Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Кога кажуваш што не треба да зема, понуди и алтернативи. Вака исто ко да не си и кажал. Oстанатите опции, кои се: инјекции, супозитории.. друго?
Novalgetol-ампули
Аnalgin-ампули
Voltaren-маст и ампули
Ketonal-ампули
Niflam-ампули
Доволно?:)

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Novalgetol-ампули
Аnalgin-ампули
Voltaren-маст и ампули
Ketonal-ампули
Niflam-ампули
Доволно?:)
Не гледам драстична разлика меѓу ампули и апчиња. И двете се во тврда форма (и прашкаста форма е тврда) и се внесуваат орално и ти го прават парче желудникот. Просветли ме ако не е вака :)

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Не гледам драстична разлика меѓу ампули и апчиња. И двете се во тврда форма (и прашкаста форма е тврда) и се внесуваат орално и ти го прават парче желудникот. Просветли ме ако не е вака :)
Сите овие ампули што ги пишав се во течна состојба и се внесуваат по пат на инјектирање(како на пример,penicilin).
Точно е,има и ампули во прашкаста состојба,и тие се употребуваат ex tempore,односно после растворање во вода.
Но не сум чул за ампули наменети за орална употреба,да не си грешка?

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Pri muskulni bolki i bolki na zglobovi kako vo slucajov bolka vo grb se prepisuvaat kako standarna terapija NSAIDs (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) istotaka nareceni i antirheumatic drugs megju koj spagaat aspirin, ibuprofen,indometacin,naproxen, a site imaat antiinflamatorno, anelgetsko i antipuretsko dejstvo. Dokolku ovaa terapija ne pomogne togash se prepisuvaat i glukokortikoidi.

Член од
8 април 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Напишано од ex machina
Проблеми со рбетот се сериозни, јас најголем страв имам од нив. Викаш си одела на физикална терапија. Те прегледа лекар? Што ти рече?

Направив ренген снимки и докторот ми ги даде дијагнозите: Спондилоза,Дископатија.. повреден нерв...
Вентор не ми помогна а пиев 2 пати на ден, Кетонал исто така... Дојов и до некои инекции ама и тоа не ми помогна.. Ме масираа неколку физиотерапеути ама ни тоа не помага..а имам УЖАСНИ БОЛКИ!
Novalgetol, Аnalgin, Voltaren, Ketonaл, Niflam, Ништо ме ни помага.. им велам на докториве за друго решение па како последна опција е да одам на клиника на т.н. блокада на нервот...тоа било нешто во стилот да ми ја неутрализираат болката... незнам што е тоа. Прашав дали постои ризик од повреда.. крева раменици докторот...

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Мразам да го кажам ова,ама ако има премногу ужасни болки,консултирај се со докторот за Tramadol...многу силно средство против болки,мислам дека би помогнало...
Ама САМО со претходна консултација со доктор,и САМО ако веке немаш никаква друга опција...

К

Кнез Мишкин

Гостин
Мразам да го кажам ова,ама ако има премногу ужасни болки,консултирај се со докторот за Tramadol...многу силно средство против болки,мислам дека би помогнало...
Ама САМО со претходна консултација со доктор,и САМО ако веке немаш никаква друга опција...
Не следам баш у последно време, ама консултација со лекар сигурно, иако трамадол секогаш се остава како последна опција, лекот има многу нус појави, помага но го забавува целосно организмот...

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Не следам баш у последно време, ама консултација со лекар сигурно, иако трамадол секогаш се остава како последна опција, лекот има многу нус појави, помага но го забавува целосно организмот...
Најлошата негова "нус-појава" е тоа што предизвикува зависност...
Останатите не се толку страшни,ги забораив кои се поточно,ама лесно се поднесуваат.
Не би и го препорачал да го употребува никогаш,ама девојката кажа дека има страшни болки,па затоа и реков да се консултира со лекарот,па ако он даде одобрение,дури тогаш...
Инаку,НИКАКО самоиницијативно ова...

Член од
8 април 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Ви благодарам многу, се надевам дека некако ќе имам среќа во решавањето на мојов проблем...

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Но не сум чул за ампули наменети за орална употреба,да не си грешка?
Грешка сум. Смешав со капсули :pos:

Направив ренген снимки и докторот ми ги даде дијагнозите: Спондилоза,Дископатија.. повреден нерв...
Вентор не ми помогна а пиев 2 пати на ден, Кетонал исто така... Дојов и до некои инекции ама и тоа не ми помогна.. Ме масираа неколку физиотерапеути ама ни тоа не помага..а имам УЖАСНИ БОЛКИ!
Novalgetol, Аnalgin, Voltaren, Ketonaл, Niflam, Ништо ме ни помага.. им велам на докториве за друго решение па како последна опција е да одам на клиника на т.н. блокада на нервот...тоа било нешто во стилот да ми ја неутрализираат болката... незнам што е тоа. Прашав дали постои ризик од повреда.. крева раменици докторот...
Значи, не сум стручна, ама по некоја случајност знам прилично многу за спондилоза и дископатија, пошто мои блиски патат од нив.

Другарка ми имаше дископатија која прогресираше во дискохернија, од време на време се укочува и не може да мрдне од болки. На доктор и рекоа дека единствен лек е операција за ослободување на приклештениот нерв, но самата операција е голем ризик, како и секоја операција на рбетот. И препорачаа да прави вежби кога и е подобро, за да ги зајакне околните мускули, да го добие вистинсиот став (исправен) и да го намали притисокот на 'рбетот. Другарка ми одлучи да не прави ништо во врска со ова, него да си пати кога ќе ја стигне. Јас не би играла вака, ама нејзин е животот.

Од друга страна, знам жена во поодминати години, прилично крупна и висока, која како млада имала јака дискохернија. Она си само-помогнала со специјални вежби, кои сеуште ги прави секој ден. Не треба да очекуваш дека одењето на физикална терапија еден месец ќе ти помогне доживотно. На физкална терапија учиш како да ги правиш вежбите правилно, а ти треба да продолжиш да ги правиш вежбите и дома, нормално во консултација со лекар. Значи, мораш да бидеш упорна. Ти посакувам се најдобро.

А бе каков Трамадол, тоа е ситетички хероин и е многу лоша идеја. Досега сигурно има смислено некој бољи пеинкилер.

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
А бе каков Трамадол, тоа е ситетички хероин и е многу лоша идеја. Досега сигурно има смислено некој бољи пеинкилер.
Novamorf....
Истото,само појако веројатно...
Пишав и погоре,не би и го препорачал тоа,ама ако има тешки болки,подобро е дури и тоа,отколку да се мачи...

Член од
2 април 2007
Мислења
96
Поени од реакции
12
Има еден тип во Новоселски пат, тој тегне кичми. Ако ти е потфатен нерв, можеш да појдеш таму да те истегне на една справа. Јас одев порано имав страшни болки во кичмата, но имав и стар душек за спиенје, а башка имам дупла сколиоза. Типот ме тегнеше и ми помогна, сега имам и нов пресован душек и да чукнам во дрво веке неколку години мирно и слатко спијам а кичмата ме боли само кога се напрегам и многу работам. Поздрав!

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Дали може некој да ми помогне ми требааат информации за ЦИН 2, како: што е, како се третира, претходни искуства, линкови каде може да се прочита нешто (само од наше говорно подрачје)

Член од
17 август 2006
Мислења
1.531
Поени од реакции
123
Daj kazite nekoj proveren dobar Urolog mislim od Skopje poso ovde kaj nas da idem kaj nekoj bogami mi e bas i ne tolku prijatno znaejcigi ovdesnite doktori

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom