Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Како мислиш да ти зборувам за нив? :coffee: Да ти раскажувам нивна историја за да мастурбираш колку се успешни на Земјата или не се успешни според некои твои стандарди?
На тоа мислиш или грешам? Ако грешам дообајсни се да ми те разберам поубо...
Дали ти повеќе си за догма, без потреба да се сомневаш и истражуваш, или сомнеж и истражување само да има кога се работи за туѓото, не за своето?

Многу некако бесцелни или празни прашања ти се вртат во главата јас да ти кажам... и ти како христијанин се фати за орото заедно со @PROROKOT? А мислев подруго ќе играш... ама не може на друг начин нели?

Како тетки на улица: де кажи ми за тој и тој што прави, слушам 4-ца од 7-те синови не ги бидува ;) Ама да беа ова и ова - ќе ги бидеше...
Можеби со овие бесцелни и празни прашања јас сум во фаза на надминување и напредување :) who knows...а околу догмата отецот Рафаило вели дека се си е убаво поставено на место како треба(он повеќе знае од мене а јас му верувам);)...затоа се и толку големи нападите врз православието и "пискотници" се слушаат од сите страни...има нешто...:coffee:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
Можеби си во фаза на надминувања, сомневања, повторно навраќање на нештата со нови искуства итн итн...
Кога велиш who knows... зошто ме мене прашуваш за другите да раскажувам кај се и што прават? :coffee:

Ти секому му веруваш ако ти доаѓа „убаво од внатре“ и тоа е во ред... ти велам да не веруваш? Се е добро поставено додека не се чепка догмата и не се турка поединецот да се сомнева и да истражува се што е поврзано со човекот... потоа креваат пискотници или исчезнуваат ваквите свештеници.
Се е добро кога си опкружен со луѓе кои ти климаат со главата на секој твој збор и не се сомневаат во ништо...

Јас ти велам да престанете да зборувате за христијанството како да е врвот на практичното кон божественото и да престанете да ги осудувате другите и сатанизирате... ок, за првото и не морате, нормално е да го преставуваме своето учење и надеж како врвот на нашето искуство и практично дејствување на Земјата - но она второто, мора да исчезне... создава омраза таквото зборување и таквиот став кон другите, нема место за љубов и разбирање кога уште во старт се знае што се мисли за другиот...

Многу ли се бара од вас како мирјани, или многу ли се бара од свештениците? Ако е многу да намалиме....
Мислам дека не е многу...

Затоа бидејќи си пристрастен во однос на христијанството и како тоа се однесува преку своите апологети кон другите, го слушаш само звукот кој што доаѓа од надвор, кон тебе - а не ги слушаш истите пискотници од самите ваши свештеници и верници кон сите други, дури и меѓу себе се јадат иако се колнат во една иста света книга, расцепкана на купишта толкувања...
Ова твоето со пристрасноста е слично на онаа вашата со раската во окото на другиот... да не те учам сега пак тебе христијанство :coffee:
 

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Можеби си во фаза на надминувања, сомневања, повторно навраќање на нештата со нови искуства итн итн...
Кога велиш who knows... зошто ме мене прашуваш за другите да раскажувам кај се и што прават? :coffee:

Ти секому му веруваш ако ти доаѓа „убаво од внатре“ и тоа е во ред... ти велам да не веруваш? Се е добро поставено додека не се чепка догмата и не се турка поединецот да се сомнева и да истражува се што е поврзано со човекот... потоа креваат пискотници или исчезнуваат ваквите свештеници.
Се е добро кога си опкружен со луѓе кои ти климаат со главата на секој твој збор и не се сомневаат во ништо...

Јас ти велам да престанете да зборувате за христијанството како да е врвот на практичното кон божественото и да престанете да ги осудувате другите и сатанизирате... ок, за првото и не морате, нормално е да го преставуваме своето учење и надеж како врвот на нашето искуство и практично дејствување на Земјата - но она второто, мора да исчезне... создава омраза таквото зборување и таквиот став кон другите, нема место за љубов и разбирање кога уште во старт се знае што се мисли за другиот...

Многу ли се бара од вас како мирјани, или многу ли се бара од свештениците? Ако е многу да намалиме....
Мислам дека не е многу...

Затоа бидејќи си пристрастен во однос на христијанството и како тоа се однесува преку своите апологети кон другите, го слушаш само звукот кој што доаѓа од надвор, кон тебе - а не ги слушаш истите пискотници од самите ваши свештеници и верници кон сите други, дури и меѓу себе се јадат иако се колнат во една иста света книга, расцепкана на купишта толкувања...
Ова твоето со пристрасноста е слично на онаа вашата со раската во окото на другиот... да не те учам сега пак тебе христијанство :coffee:
Хептаа ја лично немам ништо против што ти имаш семе во рацете/теглата од друга филозофија и правиш бразда за да го насадиш што подлабоко и да фати корен а при тоа имаш систем капка по капка,меѓутоа земјата со тек на време го исфрла на површина и не му дава да пушти корен и да даде плод,затоа што оваа земја е предодредена за неколку земјоделски култури а не и за сите...:coffee:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
што воопшто значи тоа нов еон?!
Телемистите придонеле со што?
Телемити, бидејќи не сите Телемити се исти :D

Извадок од есеј на fra. Achad, целиот есеј го има на страницата на О.Т.О. Македонија:

„Вие знаете колку длабоко не импресионираат идеите на Изгревот и Заоѓањето на Сонцето и како нашите древни браќа, гледајќи дека Сонцето ноќе го снемува и повторно се јавува наутро, ги базираа своите религиозни идеи на тој концепт на Умирачки и Воскреснувачки Бог.

Тоа е централна идеја на религијата на Стариот Еон, но ние не ја оставивме зад себе, иако се чини дека таа е втемелена во Природата ( а симболите на природата се секогаш вистинити); ние сепак ја надраснавме таа идеја, навидум вистинита во Природата. Бидејќи е сфатен и овековечен овој голем Ритуал на Жртвување и Смрт, ние преку откритијата на научниците, осознавме дека Сонцето не е тоа што изгрева и заоѓа, туку дека Земјата на која живееме се врти околу себе така што нејзината сенка не двои од Сонцето, за време на она што го нарекуваме ноќ.
Сонцето не умира како што мислеа нашите стари браќа; тоа постојано блеска, секогаш ја шири Светлината и Животот. “
- Нов Еон, О.Т.О. Македонија

Дали го согледувате зборот како прво Браќа? Стари, нови, сегашни? Дека нештата не може да се отфрлаат бидејќи на ликот X не му се допаѓа идејата Y бидејќи ја менува неговата перцепција за идејата Z што ја стекнал од читање... затоа денес постојат и стари и нови и се создаваат идните иницијации и верувања и ритуали за човештвото, никогаш не застанува тој процес...

„Ако ви е волја“ е битен клучен момент во новиот еон... никој не смее да биде отфрлен заради неговото видување на нештата поврзани со божественото. Неговите ритуали и верувања...

Есејот завршува со ова, за да разберат сите:
„Сега, ако сакате да се вратите назад во Стариот Еон, направете го тоа. но имајте на ум дека оние околу вас всушност се Сонца и Ѕвезди, а не мали робови што треперат. И ако не сте сами спремни да бидете Крал, треба да знаете дека тие имаат право да Кралуваат, исто како и вие, кога и да сакате да го прифатите тоа.
А во моментот кога тоа ќе го посакате, треба само да се сетите на ова – гледајте на работите од гледна точка на Сонцето.“
- Stepping Out of the Old Æon Into the New, Fr. Achad

Да ве потсетам на Liber Israfel:
"Behold! I am Yesterday, To-Day, and the Brother of To-Morrow!
I am born again and and again."
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
Ако се ослободиме од догмата која ја поставиле светите отци тогаш која ќе биде разликата меѓу мене и некој верник кој го љуби Ватикан и папата,а знам дека сум различен од нив...
Но догмата е во христијанството, во самиот нов завет, а до него држат сите 30000+ различни цркви, без разлика...

Имаш толку голема потреба да се делиш од оној што е христијанин католик со оној што е православен?
Со некој што е атеист и верник?

Која е логиката да го делиш човештвото и да судиш за истото заради религија? :coffee:
 

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Но догмата е во христијанството, во самиот нов завет, а до него држат сите 30000+ различни цркви, без разлика...

Имаш толку голема потреба да се делиш од оној што е христијанин католик со оној што е православен?
Со некој што е атеист и верник?

Која е логиката да го делиш човештвото и да судиш за истото заради религија? :coffee:
Ја немам проблем со нив,тие имаат проблем со мене.Ја сум проблемот и мојот светоглед заедно со догмите (патот) кои ги напишале моите/нашите предци кои сега некои пробуваат да го мењаат (ГУП-от или ДУП-от сеедно) и место патот да направат кружен тек...:coffee: п.с.Оваа го пишувам додека ја слушам Махачкала Далеко музика која ме "зарази" Сусаро... :coffee:
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
Ја немам проблем со нив,тие имаат проблем со мене.Ја сум проблемот и мојот светоглед заедно со догмите (патот) кои ги напишале моите/нашите предци кои сега некои пробуваат да го мењаат (ГУП-от или ДУП-от сеедно) и место патот да направат кружен тек...:coffee: п.с.Оваа го пишувам додека ја слушам Махачкала Далеко музика која ме "зарази" Сусаро... :coffee:
Догма не е патот. Догмата е непроменливост. Калап. Сите во него. Кој е краток ќе го издолжиме макар и да пострада, кој е долг, ќе го скратиме... иако по „божја промисла“ сме такви какви што сме...

Догмата е да е задоволен човек само од верување, да се убеди дека е „блажен“ заради тоа, да не се бара искуство, да не се истражува бидејќи тоа пак може да ја поткопа верата, да падне големата религија... да се прифати дека ако си роб, така одлучил Б_г, да не се бунтуваш, да не бараш промена... бидејќи наследство:
ако твоите биле робови, по „божја промисла“ и ти ќе бидеш роб.
Догма не значи пат. Значи ограничување. И омраза кон другоста. Догма значи дека хиерархијата не смее да се разниша, и авторитетот изграден врз догма.

И да, имаш проблем, не знам зошто мене се обидуваш да ме излажеш или себе си... или можеби другите се обидуваш да ги прелажеш и да го прекршиш светлото кое што паѓа врз догмите на христијанството... претежно православните цркви креваат врева и ги омаловажуваат или сатанизираат сите околу нив... како да се сатанисти, Христос да чува и брани!!!!!

Кои се твоите предци што напишале било што? Што имаш ти со некој "од Египет", а Грк, „свет отец“ како Климент Александриски или овој Антониј Велики? Аристократ не си, немаш негова крв... Во верата наоѓаш предци? Тогаш мене од Кина преку Индија, Мала Азија и се до Франција и Англија - ми се предци, целото човештво :)
Подобро не може да избере човек.

Како може да имаш предци во однос на едно верување/религија?
Колку историја наназад имаш за твоите предци, дали повеќе од 7 генерации имаш историја од каде ти е крвта и наследството? Или бидејќи се идентификуваш како христијанин по дифолт имаш предци кои биле исто така христијани? :coffee:
 
Последно уредено:

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
:coffee:
"Шта је несавршенство? Слобода, којом се човек може определити за Не – Бога.
Племенитије је бити уз Бога ропством везан, него од Бога слободом одрешен.
Илузорна је мисао, да смо ми одељени једним амбисом времена и простора од прошлих генерација.

Кад удишемо ваздух, фараони египатски улазе у наша плућа; а када мислимо, они држе веће на дну наше душе.
Они су колевка наша, а ми гробови њихови."
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
:coffee:
"Шта је несавршенство? Слобода, којом се човек може определити за Не – Бога.
Племенитије је бити уз Бога ропством везан, него од Бога слободом одрешен.
Илузорна је мисао, да смо ми одељени једним амбисом времена и простора од прошлих генерација.

Кад удишемо ваздух, фараони египатски улазе у наша плућа; а када мислимо, они држе веће на дну наше душе.
Они су колевка наша, а ми гробови њихови."
Шта је несавршенство? И тука негативен став за сите кои не се христијани и кои не веруваат и не може да бидат дел од христијанството и тој концепт на божественост... :)

Несовршенството не е слобода. Несовршенството во однос на божественото е знак дека светлината лошо поминува преку превезите кои се нечисти и треба да се работи врз нив, не да се верува дека сами ќе се решат или „бог по негова волја“ ќе те оправи во животот на Земјата.

Несовршеното е несвесност за својата совршеност сега и тука. А за тоа има начини да се промени. И да, не е верувањето.

Не е племенито ниту едно ропство. Тоа е лага. За тоа зборувам наназад, догмата се обидува да го убеди човекот дека роб е ок состојба. Посебно кога се работи за божественото... не е така, никогаш не било. Да било така, сега после 2000 години светот ќе беше многу подруго место, секој ќе знаеше каде е, зошто е и до кога ќе е... но, догмата си го зеде данокот, поделбата и омразата си ја собираат вересијата по површината на Земјата....

За Бездната не може да зборуваат оние кои се во стариот еон. И тоа е лага... крајот и почетокто е Христос за нив, нема преминување Бездна. :)
Освен бездна да е големо растојание помеѓу еден и друг настан, временски. Крвта е битна за човекот.

Но, секако:
Како ти е волја, така да ти биде... за некои и гроб е успех, тука, на Земјата! :coffee:
 
Последно уредено:

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Шта је несавршенство? И тука негативен став за сите кои не се христијани и кои не веруваат и не може да бидат дел од христијанството и тој концепт на божественост... :)

Несовршенството не е слобода. Несовршенството во однос на божественото е знак дека светлината лошо поминува преку превезите кои се нечисти и треба да се работи врз нив, не да се верува дека сами ќе се решат или „бог по негова волја“ ќе те оправи во животот на Земјата.

Несовршеното е несвесност за својата совршеност сега и тука. А за тоа има начини да се промени. И да, не е верувањето.

Не е племенито ниту едно ропство. Тоа е лага. За тоа зборувам наназад, догмата се обидува да го убеди човекот дека роб е ок состојба. Посебно кога се работи за божественото... не е така, никогаш не било. Да било така, сега после 2000 години светот ќе беше многу подруго место, секој ќе знаеше каде е, зошто е и до кога ќе е... но, догмата си го зеде данокот, поделбата и омразата си ја собираат вересијата по површината на Земјата....

За Бездната не може да зборуваат оние кои се во стариот еон. И тоа е лага... крајот и почетокто е Христос за нив, нема преминување Бездна. :)
Освен бездна да е големо растојание помеѓу еден и друг настан, временски. Крвта е битна за човекот.

Но, секако:
Како ти е волја, така да ти биде... за некои и гроб е успех, тука, на Земјата! :coffee:
Ја ти ја кажав мојата прича во кратки црти која гледам дека е провидна за тебе која ја покажа со насмевка како реакција а која е производ на големото ај кју со кое располагаш во кое не ти се мешам а кое можам само да го респектирам пошто е знаење кое земјата го дала и таму и ќе заврши...во земјата! :coffee:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
Ја ти ја кажав мојата прича во кратки црти која гледам дека е провидна за тебе која ја покажа со насмевка како реакција а која е производ на големото ај кју со кое располагаш во кое не ти се мешам а кое можам само да го респектирам пошто е знаење кое земјата го дала и таму и ќе заврши...во земјата! :coffee:
Ти ми цитираш отци и свештеници, даваш теории што е догмата со финеси да изгледа привлечно, а јас сакам со тебе да дискутирам за религиите, да ти го видат вистинското разбирање, почитување и љубов кон другоста...

Грешка. Ништо не завршува во земја освен месото и коските. А не сме саде тоа нели?
Нешто останува кое е вечно... Кое не познава догма, религија или било каква философија која дели...
 
Последно уредено:

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Ти ми цитираш отци и свештеници, даваш теории што е догмата со финеси да изгледа привлечно, а јас сакам со тебе да дискутирам за религиите, да ти го видат вистинското разбирање, почитување и љубов кон другоста...

Грешка. Ништо не завршува во земја освен месото и коските. А не сме саде тоа нели?
Нешто останува кое е вечно... Кое не познава догма, религија или било каква философија која дели...
Кога се зборува за религијата ја не гледам ни лево ни десно(во другите религии и нивната дефиниција за Бог) него погледот ми е фиксиран према Него (Богот/Отецот,Светиот дух и Синот) и не понижувам никој ако не го избрал патот по кој одам јас...
И не смеам да мразам никој,а ни тебе зашто после се среќавам со НЕГО и тој ми ја "треска директно во лице" помислата со прашање и со насмевка на лицето-Проба да го мразиш Хепта,јеси ли ти нормален?

И ме спушта на ниво на измет од животно во кое "пожелно е да реагирам во покајание со правење добри дела кои се од срце произволни а не наметнати за да се вратам на позиција на човекот со кој комуницирал"...:coffee:
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
10.228
Поени од реакции
9.852
И не смеам да мразам никој,а ни тебе зашто после се среќавам со НЕГО и тој ми ја "треска директно во лице" помислата со прашање и со насмевка на лицето-Проба да го мразиш Хепта,јеси ли ти нормален?
Кога зборуваш за религиите мора да гледаш лево и десно и да знаеш за истите, кога зборуваш за својата... бидејќи зборувајќи за својата го навредуваш секој друг. И тоа не е од незнаење, туку од себичност и игнорирање на другите... со убедување дека само твојот пат е вистинскиот и убеден дека другите ќе си добијат тоа што заслужуваат (а тоа претежно значи казна кога се зборува за старите религии).

Дал смееш или не, тоа е небитно... дозволуваш било што или било кој да те спушта на најниско ниво и да те убеди дека таму ти е местото?
Браво.

Мислам дека никој не се среќава со него во старите религии, не постои начин... Дури и блажен си ако не си се сретнал но веруваш...

Така бар пишува ако се сеќавам...
 
Последно уредено:

Лаик

Синаит
Член од
4 август 2018
Мислења
726
Поени од реакции
1.940
Кога зборуваш за религиите мора да гледаш лево и десно и да знаеш за истите, кога зборуваш за својата... бидејќи зборувајќи за својата го навредуваш секој друг. И тоа не е од незнаење, туку од себичност и игнорирање на другите... со убедување дека само твојот пат е вистинскиот и убеден дека другите ќе си добијат тоа што заслужуваат (а тоа претежно значи казна кога се зборува за старите религии).

Дал смееш или не, тоа е небитно... дозволуваш било што или било кој да те спушта на најниско ниво и да те убеди дека таму ти е местото?
Браво.

Мислам дека никој не се среќава со него во старите религии, не постои начин... Дури и блажен си ако не си се сретнал но веруваш...

Така бар пишува ако се сеќавам...
Тој комуницира со мене "од страна" затоа што знае дека ако застане пред мене ќе ме изгори/стопи неговата светлост и "појава" а од друга страна ме гледа дека има потенцијал во мене и за да не ме уништи/упропасти без потреба затоа и не ми се приближува толку директно...до сега ми има дадено еден куп шанси и не се откажува од мене зашто ме љуби као производ негов и знае за моите слабости со мисла дека ќе ги "пребродам" еден ден... :coffee:
 
Член од
28 јули 2021
Мислења
16
Поени од реакции
38
на религиите треба да им се стави крајот.. на сите до една!

Само штета прават.

Од крсташиве до клањачите,религијата стана место на натпревар во негативна смисла.

Чим ти влагаат во цркви и во џамии и синагоги секакви кримоси,силувачи,насилници,луѓе со тешки пороци,предавници на својте луѓе.

Звуците од Камбани и минариња треба да се забранат!

Му ометаат на животот на поединецот,а го провоцираат верникот од спротивната вера.

а на тој што не е припадник на ниедна заедница..му ствараат мачнина да гледа попови пред врата на стриптиз клуб а курва пред врата на религиски храм.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom