Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Затоа живееш во 21 век, никој насилно не ти втурува религија во грло, имаш слобода да избереш во што сакаш да си веруваш, направи си и своја ако сакаш. Но чисто како аргумент, ти би требало да ги разбереш, како што ти насилно сакаш да вакцинираш цела популација оти ти така сметаш дека е добро за колективот, така и они некогаш насилно можеби сакале да го имунизираат колективот со тие концепти.
Да сакаат, зошто се против геј бракови? Ни ги засега а пак се мешаат.
Јас не сум против верници но нека си ги чуваат своите неморални погледи таму каде што им е место.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Да сакаат, зошто се против геј бракови? Ни ги засега а пак се мешаат.
Јас не сум против верници но нека си ги чуваат своите неморални погледи таму каде што им е место.
Па сметаат дека е штетно за колективот, исто како ти со вакцините. Не навлегувам дали се во право или не, само констатирам дека си другиот екстрем.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.296
Јас не верувам дека постои грев, сметам дека тој што прекршил закон треба во затвор. А сите што умреле треба да одат на исто место и да си прават муабет за што сакаат. Ама треба ама не значи што треба ќе биде. Нема задгробен живот и душа а ни рај ни пекол а уште помалку Јахве, бесмртен Исус, ангели, демони, сатани и цел еврејски Пантеон...приказни на ниво на Зевс, Самовили и оставка митологија е тоа.
Според мене концерт на рај и пекол е не морален и секој вистински добар и праведен човек би требало доброволно да оди во пеколот ако постои тоа чисто од хипотетички поглед ама 100/100 нема ни грев ни душа ни митологија.
Автоматски споено мислење:

Додека има рај и пекол, Јахве и Исус не може да се добри и да се почитуваат и слуша нивното учење. Ни еден вистински добар и праведен човек не може да оди во рајот според нивното учење. Зашто концепт за добро и зло и казна и награда во христијанството е недобар и неправеден.
Дефинирај добар и праведен човек а при тоа и атеист ако не се лажам?Ме интересира пошто е реткост деновиве...кои се твоите "драјвери" за подигање на "системот" и негово функционирање?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.145
Поени од реакции
12.126
Затоа живееш во 21 век, никој насилно не ти втурува религија во грло, имаш слобода да избереш во што сакаш да си веруваш, направи си и своја ако сакаш. Но чисто како аргумент, ти би требало да ги разбереш, како што ти насилно сакаш да вакцинираш цела популација оти ти така сметаш дека е добро за колективот, така и они некогаш насилно можеби сакале да го имунизираат колективот со тие концепти.
Ќе дојде насилното со доаѓањето на исламот на овие простори, како што го има сега на Блискиот Исток. Да сме живи и здрави и тоа ќе дочекаме.
Бидејќи исламот е шеријатски правен закон за една држава.
Исто како што започна христијанството - државна религија.
Државна... хаос.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Па сметаат дека е штетно за колективот, исто како ти со вакцините. Не навлегувам дали се во право или не, само констатирам дека си другиот екстрем.
Вакцини штитат од зарази бракови не штитат од педери ;)

Дефинирај добар и праведен човек а при тоа и атеист ако не се лажам?Ме интересира пошто е реткост деновиве...кои се твоите "драјвери" за подигање на "системот" и негово функционирање?
Не е праведно да сметаш дека некој кој само не верува дека Исус воскреснал и правел чуда да биде вечно горен жив и варен во катран. Секој кој верува во ова треба да оди пеколот тој самиот а не другиот ако е исправно учењето, а не е. Христијанството е неморално учење поради ова. И многу други работи.

Не може да си вистински христијанин и да бидеш праведен и добар, самото учење е проблем.

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.296

Не е праведно да сметаш дека некој кој само не верува дека Исус воскреснал и правел чуда да биде вечно горен жив и варен во катран. Секој кој верува во ова треба да оди пеколот тој самиот а не другиот ако е исправно учењето, а не е. Христијанството е неморално учење поради ова. И многу други работи.

Не може да си вистински христијанин и да бидеш праведен и добар, самото учење е проблем.
"The world suffers the most from good deeds, which do not come from good souls.
I give you a warning, a signpost: An evil man does good to teach you to distinguish him from you,
and a good man does good to teach you to identify him with you."

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сметам дека сите сме повеќе или помалку во заблуда, сите наши предци имаат некакви гревови и дека тој процес морало да се случи како дел од развој. Личи дека си ги ставил на судење старите религии и сакаш да докажеш нешто? Скрени го вниманието кон себе, се надевам ќе најдеш мир.
Кога некој ме става мене на судење, тогаш мора да го очекува истото и за себе. Но не се работи само за мене, старите религии го назадувале и го назадуваат човештвото со милениуми. Тие црнило што оди против природните особини, против слободата на човекот, против здравиот разум. Тие се канцер кој ја јаде иднината.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
"The world suffers the most from good deeds, which do not come from good souls.
I give you a warning, a signpost: An evil man does good to teach you to distinguish him from you,
and a good man does good to teach you to identify him with you."
Законите на Библијата не се добри, и неможе да ги целосно следиш и да бидеш добар. Христијанството има проблем да расудува добро од зло и праведно од неправедно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.145
Поени од реакции
12.126
Строго СПЦ и нивното православно христијанство за мудрости споделуваш и ги оправдуваш. Лајк иако се разминуваме во однос на духовниот пат што го одиме :)
Србин си по потекло или МПЦ има пооскудна литература за разлика од СПЦ?

Немој само да одработуваш за друга црква - така никогаш нема да дојде до соединување на сите православни цркви во едно.
А знаеш како е: раздели па владеј... ;)

Член од
4 август 2018
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.296
Строго СПЦ и нивното православно христијанство за мудрости споделуваш и ги оправдуваш. Лајк иако се разминуваме во однос на духовниот пат што го одиме :)
Србин си по потекло или МПЦ има пооскудна литература за разлика од СПЦ?

Немој само да одработуваш за друга црква - така никогаш нема да дојде до соединување на сите православни цркви во едно.
А знаеш како е: раздели па владеј... ;)
Не нема врска...порано омилен ви беше старецот Пајсие за "празнење" на вашата акумулирана енергија према христијанството,па си мислев чекај да сменам малку да извадам "појаки" карти/играчи...:)
п.с.И јас сум како муслиманите не мешам нација со религија...православните се православни без разлика на која територија живеат...
п.п.с.Немам ништо против твојот пат...терај право :) а ја ќе идам по мојот кај што има ридови и ендеци... :)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.145
Поени од реакции
12.126
Зошто твојот пат го преставуваш како пат со ридови и ендеци, а мојот само право? :)
Како знаеш каков е туѓиот пат?

И ова е некоја христијанска мудрост сигурно: ако не си на мојот пат, трнлив и мачен (мора да е таков нели), тогаш си на широкиот пат кон пеколот.
Сеуште истите проповеди...

И не сте како муслиманите. Затоа имате додавки во името на црквите. Затоа и сте поделени бидјеќи и црквата е поврзана со нацијата... затоа постои зборот „расколничка црква“, нели.
Не го измисливме ние или некој друг тој збор - ами самите свештеници од разните национални цркви.
Затоа јас велам: подалеку од романтизмот на обичниот верник - тој не знае ништо за играта што се игра позади затворените двери каде што нема пристап самиот!

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629

Зошто едноставно не ги игнорираш, што си трошиш време и енергија?

Кога некој ме става мене на судење, тогаш мора да го очекува истото и за себе. Но не се работи само за мене, старите религии го назадувале и го назадуваат човештвото со милениуми. Тие црнило што оди против природните особини, против слободата на човекот, против здравиот разум. Тие се канцер кој ја јаде иднината.

Зошто твојот пат го преставуваш како пат со ридови и ендеци, а мојот само право? :)
Како знаеш каков е туѓиот пат?

И ова е некоја христијанска мудрост сигурно: ако не си на мојот пат, трнлив и мачен (мора да е таков нели), тогаш си на широкиот пат кон пеколот.
Сеуште истите проповеди...

И не сте како муслиманите. Затоа имате додавки во името на црквите. Затоа и сте поделени бидјеќи и црквата е поврзана со нацијата... затоа постои зборот „расколничка црква“, нели.
Не го измисливме ние или некој друг тој збор - ами самите свештеници од разните национални цркви.
Затоа јас велам: подалеку од романтизмот на обичниот верник - тој не знае ништо за играта што се игра позади затворените двери каде што нема пристап самиот!

Кај се најдов у меѓуверски конфликт. Ви посакувам да го најдете мирот.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056

Кај се најдов у меѓуверски конфликт. Ви посакувам да го најдете мирот.
Јас сум по дефиниција атеист. За Атеизмот нема што да се каже зошто ништо не кажува. Па морам да зборува за христијанството зошто би требало само да молчам. Христијанството најдобро го познавам и најголем дел на форумов верници се христијани. Така да најсоодветно е да зборувам за христијанството. За други вери слабо знам а и нема да ги интересира толку луѓето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.145
Поени од реакции
12.126
И јас не знам со која умисла дојде на подфорумов. Ништо не кажа за твојот духовен пат, од кое Индијанско племе влечеш учења (бидејќи не сите Индијанци имале исти верувања и ритуали), како доаѓаш до тие учења... бидејќи нема пишани извори (освен луѓе кои ги истражувале нивните верувања од интелектуална страна, антрополошки и историски како се менувале верувањата и како се мешале).

Дојде да расправаш за „духовни ствари“ тука и само за „убавите нешта од религиите“.
Тешко... бидејќи сите се тука да ги испрашуваат религиите, да се сомневаат, да истражуваат... и се трудиме да не се присилува другиот да биде или следи духовна патека која не ја чувстува за своја... тоа е зло!

Не знам што очекуваше. Херувими да пејат кон Едниот!

П.С. Имам енергија за уништување 2 универзуми - подобро тука да ја потрошам таа енергија во дискусии :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Атеизмот е недостаток на вера и баш и не е погоден за дискусија зошто тешко е да се зборува за нешто што не кажува многу поточно речиси ништо.

Kajgana Shop

На врв Bottom