв и му се откачи тромб.Не советувам никој да го помине патот ако физички не е спремен и психички за операција.L5,L4,S1-gradus 4
Размислувам за операција,но би сакала да слушнам и други мислења пред да одлучам што понатаму.
Сечие искуство и секој совет плус би ми бил од големо значење!
Извинете за офф топик.само сакам многу да го пофалам на Др Митре Милошески.Сите го фалат како еден од најдобрите доктори во мк.И јас се уверив во тоа што тој ме врати во шивот.Jas imav toa gadno iskustvo i veruvaj deka pominav niz pekoooool.ne sakam da se prisetuvam na tie bolni i teski denovi,koga ne mozev ni cevli da si oblecam samiot,jas imav ostetuvanje na L5-S1 i toa mnogu loso,probav se od bajaci,laserski terapii.akupunktura,fizikalna,vezbi,tegnenje,fizioterapija,kineziterapija..NISHTO
se slucuvase mnogu pati da ne se razbuduvam od son poradi strasni bolki,pa da primam inekcii za zaspivanje..HOROR
Ali fala mu na DR Mitre se napraviv operacija,sega sum kako nov,,,sho te interesira drugo slobodno prasaj me,stojam na raspolaganje,
--- надополнето: Jun 29, 2011 11:08 PM ---
Jas imav toa gadno iskustvo i veruvaj deka pominav niz pekoooool.ne sakam da se prisetuvam na tie bolni i teski denovi,koga ne mozev ni cevli da si oblecam samiot,jas imav ostetuvanje na L5-S1 i toa mnogu loso,probav se od bajaci,laserski terapii.akupunktura,fizikalna,vezbi,tegnenje,fizioterapija,kineziterapija..NISHTO
se slucuvase mnogu pati da ne se razbuduvam od son poradi strasni bolki,pa da primam inekcii za zaspivanje..HOROR
Ali fala mu na DR Mitre se napraviv operacija,sega sum kako nov,,,sho te interesira drugo slobodno prasaj me,stojam na raspolaganje,
Ти благодарам за споделеното искуство Магдалена.Jas isto taka bev soochena so diskus-hernija,dolgi 7 meseci lezev vo postela so jaki bolki...nema shto ne probavme,cela makedonija ja zavrtivme,bev vekje reshena da se operiram.Za konsultacija pobarav nevrolog koja me sovetuvahse deka e podobro da mi ostane rbetot zdrav odkolku da mi bide operiran.Inache jas sum so nezna konstrukcija,bez vishok na kilogrami,doktorite mi se chudea kako jas so ovaa figura imam takva dijagnoza...no sepak,neli...toa e pred se mehanichka povreda.Imav tri oshteteni diskusi,isto kako tvoite,L5,L4 i S1.pochnav so fizikalna terapija,nemashe napredok odma...posle 3 meseci terapija i fizikalni vezbi 3 pati na den,vekje bea vidlivi i rezultatite.Mojot fizijatar me sovetuvashe da vezbam joga i taka od togash pa do sega jas sum super.Vezbam redovno,a vitalnosta na teloto mi e odlichna.ako ne si se odluchila za operacija,moj sovet ti e da probash so yoga i so fizikalni vezbi.Ti posakuvam sekoe dobro!
Zdravo,po podolgo vreme,JustBlackТи благодарам за споделеното искуство Магдалена.
Јас сеуште не сум се одлучила за операција,одам на некои електро терапии кога имам појаки болки,ми помагаат но само моментално.
Би те замолила ако не е проблем да ми пишеш на ПП кај кој физијатар одеше?
Поздрав
Ти благодарам за споделеното искуство Блонди,а и за одвоеното време.На мојата братучетка сопругот имаше ваква дијагноза...Он возеше камион за една фирма и цело време беше на пат...Болеста му почна со болки во кичмата, но тој го игнорираше тоа цело време...Како поминуваше времето неговите болки стануваа све посилни и неподносливи...Му дијагностицираа дискус на слабинските мислам пршлени (не сум сигурна...) Докторите му рекоа подитно да ја смени професијата, зашто тоа долго седење во камион и плус он крупен - правеа уште повеќе болеста да му напредува...Но тој не ги послуша и си работеше месеци и месеци така...Почна неподносливи и страшни болки да има и му даваа да пие ептен јаки антибиотици како Тродон и сл и не можеше по цели ноќи да спие...Седеше само на фотеља во една положба и така по цели ноќ...Инаку он има 37 год сега, а тоа беше пред 2 ипол години...
Мораше да се оперира и го направи тоа, кај д-р Шумковски на клиника...Му беше кажано дека операцијата е ризична и постои опасност да бидат повредени моторни нерви на кичмата и да остане неподвижен...Меѓутоа и покрај све он потпиша согласност и се оперираше...За среќа операцијата помина одлично и за кратко време се опорави и многу доктори дури се чуделе како повторно оди...Но на промена на време и ден денес има болки и во кичмата и во едната нога, но најлошото важно помина...
Јас лично сум против операции, но понекогаш тоа е неизбежно...
И ова морам да го напишам иако не е за во јавност...Докторот Шумковски што го оперираше отворено им кажа дека за таква операција си има тарифа од 2000 евра (и они му платија), нормално со изговор дека тој со тие пари ќе се надоградувал како професионален хирург (нема сигурно да рече дека е мито тоа нели?) А и многу по вискито бил, па летаа по едно Чивас виски и бајадери на секое идење на конторла...За возврат овој секогаш беше достапен за нив и секогаш им креваше на телефон дури и ноќе касно...
Ете за жал таква е реалноста кај нас...
Важно оздраве и сега си функционира нормално...