me zanima dali nekoj ima iskustvo so tretiranje na psorijaza.znam deka se raboti za genetska bolest koja moze samo da se tretira pa me zanima kokretni stvari okolu nea.
``butavate`` ima edna mast ja nosat od grcija i delumno pomaga , dali pokraj ovaa znaete za nesto drugo?
thnx
Псоријазата е дерматолошка, најчесто хронична болест со мултифакториелна причина. Терапијата секогаш опфаќа базис-локална терапија (масти кои содржат уреа пура 3-10%, салицилна киселина,на база на катран, масти со дитранол, кортизонски масти,со витамин де деривати, а истотака многу битен дел во локалната третиранје има и UV-терапијата.Во последно време како доста ефективна се покажа таканаречената PUVA-терапија, односно Псорален+UVA.
Системска терапија се користи само при многу тешки манифестации на оваа болест и пред се на псориазис артитис, а опфаќа терапија со метотрексат, кортизон, ретиониди, имунсупресивни субстанции како Циклоспорин А, и во многу тешки случаи евентуално биолоџикалс, како Ефалицумаб и ТНФ-алфа-антагонисти.