Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А што ќе ги правиш парите?
Каматите се тапа, берзата тапа, недвижностите паѓаат.
Ќе си купиш три калаши и 2000 куршуми за секој од нив, и го чекаш крајот на светот :icon_lol:.

A

andrea85

Гостин
Ако орочам 30 000 евра на 2години колку пари би земал јас? и дали е можно парите од каматата да ги вадам послем секои 3 или 6 месеци?
НАјдобро во секој случај е во евра. Како економист мојата заштеда е во евра,избегнувам денари поради лошо искуство на моите. каматата во евра пред 2,5 години беше 4,5% а сега е 2,60% на годишно ниво :ако ги урочиш тие пари ќе подигнеш околу 3300еур за три години што не е лошо/ Но ако сакаш квартално да ја вадеш каматата тогаш ке бидат помалку. Во секој случај парите ти се сигурни и доколку ти се јави потреба од кеш можеш кога сакаш да ја растуриш зачтедата, че изгубиш само дел од каматата. Јас имам во НЛБ и КБ но ти ја препорачувам http://www.nlbtb.com.mk/Default.aspx?mid=140&lId=1
Друга опција која јас ја препорачувам и баш поради ниските камати јас ја реализирав, купи стан и издавај го под ќирија. За 3 год имаш околу 6000 евра. Само подобра опција во случај ан ликвидност ти е банката,

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.839
Поени од реакции
36.875
А каде ќе го пласираш преработеното?
Да бркаш за извоз нешто... само и тоа е мака да ги најдеш, богами ке се испотиш.

За бизнис треба да се седне да се запоти газот да се напраи план да се анализира, прашува.

Само нема подобро после од редовни клиенти :)

Иначе заборавив за берзата да се надоврзам претходно... ако си долгорочен инвеститор сеа на берза е најубаво за купување :)

Да не бегам ептен офтопик... мислам дека со моменталнава ситуација со стапките за штедење, не е исплатливо

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
Друга опција која јас ја препорачувам и баш поради ниските камати јас ја реализирав, купи стан и издавај го под ќирија. За 3 год имаш околу 6000 евра. Само подобра опција во случај ан ликвидност ти е банката,

и колку год ти требаат да исплатиш стан од 50 000 евра...мене ми е ова крајно лоша опција.....

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А да не ви текнало да купите обврзници? Имаат од 4.5-8% камата плус и девизна евро клаузула плус и им растат цените. Плус и гарантира директно државата а не индиректно. Во овој момент посаглам работа се обврзници од евро депозити во банка.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 00:10 ---
НАјдобро во секој случај е во евра. Како економист мојата заштеда е во евра,избегнувам денари поради лошо искуство на моите. каматата во евра пред 2,5 години беше 4,5% а сега е 2,60% на годишно ниво :ако ги урочиш тие пари ќе подигнеш околу 3300еур за три години што не е лошо/ Но ако сакаш квартално да ја вадеш каматата тогаш ке бидат помалку. Во секој случај парите ти се сигурни и доколку ти се јави потреба од кеш можеш кога сакаш да ја растуриш зачтедата, че изгубиш само дел од каматата. Јас имам во НЛБ и КБ но ти ја препорачувам http://www.nlbtb.com.mk/Default.aspx?mid=140&lId=1
Да во моментов недвижнини се подобра работа од евродепозити имаат од 3-6% рентен принос наспроти од 2.5% на евродепозити.

A

andrea85

Гостин
и колку год ти требаат да исплатиш стан од 50 000 евра...мене ми е ова крајно лоша опција.....
A Кој спомнал ОТПЛАТА на стан???/ збореме за инвестирање на сума пари , која ќе ти носи принос секој месец и како едн аможна варијанта, ако ти требаат пари станот сеуште можеш да го продадеш....

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Najpametna varijanta za investiranje, imajki ja vo predvid momentalnata politicko ekonomska situacija vo makedonija i reogionot sekako e parite da se vlozat vo banka:) ..ne sala nastrana...iznenaden sum koga gledam kakvi giganti propagaat i rabotat vo zaguba, i tonat vo dolgovi...zemete go primerot so tobbaco ...imaa dukan na sekoj agol, i sto e najvazno klientela vo sekoja minuta od denot...ednostavno loso vreme za pocnuvanje bilo kakov biznis.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ako oрочам пари на 3 месеци, со камата од околу 2,50% камата дали каматата ќе се пресметува и испаќа месечно или на крајот од орочениот период на целокупната орочена сума пати 2,5%?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ako oрочам пари на 3 месеци, со камата од околу 2,50% камата дали каматата ќе се пресметува и испаќа месечно или на крајот од орочениот период на целокупната орочена сума пати 2,5%?
Зависи каков пакет ќе одбереш. Има банки кои месечно ислаќаат, на истек на рок а има и однапред камата што даваат ама се е тоа на подолг рок.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Зависи каков пакет ќе одбереш. Има банки кои месечно ислаќаат, на истек на рок а има и однапред камата што даваат ама се е тоа на подолг рок.
Конкретно за НЛБ даваат 3% камата за орочување на 3 месеци. Ако ставам 100,000 денари значи секој месец ќе треба да земам по 3000 илјади денари камата а севкупно 9000 денари за сите три месеци. Така?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Конкретно за НЛБ даваат 3% камата за орочување на 3 месеци. Ако ставам 100,000 денари значи секој месец ќе треба да земам по 3000 илјади денари камата а севкупно 9000 денари за сите три месеци. Така?

Не, 3% е годишно, не месечно.
На 100.000 денари ќе имаш мизерни 250 денари месечно.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767

Сите камати се на годишно ниво. Имаш добар одговор погоре.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Оп полека не е ова лихва.:) 100.000 ден месечно ќе имаш 250 ден. камата. Дали месечно ќе ги зимаш или на 3 месеци ич не е важно.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Мамицу им ја шалајбајзерка а камата за кредит може на месечно ниво да пресметува, крвопијци!

Kajgana Shop

На врв Bottom