Zosto da ne moze? Ako zamislime eden kreator na univerzumov i na se sto postoi, vidlivo i nevidlivo. Kreator koj e seznaen i semoken istovremeno. Zosto da ne moze da bide sudija? Koj si ti da kazuvas sto tvojot stvoritel ke pravi so tebe?
Ti si negov i ti si ostaven na negovata milost i nemilost.
Edna od osobinite na bog e i pravednosta. Bog e najpraveden. Takviot bog ke ti sudi najpravedno, nisto nema da ti bide odzemeno niti dodadeno.
Tvoeto neznaenje nema vrska so negovata seznajnost. Ti si toj koj e zavisen od tvojot gospodar, ti si toj koj sto imas potreba od nego i ne obratno. Ti si toj koj e seuste ziv, koj ima moznost da popravi se. Ti si toj koj moze da se pokae.Bog ne gi zatvoril vratite na milosta za nikogo pa ni za tebe. Moznosta ja imas, na sudniot den ke bides izvesten za momentot koga si mozel se da popravis.
P.s : Vakvi se staroeonskite religii, da ne pomesas. Ti ne veruvas vo vakov kreator toa e tvoj izbor.
Prasanje, dali si ubeden deka ne postoi vakov stvoritel ili deka ne moze da postoi vakov stvoritel?
Ako gorenapisanoto e vistina, dali kreatorot e kriv ili samiot covek za svojata "sudbina"?
Сешто може да замисли човекот! Зависи од што му доаѓа да замислува вакви нешта...
Зошто не може? Ајде вака поедноставно бидејќи не можам постојано едно та исто да расправам за ова.
Кога би знаел како ќе испаднат сите натпревари во една сезона - праведно е да уплаќаш ливчиња и да се радуваш „дека си добил“ и дека не било наместено?
Прво научи за религиите нешто потоа расправај се, вака не знам што да дебатирам.
Ние ти велиме богот кој што знае се и го знае крајот - знае за мене и за тебе дека ќе згрешиме. Немаме слободна волја. Како што велиш во нечија милост или немилост сме - тука не постои праведност. Тоа го пишува во сите свети книги како праведен е само што ете... не разбираме дека е праведен и каква е неговата волја, тоа е - крај.
Ми проповедаш христијанство или ми раскажуваш дел од библијата?
Чувај си го здивот за пополезни нешта... остави ги луѓето да прават што им е волја во однос на нивниот духовен развој.
Господари, богови? Каде замина? Полека...
Човештвото пред се, а потоа боговите. Ако не мислиш така... не знам што да ти кажам...
Јас заради вакви муабети дојдов на кајгана форумот... купишта христијани проповедаа и расправаа надолго и нашироко како „богот имал мислост и немилост“, како сакал така бивало, ние сме биле само верници, грешници и морало да се каеме за нешта кои богот ги турнал во нас и знае дека ќе згрешиме.
Сите други се сатанисти и зло!
И овие тврдења на база на верување бидејќи „блажен е оној што верува, а не видел“ - искуството строго забрането. Ниту се има начин за искуство реално...
Немој со вакви муабети... не сме тука сите да бидеме христијани, муслимани или Телемити или што и да е друго - туку да дебатираме и расправаме за верувањата, за ограничувањата и каде е тука човекот во однос на божественоста
П.С. Никој не верува во вакви богови што ти ни ги раскажа тука. Запознај се со христијанството подобро. Лесно е да кажеш „старите религии“, ама барем потроши време да ги научиш. Ако не го знаеш законот за кој зборуваш - не може да го скршиш.