Дворното земјиште ќе се продава по едно евро за метар квадратен

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не си плавуша а пишуваш стално против владата, се прашувам да не си СИНИША*

*Синоним за СДСМ
Синиша ти е синоним на плавуша,па и тоа не сум иако многупати добронамерно ја критикувам владата,како што знам и да ја пофалам,ете и баш на оваа тема,иако не сум ни “портокалуша“.:smir:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи владата од нас пари нема да земи, туку само од заслужните комунисти кои своите куќи ги имаат направено врз државно земјиште дадено на трајно користење.
Тие што куќите им се дивоградби, а парцелата им се води нива ќе платат или не?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Значи владата од нас пари нема да земи, туку само од заслужните комунисти кои своите куќи ги имаат направено врз државно земјиште дадено на трајно користење.
Не само на заслужните комунисти, туку на времето, кога се урбанизираа населбите кои сега веќе оддамна се изградени, државата на сите им доделуваше плацеви за изградба, на трајно користење, но не и во сопственост.
И, оние кои продаваа, ја продаваа куќата, односно само со издигнати темели, правото на градење.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Е еј не се летај со квалификациите...цело Скопје е на државно земјиште......освен некои мали делови....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тие што купиле нива наместо парцела и на неа изградиле без разлика каква куќа,со овој закон всушност се најмногу во корист,ќе станат сопственици само за едно евро,доколку тоа и досега не биле,односно нивата ја купиле само со надворешен договор кој не бил заверен кај овластен суд.Оние пак што купиле легално нива и ја завериле трансакцијата преку суд,без разлика дали на неа направиле дивоградба или не,и досега имаа бесплатно право да се стекнат со документ за сопственост на земјиштето,односно имаа можност да се стекнат со документ дека го трансформирале земјиштето во лична приватна сопственост без да платат нешто на државава.:toe:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Знаеш,во спротивно би било трагично,иде Дерипаска или било кој друг новопечен милјардер и ти ја купува пола Македонија.Се гледа оти фалат малку постручни лица во владата,оние “прекумерни“ што ги има,не знаат ни добро да препишат од форум кога се објаснува како да се реши одреден проблем.:toe:
Е...... тоа ти срамковно вработување, и за препишување не ги бидува а камоли нешто да смислат .....
Прост народ силна држава..... :toe::toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Како ќе биде решен проблемот со оние кои што живеат во зграда, по пола квадрат ли ќе купат? :vozbud:
Ајде АБЦ, дај некој одговор на ова прашање?
Пролетоска за зградите рекоа дека нема да бараат пари од станарите, т.е. станарите нема да го откупуваат земјиштето. Остана само на куќите да си откупат двор и земјиште под куќа.

Btw, последно време ретко вака добра вест да се слушне, добар потег...ма одличен.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Пролетоска за зградите рекоа дека нема да бараат пари од станарите, т.е. станарите нема да го откупуваат земјиштето. Остана само на куќите да си откупат двор и земјиште под куќа.

Btw, последно време ретко вака добра вест да се слушне, добар потег...ма одличен.
Станарите ќе можат да си го откупат местото под зградата и окулу зградата со здружување,со што после ќе можат во иднина да размислуваат и за нејзина доградба односно надградба,во легални рамки,што и не е така лошо затоа што максималните трошоци сега би им биле по 100 евра.:toe:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
JAS PAK NISTO NE RAZBIRAM,PA AKO MOZE NEKOJ DA DO OBJASNI?
i leandra prasa ama posle pisa deka razbrala,a jas ne sum razbrala.
kako toa ke se otkupuva zemjisteto okolu sportskite objekti?
kako ke se otkupuva zemjisteto na hidrocentralite?
kako i koj ke ima pravo da gi otkupi patistata?
dali ima nekade na internet da se najde odlukata na vladata,pa da procitame?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
JAS PAK NISTO NE RAZBIRAM,PA AKO MOZE NEKOJ DA DO OBJASNI?
i leandra prasa ama posle pisa deka razbrala,a jas ne sum razbrala.
kako toa ke se otkupuva zemjisteto okolu sportskite objekti?
kako ke se otkupuva zemjisteto na hidrocentralite?
kako i koj ke ima pravo da gi otkupi patistata?
dali ima nekade na internet da se najde odlukata na vladata,pa da procitame?
Изгледа одговорот (зајакот) лежи тука некаде..

....... по едно евро ќе се продава и земјиштето кое се наоѓа под или околу постоечките објекти за спорт и рекреација (спортски игралишта, терени, спортски сали...), инфраструктурните објекти (патишта, електрични и термоцентрали, водоводи..), објектите за јавни институции.

- Предностите и користа од оваа најнова мерка на Владата се очигледни. Стотици илјади македонски граѓани еднаш засекогаш ќе ја обезбедат сопственоста на дворното земјиште за себе и за своите поколенија. Тоа е праведен општествен процес во кој и тие конечно ќе почувствуваат придобивки од транзицијата, од преминот кон приватна сопственост и изградба на пазарна економија, ќе се забрза и заокружи историскиот процес на приватизацијата на земјиштето со што граѓаните конечно ќе стекнат сопственост на земјиштето под нивните куќи и во дворовите, ќе можат да го стават во функција ова земјиште, при земање кредит во банка, при продажба..., ќе се интензивираат активностите во градежништвото, изградбата и доградбата на куќи и други индивудуални станбени објекти, како и доградбата на станбените згради, инфраструктурните и спортските објекти, потенцира премиерот.
..помеѓу четирите болда.....продажба, граѓани, земјиште и приватизација...

....значи коска за граѓаните (дворовите) а за другото ...па треба веќе еднаш некој во ист стил да го заврши тоа (кривата и строго селективната приватизација) што Бранко го започна:toe:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Изгледа одговорот (зајакот) лежи тука некаде..

..помеѓу четирите болда.....продажба, граѓани, земјиште и приватизација...

....значи коска за граѓаните (дворовите) а за другото ...па треба веќе еднаш некој во ист стил да го заврши тоа (кривата и строго селективната приватизација) што Бранко го започна:toe:
DEMEK SEGA VO MOJA BLIZINA IMA sportsko igraliste,i jas mu frlam merak
da receme na edno 100 do 200 metri kvadratni na edno delce sto e odma vo "dvorot "na igralisteto i si go kupuvam za 100 do 200 evra i si otvaram na toj del objekt po zelba ,da receme sendvicara ,za da jadat otkako ke se izrekreiraat na igralisteto?vakvo li e objasnuvanjeto?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
da receme na edno 100 do 200 metri kvadratni na edno delce sto e odma vo "dvorot "na igralisteto i si go kupuvam za 100 do 200 evra i si otvaram na toj del objekt po zelba ,da receme sendvicara ,za da jadat otkako ke se izrekreiraat na igralisteto?vakvo li e objasnuvanjeto?
Ќе има за нас попуст, за форумски колеги? :)
Кизнај...за тие површини дали ќе се оди на понуда на оној кој веќе стопанисува со објектот на таа површина или...Јес да не би требало да ме интересира таков земјиште, али чисто ради муабет. Знаејќи ги способностите за тендери и местенки на соодветните служби, за ова земјиште некако ми е ...кузнај кому ќе се утрапи...сигурно не на ординари пипл :smir:

J

Johnny Stulic

Гостин
Изгледа ова е последната етапа од планот на семитите ХАЗАР 3, откако ќе го купат земјиштето по баснословна сума, ќе се инфилтрираат во сите сфери од нашето живеење и тивко ќе не окупираат.:se_ molam

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Прво, во голема мера посебно кај ново на УРААА!! изградените објекти не се ни знае сто е околно земјиште....па повластените и подобните, ќе купат колку им треба...и понатака ќе се правдаат дека клетите комунисти така правеле...:) за 15 години грдотиите од спортски сали..терени..се рушат и се праат станови на пример..ќе има пара ко зелка....крави да јадат...

Изгледа ова е последната етапа од планот на семитите ХАЗАР 3, откако ќе го купат земјиштето по баснословна сума, ќе се инфилтрираат во сите сфери од нашето живеење и тивко ќе не окупираат.:se_ molam
инфилтрирани се..вие само пљуцкајте по ABC :vozbud:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Браво за владата! Сега нека дојдат Грците и Бугарите се да ни земат... луда држава!

Kajgana Shop

На врв Bottom