Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.217
Поени од реакции
8.968
Ehe imas milion, mozi i samo idipatska da e posto mnogu pati se slucilo, a postavuvanje na diagnozi na osnova "me boli polovinata" bez nikakov podatok,neznam,vase mislenje.
Inaku deckoto ima 16 godini t.e incidenca na pojavuvanje na kamen na bubreg na 16 god e mnogu mala da ne recam skoro vo nikoj slucaj drugo sigurno bi imal urinani problemi a bolkata ne bi bila lokalizirana samo na edno mesto.:smir:
Малку ги мешаш болестите и годините, ама сепак нема подетални информации за да бидеме посигурни.

Плус идиопатсска мускулна болест на на место како што е сликата ....малку тешка работа.
Нефролитиазата може да се појави и на 16 и тоа е доста поверојатно.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Малку ги мешаш болестите и годините, ама сепак нема подетални информации за да бидеме посигурни.

Плус идиопатсска мускулна болест на на место како што е сликата ....малку тешка работа.
Нефролитиазата може да се појави и на 16 и тоа е доста поверојатно.
Kako prvo ne gi mesam niti godinite niti bolestite znam dobro za sto zboruvam.
Kako vtoro vo 85% od SKELETNO/MUSKLULNITE bolesti se idiopatski, bolkite se pojavuvaat so negoviot od,znaci moze da bidi od miljoni drugi etiologii(trauma,ateroskleroza.....) no najcesti se kako sto rekov idiopatskite i so tek na vremeto minuvaat.
Treto ,najgolema incidenca na bubrezni kamenja e dobata nad 40 godini(80 %) plus toa nema dodatni simptomi kako :anurija,hematurija..... znaci verojatnosta da bide nefrolitijaza moze so sigurnost da se kaze deka e 0:smir:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.217
Поени од реакции
8.968
Kako prvo ne gi mesam niti godinite niti bolestite znam dobro za sto zboruvam.
Kako vtoro vo 85% od SKELETNO/MUSKLULNITE bolesti se idiopatski, bolkite se pojavuvaat so negoviot od,znaci moze da bidi od miljoni drugi etiologii(trauma,ateroskleroza.....) no najcesti se kako sto rekov idiopatskite i so tek na vremeto minuvaat.
Treto ,najgolema incidenca na bubrezni kamenja e dobata nad 40 godini(80 %) plus toa nema dodatni simptomi kako :anurija,hematurija..... znaci verojatnosta da bide nefrolitijaza moze so sigurnost da se kaze deka e 0:smir:
Си читал доста, ама логиката слабо ти оди.
Атеросклероза на 16 wow.
Над 40 години велиш,а што станува збор за другите 20% (ајде си читал од стари учебници 1975 издание можеби )
Точно е дека не кажа за други симптоми али за да има макроскопска хематурија, болките се обично неподносливи и се сомневам дека би прашувал по форуми, туку би одел одма на лекар.
Микроскопската хематурија тешко дека ќе се забележи со голо око(ај види од 5 еритроцити нагоре).

Анурија wow кај се вишло анурија од песок или од конкремент од 1 милиметри да речеме и ако е веројатно колкав е процентот 0,001 % мноооогу убедително.

Денес голем дел од популацијата има конкременти во бубрезите,најчесто како песок.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Pa toa ti vikam , kolku ti bi ocekuval odredena patologija kaj 16 godisen??

Toa so ateroskleroza sto go navedov istoto sakav da go kazam sto i ti ,kolku bi ocekuval kaj dete toa da se pojavi ??Istoto vazi i za bubrezni kamenja.
Toa so hematurijata i so anurija bese samo primer deka ne mozeme da dademe zaklucok na osnova bolki vo grbot ,mora da se ima i drugi simptomi i parametri za da se donese t.e postavi odredena diagnoza.:smir:

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
I aj uste edna diferencijalna dijagnoza, moze da postoi deformacija vo skeletniot sistem (vo smisla ednata noga da e pokratka za barem nekoj cm i toa bi pravelo bolki vo grb pri dvizenje, halus valgus na stapaloto znae da predizvika isti simptomi itn).Eventualno vo predvid doaga Scheuermann-bolesta, juvenilna kufoza koja se javuva na vozrast megu 12-17god.
Ateroskleroza kaj 16god samo ako se raboti za familijarna hypercholerstemija ili hyperlipidemija. Nephrolithiasis kaj 16, hmmm eventualno hronicna dehidratacija,Hyperparathyreodismus itn.
Inaku cirka 90% od bolkite vo grb se idiopatski i nespecificni, odnosno bez jasna etiologija, i najcesto se raboti za nepravilno sedenje na rabotno mesto ili skolo, pred pc ili neudoben dushek

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.755
Поени од реакции
9.800
Фала ви на сите за советите. :smir:

Деновиве ќе идам на преглед, па ќе ви ја разрешам мистеријата. :pipi:

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
72
Имам едно прашање, пред некој ден, ја изместив ногата, ми искочи зглобот, бев на железничар и ми ја намести, факат мн, ме болеше, неизмерно бешеи некоја солза да пуштам, ама многу ми отече и тогаш и сеа, ми е уште отечена , одвај ја облакам патиката,

Случајно да не знаете некоја маст, за намалување на оток ?мене ми рекоа да користам борова вода, додека ми е во вакво стање ногата, ама очигледно не ми го намалува отокот, па затоа прашувам дали некој знае било каква маст што може да ми го намали отокот:wink:

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Имам едно прашање, пред некој ден, ја изместив ногата, ми искочи зглобот, бев на железничар и ми ја намести, факат мн, ме болеше, неизмерно бешеи некоја солза да пуштам, ама многу ми отече и тогаш и сеа, ми е уште отечена , одвај ја облакам патиката,

Случајно да не знаете некоја маст, за намалување на оток ?мене ми рекоа да користам борова вода, додека ми е во вакво стање ногата, ама очигледно не ми го намалува отокот, па затоа прашувам дали некој знае било каква маст што може да ми го намали отокот:wink:
Пробај со БЕНГЕЈ ..

Член од
11 февруари 2009
Мислења
78
Поени од реакции
2
Zdravo,
dali nekoj znae lek protiv ikanje (stukanje)?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.217
Поени од реакции
8.968
Zdravo,
dali nekoj znae lek protiv ikanje (stukanje)?
Икањето најчесто поминува само од себе, но понекогаш може да биде и позачестено. (позачестено е при косумирање на газирани пијалоци,зачинета храна,алкохол,недоволно соџвакана храна итн)

LovedGirl

M`agapas? S`agapw polu!
Член од
17 септември 2008
Мислења
127
Поени од реакции
11
Имам еден проблем...имам тапа болка под левата рака (точно под мишка) ме боли само кога ке се допрам на тоа место и кога се истегнувам. Така ме боли на 1 или 2 месеца, болката ми трае 1 ден и исчезнува...дали на некој истово му се случило...?:toe::toe::toe:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Кадаиф, имам болки во главата. Се сомневам на синуси. Дали е можно синусите да се активираат подоцна, во случајов кај мене, на 18 години? И како се манифестираат? И како да ги лечам? Во кој предел се јавуваат болките од синуси? Фала!:back:

Б

Бат Елохим

Гостин
Кадаиф, имам болки во главата. Се сомневам на синуси. Дали е можно синусите да се активираат подоцна, во случајов кај мене, на 18 години? И како се манифестираат? И како да ги лечам? Во кој предел се јавуваат болките од синуси? Фала!:back:
болки во челото, над челото, може и кај слепоочниците, а ако ти се воспалени саглам, кога ќе се наведнеш, ќе ја чувствуваш болката како ти се движи низ темето надолу накај челото. (и најчесто е ужасна болка)

Ако ти се воспалени предните синуси, ќе чувсвуваш притисок околи образите, накај носот... сличен како кога ти работи некој заб (не остра болка туку тапа)

Не знам дали сум ти од помош ама фамилијарно сме синусичари :):smir:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
болки во челото, над челото, може и кај слепоочниците, а ако ти се воспалени саглам, кога ќе се наведнеш, ќе ја чувствуваш болката како ти се движи низ темето надолу накај челото. (и најчесто е ужасна болка)

Ако ти се воспалени предните синуси, ќе чувсвуваш притисок околи образите, накај носот... сличен како кога ти работи некој заб (не остра болка туку тапа)

Не знам дали сум ти од помош ама фамилијарно сме синусичари :):smir:
А кога се активира болката во синусите? Дали на промена на времето или климата ? И со што ги лечиш?:back:

Б

Бат Елохим

Гостин
а бе ги зрачат со лампа.. ама тоа делува само ако си помлад... мислам дека спасува само ако се штитиш од ладен ветер (?) мада мене не ми успева...кај нас додуша викаат дека се лечат, ама не сум слушнала некој постар да каже дека се излечил... можеби само моментално, ама по некое време пак ќе те фатат...

ако нема бактерија или нешто така, ќе те мачат од ништо.. на промена на време... ветер.. влага... метеоролог ќе станеш! :vozbud::tv:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom