Демографија

Член од
2 април 2023
Мислења
248
Поени од реакции
528
Со ваква катастрофална демографија изјави од ваков тип ќе гледаме се почесто во иднина

z.png a1.png a2.png a3.png

Член од
22 јуни 2022
Мислења
203
Поени од реакции
816
Со ваква катастрофална демографија изјави од ваков тип ќе гледаме се почесто во иднина

Прегледај го приврзокот 424628Прегледај го приврзокот 424629Прегледај го приврзокот 424630Прегледај го приврзокот 424631
Од ова племе погано канцерогено нема спас. Ракот на Македонија се, додуша не само на Македонија каде и да идат проблеми носат.Единствен лек е сите да ги протераме, како Хрватите што ги протераа Србите од Хрватска или Турците како што ги протераа Грците од Мала Азија.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Слика број 1 - платен данок од 2017-2019 во Македонија по општини
Слика број 2 - проценти на антички Илири според општини во Македонија

Секоја случајност е случајна.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
872
Поени од реакции
569
Унгарија

With a decline of a whopping 17% in June compared to 2023, the number of births in Hungary is now on a steep decline. The overall decline is now 9.7%. Leading the trend is the capital Budapest, where births are now 17.9% below the 2023 numbers.
И покјра богатата финасијска подршка наталитетот не расте туку опаѓа, веројаатно заради иселувањето. Како и кога бев во Сегедин пред некој месец повторно се прашувам кој ќе работи во новоотворените кинески фабрики?
Можеби Орбан треба малку повеќе да се занимава со домашните проблеми отколку да решава светски проблеми кои се далеку над неговото ниво?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.888
Поени од реакции
42.577
Унгарија

И покјра богатата финасијска подршка наталитетот не расте туку опаѓа, веројаатно заради иселувањето. Како и кога бев во Сегедин пред некој месец повторно се прашувам кој ќе работи во новоотворените кинески фабрики?
Можеби Орбан треба малку повеќе да се занимава со домашните проблеми отколку да решава светски проблеми кои се далеку над неговото ниво?
Според тебе решението за тебе е повише црнци и педери во Унгарија.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
872
Поени од реакции
569
Унгарија

With a decline of a whopping 17% in June compared to 2023, the number of births in Hungary is now on a steep decline. The overall decline is now 9.7%. Leading the trend is the capital Budapest, where births are now 17.9% below the 2023 numbers.
Според тебе решението за тебе е повише црнци и педери во Унгарија.
Немој те молам да тролуваш и да ми пикаш зборови кои не сум ги напишал. Каде гледаш дека тоа сум го кажал? Се разбора дека тоа не е решение!
Не знам кое е решението. Проблемот постои и треба да се размислува како да се реши. За некои работи како што е управување со држава треба да се размислува однапред и тоа неколку децении однапред. Ако отвараш фабрики за батерии и тоа многу фабрики треба да знаеш кој ќе ти работи во нив, каде ќе ги продаваш и од каде ќе земаш сировина, итн.

А што се однесува за демографијата, овој пад е разочарување, не само за Унгарија, туку и пошироко затоа што докажува дека финансијската подршка НЕ Е ДОВОЛНА. Многу комплексна тема за која нема единствено решение, мора да се работи на мултисекторски и СЕРИОЗЕН пристап. А еден од пристапите е да се направи организација на државата и власта која народот ќе ја сака (пример Израел). Има уште, но не ми се пушува повеќе веќе е стопати кажано.
Затоа те молам немој да ги поедноставуваш работите и да си играш кој ќе биде попаметен на зборови.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.888
Поени од реакции
42.577
Унгарија

Немој те молам да тролуваш и да ми пикаш зборови кои не сум ги напишал. Каде гледаш дека тоа сум го кажал? Се разбора дека тоа не е решение!
Не знам кое е решението. Проблемот постои и треба да се размислува како да се реши. За некои работи како што е управување со држава треба да се размислува однапред и тоа неколку децении однапред. Ако отвараш фабрики за батерии и тоа многу фабрики треба да знаеш кој ќе ти работи во нив, каде ќе ги продаваш и од каде ќе земаш сировина, итн.

А што се однесува за демографијата, овој пад е разочарување, не само за Унгарија, туку и пошироко затоа што докажува дека финансијската подршка НЕ Е ДОВОЛНА. Многу комплексна тема за која нема единствено решение, мора да се работи на мултисекторски и СЕРИОЗЕН пристап. А еден од пристапите е да се направи организација на државата и власта која народот ќе ја сака (пример Израел). Има уште, но не ми се пушува повеќе веќе е стопати кажано.
Затоа те молам немој да ги поедноставуваш работите и да си играш кој ќе биде попаметен на зборови.
само дупот ширење и демографијата ќе се поправи според вас. Сега тераш други муабети, а друг пат сакаш мигранти и педери да се демократизираат Унгарија и Србија пошто сега ти се диктатури.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Новите резултати од Полска се доста лоши.
Poland recorded just 126,500 births in the first half of 2024, a massive decline of 9.3% compared to 2023 (the largest decline in Europe in fact). This suggests a Polish TFR of 1.1 kids per woman this year.
1000024337.png
1000024338.jpg
1000024336.jpg

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Албанците ги конвертираат Ромите, Турците и македонските мислимани така да нивниот број реално е фиктивен иако нема реално разлика доколку младите Роми навистина се чуствуваат како Албанци и ги следат нивните политики.

Член од
2 април 2023
Мислења
248
Поени од реакции
528
ethnic mkd.png
За жал кај нас трендот веќе 30 години е ист, се мачиме 50% да одржиме, подобрувања има премали и на прекратки периоди за нешто да се смени
Наредните 10 години паѓаме под 1 милион најверојатно (имајќи го и иселувањето во предвид)
Автоматски споено мислење:

Автоматски споено мислење:

македонија во бројки ДЗС.png

Етнички групи со негативен природен прираст (процент на родени во однос на умрени)
1.Срби ( -229%)
2.Македонци ( -180%)
3.Власи ( -126%)

Етнички групи со позитивен природен прираст (процент на родени во однос на умрени)
1.Роми ( +217%)
2.Албанци ( +182%)
3.Турци ( +166%)
4.Бошњаци ( +152%)

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Унгарија

Kako sto kazav niedna zemja nema resenie, ne pa Orban i nebitna zemja ko Ungarija. Ne e strasno namaluvanje na populacijata dokolku ima plan i programa za toa, odnosno restruktuiranje na sistemot za nega i penzija na starite(vaka e neizdrzliv). Privremeno moxhe da se resava so uvoz na rabotnici. Ne trajno migriranje tuku arapski sistem, rabotis i jades sut karta posle.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Подновена графа но Македонија повторно има погрешно инфо за 2023. Воглавно секаде е лошо со исклучок на неколку држави. Јужна Америка како и Источна/Средна Европа имаат катастрофален резултат.

Први информации за Украина по долго време, не знам колку се точни.
Ukraine 1 H 2024.

Number of births: decrease from 96,755 to 87,655 children (-6.2%);

Deaths: down 2.7% to 250,972;

The natural decrease in population amounted to 163,317 people. TFR decreased from 1.1 to 1.05.
Не знам украински така да некој ако разбира може да потврди дали се совпаѓа табелата со горенапишаното.

photo_2024-08-03_12-27-46.jpg

ТФР во Холандија според етничката припадност на мајката.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
@Menethil

Види го постот на Ванлок горе, за ова ти удрив хаха пред некој ден во темана за САД.
Викаш САД имале добра демографија ама мене ми е поверојатно дека ќе станат новиот Мексико или Бразил отколку да продолжат да бидат неприкосновена број 1 сила.

Според мене Америка е суперсила баш ради демографијата т.е. дека беше со 90% северозападни европјани населена кои иако беа со различно етничко потекло имаа во глобала исти морални вредности и ги обединуваше заедничка идеја за слобода и креирање на нов свет.

Денешните имигранти ги немаат овие идеали, они имигрираат во САД поради сосема различни причини и многумина од нив се товар на државата.

Kajgana Shop

На врв Bottom