Дежурна Ординација! #2

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Пред 3 дена ме фати сезонскиов вирус со повраќање и пролив и ме легна 2 дена во кревет. Вчера морав да одам на пат да свршам нешто и сабајлето рано на празен стомак се напив еден линекс и еден ентерофурил. Сега уште чуствувам мачнина и тешкотија во стомакот било кога и да внесам нешто во мене, кафе, вода, храна, било што.

Ова ми е уште последица од вирусов или си напраив проблем со апчињава на празен стомак?

Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
За ова не треба рецепт?
Абе по правило треба рецепт, ама верувам дека ќе ти го дадат и без, најчесто се стегнати за антибиотиците и нив ретко ги даваат без рецепт, но за селдиарот не би требало да ти прават проблем. Ако не ти го даваат тогаш ти останува само Линекс Форте новите, нешто демек како поефикасни, меѓутоа Селдиарот е бр. 1
--- надополнето: 6 септември 2012 во 16:45 ---
Пред 3 дена ме фати сезонскиов вирус со повраќање и пролив и ме легна 2 дена во кревет. Вчера морав да одам на пат да свршам нешто и сабајлето рано на празен стомак се напив еден линекс и еден ентерофурил. Сега уште чуствувам мачнина и тешкотија во стомакот било кога и да внесам нешто во мене, кафе, вода, храна, било што.

Ова ми е уште последица од вирусов или си напраив проблем со апчињава на празен стомак?
Уште ти е од вирусот. Ако имаш грчеви земи си Спазмекс ќе ти го смири стомакот и ќе ти ја намали мачнината, и продолжи со Линексот за да си ја нормализираш флората

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440

Probaj so Prolife , toa ti e tecnost od kombinirani probiotici vo malo sisence (flakonce) , edno dnevno ti e dovolno , se pie celo oddednas .Se pokazaa kako dosta efikasni

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Веке 2-3 месеци навечер пред спиење имам чувство како да морам итно да мокрам и кога одам има само 2-3 капки што би се рекло, значи се случува пред да заспијам најмалку 5-6 пати, на 15-20 минути секоја вечер и ми претставува огромен проблем и во спиењето (бидејки најмалку 1 час се мачам со тоа за да заспијам). Поима неам зошто е тоа така, прво мислев дека сум настината па затоа, ама се оддолжи работава, не е можно да е од настинка толку време.
Некој совет, лек, чај ... било што ???
Фала.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.236
Веке 2-3 месеци навечер пред спиење имам чувство како да морам итно да мокрам и кога одам има само 2-3 капки што би се рекло, значи се случува пред да заспијам најмалку 5-6 пати, на 15-20 минути секоја вечер и ми претставува огромен проблем и во спиењето (бидејки најмалку 1 час се мачам со тоа за да заспијам). Поима неам зошто е тоа така, прво мислев дека сум настината па затоа, ама се оддолжи работава, не е можно да е од настинка толку време.
Фала.
Дали мокрачата има специфичен мирис? Колку што знам, чувство недомокрување може да се јави од инфекција. Ако поинаку не ти препорачаат форумџиите, провери на лекар крвна слика и мокрача. Ако е уринарна инфекција, покрај одреден антибиотик што можда ќе ти го препише, не е лошо да земеш брусница. Матичниот покрај антибиотикот ми препорача и по една супена или кафена лажица свежа брусница или чај од брусница.
Брусница во третман на уринарни инфекции

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Фала.
Пред месец дена имав инфекција и дневно пиев по 1.5л чај. Брусница и увин чај. Ти гарантирам дека ќе ти помогне. Е сеа можеби почесто ќе одиш во вц ама се исплати. За неколку дена се ќе ти се среди. Чајот од брусница е малце скап, јас го купував тој на Виталиа, зашто е најефективен и најубав, во Зегин го има околу 85 денари.

B

Black Guard

Гостин
Вака сега докторот ми забрани да пијам кафе а како компензација ми препиша таблети(кои и порабо ги пиев али на времето со енерџи дринк и кафе) гуарана кои нсе со бавно ослободување на некои 180мг кофеин што значи ова...

Сега ќе си го скувам кафето па ќе ги земам таблетите и понатаму кафе НИКАКО исто така и зелен и црн чај кои имаат кофеин т.е сега морам да ја решам кофеинската зависност а таблетите од гуарана ќе помогнат само треба јас да не утнам и решен суи да не утнам, тие таблети се од растението гуарана, малку скапи ама ај...

Прашањето ми е дали знаете некој чај, напиток кој ќе помогне и делува релаксантно освен валеријаната, неќам персен не сум до толку мада ме фаќа немир и неможност да бидам во едно место ако немам кофеин но таблетиве и порано сум ги пиел и имам приметено дека делуваат позитивно и како тоник и имаат флавоноиди,вршат детокисификација содржат одредени ензими се на се ОК е ама важно е навиката да имам филџан кафе до мене без разлика дали сум дома, у кафич на парк дури(од автомати) да ја баталам па би ценел ако има некој предллог пред се чај ако не чај млеко може сигурно а и подобро отколку парите кои ги фрлам на кафе(пошто одделно пијам јас одделно е на старите)...anybody има некое растение, некој чај макар и микстура од повеќе чаеви(но без зелен или црн) знае некој??

Член од
2 август 2012
Мислења
79
Поени од реакции
12
Во последно време добивам болки некаде во пределот на синусите, постојано си го чуствувам носот затнат, кога ќе се разболам (настинка) имам ужасни главоболки. Како може да се откријат проблеми со синуси, некои анализи, посебни испитувања се праат по болници?

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Дали мокрачата има специфичен мирис? Колку што знам, чувство недомокрување може да се јави од инфекција. Ако поинаку не ти препорачаат форумџиите, провери на лекар крвна слика и мокрача. Ако е уринарна инфекција, покрај одреден антибиотик што можда ќе ти го препише, не е лошо да земеш брусница. Матичниот покрај антибиотикот ми препорача и по една супена или кафена лажица свежа брусница или чај од брусница.
Брусница во третман на уринарни инфекции
Па не сум забележала дека има поинаков мирис од обично, поради тоа што пијам многу вода мокрачата ми е чиста, не како на некои матна. Ке пробам со брусница, гледам и Зајче го препорачува тоа. Ви благодарам многу. Поздрав,

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Во последно време добивам болки некаде во пределот на синусите, постојано си го чуствувам носот затнат, кога ќе се разболам (настинка) имам ужасни главоболки. Како може да се откријат проблеми со синуси, некои анализи, посебни испитувања се праат по болници?
Се прави ехо и рендген на синуси. Оди на ушен доктор, ќе ти препорача што е подобро да се направи.
marijamare ако не можеш да најдеш свежа брусница има капсули од брусница, Брусницин се викаат, не се скапи, ги има во секоја аптека и се многу ефикасни.

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Значи вака, пред месец дена ми ја шија раката, четири конци, ми беше така десет дена и откако ми ги извадија конците поминаа веќе три недели а раната се уште изгледа грозно. Ставам кантарион на раната но како да не се забележува подобрување. Моите веќе заборавија на раната и ни јас не сакам да им спомнувам, но дали е нормално да треба да помине повеќе време (знам дека секако ќе има белег) или да продолжам да ставам од кантарионот или пак можеби нешто друго?

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Значи вака, пред месец дена ми ја шија раката, четири конци, ми беше така десет дена и откако ми ги извадија конците поминаа веќе три недели а раната се уште изгледа грозно. Ставам кантарион на раната но како да не се забележува подобрување. Моите веќе заборавија на раната и ни јас не сакам да им спомнувам, но дали е нормално да треба да помине повеќе време (знам дека секако ќе има белег) или да продолжам да ставам од кантарионот или пак можеби нешто друго?
Najdobro ti e , prvo dobro da ja iscistis ranata so 3 % hidrogen za ispiranje rani, znaci stavas od nego direktno na rana i toj ke stvori pena , i ke pocekas dobro da se isusi, a posle toa so cista sterilna gaza ke ja premackas so Betadine rastvor 10 % . Najdobro ti e da ja ostavis ranata ako mozes sto poveke vreme otvorena, znaci da ne ja prevrzvas so gazi ili lepenki, za da dise .Ovaaa postapka nekolku pati vo denot i ke nemas gajle:)

B

Black Guard

Гостин
Вака сега докторот ми забрани да пијам кафе а како компензација ми препиша таблети(кои и порабо ги пиев али на времето со енерџи дринк и кафе) гуарана кои нсе со бавно ослободување на некои 180мг кофеин што значи ова...

Сега ќе си го скувам кафето па ќе ги земам таблетите и понатаму кафе НИКАКО исто така и зелен и црн чај кои имаат кофеин т.е сега морам да ја решам кофеинската зависност а таблетите од гуарана ќе помогнат само треба јас да не утнам и решен суи да не утнам, тие таблети се од растението гуарана, малку скапи ама ај...

Прашањето ми е дали знаете некој чај, напиток кој ќе помогне и делува релаксантно освен валеријаната, неќам персен не сум до толку мада ме фаќа немир и неможност да бидам во едно место ако немам кофеин но таблетиве и порано сум ги пиел и имам приметено дека делуваат позитивно и како тоник и имаат флавоноиди,вршат детокисификација содржат одредени ензими се на се ОК е ама важно е навиката да имам филџан кафе до мене без разлика дали сум дома, у кафич на парк дури(од автомати) да ја баталам па би ценел ако има некој предллог пред се чај ако не чај млеко може сигурно а и подобро отколку парите кои ги фрлам на кафе(пошто одделно пијам јас одделно е на старите)...anybody има некое растение, некој чај макар и микстура од повеќе чаеви(но без зелен или црн) знае некој??

ЕДИТ-пронајдено решение.

Чоколадно млеко купив од трафика 3 литри и од утре таблета гуарана сабајле со ладно чоколадно млеко ќе се лажам дека пијам кафе-а нема да има нервопзи благодарение на таблетките гуарана.,

Фала ви на помошта.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Се работи за дијабетичар со пет години на инсулин новомикс со доза наутро 16, а навечер 10 единици. Пред три месеци падна во хипогликемична кома во ноќно спиење, и вечерната доза од 10 единици докторот ја отфрли.
По еден месец комата исто се повтори во спиење. Исто така и во наредниот месец во спиење со пролонгирана кома.
Пресекот на гликоз. хемоглобин е 5,7.
Нема проблем со циркулација. Има потешка ретинопатија. На нервно КТМ е уреден.
Со последната контрола инсулинот докторот го замени со пола таблета глибедал пред доручек.
Меѓутоа пак се случува да падне шеќерот.
Молам за совет како да се регулира шеќерот и воопшто дијагноза што се случува и кои мерки да се превземат.
Маж/жена?
Возраст?
Ако е веќе на терапија со споменатиот инсулин пет години, што се сменило во последните три месеци што би можело да ги предизвика хипогликемичните коми?
Можеби треба подетално да се испита хормонски статус и евентуални промени?!

Секогаш постојат комбинации или поединечни формулации на инсулин со средно и долго дејство, но ако личноста поседува апарат за мерење гликозен статус, веројатно е препорачливо континуирано да се проверува и евиднетира, да се воспостави причината за наглата хипогликемија... само размислувам „гласно“... сепак, советите и мислењата на форумов не се замена за „вистинска“ лекарска контрола....

Поздрав.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
ЕДИТ-пронајдено решение.

Чоколадно млеко купив од трафика 3 литри и од утре таблета гуарана сабајле со ладно чоколадно млеко ќе се лажам дека пијам кафе-а нема да има нервопзи благодарение на таблетките гуарана.,

Фала ви на помошта.
Можеш да се лажеш и со какао :) Башка добро е за срцето и за концентрација. позз

Kajgana Shop

На врв Bottom