- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 21.533
- Поени од реакции
- 37.380
...кој хепатит Б или Ц ( постојат уште и А, Д, Е хепатит) или комбинација?...дознав дека едното лице е заразено од хепатитис. Претпоставувам дека сум изгребан со нокт, и сакам да ве прашам дали е можно и јас да се заразам, и за колку време би ми се појавиле последици.
како и да е вирусот што предизвикува инфекција и дегенеративни промени на хепарот-хепатит Б се пренесува преку крв, телесни течности како урина, плунка, фецес во контакт со повредена отворена рана на друга особа!
... ако таа особа што има хепатит да речеме на ноктот има трагови од урина или од фецес т.е. после нужда не ги измил рацете, или со ноктот ја чепкал внатрешноста на носот или со ноктот си го чепкал меѓузабниот простор да тргне храна наместо чачкалица и со таков нокт каде има трагови од плунка ти ја проведи раката која искрвари и дополнително си ја земал во уста крвта иако си пљукал (не е тоа змијски отров па така да реагираш ) има шанса да биде потврдно дека го имаш вирусот!
...и ако направиш испитување да ја потврдиш анителата во телото на вирусот Хепатит Б, тоа е доказ и потврда дека го имаш вирусот без да чекаш дали ќе имаш или немаш последици, па да утврдиш дека имаш хепатит!
( има случаеви да некои имаат хепатит и долго време да „си го носат вирусот“ без последици и според тоа несвесно дека воопшто го имаат вирусот и при некоја рутинска микробиолошка анализа случајно ќе добијат позитивен резултат дека го имаат вирусот на хепатит Б, Д, Е, Ц
... ( хепатит А ќе пожолтиме па е препознатлив знак) !