Отидовме малку повеќе off topic и има тема во која можеш да се обратиш Coca-Cola во однос на избор за возило.
Прво и основно ти викаш дека си спреман да дадеш 15000 тоа се пари за кола од средна класа (Опел Астра, Рено Меган, Форд Фокус, Мазда 3 и сл.).
Моја препорака е да ѕирнеш сега излезе новата Mazda 2 однадвор многу лично количе и чинам дека не е толку големо. Види размисли и за Сузуки свифт новиот и Хонда Џез пред да рипнеш да го купуваш јарисот бидејќи како што кажуваш се чувствуваш присилена него да го купиш.
Инаку што се однесува до должината што да ти кажажм, тоа општа тенденција да колите од ниската класа (клио, пунто, поло, 207) нараснуваат, така да морам да те разочарам со тоа што ќе ти кажам дека сите од таа класа според тебе би ти биле предолги со што ако сакаш да си мобилна низ град ти треба кола од класата на мали градски коли, кои за патувања надвор од град во никој случај неможат да бидат комфорни како овие од ниската класа.
Така да мора да си одлучиш дали сакаш автомобил само за во град, или сакаш поудобен автомобил кој е можеш пријатно да го користиш понекогаш и за надвор.
Значи прво треба да решиш од кој сегмент сакаш кола а потоа да идеш по салони и да гледаш што се нуди од тој сегмент.
Значи да повторам вече кога гледаш јапанци, мој совет е не го гледај само јарисот, туку ѕирни што нуди и хонда и мицубиши и мазда, бидејќи сите се висококвалитетни во основа, и сите имаат одлични модели во сегментот на ниска класа односно Honda Jazz, Mitsubishi Colt, Mazda 2.
Колку да знаеш кој ти е изборот од сегмент ќе ти ги набројам и останатите понуди кои ми текнуваат сега:
Opel Corsa, Ford Fiesta, Reanult Clio, Citroen C 3 (алтернативно и С2 иде во комбинација тоа ти е чнам еднственото помеќу мали градски коли и ниска класа), Peugeot 207, Seat Ibiza, Skoda Fabia, Fiat Punto, Toyota Yaris, Kia Picanto (види го и Kia Rio), Chevrolet Kalos (a не Sprak бидејќи е во сегментот на мали градски коли), Hyundai Getz (постои Hyundai Atos кој е повеќе во сегментот на мали градски).
Тоа е тоа воглавно, повеќе модели од тоа што тебе би те интересирало не ми текнува, ако некому му текне нешто нека ме надополни.
Новото фиќо не ти го спомнувам бидејќи ко прво ако сега го порачаш ќе го добиеш тек за пола година бидејќи има премногу нарачки низ европа.