Делење со 0?

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Има еден интересен пример за ова делењево со нула... Всушност ова е делење со бесконечност. Како што знаете (ако имате завршено 4та средно), лимес од некој број врз бесконечност дава нула.
Ова може и вака да се објасни. Ако им дадеш едно јаболко на кинезите, што ќе добијат? НИШТО, фала богу :baeh:

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Има еден интересен пример за ова делењево со нула... Всушност ова е делење со бесконечност. Како што знаете (ако имате завршено 4та средно), лимес од некој број врз бесконечност дава нула.
Ова може и вака да се објасни. Ако им дадеш едно јаболко на кинезите, што ќе добијат? НИШТО, фала богу :baeh:
ќе добијат ... едно јаболко! :pos2::pos2: (ова ти е лош пример)

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
ќе добијат ... едно јаболко! :pos2::pos2: (ова ти е лош пример)
Најверојатно лошо ме имаш сфатено...
Ако едно јаболко го дадеш да го разделат сите кинези помеѓу себе, по колку ќе добие еден кинез? По микрометар лушпа. :pos2: Тоа ми беше поентата.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Немаш релативност во време - туку имаш дилатација на време, и немаш релативност на должина туку имаш контракција на должина. . .
Можда си во право, т.е. сигурно ќе да си во право. Го напишав од некое сеќавање, ама сигурен бев дека имаше нешо вакво. Алал да ти е за памтењето (или сега го учиш)??

Вчера полагав тероија математика, во кои имаше и гранични вредности, и можам да ти кажам дека си грешка.
Еве отприлика како еден дел од дефиницијата. Значит то тежењето кон 0 е тежење кон некоја точка на натрупување на дефинициона област. И сега, 0 ќе ти е точка на натрупување ако постојт некој произволен мал број Е (епсилон), така шо во епсилон околината на на 0 (0-Е,0+Е), функцијата имат барем 1 член РАЗЛИЧЕН ОД 0.

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
Можда си во право, т.е. сигурно ќе да си во право. Го напишав од некое сеќавање, ама сигурен бев дека имаше нешо вакво. Алал да ти е за памтењето (или сега го учиш)??

Вчера полагав тероија математика, во кои имаше и гранични вредности, и можам да ти кажам дека си грешка.
Еве отприлика како еден дел од дефиницијата. Значит то тежењето кон 0 е тежење кон некоја точка на натрупување на дефинициона област. И сега, 0 ќе ти е точка на натрупување ако постојт некој произволен мал број Е (епсилон), така шо во епсилон околината на на 0 (0-Е,0+Е), функцијата имат барем 1 член РАЗЛИЧЕН ОД 0.
Го учев пред 2-3 години по Физика 2:wink:

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Дечко имам завршено во Корчагин и моментално сум на електро, така да џабе е ова што ми го објаснуваш. Све ми е тоа добро познато. Јас тој пример го дадов како заебанција. Најверојатно ти немаш смисол за хумор. :nesum:

Madness

12.12.2009
Член од
6 септември 2008
Мислења
344
Поени од реакции
28
Може на пример 1 делено на 0 = 1.Кога некој ќе го докаже спротивното,нека ми пише пп.Поздрав.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.512
Значи, ако си поделил 1 чоколадо на 0 луѓе, ти си поделил бесконечен број на чоколади? Еј, закон. Ем ништо нема да дадеш, ем на сите ќе им дадеш :vozbud:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Може на пример 1 делено на 0 = 1.Кога некој ќе го докаже спротивното,нека ми пише пп.Поздрав.
-_-

Aj како на првачињана

6 делено со 3 = 6 смешковци !фејс!фејс!фејс!фејс!фејс!фејс на 3 места () () () = (!фејс!фејс) (!фејс!фејс) (!фејс!фејс)

1 делено со 0 = 1 смешко !фејс на 0 места = ???????????? НЕМОГУЌЕ

капиши?
Значи, ако си поделил 1 чоколадо на 0 луѓе, ти си поделил бесконечен број на чоколади? Еј, закон. Ем ништо нема да дадеш, ем на сите ќе им дадеш :vozbud:
и ја си ги сакам мојот бесконечен дел од чоколади!

Madness

12.12.2009
Член од
6 септември 2008
Мислења
344
Поени од реакции
28
-_-

Aj како на првачињана

6 делено со 3 = 6 смешковци !фејс!фејс!фејс!фејс!фејс!фејс на 3 места () () () = (!фејс!фејс) (!фејс!фејс) (!фејс!фејс)

1 делено со 0 = 1 смешко !фејс на 0 места = ???????????? НЕМОГУЌЕ

капиши?

и ја си ги сакам мојот бесконечен дел од чоколади!

Не сум по смешковците,поише сакам сендвичи.

Kajgana Shop

На врв Bottom