Детска порнографија

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
14.063
Поени од реакции
905
Проблемот кај анимираната детската порнографија е токму во формата на изразување и последиците кои би можеле да произлезат од неа, без разлика дали никој вистински нема да биде повреден и злоупотребен. Која би била пораката која ја носи делото на такво слободно изразување, макар и анимирано - имајте секс со деца, интересно е?

Многу често погрешно се толкуваат термини како слобода на изразување, слобода на говор и демократија. Демократијата и слободата на изразување се темелат на почитување на закони кои се нејзини столбови, а без нив се би се претворило во анархија. Значи, слободата на изразување сама по себе не е ограничена во барање на формите за да се каже нешто, но пораката која ја носи мора да помине низ некој филтер, кој е дефиниран од општеството.

Инаку, би имале и многу пострашни цртани филмови од овие за кои збориме сега, ако дупката во системот беше секоја порака што сакаш да ја кажеш да го сториш во анимирана форма. Сите ќе бевме аниматори.
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.037
Поени од реакции
11.716
Не ми е јасно навистина како работи умот на тие монструми што може дете од 5 години (провизорно) да ги задоволи.Од никогаш не сум можела да разберам каде е моментот што нивната сексуалност е претопена во монструозност.
За оној дел за анимираната детска порнографија,ја измислија за да не се повредуват деца,а мислат дека не е ништо страшно голо детенце да се прикажува ко цртан?Или една работа е помалку страшна нели нема физички контакти.
Никогаш не би одобрила ниту би прифатила било што што е поврзано со залоупотребување на деца а уште помалку кога тоа злоупотребување е сексуално.
Ниту имам предрасуди за нешто ниту ме интересира животот на било кој ама овие луѓе неможам а и несакам да ѓи сфатам зошто ми е премногу бизарна помислата и за они што ги сликаат(снимаат) и за оние кои го тоа купуваат(користат).


П.С Незнам кој број ми беше свеќата .
 

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
722
Поени од реакции
104
Проблемот кај анимираната детската порнографија е токму во формата на изразување и последиците кои би можеле да произлезат од неа, без разлика дали никој вистински нема да биде повреден и злоупотребен. Која би била пораката која ја носи делото на такво слободно изразување, макар и анимирано - имајте секс со деца, интересно е?
Пример: Јас ќе напишам збирка раскази, во секој од нив на различен начин ќе биде убиен или повеќе луѓе. Ладнокрвните убијци не само што ќе се извлеќат неказнето и без грижа на совест, туку и ќе ги добијат женските и парите и јахтата и замокот. Што ќе ме спречи да ја издадам книгата? Најверојатно нема да најдам издавач, но ќе ја издадам од свој џеб или на интернет. Што ќе спречи мојата книга да стане бестселер? Што ќе ја го спречи ширењето на мојата порака - убивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблеми?

Мојот одговор е - свесноста на луѓето, и емпатијата. Тоа се работи на кои треба да се обрати внимание, да се потикнуваат, одгледуваат и наградуваат. Сите оние кои (претходно на темава) решение на проблемот гледаат во убивање на педофилите, нивно мачење, осакатување или различни други грозоморни мисли, за мене не се ништо подобри од луѓето кон кои е насочен нивниот гнев. Педофилите бар имаат оправдување: тие сакаат деца, и повеќе него што треба :tapp:

Многу често погрешно се толкуваат термини како слобода на изразување, слобода на говор и демократија. Демократијата и слободата на изразување се темелат на почитување на закони кои се нејзини столбови, а без нив се би се претворило во анархија. Значи, слободата на изразување сама по себе не е ограничена во барање на формите за да се каже нешто, но пораката која ја носи мора да помине низ некој филтер, кој е дефиниран од општеството.
Сакаш да кажеш дека слободата на говор и изразување која мислам дека ми е гарантирана со Уставот, е само илузија?

Не ја гледаш опасноста од злоупотреба при дефинирање на "општествениот филтер"? Истиот ќе го дефинираат - кој друг ако не неспособните и несовесни политичари кои ја водат нашата земја, а на пошироко ниво и нашата планета во сигурна пропаст.

Мене ми се кожи ежата кога ќе помислам дека идината каде што некоја си Влада ќе ги следи сите мои постапки, сите мои комуникации, сите сајтови на кои што сурфам, ќе ги снима сите мои лево-ориентирани муабети што си ги правам дома со другарчињата, све под мотото "да ги заштитиме децата".

Инаку, би имале и многу пострашни цртани филмови од овие за кои збориме сега, ако дупката во системот беше секоја порака што сакаш да ја кажеш да го сториш во анимирана форма. Сите ќе бевме аниматори.
Да се потсетиме, цртан филм е форма, и не ја гарантира содржината. Ако формата е цртана, не значи дека автоматски е наменета за деца. Само, оваа одлука е обрврска на родителите.

П.С. Кој повеќе сака деца, педијатар или педофил? (виц, шала, донт кил ми)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
38.383
П

Мојот одговор е - свесноста на луѓето, и емпатијата. Тоа се работи на кои треба да се обрати внимание, да се потикнуваат, одгледуваат и наградуваат. Сите оние кои (претходно на темава) решение на проблемот гледаат во убивање на педофилите, нивно мачење, осакатување или различни други грозоморни мисли, за мене не се ништо подобри од луѓето кон кои е насочен нивниот гнев. Педофилите бар имаат оправдување: тие сакаат деца, и повеќе него што треба :tapp:

П.С. Кој повеќе сака деца, педијатар или педофил? (виц, шала, донт кил ми)
Ќе тргнам од твојот одговор.
1.Свесност-како ние сите би работеле да ја подигнеме свеста од една страна за заштита на најмалите,а од друга страна да допреме до свеста на педофилите? Прво:најмладите ќе ги заштитиме од било кој начин на насилство,тортура или искористување.Тоа ќе го направиме со нашиот родителски инстикт кој ни е вроден (мајчин),а од друга страна ќе подржуваме пропагадни материјали и програми за заштита на правото на детето и ред други работи се со цел да ја подигнеме јавната свест. Второ:како да допреме до свеста на педофилите? Со психијатриска помош,да ги сватиме причините на таа појава,како можеме да го сопреме тоа.Доаѓа проблем,неможеме сите да сме психијатри,ниту психијатрите го решиле проблемот.Педофилијата се повеќе доаѓа до израз.Како ќе ги убедиме дека не треба да посакуваат дете?Можеме?Најдено е досега решение?Што ми останува освен да си го штитам своето дете од педофили,како ќе им допрам до свеста,освен со нивна изолација од останатиот свет,од близината на децата.
2.Емпатија-да пробам да гледам со поинакви очи на нив,за да можам полесно да ги разберам,да не ги осудувам.Ќе ги променам со моето разбирање на нивната болест?Ќе ми заблагодарат на нивни начин,ќе ми допрат по детето.

Кажи ми го твоето решение,кажи ми како би ги спречиле пред да направат нешто,кажи ми како да ги промениме и како да гледаме на нив.
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
14.063
Поени од реакции
905
Пример: Јас ќе напишам збирка раскази, во секој од нив на различен начин ќе биде убиен или повеќе луѓе. Ладнокрвните убијци не само што ќе се извлеќат неказнето и без грижа на совест, туку и ќе ги добијат женските и парите и јахтата и замокот. Што ќе ме спречи да ја издадам книгата? Најверојатно нема да најдам издавач, но ќе ја издадам од свој џеб или на интернет. Што ќе спречи мојата книга да стане бестселер?
Ништо нема да ја спречи, затоа што е сосема различно, објаснувањето во разликата ќе следи подоле...

Што ќе ја го спречи ширењето на мојата порака - убивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблеми?
... Ама, пробај да напишеш книга во која на сите 300 страни ќе се повторува убивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблемиубивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблемиубивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблемиубивајте луѓе, интересно е ем корисно, ем долгорочно решение за животните проблеми

И ќе видиш што ќе те спречи. Слободно. Направи еден експеримент како љубител на слободата на изразување.

Мојот одговор е - свесноста на луѓето, и емпатијата. Тоа се работи на кои треба да се обрати внимание, да се потикнуваат, одгледуваат и наградуваат.
Па токму за тоа се работи, во свесноста. Исто како што сто пати повторувана лага станува вистина, свесноста што е нормално, а што не многу лесно може да ги изгуби критериумите доколку детската порнографија стане дел од секојдневието, макар и преку анимирана форма.

Сакаш да кажеш дека слободата на говор и изразување која мислам дека ми е гарантирана со Уставот, е само илузија?
Јок, гарантирана ти е, ама реков дека многумина имаат проблем со поимање на термините. Зошто во кривичниот законик на сите демократски држави (и на нашата) има членови кои предвидуваат санкционирање на кривични дела предизвикани од форми на изразување? Пример, член 173 од нашиот кривичен законик се однесува на нанесувањето на навреда. Како се нанесува навреда? Нормално, преку форма на изразување.

Или? Да си ебеме мајката сите преку формите на изразување, пауер ту д пипл, фак да систем.

Не ја гледаш опасноста од злоупотреба при дефинирање на "општествениот филтер"? Истиот ќе го дефинираат - кој друг ако не неспособните и несовесни политичари кои ја водат нашата земја, а на пошироко ниво и нашата планета во сигурна пропаст.
Поголема опасност гледам во непостоењето на никаков филтер. А филтерот на општеството не го дефинираат политичарите. Тоа е друга лекција. Планетата ќе отидеше во сигурна пропаст многу одамна без дефинирање на филтри и норми. Ќе не ебеше кој стигне по улица додека ни се дереше на уво "Ааааа, умри кучко" и додека ни брцаше нож у бубрег. Или, не треба филтри и норми за такви случаи, човекот едноставно може да доживее ерекција и оргазам само ако ужива во касапскиот занает додека општи сексуално.

Да се потсетиме, цртан филм е форма, и не ја гарантира содржината. Ако формата е цртана, не значи дека автоматски е наменета за деца. Само, оваа одлука е обрврска на родителите.
Не мора да биде наменет за деца за да биде забранет и за возрасни. Формата не е битна, битна е содржината.

Дон'т кил ми :smir:
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.037
Поени од реакции
11.716
Педофилите бар имаат оправдување: тие сакаат деца, и повеќе него што треба :tapp:

Се согласувам со претходните два поста затоа на ова се задржав само.
И шизофреничните имаат оправдувања кога своето дете ќе го фрлат од тараса или ќе се обидат да го убијат,имаат болест која го оправдува тоа нели?
И сериските убијци пред себе имаат оправдување,дека секоја плава девојка што носи црна облека и има до 30 години не ја сакаат па се што ќе видат по дадениот опис го убиваат.Оправдување е премногу им сметаат таквите девојки.
Психички пореметен дечко силува се што ќе му дојде при рака ,младо или старо,па нормално има оправдување психички е пореметен.

Да не навлегувам во сите примери кои добро ни се познати.Оправдување секогаш има за оној што сака да го пронајде.Јас немам емпатија за оние што сакаат да го пронајдат своето оправдување,јас имам емпатија спрема оние кои мислат дека своето оправдување е нешто што треба да го прифатиме како такво и да не дискутираме за тоа.
 
Член од
26 март 2008
Мислења
12
Поени од реакции
0
2,514,302 како им дават душата да профитирет со деца дефинитивно треба некоја строга казна за нив
 
Член од
5 април 2008
Мислења
1.239
Поени од реакции
14
2,514,567
jas ne znam sto mu e na lugevo kako moze deca da zloupotrebuvaat a i + ne znam kaj citav deka ima snimano mnogu porno filmovi kako se zloupotrebuvaat bebinja
ma toa trebada se ubie da mu eb** sve zivo
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
10.880
Поени од реакции
6.584
Најмераклиски е да гледаш порно со 15-16 години женски... :drk:
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.298
Интересна дискусија Мистичен - Екс Машина - Леандра - Дел Мар.

Детска порнографија сите се сложуваме - икс. Ни под разно.

Анимирана детска порнографија... веќе е дискутабилно.
Иако немам дефинитвен став, веројатно не би дозволил да се практикува. Бидејќи споредбата на анимирана детска порнографија со филм каде има илјада мртви е неоснована. Треба да сме тотално излезени од реалноста за да не направиме разлика помеѓу секс со бебиња и мртви криминалци. И двете имаат лоша визуелна порака, но разликата е јасна.
 

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Целата поента не е околу тоа колкава е громорозноста на некое кривично дело, туку воспоставувањето на границите и договарањето што треба, а што не треба да дозволиме, кое ни стана некако многу тешко во услови кога се соочуваме со тешки контроверзи при определувањето на нормалното.
Ако ни станува се потешко да определиме што е, а што не е нормално (зборувам во најширока смисла на зборот не за конкретниот пример), туку за некои состојби во опшеството генерално тогаш и јас би одела на договарање и забранување на некои можни девијации за секој случај.
Кога се дава преголема слобода во изрзување и воопшто навистина доаѓа до она ,,губење,, и погрешно интерпретирање на нашите можности за кое зборува Мистичен.
Анимирна детска порногрфија: многу симтоматично.


Мојата свеќа носи број: 2 515 231
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.520
Поени од реакции
1.536
Проблемот кај анимираната детската порнографија е токму во формата на изразување и последиците кои би можеле да произлезат од неа, без разлика дали никој вистински нема да биде повреден и злоупотребен. Која би била пораката која ја носи делото на такво слободно изразување, макар и анимирано - имајте секс со деца, интересно е?

Многу често погрешно се толкуваат термини како слобода на изразување, слобода на говор и демократија. Демократијата и слободата на изразување се темелат на почитување на закони кои се нејзини столбови, а без нив се би се претворило во анархија. Значи, слободата на изразување сама по себе не е ограничена во барање на формите за да се каже нешто, но пораката која ја носи мора да помине низ некој филтер, кој е дефиниран од општеството.

Инаку, би имале и многу пострашни цртани филмови од овие за кои збориме сега, ако дупката во системот беше секоја порака што сакаш да ја кажеш да го сториш во анимирана форма. Сите ќе бевме аниматори.

Не се сложувам со тебе. Hе траба да има и не смее да има ограничување на слободата на говорот (различен поим од слободата на изразување) без разлика на “пораката’’. Има голема разлика дали некој е злоупотребуван или не, односно во тоа е разликата.

Сходно, апсолутно против детска порнографија (!), но не против цртани филмови!

Во ЕУ, Канада, и Австралија - слободата на говорот е ограничена, по теркот на тоа што мисли мнозинството. Ако Македонскиот кривичен законик е таков како што го опишуваш, тогаш јас сум негов голем противник.
 
На врв Bottom