Демографија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
@Menethil

Види го постот на Ванлок горе, за ова ти удрив хаха пред некој ден во темана за САД.
Викаш САД имале добра демографија ама мене ми е поверојатно дека ќе станат новиот Мексико или Бразил отколку да продолжат да бидат неприкосновена број 1 сила.

Според мене Америка е суперсила баш ради демографијата т.е. дека беше со 90% северозападни европјани населена кои иако беа со различно етничко потекло имаа во глобала исти морални вредности и ги обединуваше заедничка идеја за слобода и креирање на нов свет.

Денешните имигранти ги немаат овие идеали, они имигрираат во САД поради сосема различни причини и многумина од нив се товар на државата.
Ja ne veruvam vo rasnata superiost na severozapadnite evropjani. Cista slucajnost i period od istorijata e sto tie izgledaat najpametni. Kulturata e toa sto ja pravi razlikata.
Isti predrasudi imale vo Amerika i za Ircite, i za Italianite( ne gi smetale za belci). Ne gleam zasto ne bi se integrirale Latinosite. Ne znam kakvi klasifickacii imaat tamu, ama 90 posto se belci, katolici.

Amerika e super sila poradi toa sto ima ogromni resursi, geopolozba i sposobnost da absorbira i amerikanizira bilo kakva demografija od sekakva etnicka pozadina. Mozhe komotno da si ja kontroliraat demografijata i da praat cherry pick na najdobrite migranti.( sto i go praat so razni vizi).

Se ova e nebitno u temava na kraj od denot, zaso i latinosite nabrzo kje se below replacment.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.888
Поени од реакции
42.577
Mozhe komotno da si ja kontroliraat demografijata i da praat cherry pick na najdobrite migranti.( sto i go praat so razni vizi).
Си ја контролираат, со милиони мигранти од јужна америка кои нелегално ја минуваат границата. А Трајче ќе игра 20 години лотарија со надеж дека наредната е негова.

Иначе има мигранти кои прифаќаат све. Пример латиносите, европјаните, азијати. Но индијци, поготово они сик што ги носат во Канада, муслимани било какви, црнци. Тие народи се неадаптибилни. Црнците во Америка и по 300 години живеат како странци у својата држава место рамо до рамо со белците.

Навидум може да изгледа како да живат нормално, но тие си имаат створено паралелни структури. Тоа може да се види по западна Европа каде организирано искачаат илјадници и кршат све. Прашање на време е само кога низ Европа ќе почнат граѓански војни поради ова.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Си ја контролираат, со милиони мигранти од јужна америка кои нелегално ја минуваат границата. А Трајче ќе игра 20 години лотарија со надеж дека наредната е негова.

Иначе има мигранти кои прифаќаат све. Пример латиносите, европјаните. Но индијци, поготово они сик што ги носат во Канада, муслимани било какви, црнци. Тие народи се неадаптибилни. Црнците во Америка и по 300 години живеат како странци у својата држава место рамо до рамо со белците.
Ako sakaat Amerikancite mozhe da primat milion trajcinja, ama si imaat kvota i teraat so toa. Nema razlika megju nas i latinosite, nie ne sme po aerievci od niv.

I crncite se pokazale lojalni ko SAD, za razlika od mnogu drugi malcinstva vo drugire drzavi. A bile smetani bukvalno za nelugje do pred 100 godini.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Ja ne veruvam vo rasnata superiost na severozapadnite evropjani. Cista slucajnost i period od istorijata e sto tie izgledaat najpametni. Kulturata e toa sto ja pravi razlikata.
Isti predrasudi imale vo Amerika i za Ircite, i za Italianite( ne gi smetale za belci). Ne gleam zasto ne bi se integrirale Latinosite. Ne znam kakvi klasifickacii imaat tamu, ama 90 posto se belci, katolici.

Amerika e super sila poradi toa sto ima ogromni resursi, geopolozba i sposobnost da absorbira i amerikanizira bilo kakva demografija od sekakva etnicka pozadina. Mozhe komotno da si ja kontroliraat demografijata i da praat cherry pick na najdobrite migranti.( sto i go praat so razni vizi).

Se ova e nebitno u temava na kraj od denot, zaso i latinosite nabrzo kje se below replacment.
Не ми беше да ја терам на расна основа и не се согласувам баш целосно со тебе тука, иако да, голем дел е и случајност историска, географска местоположба, итн.

Поентата ми беше дека САД е основана од луѓе кои бегале од монархии и големи давачки, сакале слобода и нов свет да изградат. Иако се луѓе од разни етникуми и протестанти вс католици, пак се народи многу генетски слични и полесно е Холанѓанец да се збрати со Енглез отколку со црнец. Денес во Лондон Ирец и Англичанец заедно се на улица протестираат против Арапи и црнци.

Освен расната блискост битен е и јазикот како алатка за обединување. Другари кои беа на ворк & травел пред 6-7 години во Калифорнија викаат имаш региони каде само шпански се збори и појма немаат да ти вратат на англиски.

Начелата на кои САД е основана денес се уништуваат на големо и владата/институциите се поголеми од било кога што не е најарно за бизнис. Овие милиони имигранти кои ги пуштаат да поминат на јужната граница не се од тие cherry picked што ги збориш.

Ова се десетици милиони луѓе донесени да бидат верни на системот, да можат државните институции уште поголема моќ да имаат. Плус имаат и различна култура со и не баш исти морални вредности.

Денес Америка е доста поделено општество, посебно отидоа во курац последниве 10-15 години со воук и Трамп. Имале и порано недоразбирања ама над 90% биле Европјани, сега не. Според мене моќта на доларот ги држи обединети.

Пази го ова

Majority of Americans believe the First Amendment goes too far: poll

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Не ми беше да ја терам на расна основа и не се согласувам баш целосно со тебе тука, иако да, голем дел е и случајност историска, географска местоположба, итн.

Поентата ми беше дека САД е основана од луѓе кои бегале од монархии и големи давачки, сакале слобода и нов свет да изградат. Иако се луѓе од разни етникуми и протестанти вс католици, пак се народи многу генетски слични и полесно е Холанѓанец да се збрати со Енглез отколку со црнец. Денес во Лондон Ирец и Англичанец заедно се на улица протестираат против Арапи и црнци.

Освен расната блискост битен е и јазикот како алатка за обединување. Другари кои беа на ворк & травел пред 6-7 години во Калифорнија викаат имаш региони каде само шпански се збори и појма немаат да ти вратат на англиски.

Начелата на кои САД е основана денес се уништуваат на големо и владата/институциите се поголеми од било кога што не е најарно за бизнис. Овие милиони имигранти кои ги пуштаат да поминат на јужната граница не се од тие cherry picked што ги збориш.

Ова се десетици милиони луѓе донесени да бидат верни на системот, да можат државните институции уште поголема моќ да имаат. Плус имаат и различна култура со и не баш исти морални вредности.

Денес Америка е доста поделено општество, посебно отидоа во курац последниве 10-15 години со воук и Трамп. Имале и порано недоразбирања ама над 90% биле Европјани, сега не. Според мене моќта на доларот ги држи обединети.

Пази го ова

Majority of Americans believe the First Amendment goes too far: poll
Pa kje kazam, nema nikakva rasna razlika so latinosite. Oni se evropjani kolku so sto se tie so gi spominjas, irci ili holangjani whatever.
Ne mesaj crnci so latinosi.

Tie so proagjaat ne se cherry pickot, drugi se toa. Tie se dnoto, no mora da ima niska klasa vo drzavata. Na krajot od denot i tie kje se integriraat.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Pa kje kazam, nema nikakva rasna razlika so latinosite. Oni se evropjani kolku so sto se tie so gi spominjas, irci ili holangjani whatever.
Ne mesaj crnci so latinosi.

Tie so proagjaat ne se cherry pickot, drugi se toa. Tie se dnoto, no mora da ima niska klasa vo drzavata. Na krajot od denot i tie kje se integriraat.
Не е баш никаква расна разлика али затоа ти пишувам за моралните вредности и културата кои сепак се разликуваат.
Они и го немаат тој како да го наречам либертаријански дух на кој е основан САД и добар дел од нив си го задржуваат мајчиниот јазик, не се интегрираат потполно.

А новата ниска класа која доаѓа во големи бројки последниве години како што реков само ќе и помогне на власта да ја зголеми моќта на институциите.
Америка е таму каде што е бидејќи државата не се мешаше во бизнисот. Новите имигранти не го сфаќаат ова, а нивниот глас ќе биде искористен да се избутка политика која е спротивна на таа што го прави САД да е број 1 сила.

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.696
Поени од реакции
5.530
САД е основана од окултната елита која има потекло од Вавилон и Египет и се смета за потомци на паганските богови молох, бафомет, дагон итн, не за џабе цела држава е полна со обеликси, сега дојде времето Сад да се уништи тоа и се прави, а нова креација, нов центар на елитата е планирана Кина од 2032 па натаму.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
682
Поени од реакции
1.521
САД е основана од окултната елита која има потекло од Вавилон и Египет и се смета за потомци на паганските богови молох, бафомет, дагон итн, не за џабе цела држава е полна со обеликси, сега дојде времето Сад да се уништи тоа и се прави, а нова креација, нов центар на елитата е планирана Кина од 2032 па натаму.
izvor: trust me bro

Член од
2 април 2023
Мислења
248
Поени од реакции
528
1723477839521.png

Вкупен број на граѓани кои се стекнале со својата ПРВА дозвола за престој(виза) во некоја од земјите на ЕУ во 2022год, читај број на отселени во 2022, само во ЕУ.
Извор - евростат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.560
Интересно е како Бугарија има изгубено популација скоро колку Украина, без да учествува во никакви војни. Само не ги тагнувајте провокаторите, кој ќе ги трпи и овде.

Штета што ова се само +/- бројки и што нема податоци за етничкиот состав на порастот на процентот на население (преку имиграција) во западна Европа. Пошто плусот (и повеќе) се економски имигранти од вукојебини од Африка и Азија.

We map Europe’s population changes, color-coded by growth (green) and declines (red) in the same time period. Data is sourced from the UN’s World Population Prospects 2024.

Population Growth Division Across Western and Eastern Europe

Western European countries have seen significant population growth, even as birth rates have fallen, indicating migration into the region.
Türkiye (+56%) and Ireland (+48%) have registered the most growth for countries with more than 1 million people.

On the other hand, Russia and several former Soviet bloc countries have fewer people now than they did in 1990, when the Berlin Wall fell.

The Balkan countries have also seen population declines, after waves of emigration following the Yugoslav Wars.

The IMF estimates nearly 25 million Eastern Europeans left between 1990 and 2015, more than the combined population of the Czech Republic and Hungary. Their analysis found that countries with a less effective rule of law and weaker institutions saw the highest emigration rates, usually amongst the educated and skilled workers.

And though emigrants send remittances home, the money received from abroad is a double-edged sword. The IMF says that while investment and consumption have increased in Eastern Europe, currencies have also appreciated, reducing the competitiveness of exports.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
ТФР во државите на САД и Канада.

Kajgana Shop

На врв Bottom