Демократија

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.733
Поени од реакции
1.161
Вистинската Демократија досега не постоела. Исто како што до сега не постоел вистинскиот Комунизам.
Демократија е власт на народот, во вистинска смисла на зборот.
Еве еден пример:
Дали јас ако работам во Рудник Злетово како Рудар можам да речам дека ова е Демократија ако не владеам ни сам со себе
Дали е Демократија никој да не ме командуват или да ме командуват ама јас да бирам кој?
Односно не бирам туку придонесувам во бирањето.

Друго: Воопшто не е Демократија да ја пцуеш и навредуваш власта А ДА НЕ БИДЕШ ЗА ТОА ОСУДЕН.
Пример за тоа не е Демократија во САД да го пцуеш и навредуваш Обама и Американската надворешна политика, да палиш Американски знамиња итн... И на крај да речеш не ме осудија за тоа...
Туку Демократија во САД би било кога НАРОДОТ би одлучил дали САД ќе извршат воена интервенција во Ирак, Авганистан, или пак дали САД ќе се повлечат од Ирак или Авганистан...
Ама сето тоа да го одлучува АМЕРИКАНСКИОТ НАРОД а не Републиканците, Демократите, Обама, Конгресот на САД ниту пак Ротшилдови, Рокфелерови, Морганови...

Или пак Демократија во Македонија би било кога народот ќе одлучи за проектот Скопје 2014, а не Грујо и Компанија...

Ама кој го прашува народот...
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.814
Поени од реакции
25.382
Да, ама демократијата се дели на непосредна и посредна. Непосредна е кога самиот народ е вклучен во неа, што било случај со античка Грција, но со оглед на тоа дека државите денес се огромни тоа не е возможно, па затоа непосредната демократија се случува за само одредени прашања за што постои референдумот. Денес е застапена посредната демократија што значи дека народот избира преставници на непосреден начин и тие претставници одлучуваат за народот. Затоа републиканци, демократи и конгрес во Америка одлучуваат во Америка, а кај нас партиите што се на власт. Затоа што народот им го дал тоа легитимно право. Е сега тоа што не секогаш се обврнува внимание на тоа што народот сака, тоа е веќе друга приказна...

П.С. Според мене демократија не е најдобар облик на управување, ама воопшто.
 

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
20.968
Ти бираш претставник, кој ке го претставува твоето мислење во управување на државата. Затоа постојат избори. Неможе за секоја ситница да собираме нови избори или пак тоа античкото на плоштад и кој повеќе се дере - тоа ке биде. Гломазно општество е моментално. Престапничко и посредно. Непосредноста нема шанси во денешницава...
 

Дмт

BUDDHA
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.428
Поени од реакции
216
Kaj се бира некој тоа ти е срање.
Дај ми да те водам ти си слеп!!!!!!!!
Срање у боја
 

The Magus

אהיהוה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.202
Поени од реакции
10.108
Kaj се бира некој тоа ти е срање.
Дај ми да те водам ти си слеп!!!!!!!!
Срање у боја
Mора да има водач(и) иначе кај ојме. Знаеш дека како што е горе така е и долу, а горе постои хиерархија на владеење, ај прочитај ми го потписот :)
 

Дмт

BUDDHA
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.428
Поени од реакции
216
Mора да има водач(и) иначе кај ојме. Знаеш дека како што е горе така е и долу, а горе постои хиерархија на владеење, ај прочитај ми го потписот :)
А што со мене што не сакам да водам и што не сакам да ме водат ?

--- надополнето ---

Кај горе ?

--- надополнето ---

Хахах пошто ми појде со Ennio
 

The Magus

אהיהוה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.202
Поени од реакции
10.108
А што со мене што не сакам да водам и што не сакам да ме водат ?

--- надополнето ---

Кај горе ?
Така де го викаат горе, че забегаме оффф.

Немаш избор, ако не сакаш да те водат биди ти водачот, иначе ќе останеш само бунтовник со или без причина како и да е, како хипицине. И јас не сакам да ме водат ама што можам да сторам, тоа го разгледував деновиве, големата лага наречена Слободна Волја, ни С нема од слободна и доколку би имало што би било кога би било...заебана работа :)
 

Дмт

BUDDHA
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.428
Поени од реакции
216
Така де го викаат горе, че забегаме оффф.

Немаш избор, ако не сакаш да те водат биди ти водачот, иначе ќе останеш само бунтовник со или без причина како и да е, како хипицине. И јас не сакам да ме водат ама што можам да сторам, тоа го разгледував деновиве, големата лага наречена Слободна Волја, ни С нема од слободна и доколку би имало што би било кога би било...заебана работа :)
Се или ништо.
Вегетација или живот.
Одамна е донесена одлуката
 

The Magus

אהיהוה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.202
Поени од реакции
10.108
Се или ништо.
Вегетација или живот.
Одамна е донесена одлуката
И јас викам така во спротивно да ме исклучат од матриксот ама изгледа тешка работа првото, најверојатно ќе бидам исклучен :)
 

Дмт

BUDDHA
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.428
Поени од реакции
216
И јас викам така во спротивно да ме исклучат од матриксот ама изгледа тешка работа првото, најверојатно ќе бидам исклучен :)
Хахахх потенцијалот е пресуден.
Он гарантира се. Има и друѓи матрици најверојатно, така вика потенцијалот
 
F

FilipMacedon

Гостин
Аристотел убаво си ја пишал демократија во лоши системи за водење држава...
 
Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.096
Абе луѓе демократијата е широк поим, тоа само така на прв поглед ни се чини едноставно и разбирливо. Демократот не треба слепо да верува дека мнозинството што ќе донесе одлука е секогаш мудра. Она во што треба да верува е дека одлуката на мнозинството мудра или не - мора да се прифати додека мнозинството не донесе друга одлука. Е тука веќе доаѓа она што го рече Magus

Немаш избор, ако не сакаш да те водат биди ти водачот, иначе ќе останеш само бунтовник со или без причина како и да е, како хипицине. И јас не сакам да ме водат ама што можам да сторам, тоа го разгледував деновиве, големата лага наречена Слободна Волја, ни С нема од слободна и доколку би имало што би било кога би било...заебана работа :)
 
Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
645
Демократија знаќи дека можеш да гласаш на избори. Во Грција од каде потекнува таа практика, можеле а гласаат само полнолетни мажи жители на Атина. Значи, жени, робови и странци нјет. Во согласност со оваа дефиниција, тие што можат законски да гласаат во една држава, се додека гласаат, имаат демократија. Се друго е субјективно искуство и мислење на некои луѓе.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.168
Поени од реакции
449
Демократија е кога 2 волци и 1 јагне гласаат што има за вечера.
 
На врв Bottom